Thursday, October 22, 2009 - 0 comments

gEnAp SeMinGGu bErGeLaR iStEri OrAnG....

alhamdulliah aku telah selamat bergelar isteri org seminggu yg lalu...actually aku dh start keje dr ari selasa lg tp btl2 tkde mood nk menulis dlm blog ni...so utk cite psl wedding aku tu tunggu selepas selesai majlis di kelantan nnt la baru aku akan cite kan dr mula sampai akhir...

sekarang aku cuma nk kongsi prsn aku bila dh bergelar isteri org ni...prsn tu memang tk terkata....seronok sgt...dlm byk2 fasa yg aku lalui bersama suami tersayang fasa apabila bergelar suami isteri la fasa yg aku rasa kan plg bahagia sgt...

aku dan suami masih dlm proses menyesuaikan diri menjadi suami isteri....byk benda yg masih kami berlajar lg...kami masih dlm proses mengenali antara satu sama lain dgn lebih dekat lg....semua tu kami buat bersama2 dgn perlahan2...

aku mengharapkan doa dari kalian semua yg membaca blog aku ni semoga rumahtangga yg aku bina ini berkekalan hingga ke hujung nyawa....doakan kebahagian kami ye....

esok aku akan start cuti balik utk majlis bertandang disebelah lelaki di kelantan...aku akan bercuti selama seminggu....insyallah masuk keje balik nnt aku akan cite kan perjalanan majlis perkahwinan aku yg berlangsung pada 16,17 & 24 oktober...

ok tu je yg aku nk coret kan utk kali....aku ngah tk berapa sihat ni...batuk,selsema,demam....tk sihat mungkin sbb rindukan my hubby kot....hehehehe....lmbt nye kol 6...tk sabar nk balik nk jumpa my hubby....rindu nye ngan dia...berpisah ngan hubby baru 6 jam dh terasa mcm berpisah 6 thn...hehehehe....

p/s:nasihat kpd sesiapa yg berhajat utk berkahwin tu,aku nasihatkan kawen la cepat2....syok kawen ni....hehehehehe....
Tuesday, October 13, 2009 - 0 comments

3 hari lagi......yea esok start cuti.....

1 jam je lg nk kol 6...then boleh balik....pastu esok akan start bercuti selama 6 hari termasuk sabtu ahad...akan masuk keje balik pada ari selasa selama 3 ari then bercuti balik pada ari jumaat selama 10 ari termasuk sabtu ahad...best nyeeeeeeeeeee.....

ok memandangkan ari ni last aku keje dan juga memandangkan ari ni tinggal 3 ari je lagi utk aku bergelar isteri org...so aku nk tunjuk serba sikit apa2 yg berkaitan ngan majlis perkahwinan aku nnt...jom kita layan gmbr2 yg aku sempat snap setakat ni....yg lain tu kena tunggu lps abis majlis la....



bunga telur utk malam berinai dan bersanding....isi telur pindang....



bunga telur utk khatam quran....isi telur masin...



bunga telur utk dibawa semasa bertandang ke kelantan.....isi telur rebus...



paper bag utk majlis cukur jambul dan sedara mara....



paper bag utk majlis khatam quran....



paper bag utk keluarga pengantin lelaki.....



cenderahati utk kumpulan marhaban majlis cukur jambul.....



cenderahati utk keluarga pengantin lelaki....



bekas telur utk keluarga pengantin lelaki....



kismis cenderahati utk keluarga pengantin lelaki....



bekas cincin lelaki.....



sirih junjung....(guna daun sirih palsu)...



bunga utk bilik pengantin....



baju utk akad nikah.....



baju utk bersanding....



baju utk bertandang ke kelantan.....



pihak katering & kanopi.....



banting....


dan akhir sekali.......


kad kahwin....


dikesempatan ini aku ingin menjemput kepada sesiapa yg ada view blog aku ni utk datang ke majlis perkahwinan aku nnt....

ok tu je yg aku nk update wat kali terakhir....so ari selasa ini masuk keje aku akan cite sekitar majlis perkahwinan aku....ok see yaaaaaaaaaa...

p/s:kpd yg view blog aku ni,doa2 kan lah semoga majlis aku nnt semua nye berjalan lancar ye....


- 0 comments

kisah kau dan aku.....part 3......

9/4/2008 6.30 pm.....

tarikh yg akan dikenang sepanjang hayat....akan aku cite pada anak cucu aku nnt....hehehe....

pada ari tersebut dia memang berkelakuan luar biasa....tk prnh2 dia sms ptg2 mcm ni....tiba2 dia sms aku semata2 nk bgtau yg ni....

dia: awak kita try couple nk tak...
*time ni aku rasa mcm bermimpi...aku baru je nk tny kt dia apa status hubungan kami...tup tup dia dh ajak couple...mimpi ke aku ni...tkpe2 tny dia balik...*
aku: awak serius ke ni....
dia: ye la...semakin ari saya semakin sayang la kt awak...tp kalo awak tk nk saya tk paksa...
*of course la aku nk...ni yg aku harapkan selama ni...*
aku: tp awak kan tau saya takut dikecewakan lg sekali...saya dh serik...
dia: saya tau sbb tu saya ajak try dulu couple...tgk dulu mcm mn...kalo rasa boleh diteruskan kita terus,kalo tk tkpe la pasrah je la bahawa kita hanya sesuai sebagai kwn sahaja...
*huhu lelaki yg mcm ni la aku impikan...lelaki yg matang mcm ni...wlp nk couple tp still tk terburu2...*
dia: knp awak senyap...kalo awak tk nak tkpe,saya tk paksa....
aku: bkn mcm tu...sbnr nye ni la yg saya tgu2 kan drp awak...sebenarnye dh lama saya suka kt awak...tp saya pompuan tk kan saya nk jd perigi cari timba...
dia: so mcm mn...awak setuju tk...
aku: ok saya setuju...kita try couple dulu...
dia: tq awak...so start dr skrg kita kena tukar panggilan...
aku: panggilan apa...
dia: ye la kita kan dh couple tk kan nk pgl awak saya lg...
aku: aik kena ke...awak saya tu tk ok ke...
dia: tk nk kena tukar jugak...saya pgl awak sayang...
aku: abis tu saya nk pgl awak apa...
dia: apa2 je la...asalkan bkn awak saya...awak pgl saya sayang tkpun abg...
*huhu dulu couple tkde pun kena tukar2 pgln ni.....*
aku: ok la saya pgl awak abg...


maka bermula episod percintaan kami...mlm tu wat pertama kalinye we all bersms sebagai pasangan kekasih....and wat pertama kalinye aku pgl dia abg,dia pgl aku sayang...mula2 tu ada gak tersasul pgl awak saya....hehehe...

1st dating we all sebagai sepasang kekasih adalah di tasik permaisuri jogging sama2....hehehehehe tk romantik lgsg...tp tasik ni jugak merupakan salah satu port we all suka lepak...kira tempat sejarah jugak la....

Jun 2008......

1st time aku kenalkan dia ngan parent aku....time ni ibu buat kenduri....biasa la ibu aku tu sapa2 yg couple ngan anak2 dia mesti diuji dgn kena dtg umah...mula2 aku bajet dia tk kan dtg mcm ex aku dulu...tp btl2 aku tk sangka dia dtg gak umah aku....huhu malu nye nervous pun ada....1st time tau aku bawa balik lelaki as pakwe dtg umah jumpa parent lg...tp alhamdulliah dgn bantuan kwn aku sebagai peneman kononnye (ibu saje srh ajak kwn aku sorang ni konon nnt pakwe aku tk la segan sgt...tp terbukti idea ibu berkesan)...time ni dia agak pendiam sikit la...ibu ayah pun tk byk sgt tny....time ni memang masing2 semua nye skema....hehehehehe....tp feedback yg aku dpt drp ibu,ayah,adik beradik dan kawan aku,semua kata dia ok cuma dia agak pendiam (utk pengetahuan u all dia tu kalo 1st time jumpa org memang tk byk ckp,tp dh lama2 tu ok dh)....tp yg penting parent aku merestui hubungan aku ngan dia...alhamdulliah restu keluarga yg penting sebenarnye....

*berbeza sgt aku rasa couple yg kali ni....rasa mcm btl2 couple secara org dewasa bukan cinta monyet lg dh*

Julai 2008....

sejak dia dtg umah aku ari tu,aku perhatikan dia mcm lain sikit...ayat2 dia pun mcm nk ajak aku kawen...antara ayat2 dia....

dia : syng sedang berkongsi kasih....syng kena ingat
aku : berkongsi kasih ngan sapa....
dia : mak ayah dan adik2 abg...syng boleh terima tk...
aku : mcm mn syg terima abg,mcm tu la syg terima family abg...
dia : bguslh...memasing kena terima lah...dh sedia pikul tanggungjawab ke..
aku : tanggungjawab apa...
dia : jadi wife...


aku tertanya2....dia nk ajak aku kawen ke??????bkn ke dia kata nk try couple dulu....knp dh menyimpang ke kawen lak ni...

masa ni la jugak dia akhirnye menceritakan kt aku kisah sebenar knp dia chatting dulu sampai la dia kenal ngan aku...dia kata sebenarnye dia tk prnh pun cari pasangan melalui chatting ni...tk tau knp ari tu tiba2 dia rasa tergerak hati utk gi cc dan chatting...dia kata mungkin sbb dia dh bosan cari pasangan melalui cara biasa tp satu pun tk kekal....pastu dia kata why not dia try chatting lak...dan ari dia chatting tu dia byk la berkenalan ngan perempuan....cuma 2 org je yg dia btl2 rasa mcm nk teruskan berkawan.....org nye adalah aku dan perempuan yg dia couple sekejap tu...time tu dua2 org dia layan sms...dua2 org jugak dia prnh jumpa...dia rasa sampai masa nye utk dia try couple...dia tk tau mana satu antara 2 pilihan tu utk dia lebih serius...akhirnye dia pilih perempuan yg lg satu dan mengecewakan hati aku....tp dia kata tk sampai seminggu dia couple dia dpt rasakan antara dia dan perempuan tu tk serasi...perempuan tu jugak rasa benda yg sama...so dorang decide utk stop hubungan dorang....then dia contact aku balik....dia kata ngan aku dia rasa hepi sgt2...dan dia rasa serasi bila bersama ngan aku....

tu la cite dia yg sebenar....huhu aku terkedu time tu....aku tk tau nk ckp apa....apa yg mampu aku lakukan adalah ngan berdoa sahaja....

"Ya Allah betul ke ni jodoh aku yg sbnr nye....beri la petunjuk kpd ku Ya Allah"


Ogos 2008.....

Kuasa Allah lagi...ngan tidak disangka2 dia ajak aku balik kmpg dia...ajak jumpa parent dia...dia kta dia dh lepas jumpa parent aku,so skrg turn aku lak kena jumpa parent dia...huhu bab2 dh smpi jumpa parent ni dh kes berat ni...eh dia btl2 serius ke ngan aku ni...antara ayat2 dia yg aku betul2 yakin utk ikut dia balik ke kampung ialah...

aku : abg bgtau mak ayah abg ke abg nk bawa syg balik kmpg abg
dia : dh bgtau dh
aku : abg ckp apa
dia : abg ckap lh syng org kl,bdak baik....comel pipi kembang
*hehehehe time ni aku dh malu2 dh...
aku : mak ayah abg boleh terima ke syg org kl....syg bkn org kltn
dia : tkpe ini pilihan abg...diaorang kna hormati
aku : abg btl2 serius ke ni
dia : abg dh tkad syng,kalau abg tk serius abg tk jumpa ayah ibu syng...
aku :bagus la kalo abg dh btl2 serius...abg jgn main2 kan prsn syg...
dia : Insyallah syng...abg yakinkan diri abg,syng lh pilihan abg...



dan yg plg aku btl2 terharu,dgn sikap kematangan dia,dia smpi sanggup jumpa parent aku minta izin nk bawa balik aku ke kampung utk jumpa parent dia...hati parent mn yg tk terharu kalo kekasih anak dia berbudi bahasa mcm tu....ayat2 parent aku "wlp dia bkn org 'kampung' kita,wlp dia tk kaya dan berjawatan tinggi tp budi bahasa dan pandai hormat org tu tu yg ibu ayah cari utk dijadikan menantu"...cewah jiwang lak ibu ayah aku ni..

so dgn keizinan drp parent aku,aku pun gi la ke kampung dia.....alhamdulliah layanan keluarga dia cukup baik sgt...wlp aku ni 'org luar' tp dorang tk pernah sisihkan aku....bkn setakat family dia bahkan sedara mara dia jugak...ye la time aku smpi kt kmpg dia,rupa2nye ayah dia buat kenduri...for sure ramai yg dtg kan...malu2 gak tp yg penting time ni la aku belajar jd org kmpg.....memori kt kmpg tk kan dpt aku lupakan sampai bila2 terutama memori we all dating disamping ditemani adik dia di kebun buah2n....wow romantik gitu...

balik dr kampung dia....dia terus bgtau aku yg ayah dia suka kt aku...ayah dia siap minta no phone aku lg...then ayah dia siap call aku tny aku samada lps balik dr kampung aku ada demam ke tidak....1st time aku terima layanan mcm ni...terharu nye....mak aku pun kata nmpk mcm ayah dia dh suka kt aku...

then aku ajak dia gi kenduri kawen sepupu aku lak...time ni la wat pertama kali aku perkenalkan dia ngan pakcik2,makcik2,sepupu and anak2 sedara aku....alhamdulliah semua sedara mara aku terima dia ngan hati terbuka....

dan atas nasihat pak long aku selaku org tua dlm family aku,dia ajak aku bertunang.....mula2 dia ajak aku bertunang time raya...tp parent aku minta tangguh bln 12 sbb tk sempat nk buat persiapan....ye la time dia ckp tu hjg bln 8,raya bln 10...mn sempat nk prepare apa2....lgpun sibuk nk wat preparation raya....

ni ayat mcm mn dia ajak aku bertunang....yg ni memang sungguh tk romantik lgsg...huhu....

"lpas raya kita bertunang nk...."


27/12/2008......

maka atas persetujuan kedua belah pihak,pada 27/12/2009 aku and dia telah selamat mengikat tali pertunangan....

serius aku ckp aku tk prnh bermimpi pun yg hubungan aku ngan dia akan secepat ni utk bertunang...rasa mcm blum puas lg hidup as pakwe makwe...tup...tup dh bertunang...drp hanya utk cuba2 jd couple tk disangka2 boleh sampai bertunang...tu la org kata jodoh pertemuan semua nye di tgn Allah...kita hanya merancang tuhan yg menentukan...

dlm tempoh bertunang ni la we all makin mengenali hati budi masing2...time ni aku baru btl2 kenal sapa dia dan jugak kenal sapa diri aku....alhamdulliah we all dpt menerima kekurangan antara satu sama lain...

tempoh bertunang ni jugak la mengajar aku erti kesabaran...pelbagai onak dan duri harus aku tempuh....hanya berbekalkan doa dan tawakal aku harungi semua dugaan itu....

16/10/2009....

alhamdulliah aku bersyukur sgt dlm tempoh 3 hari lg aku akan menjadi isteri kpd Ab Aziz Bin Aminudin....wlp ada org kta we all terlalu tergesa2....ye la baru tk smpi setahun couple dh bertunang and tk smpi setahun bertunang dh nk kawen...tetapi aku berpegang kpd pepatah yg mengatakan kalo dh memang seseorg tu dh tersurat sebagai jodoh kita...mengelak mcm mn pun akan bersatu jugak...cuma hendak mendapatkan sesuatu kebahagian pelbagai onak dan duri harus ditempuhi dulu...

"Tiada keindahan dalam sebuah kehidupan tanpa merasai kepahitan dan tiada bunga-bunga kebahagiaan dalam sebuah kepahitan tanpa menyemai benih-benih kesabaran serta tiada keberkatan pada sebuah kenikmatan jika tiada keikhlasan dan kesyukuran"

"abg wlp dalam tempoh kita bertunang pelbagai dugaan yg melanda hubungan kita...sayang redha....sayang anggap ni sebagai satu ujian dr ilahi utk hamba2 NYA...melalui dugaan2 ni la kita lebih mengenali antara satu sama lain....kita akan jadi lebih kuat utk menempuh alam rumahtangga yg bakal mendatang...semoga jodoh kita berkekalan hingga ke akhir hayat....sayang sayang abg....."

p/s:terima kasih kerana membaca kisah kau dan aku ni...doakan kebahagian we all berdua...semoga bahagia menjadi milik kami berdua...amin...
- 0 comments

kisah kau dan aku.....part 2....

24/12/2007.....

tarikh keramat yg aku tk leh lupa....pada tarikh ni la dlm kol 8 mlm....dia sms aku....

dia: salam....awak apa khabar....
aku: knp skrg baru nk tny kaba.....
dia: ye la saya sibuk sikit...
aku: sibuk pasal apa smpi dh tk msg saya lg...
dia: saya dh ada makwe...saya kena bahagikan masa saya dgn makwe saya...
aku: makwe??awak kta ngan saya awak tkde makwe....
dia: saya baru je couple ngan dia....
aku: selama ni awak kwn ngan saya awak cuma nak main2 prsn saya je la....
dia: ntah la....ssh nk ckp...saya baru je kenal ngan dia....
aku: lelaki semuanye sama kan....suka main2 prsn perempuan...
dia: awak jgn ckp mcm tu....saya ikhlas berkwn ngan awak...cuma mungkin kita tkde jodoh...lgpun kita hanya kwn je kan....
aku: tp saya suka kt awak...saya anggap awak lebih drp sorang kwn...sbb cara awak layan saya mcm saya ni makwe awak...
dia: saya minta maaf la kalo selama ni layanan saya buat awak salah faham


and we all terus berbalas2 sms....mcm2 lagi la aku ckp kt dia...aku ckp aku nyesal kenal ngan dia....aku kta dia mcm2 la...tp cuma satu je ayat dia yg smpi skrg aku tk faham lg apa maksud ayat tu ....ayat tersebut berbunyi.....


"Tkpela,mungkin satu masa dlm hidup iba,iba akan terkenang sesuatu....yg kekadang tu langsung tk bermakna pun"


ntah la aku malas nk fikir apa maksud ayat dia tu.....yg aku tau time tu aku menangis teruk sgt...huhu mcm org putus cinta....sebaik aku ada kwn2 yg byk bg support kt aku....time aku hilang arah,kwn2 la yg byk bg support...time tu aku rasa ada ramai kwn lebih baik drp mempunyai seorg kekasih...

kira spjg mlm tu aku tido ditemani ngan air mata....serius aku kecewa kali ni lg teruk drp aku kecewa masa berpisah ngan ex aku dulu....tk tau la knp....sbb bila fikir2 balik....btl gak apa yg dia ckp kt aku yg we all hanya kwn saje...so aku tk leh salah kan dia dlm hal ni...dia bebas utk couple ngan sapa2 sbb antara aku ngan dia memang tkde apa2 selain kwn je...tp knp aku frust sgt2 dan tk leh terima kenyataan tu...

atas nasihat sorang kwn...aku buat solat hajat minta petunjuk...ye ngan mengabdikan diri kpd NYA saje jiwa kita akan tenang....


"Ya Allah kau berilah aku petunjuk atas kekeliruan hatiku ini...kalo benar dia adalah jodoh yg telah tersurat utk ku,kau dekat la hatiku ngan hatinya...tetapi sebaliknya kalo di bukan jodohku,kau bawa dia jauh dlm hidupku"


hati aku btl2 tenang lps solat hajat tu....aku dh leh terima kenyataan...sempena menyambut tahun baru 2008 aku berazam utk mulakan hidup baru tanpa lelaki hadir dlm hidupku...(huhu siap delete lg tu no phone dia...tp sebenar nye hanya delete dlm hp je tp dlm otak masih ingat lg).....

Januari 2008....

kuasa Allah tiada sapa yg dpt mengetahui...tk sampai 2 minggu peristiwa dia bgtau aku yg dia dh ada makwe...aku sekali lagi dikejutkan dgn sms drp dia...sms yg memberitahu aku bahawasanya dia ngan makwe dia dh clash...ntah la tk tau nk ckp apa time tu....cuma aku tny dia knp dia clash ngan makwe dia....dia kata sbb dia rasa antara dia ngan perempuan tu tk sesuai...perempuan tu terlalu muda bg dia dan perjalanan perempuan tu masih pjg,byk lg yg belum perempuan tu capai....dia minta maaf sungguh2 ngan aku....dia kta nk kwn ngan aku balik...ntah la time tu hati aku ni masih sakit lg...aku hanya mampu maafkan dia tp utk kwn balik tu aku serik...

serius aku ckp time tu hati aku btl2 keras utk terima dia balik...aku dh tawar hati ngan dia....dia pulak mcm biasa still sms aku mcm mn dia buat sblm ni....tp cuma aku je nak tk nak je layan...smpai kn dia kata aku mcm tk ikhlas je maaf kan...huhu aku tk bermaksud mcm tu pun cuma aku rasa mcm serik je...memang la dia kata setiap org tk pernah lari drp membuat kesilapan...tp bukan sng utk aku lupakan apa yg berlaku mcm tu je...

aku masih layan sms dia mcm biasa tp utk kali ni aku lebih berhati2....aku tk letak apa2 harapan lg...selain sms we all ada la jugak keluar berdua...tengok wayang sama2...mkn sama2.....time ni port we all ye la mines sbb dua2 suka mkn keaw teaw goreng kt food court sana...hehehehe....

masa aku baik semula ngan dia ni,semua kwn2 aku tk setuju ngan keputusan yg aku buat utk maafkan begitu sahaja kesalahan dia...ntah aku pun tkde jwpn utk itu....aku pun tk tau knp ngan mudah aku leh maaf kan dia...sampaikan kwn aku kta lps ni kalo apa2 terjadi aku tanggung sendiri akibatnya....tkpe la aku yg nekad utk berbaik semula ngan dia....so lps ni apa2 yg berlaku mmg aku nekad utk tanggung sendiri....

dr januari ke februari ke mac,we all semakin hari semakin rapat.....kebetulan masa aku keje kt tropicana damansara aku selalu stayback...hampir kol 10 mlm baru nk sampai cheras....dia yg begitu prihatin kerap jugak minta aku turun kt lrt bts utk hantar aku balik umah....memang we all semakin rapat la sejak dia hantar aku balik umah kalo aku stayback balik lmbt.....alasan dia risau aku balik sorang2....

dh 3 bln we all berhubungan yg aku sendiri susah nk describe hubungan mcm mn....nk kata kwn je kalo org lain tengok mesti tk caya....then tk kan aku nk ckp we all pasangan kekasih sbb aku takut pisang berbuah 2 kali...aku yg beria anggap layanan dia mcm layanan seorg kekasih tp last2 dia hanya anggap aku sebagai seorg kawan....tp time baik semula ni dia dh pandai ckp dia sayang kt aku la.....dia rindu kt aku la...huhu btl2 wat aku confius..dia ni anggap aku apa kwn ke kekasih...sesenang hati je nk ckp sayang la rindu la....

so aku tk nak confius2 lg....aku dh nekad nk tny apa perhujungnya perhubungan kami...kalo dia hanya anggap aku sebagai seorg kwn je aku akan pastikan aku akan had kan hubungan aku ngan dia...sbb semakin lama we all kwn,semakin aku jatuh cinta ngan dia...aku takut lg lama aku simpan lg parah utk aku menerima kekecewaan kalo dia tolak cinta aku..tk kesah la kalo org nak ckp aku ni perigi cari timba asalkan hati aku tk berteka teki lg...

next entry aku akan cite satu peristiwa dimana smpi ke tua aku tk kan dpt lupakan...kenangan manis bg aku sepanjang aku kenal ngan dia...tunggu sambungan kisah kau dan aku ni.....

p/s:aku akan cuba update kan sambungan cite ni ari ni jugak....sbb ari ni last aku keje....esok dah start cuti....see yaaaaaaaaaaa........
Monday, October 12, 2009 - 0 comments

kisah kau dan aku........part 1.....

seperti yg dijanjikan utk entry kali ni aku akan menceritakan sejarah percintaan aku ngan mr.aziz ni.....sori eh abg syg abadikan kisah cinta kita dlm blog....hehehehe...

*actually dialog2 dlm ni tkde la sebiji sama ngan ayat yg asal....tp lebih kurang la....*

Julai 2007.....

adik aku: k.ngah jom kita gi cc.....
aku: wat apa?
adik aku: org nk chatting la....jom la...k.ngah pun leh cari penganti abg fadil(my ex)....hehehehe.....

aku: ala malas la nk couple2 lg ni....
adik aku: ala tk yah la fikir lg pasal abg fadil tu...cari la org lain...mn la tau chatting nnt leh jumpa org baru...jom la....

aku: ok la....


so aku pun ikut la adik aku gi cc konon nk chatting la kt mirc (eh btl ke aku sebut...bantai je la....)....serius dh lama gile aku tk berchatting mll mirc ni....last chatting masa sblm couple ngan ex dulu...time tu umur aku 16....gile 16 thn dh pandai chatting2 ni and kantoi umur 16 thn dh couple....(mls nk cite asal usul aku ngan ex....yg lps biar kan lps...)

ok smpi cc trs la chatting (huhu minta tlg adik mcm mn nk start chatting mll mirc,dulu aku ajar dia....skrg ni adik ajar kakak lak)....chatting mcm biasa...bla...bla...bla...ada la 2 3 org aku bg no phone aku (tindakan berani mati aku bg no phone kt org tk knl...belasah je la....tk thn kena kacau tukar no phone...hehehehe)...

pastu smpi kt umah je...tiba2 dpt 1 msg ni...

dia:hai iba...
aku:sapa ni...
dia:saya ajit...

aku:ajit mana...
dia:yg chatting ngan awak td...
aku:owh...


so bermula episod bertukar2 sms....boleh dikatakan setiap hari 24 jam we all akan bersms...boleh dikatakan handphone time tu tk leh dipisahkan....dr julai melarat ke ogos....dr ogos ke september...dr september ke oktober...drp sms we all bertukar gmbr...


ni 1st gmbr yg dia bg....
hehehehe kelakar nye muka abg time ni...


Ramadhan 2007...

tk salah aku thn 2007 bln 10 bln puasa...tp yg pasti bln puasa 2007 1st dating aku ngan dia....time tu kuar dating kt kl sentral je....buka puasa sama2....knp kl sentral?????sbb aku keje sana time tu....so utk menyenangkan aku la konon nye....apa prsn aku 1st time jumpa???????...of course la nervous....dh la muka dia dlm gmbr lain luar lain...sebaik la dia cam muka aku...dia yg tegur dulu...kalo tk confirm aku tersalah tegur org....hehehehe...

apa we all buat 1st dating?????mn ada buat apa2....just borak2 je....tp serius 1st time borak tu aku ni punya la borak ngan dia mcm we all dh kenal lama...cuma dia tu pendiam la....aku la dok wat lawak sorang2....tp sebaik dia gelak....hehehehe....

perjumpaan kedua lps raya tp masih lg kt kl sentral.....sbb masih keje lg kt kl sentral....smpi la hjg bln 11....time ni aku dh tk keje kt kl sentral lg dh...aku dh start keje kt tropicana damansara....so dh tk leh la nk jumpa kt kl sentral lg....tp we all still bersms lg...

aku selesa berkwn ngan dia sbb dia terlalu ambik berat psl aku....dia cukup risau kalo aku sakit,kalo aku balik mlm2....dia tk prnh ambik kesempatan ngan mencurahkan isi hati dia sesuka hati kt aku...tk mcm lelaki2 lain yg aku kenal termasuk ex-bf aku....dorang baru tk smpi sebulan kenal dh ckp suka la,jatuh cinta la,sayang la,rindu la....tp ngan dia tidak...tu yg wat aku suka ngan cara dia tu...

lg 1 yg aku suka ialah sikap dia yg sentiasa menunjukkan diri dia yg sebenar...tk pernah berlakon...tk kira la time jumpa ke or dlm phone...dia wat aku ni mcm dia dh kenal lama....kalo dia rasa dia nk marah dia akan marah....kalo dtg sifat pelupa dia tu mmg kdg2 ckp byk kali pun dia akan lupa (yg ni mmg 1st time jumpa dia dh bgtau kelemahan diri dia)....tp yg pasti dia ngajar aku jd semakin matang...sbb aku suka 1 sifat dia yg iaitu dia jenis malas nk layan perangai kuat merajuk aku ni...kalo aku merajuk dia tk kan pujuk beria2 sgt...sekadar pujuk dan mengakui kesalahan dia cukup la....selebihnye terpulang pd aku nk terima ke tk(perangai dia ni still kekal smpi skrg)...sbb tu ngan dia aku tk pandai nk merajuk lama2 sbb aku tau aku jugak yg akan rugi sbb dia hanya akan pujuk sekali je....aku ni lak kalo lg org pujuk lg mengada2...hehehe...

Desember 2007....

huhu ntah knp tiba2 je dia menyepikan diri....dh tk msg lg mcm selalu....hilang terus dia mcm tu je....time ni aku terfikir....aku ada wat salah ke ngan dia....kalo ye pun tk nk kwn ngan aku lg bgtau la....jgn la senyap mcm tu je....aku msg pun dia tk balas....huhuhu sedih nye...time ni aku fikir memang semua laki sama....suka main2 kn prsn perempuan...tanggapan aku bahawa dia lain drp lelaki lain rupanye tidak tepat....rupanye dia pun sama je....dia dh bosan la tu ngan aku sbb tu dia senyap mcm tu je....bodohnye aku ni....konon dh jumpa mr.right la....last2 kecewa lg....taubat tk nk kenal ngan mana2 lelaki lg dh...melalui chatting pun tk percaya...so btl la org ckp cinta siber ni tk leh percaya...

eh tp aku bercinta ke ngan dia????????....hahahahaha perasan nye aku ni....so tkde sapa salah and sapa btl la dlm kes ni....sbb we all hanya kwn...

tp serius time dia menyepi mcm ni la hati aku tiba2 rasa lain.....ada rasa mcm rindu la....knp ni...tk kan aku dh jatuh cinta ngan dia...tu ar kelemahan aku,tk leh ada lelaki yg ambik berat sikit pasal aku and ditambah pulak ngan sikap kematangan dia yg tk gelojoh mencurah isi hati...senang ckp aku suka kalo aku yg suka dulu kt lelaki tu....aku tk suka kalo aku baru nk suka seseorg org tu dh ckp sayang,rindu....bg aku org mcm tu tk tau apa makna sebenarnye prsn sayang n rindu tu...

dlm dok berteka teki knp hilangnye dirinye tiba2 ada 1 peristiwa yg berlaku yg hampir2 menutup sepenuhnye pintu hati aku ini utk menerima kehadiran mana2 lelaki dlm hidup aku....yg tu aku akan cite next entry....so selamat membaca kisah kau dan aku ni...

p/s:ada tokoh jadi penulis novel tk....hehhehehe....
- 0 comments

wEddInG pRePaRaTioN....paRt 5

Finally all my wedding preparation almost done....cuma tinggal dua tiga barang saje lg belum dibeli seperti buah (utk hantaran),cenderahati utk putera pahlawan dan puteri pengiring dan pewangi utk bilik pengantin....hepi nye.....so tk sia2 aku berpenat sepanjang minggu ni mencari semua brg yg masih belum dibeli pada saat akhir....cuma utk minggu ni mak aku bg tempoh sampai esok je utk cari apa2 lg brg yg aku nk beli...start rabu sampai ari aku nikah aku tidak dibenarkan utk keluar umah lg dah....mak aku bising2 kata dh nak kawen masih tk abis2 lg brg yg aku nk beli....ye la selain brg2 utk kawen,aku kena gak beli brg2 peribadi utk persediaan dh kawen nnt....brg apa tu tk perlu la aku sebut kt sini sbb nama pun peribadi....hehehehe.....

ok kita lupa dulu cite psl brg peribadi aku tu...aku nk cite sikit pengalaman ngeri aku membeli belah brg2 kawen disaat akhir ni....serius aku memang serik...dan disebabkan kejadian tu la parent aku and tunang aku dh tk bg aku keluar lg dh...tp selepas pujukan demi pujukan akhirnye mak aku memberi kelonggaran sikit iaitu minggu ni aku hanya boleh keluar shopping sampai esok sahaja...huhuhu ok la tu drp tk dpt keluar lgsg....

ok cite nye mcm ni....smlm aku dh plan ngan adik aku nk keluar shopping ngan adik aku wat kali terakhir sblm aku berkawen...nnt dh kawen susah nk keluar sama2 lg dh...so smlm kononnye nk keluar kali terakhir dan mkn2 tempat yg mahal la konon nye( yg ni mmg aku rela hati nk belanja adik aku)...tp malang sungguh nasib aku sbb smlm aku kena serang ngan penyakit 'bulanan aku' (penyakit bulanan org perempuan)....we all plan nk keluar seawal yg boleh tp disebabkan aku dok menahan sakit kt atas katil smlm sampai terguling2,we all terpaksa lambat kan sikit utk keluar....

tgh tu aku dh rasa lega sikit....so we all pun keluar umah lebih kurang kol 12 tgh...tp aku tk breakfast apa2....just mkn benda merepek2 je sikit....pastu dlm train tiba2 sakit tu dtg balik....sebaik dlm train aku dpt duduk.....so spjg perjalanan aku duduk sambil menahan sakit...sampai kt kedai utk membuat bunga katil ngan sirih junjung,aku memang dh tak tahan gila.....aku dh tk leh bg respon kt org keliling aku....badan sejuk satu mcm....mata rasa kabur rasa mcm nk pitam...dgn cepat org kedai tu bg aku kerusi suruh aku duduk....sian adik aku dia agak panik la gak tgk keadaan aku....lebih kurang 1/2 jam aku merehatkan diri,aku dh rasa ok sikit....then adik aku ajak terus gi mkn....so pilihan tempat mkn yg plg senang time tu hanya di pizza hut je....so we all just mkn pizza je....lepas mkn baru la aku ok sikit...rasa mcm ada tenaga sikit....

so aku ngan tidak berputus asa still ajak adik aku continue our shopping...dari satu kedai ke satu kedai sampi tgn masing2 penuh pegang barang.....time ni baru la rasa dh tk bertenaga balik....dh rasa lain mcm balik....cepat2 aku ajak adik aku balik....balik umah cite ngan ayah ibu...semua dok bising sbb aku tak makan....dh tau ngah keadaan 'mcm tu',keluar shopping lak tu,pastu tk mkn...lgpun mak aku kata mungkin sbb aku terlalu penat sepanjang minggu ni tk rest lgsg....mkn minum pun tk teratur....tu yg tkde tenaga.....tu yg mak aku bising,mak aku kata org dh nk kawen tk leh penat2 sgt...kena byk rest....mkn minum kena jaga.....huhuhu kena bebel....

so kpd sapa2 yg ada terbaca blog aku ni.....dan nk dekat2 kawen,jaga la kesihatan anda dgn betul2.....rehat kena cukup,makan minum kena terurus....supaya bertenaga....muka pun berseri2....jgn jadi mcm aku ni....ngan rehat tk cukup,kesihatan pun tk terjaga....benda yg aku frust sgt tk sempat buat utk my wedding iaitu gi wat facial and massage...punya la berangan dh lama gila nk kawen nnt nk wat facial and massage,last2 tk sempat lgsg nk wat...huhu....

ok la tu je aku nk cite perkembangan wedding preparation aku....rasa nye ni entry last berkaitan ngan wedding preparation...no more preparation lg dh...just tunggu ari khamis ni utk penghantaran semua barang dan majlis yg sebenar pada 16 & 17 ni....4 hari sahaja lg....hope semuanye berjalan lancar....

p/s:tunggu cite psl perjalanan percintaan aku ngan tunang aku next entry nnt...ok daaaaaaaaaaa.....
Friday, October 9, 2009 - 0 comments

BoSAn & MaLAs........

tajuk diatas tkde kaitan ngan my wedding....ni lebih kpd keje aku...huhu aku teramat la bosan dan malas GILER nk gi opis sepanjang minggu ni....dlm fikiran ni fikir nk cuti je....cepat la minggu depan.....aku dh tk sabar nk cuti ni...spjg minggu ni boleh dikatakan minggu yg plg penat bg aku kerana setiap hari lps balik keje je tk terus balik umah....singgah mana2 mall beli barang...dh la puasa,buka puasa pun minum air je....mmg penat la...balik umah kol 8 9 mandi cepat2,solat tk pun mkn dulu terus tolong jiran2 wat hantaran lak....dpt msg ngan tunang pun dlm kol 11 ke atas....tu pun dpt msg 1/2 jam dia dh tertido dh...aku lak still dok terkebil2 mata tk mau lelap....maybe sbb penat tu yg ssh nk tido.....bila dh ssh nk tido bangun pagi pun mesti la susah kan....tu yg rasa malas nk gi opis.....

kt opis lak aku memang teramat la bosan....sbb certain2 website kena blok...yg paling wat aku bosan bila facebook di blok.....dh la facebook kena blok,pidgin lak connection wat hal (dlm linux kalo nk online ym we all guna pidgin) so terpaksa la aku online guna meebo...aku mmg tk suka langsung online ym guna meebo...huhuhu bosan nye kt opis ni skrg....nk kata tkde keje,keje ada....tp aku minggu2 terakhir nk kawen ni mmg tkde mood lgsg nk wat keje.....tu yg bila facebook and ada some website kena blok rasa mcm malas je nk dok kt opis ni.....tiap2 ari mengira waktu utk balik.....jasad aku je kt opis ni tp hakikat nye fikiran aku melayang2 ntah ke mana....

sebaik la ari ni dh ari jumaat....ari yg aku tunggu2 spjg minggu ni....then skrg jam dh menunjukkan pukul 3.45 ptg....tinggal lg 15 minit utk aku solat....then aku akan dok selamat 40 minit dalam surau....kuar2 surau dh nk dekat kol 5....that mean dlm masa sejam lebih je aku terpaksa bertahan dlm bilik ni sblm waktu balik.....

ok la tu je yg aku nk cite psl prsn kebosanan dan kemalasan yg melanda diri aku di opis spjg minggu ni....rasa nk marah dan menjerit je utk hilangkan rasa bosan ni........arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh........

p/s: huhu cepat la kol 6.....tk sabar nk balik ni....tk sanggup dok kt opis lama2....bosan....malas....bosan....malas.....
Thursday, October 8, 2009 - 0 comments

wEddInG pRePaRaTioN....paRt 4

tinggal 8 hari je lg untuk majlis perkahwinan aku...so utk entry kali aku nk tnjk la progress my preparation...rasa dh hampir 80% all preparation already done...cuma tinggal sikit2 je lg....hope dpt setel kan semua before khamis (15/10/2009)...insyallah...

1)Katering & Kanopi
status : * discussion and confirmation done...time penghantaran dan
lokasi dh inform kt pihak katering & kanopi....
* all invoice dh diambik tinggal balance bayaran rm3950.....
* kad kahwin dh diberi kpd pihak katering & kanopi sbg guide
lokasi...
2)Pelamin,Mekap (nikah & sanding),Baju sanding
status : * hari sabtu ni (10/10/2009) gi kedai utk fitting baju & final
discussion and confirmation...
* buat bayaran separuh drp payment (rm500)...
* balance bayaran dibayar lps majlis rm400....
3)Baju nikah & bertandang
status : * dua2 baju already done and test(tk perlu alter apa2...
syukur alhamdulliah)...
* dh abis bayar...
* hari ni nk antar kedai utk dry cleaning...
4)Fotografi
status : * kad kahwin sebagai guide lokasi telah diterima oleh pihak
fotografi....
* already update perjalanan majlis....
* balance bayaran selepas gmbr siap rm700....
5)Kompang,DJ,PA System
status : * already update and follow up tarikh,masa dan tempat...
* bayaran yg perlu dibayar selepas majlis rm500...
6)Jurunikah
status : * dh jumpa jurunikah utk semakan terakhir dokument2 utk majlis
akad nikah...
* bayaran selepas majlis akad nikah = upah kadi (rm80),2 org
saksi (rm10 setiap seorang)..
7)Gubahan Hantaran
status : * dalam proses....
* 1st stage siap kan tapak (balut dan gubah polistren)...
* yg dh siap = 4 polistren....
8)Tudung nikah,tudung bertandang & veil
status : * dh beli...
9)Kasut utk nikah & bertandang
status : * dh beli...
10)Tempahan cup cakes (utk hantaran)
status : * belum call cousin lg utk update status...
* plan mlm ni atau selewat2 nye dlm minggu ni jugak...
* bayaran = tidak confirm lagi (bajet rm100 to rm150)...
11)Tempahan dodol (utk hantaran)
status : * dh update org yg buat dodol tu...
* selewat2 nye dodol tu akan dihantar pada ari jumaat
(16/10/2009) pagi..
* bayaran = tidak confirm lagi (bajet rm50 to rm100)..
12)Jubah putih utk khatam quran
status : * still tk beli lg...
* dlm usaha mencari...
* last target mesti beli jugak pada ari ahad (11/10/2009)...
13)Kismis (utk cenderahati pihak lelaki)
status : * baru 50% beli...
* 50% lg target selewat2nye ari selasa (13/10/2009)...
14)Tambahan paper bag,bekas telur & cenderahati utk pihak lelaki
status : * belum beli lg...
* target akan dibeli selewat2nye ari ahad (11/10/2009)....
15)Set Katil,Tilam & Bantal
status : * already done...
* dh bayar full payment (set katil & tilam)...
* penghantaran=14/10/2009...
16)Bekas cincin & jam (utk hantaran)
status : * already done...
17)Barang hantaran
status : * pending = buah & sireh junjung...
18)Bunga utk hiasan bilik pengantin
status : * still pending...
* plan nk beli fresh flower dan bunga plastik...
* target beli ari rabu (14/10/2009)....

ok tu lah list about my wedding preparation...alhamdulliah hampir selesai...aku ada masa lebih kurang 7 hari je lg utk kuar beli apa yg patut...pada ari khamis 15/10/2009 aku akan pastikan aku tk kan kuar umah utk beli apa2 lg...ari tu aku akan dok umah wat persiapan dari segi fizikal,mental dan emosi...hope semuanye berjalan seperti yg dirancangkan...mcm biasa aku ckp kita hanya merancang,tuhan yg menentukan segala2nye...

cukup setakat ini dulu aku update pasal my wedding preparation....aku akan cuba update apa2 status psl wedding aku ni sekerap yg mungkin...insyallah...

p/s: minggu depan aku berkerja 2 hari je...hope aku sempat buat 1 entry khas menceritakan perjalanan kisah cinta aku bersama bakal suami aku....
Wednesday, October 7, 2009 - 0 comments

9 hArI LaGi........................

apa cite aku 9 hari lg nk kawen ni.....meh aku cite satu2....tp aku ngah tkde mood nk tulis blog ni....sori la kalo ada typing error ke,spealling error ke,tatabahasa tk betul ke,ayat skema ke dan apa2 je la yg sewaktu dgn nye..........so layan je la cite aku yg ngah tk betul ni.........

1) alhamdulliah baju nikah dan bertandang dh siap and yg best nye tk perlu alter apa2....so lps ni just tinggal antar dry cleaning je.....
2) alhamdulliah tudung nikah,tudung utk baju bertandang,kasut nikah+bertandang dan veil dh selamat dibeli....
3) alhamdulliah gubahan utk hantaran telah start dibuat....baru dpt siap 3...ada 10 lg....insyallah akan setel before khamis depan....
4) yg problem skrg ni jubah putih utk khatam quran tk jumpa2 lg....dh 2 3 hari mencari still tk jumpa...penat dan rasa nk give up dh but tetap kena cari gak....
5) still tk jumpa lg cenderahati yg sesuai utk pihak lelaki yg kena tambah lg 30....
6) follow up terakhir dan confirmation terakhir telah dibuat utk pihak katering + kanopi,fotografi,kompang+dj dan tempahan dodol (utk hantaran)...still pending baju sanding+pelamin+mekap (ari sabtu),tok kadi (ari ni) dan tempahan cup cakes
7) semakin hari semakin malas aku nk gi keje....kt opis lg la malas nk wat keje....terasa teramat la bosan dok opis ni....dh la facebook kena block...hampeh nk mampus....lg la aku bosan dtg opis skrg ni...
8) spjg minggu ni aku menghadapi masalah kesukuran utk tido malam....membuatkan badan aku setiap hari terasa letih dan tk bermaya...
9) diet aku makin lama makin hancur skrg ni....aku main bantai makan ikut suka hati aku je skrg ni....time mkn aku pun dh makin tk teratur....ada masa aku makan....kalo sibuk lupa terus nk makan....sebaik la siang kt opis skrg ni aku puasa,tp time berbuka aku dh mcm bukan time berbuka....org berbuka puasa kol 7,aku berbuka puasa kol 9 10.....mcm mn jd mcm ni???????ni semua disebabkan setiap ari lps balik keje je aku bkn terus balik umah.....ada je brg yg tk abis beli lg.....agak2 nye org kt masjid jamek ngan jalan tar tu dh kenal pun aku agak nye....hehehhee.....
10) jiwa aku semakin tk stabil skrg ni....aku semakin sensitif skrg ni....mudah menangis,mudah terasa hati dan mudah jugak utk cepat marah....arghhhhhhhhhhhh aku sungguh tertekan dgn situasi mcm ni.....

p/s: tu je la aku nk cite pagi2 ni.....9 hari lg aku nk kawen....9 hari lg aku nk tamat kan zaman bujang....dan utk 9 hari lg ni la aku rasa mcm makin tk bersedia utk kawen....huhuhu kenapa perlu ada prsn mcm ni!!!!!!!!!!!!!!!!
Monday, October 5, 2009 - 0 comments

MajLis BeRkAmPuNg 3/10/2009

seperti yg telah dirancangkan pd 3/10/2009 majlis berkampung telah diadakan di dewan tmpt aku bertunang dulu kol 3 ptg....majlis berkampung ni diadakan bertujuan utk berbincang berkaitan majlis perkahwinan aku nnt.....lebih kurang berbincang utk bahagi2 kan keje la supaya majlis tu nnt akan berjalan lancar (diharap2 kan la).....selain tujuan berkampung ni juga ada lah utk meminta kerjasama drp sanak saudara dan jiran tetangga agar dpt bergotong royong bg melancarkan lg majlis tu nnt....ye la nk wat majlis kahwin ni bkn sahaja melibatkan pihak keluarga sahaja,tp still kena bantuan drp sanak saudara dan jiran tetangga walaupun bab makan semua dh diuruskan oleh pihak katering.....so layan la beberapa gmbr yg sempat aku rakam kan serta senarai aturcara majlis....


antara tetamu yg hadir.....



perbincangan sedang dijalankan....huhu ingat pengantin dok diam2 je la tk yah terlibat apa2 dlm perbincangan ni,last2 kena gak terlibat



aku yg aju disamping ibu.....hehehehe...



kaum lelaki



kaum wanita



makan time.....



mkn2......

bincang2 selesai kol 6....tp tetamu yg dtg sampai ke mlm...dr dewan majlis berpindah ke rumah....penatnye badan tk terkata la....huhu ni baru je majlis berkampung belum lg majlis kenduri kahwin yg sebenar nnt.....huhu ni ada yg sbln tk hilang penat....huhuhu

ni list aturcara majlis majlis perkahwinan aku nnt:

SABTU 3/10/2009

1) 3.00 ptg – Majlis Berkampung

Tempat : Rumah

Yg Terlibat : Sedara Mara & Jiran Tetangga


RABU 14/10/2009

1)Malam – Penghantaran Set Katil

Tempat : Rumah (bilik pengantin)

Yg Terlibat : Kami sekeluarga sahaja


KHAMIS 15/10/2009

1) 10.00 pagi – Pasang Langsir

Tempat : Rumah

Yg Terlibat : Orang Perempuan

2)10.00 pg – Kemas Rumah,Alih Perabot,Pasang Carpet

Tempat : Rumah

Yg Terlibat : Orang Lelaki

3)2.00 ptg – Buat Bilik Pengantin

Tempat : Rumah (bilik pengantin)

Yg Terlibat : Orang Perempuan

4)3.00 ptg – Pasang Khemah

Tempat : Rumah (tempat parking kereta)

Yg Terlibat : Pihak Katering

* buat notis utk kosongkan parking kereta

5) 9.00 mlm – Rebus Telur

Tempat : Dewan

* pinjam 2 payung makcik kiah blok 20

*kena sediakan plastik utk simpan telur utk direbus

Yg Terlibat : Orang Lelaki & Perempuan

6)10.00 mlm – Pakai Inai

Tempat : Rumah

Yg Terlibat : Pengantin Perempuan & Makcik Saadiah


JUMAAT 16/10/2009

1) 10.00 pagi – Tanak Pulut

Tempat : Surau

Yg Terlibat : Orang Perempuan

2) 10.00 pagi – Isi Telur & Gula-gula Dalam Bekas Telur/Kotak & Bunga Telur

Tempat : Dewan

Yg Terlibat : Orang Perempuan

3)10.00 pagi – Isi Cenderahati Dalam Paper bag

Tempat : Dewan

Yg Terlibat : Orang Perempuan

4)10.00 pagi – Sediakan Makan Tengahari

Tempat : Surau

Yg Terlibat : Orang Perempuan

5)10.00 pagi – Pasang Pelamin

Tempat : Rumah (khemah pelamin)

Yg Terlibat : Pihak Mak Andam

6) 2.00 ptg – Isi Pulut Dalam Bekas

Tempat : Dewan

Yg Terlibat : Orang Perempuan

7) 5.00 ptg – Pasang Kerusi & Meja

Tempat : Rumah (khemah)

Yg Terlibat : Orang Lelaki

8) 7.00 ptg – Ketibaan Katering

Tempat : Rumah

Yg Terlibat : Pihak Katering

Monitor : Mohd Siddiq (along)

9) 7.30 ptg – Majlis Berzanji,Marhaban & Cukur Jambul

Tempat : Rumah (khemah pelamin)

Yg Terlibat : (a) Kumpulan Marhaban Pangsapuri Cheras 4E

(b) Adam Haikal,Alif Amar & Hana Nabiha

( c ) Pegang Bekas Utk Cukur Jambul : Saudara Mara ( )

(d) Bagi Cenderahati : Saudara Mara ( )

10) 7.45 mlm – Pengantin Perempuan Bersiap

Tempat : Rumah (bilik pengantin)

Yg Terlibat : Pengantin Perempuan & Mak Andam

11) 8.45 mlm – Kedatangan Pengantin Lelaki

Tempat : Rumah

Yg Terlibat : (a) Penyambut Tetamu di bawah Rumah:En.Din

(b) Penyambut Tetamu di Rumah:En.Mohd Taj

Tugas : * Agih-agihkan siapa yg perlu terlibat utk majlis akad nikah

*Yang tidak terlibat utk akad nikah makan di khemah

12) 9.00 mlm – Majlis Akad Nikah

Tempat : Rumah

Terlibat untuk majlis akad nikah

i) Pengantin Lelaki & Pengantin Perempuan

ii) Pengapit Lelaki & Pengapit Perempuan

iii) Tok Kadi & Saksi

iv) Jurugambar

v) Ayah & Mak Pengantin Perempuan

vi) Ayah & Mak Pengantin Lelaki

vii) Bapa saudara & Mak saudara Pengantin Perempuan

viii) Bapa saudara & Mak saudara Pengantin Lelaki

13) 10.00 mlm – Solat Syukur

Tempat : Rumah (bilik pengantin)

Yg Terlibat : Pengantin Lelaki

14) 10.15 mlm – Majlis Batal Air Sembahyang

Tempat : Rumah (bilik pengantin)

Yg Terlibat : Pengantin Lelaki & Pengantin Perempuan

15) 10.30 mlm – Jamuan Makan

16)11.00 mlm – Majlis Malam Berinai

Tempat : Rumah (pelamin)

Yg Terlibat : (a) Pengacara Majlis:

(b) Pengantin Lelaki Berinai (½ jam)

i) Ayah Pengantin Lelaki

En.Aminudin Bin Mat Nor

ii) Ayah Pengantin Perempuan

En.Ishak Bin Ahmad

iii) Bapa saudara Pengantin Lelaki

iv) Bapa saudara Pengantin Perempuan

v) Saudara mara Pengantin Lelaki (Lelaki sahaja)

vi) Saudara mara Pengantin Perempuan (Lelaki sahaja)

(c) Pengantin Perempuan Berinai (½ jam)

i) Mak Pengantin Perempuan

Pn Zahrah Binti Mohamed

ii) Mak Pengantin Lelaki

Pn Ruhana Binti Mohamed Noor

iii) Mak saudara Pengantin Perempuan

iv) Mak saudara Pengantin Lelaki

v) Saudara mara Pengantin Perempuan (Perempuan sahaja)

vi) Saudara mara Pengantin Lelaki (Perempuan sahaja)

17)12.00 mlm - Majlis Tamat

SABTU 17/10/2009

1) 9.30 pagi – Majlis Khatam Al-Quran

Tempat : Rumah (khemah pelamin)

Yg Terlibat : (a) Pengantin Perempuan & Naim

(b) Diketuai: Pn Hjh Aminah Mohamed (Mak Long)

(c) Diiringi:Kumpulan Marhaban Pangsapuri Cheras 4E

(d) Bagi Cenderahati : Saudara mara ( )

2) 10.30 pagi – Ketibaan Petugas Katering

*Setup Peralatan Katering

Tempat : Rumah (khemah)

Yg Terlibat : Pihak Katering

Monitor : Mohd Siddiq (along)

3) 11.00 pagi – Ketibaan Katering (makanan)

Tempat : Rumah (khemah)

Yg Terlibat : Pihak Katering

Monitor: Mohd Siddiq (along)

4)11.30 pagi – Jamuan Makan

Tempat : Rumah (khemah)

Yg Terlibat : Keluarga,Saudara mara,Jiran dan Yg Bertugas

5) 11.30 pagi – Pengantin Perempuan Bersiap

Tempat : Rumah (bilik pengantin)

Yg Terlibat : Pengantin Perempuan & Mak Andam

6) 12.00 tgh – Ketibaan Jemputan

Tempat : Blok 20,Pangsapuri Cheras 4E

Yg Terlibat : (a) Penyambut Tetamu:Keluarga & Jiran

(b) Melayan Makan:Pelayan Katering

Kumpulan Marhaban Pangsapuri Cheras 4E

(c) Bagi Telur & Gula-gula : Kumpulan Marhaban Pangsapuri Cheras 4E

*Monitor cenderahati : Tahirah & Mohd Hashim

7) 12.30 tgh – Pengantin Lelaki Bersiap

Tempat : Rumah Jiran (Rumah Pn Kamarul Izan 20-02-01)

Yg Terlibat : Pengantin Lelaki & Mak Andam

8) 12.45 tgh – Ketibaan Keluarga Pengantin Lelaki

Tempat : Pintu Masuk Blok 20

Yg Terlibat : (a) Keluarga Pengantin Lelaki

(b) Penyambut Tetamu:Keluarga & Jiran

9)12.50 tgh- i) Pengantin Lelaki bersiap sedia utk berarak

Tempat : Pintu Masuk Blok 20

Yg Terlibat : (a) Pengantin Lelaki,Pengapit & Keluarga

(b) Kumpulan Kompang

(c) Putera Pahlawan :Tg.Amar Qayyum & Tg.Amar Qabil

ii) Pengantin Perempuan bersiap sedia utk majlis bersanding

Tempat : Pelamin

Yg Terlibat : (a) Pengantin Perempuan & Pengapit

(b) Puteri Pengiring :Hana Nadirah & Afiqah

(c) Tukang Bagi Bunga Telur : Saudara mara ( )

( )

(d) Pengutip Tol

10) 1.15 tgh – Mula Berarak & Acara Bayaran Tol

Tempat : Dari Pintu Masuk Blok 20 – Atas Pelamin

Yg Terlibat : (a) Pengantin Lelaki,Pengapit & Keluarga

(b) Kumpulan Kompang

(c) Putera Pahlawan :Tg.Amar Qayyum & Tg.Amar Qabil

(d) Pengacara Majlis : Azlee Jaafar

* Tol Pertama: Pintu Masuk Blok 20 = ______________________________________

______________________________________

______________________________________

*Tol Kedua: Pintu Gerbang = ______________________________________________

______________________________________________

_______________________________________________

*Tol Ketiga: Atas Tangga Pertama Pelamin = ___________________________________

__________________________________________

__________________________________________

*Putera Pahlawan bg bunga kt Puteri Pengiring di tangga kedua pelamin

*Tol Keempat: Atas Pelamin = Mak Andam (Mak Busu Pengantin Perempuan)

11) 1.30 tgh – Silat Pengantin

Tempat : Depan Pelamin

Yg Terlibat : ___________________________________________

12)1.45 tgh – Bacaan Selawat & Doa

Tempat : Khemah Pelamin

Yg Terlibat : Kumpulan Marhaban Pangsapuri Cheras 4E (bacaan selawat)

Dato A.Rahman Hassan (bacaan doa)

13)2.00 ptg – Acara Tepung Tawar

Tempat : Pelamin

*Naik Secara Berpasangan Tepung Tawar Bergambar

Yg Terlibat : (a) Ayah & Mak Pengantin Perempuan

En Ishak & Pn Zahrah

(b) Ayah & Mak Pengantin Lelaki

En Aminudin & Pn Ruhana

(c) Pak Long & Mak Long Pengantin Perempuan

Tn Hj Mohd Ali & Pn Hjh Aminah

(d) Pak Ngah & Mak Ngah Pengantin Perempuan

Dato A.Rahman Hassan & Datin Azizah Mohamed

(e) Pakcik Idris & Makcik Timah Pengantin Perempuan

En Idris &

(f) Makcik Nab Pengantin Perempuan

Pn Zainab

(g) Bapa Saudara & Isteri Pengantin Lelaki

(h) Bapa Saudara & Isteri Pengantin Lelaki

(i) Bapa Saudara & Isteri Pengantin Lelaki

(j) Bapa Saudara & Isteri Pengantin Lelaki

#Sesiapa yg ingin menepung tawar

14)2.45 ptg – Acara Baling Duit Syiling & Gula-gula

Tempat : Pelamin

Yg Terlibat : (a) Pengantin Lelaki & Pengantin Perempuan

(b) Kanak-Kanak

15)3.00 ptg – Acara Makan Beradab

Tempat : Meja Makan Pengantin

Yg Terlibat : (a) Pengantin Lelaki & Pengantin Perempuan

(b) Pengapit Pengantin Lelaki & Pengapit Pengantin Perempuan

(c) Ayah & Mak Pengantin Lelaki

(d) Saudara mara Pengantin Lelaki

* Bagi Cenderahati utk keluarga pengantin lelaki : Saudara Mara & Jiran

16)3.30 ptg- Acara Potong Kek

Tempat : Meja Kek

Yg Terlibat : Pengantin Lelaki & Pengantin Perempuan

17)3.45 ptg- Acara Bergambar

Tempat : Pelamin

Yg Terlibat: Keluarga Pengantin Lelaki & Keluarga Pengantin Perempuan

18)4.15 ptg – Ucapan Terima Kasih mewakili tuan rumah

Tempat : Tempat PA System

Yg Terlibat : Ayah & Mak Pengantin Perempuan

En.Ishak & Pn Zahrah

19)4.30 ptg – Majlis Tamat



p/s: aku sekeluarga hanya merancang,apa2 pun Allah yg menentukan segalanya....kekurangan tetap akan ada....apa2 pun aku berserah kpd yg maha esa utk menentukan apa yg terbaik...hope semuanya berjalan lancar....

Friday, October 2, 2009 - 0 comments

14 hari lagi.....1 lg masalah melanda.....

aku tk tau la yg ni boleh dikategori kan sebagai masalah atau tidak....tp benda ni tetap wat akau tension.....pasal apa ni?????????jom aku cite....

CENDERAHATI UTK ROMBONGAN KELUARGA LELAKI............................

mlm td tunang aku bg msg mcm ni....

"Nk suh tmbh,bg pihak abg akan dtng lbh kot dlm 80 org....just standby la...."

lps baca msg tu,aku terus WHAT?????????????????????

mana la aku tk terkejut....ari tu aku and mak aku tny byk kali berapa org dr pihak dia....dia ckp tk ramai dlm 30 org....so aku pun beli cenderahati tu utk 50 org....saje wat lebih sbb mn la tau last minute ada tambahan ke.....tp bila baca msg dia smlm yg akan dtg dlm 80 org,pening la kepala aku fikir kan kena tambah lg bilangan cenderahati tu....

aku dh la kesuntukan masa btl2 ni.....masa yg ada ni pun tk cukup utk wat persiapan yg masih tk setel lg....ni tambah lg satu masalah....dh ar slh satu brg cenderahati yg aku nk bg tu aku beli kt ayer itam johor.....nak cari benda yg sama confirm kena gi cari merata tempat....aku mana la ada masa nk gi mencari....dlm masa kecemasan skrg ni tmpt yg mampu aku gi ialah di sogo,jln tar,chow kit dan jusco maluri.....

dh ar aku cuma ada masa time balik keje je nk gi menyinggah tmpt2 tu semua...tu pun aku ada masa 1 or 2 hour je nk beli brg kt sana....kalo lmbt2 sgt kan tkt lak aku nk balik....dh ar aku gi beli sorang....mls nk ajak sapa2....mls nk nyusahkan org lain sbnr nye.....nk gi beli time weekend mmg full aktiviti aku....meh aku list kan aktiviti aku utk 2 weekend sblm majlis aku tu....

1) sabtu 3/10/2009 - majlis berkampung dan doa selamat (bg yg tk tau apa tu majlis berkampung nnt aku wat 1 entry khas utk ni)
2)ahad 4/10/2009 - discussion terakhir ngan pihak katering dan kanopi (mungkin ptg tu aku leh curi2 masa gi cari brg jap....tp kena balik sblm mlm sbb mlm tu lak ada jiran nk tlg wat hantaran)
3)sabtu 10/10/2009 - fitting baju (time ni pun aku curi2 masa jap nk attend my friend weeding....1 kt batu caves,1 kt putrajaya)
4)ahad 11/10/2009 - nk gi buat sirih junjung (tk tkt ke wat sirih junjung awal2???????....actually aku wat sirih junjung tu guna daun sirih plastik...mcm mn rupanye,nnt dh siap aku post 1 entry utk ni....kalo buat tu ambik masa sekejap je mybe aku sempat la nk gi beli apa2 brg yg belum dibeli lg)

kalo tgk pd aktiviti aku utk 2 weekend sblm kawen ni,mmg la boleh curi2 sikit masa gi cari cenderahati tu....tp tu pun kalo sempat....kalo tk sempat mcm mn...so nk tk nk aku kena usahakan jugak cari dan beli time lps balik keje.....

meh aku tnjk brg2 apa yg aku nk bg sbg cenderahati nnt.....


1st kena cari paper bag mcm ni....nk try cari kt semua house and kedai perkahwinan di jln tar....hope jumpa paper bag yg sama



ni bekas utk isi telur....yg ni tkde masalah...sbb aku beli ni kat chow kit...ahad minggu dpn mmg aku akan ke chow kit utk beli sirih junjung tu....kedai pun tempat yg sama ngan aku beli bekas telur ni....so setel 1 mslh...



ni kismis...ni pun tkde mslh....sbb aku belum beli lg...aku dh survey dh...just beli kt maidin je...rm1 satu....so aku mmg niat nk beli 100 kotak pun...so ni setel...



ni la mslh utama aku....cenderahati ni la yg aku beli di air itam johor ari tu...kt kl ni tk tau nk cari kt mn...nk cari yg sama mcm mustahil je dlm masa suntuk mcm ni....huhu...

lg satu brg ialah kotak isi gula2...smlm mak aku baru je call org yg wat kotak tu srh buat lebih utk bg keluarga lelaki...mak aku srh tambah 60 je...nmpk gayannye ari ni kena call lg minta tambah 20 lg utk menjadikan 80...huhu mintak2 dia sanggup utk membuat....

nak tambah brg confirm memerlukan $$$$$....hai lari la bajet aku mcm ni...

isy tk baik la aku fikir mcm tu...mcm tk ikhlas lak nk bg....

ok sori2.....psl bajet tkpe...skrg ni bila agak2 nye aku nk gi cari and beli brg2 tu....huhu pening....pening...

tunggu dan lihat je la...kalo aku berjaya mencari dan beli brg2 tersebut...nnt aku post utk entry yg akan2 dtg....

p/s : so kpd sesiapa yg bakal berkahwin,anda semua mmg kena bersedia la ngan sebarang kemungkinan yg melanda last minute mcm ni....kdg2 kita tk jangka pun benda tu akan berlaku....so kena sentiasa ready....terutama $$$$$....kdg2 kita nmpk benda tu kecik dan remeh....tp $$$$$ tetap kena ready....