Wednesday, April 30, 2014 - , 0 comments

biRthdaY adIk boNgsu sAya 2+1 @ D'Arab Cafe Jalan Duta


Assalammualaikum.....


sebenarnya malas nk mengarang ari ni.....tp takut cite ni jadi cite basi gagahkan la juga jari jemari ni menaip dan paksa rela perah otak mengarang ayat.....kejadiaan berlaku pada ari sabtu baru2 ni sempena hari ulangtahun kelahiran adik bongsu saya yg ke 25 tahun....actually birthday adik aku ari isnin 28/4....tp mcm biasa kalo birthday ari keje mmg kena celebrate weekend la.....mula2 aku ckp kali ni biar aku yg belanja.....ikutkan aku nk belanja mkn satay kajang je.....ye la itu je yg aku mampu belanja.....nk belanja tempat mahal keluarga aku besar.....mau cecah ribu riban kan.....sekali mak aku ckp adik beradik aku yg lain tk setuju sbb dorang baru je mkn satay kajang.....sob sob sob.....mak aku ckp adik aku yg pompuan tu suruh cari tempat lain ....adik dan ayah aku nk share sama2......tkpe la kalo mcm tu kan....


aku bg pendapat mkn nasi arab je......wlp aku tau sure mak aku tk nk nye.....sekali dpt whatsapp adik aku ckp confirm mkn nasi arab.....adik pompuan aku ajak mkn nasi arab kt d'arab cafe jln duta sbb kt situ murah.....aku tk kesah kt mn pun asalkan jgn ada kucing je la tempat tu.....survey punya survey semua setuju ngan tempat tu.....plan asal nk celebrate birthday adik aku je.....sekali plan bertukar.....celebrate birthday+acara kenal berkenalan dgn keluarga bakal tunang abg aku......cite nye begini....adik pompuan aku la ckp tk kan kita nk terus pergi umah bakal tunang abg time bertunang nnt.....at least kena la kenal-kenal dulu antara family kita dgn family dia....family aku pihak lelaki so semestinya la family kami kena gi umah family pompuan kan.....



tp family pompuan kesian dgn keadaan ayah dan mak aku memandangkan umah family pompuan tu umah apartment 5 tingkat yg tkde lif dan umah dorang berada di tingkat 4,dorang decide biar dorang je dtg umah ktorg.....tp rasa mcm tk sedap lak mcm tu.....last2 mak aku ckp apa kata kita ajak je dorang satu family join mkn2 sempena birthday adik sabtu ni.......alhamdulillah family pompuan setuju.....senang sikit keje.....dan kebetulan juga adik bakal tunang abg aku birthday dia pun 28/4......ha cantik sgt la.....celebrate sekali la senang......gitu la cite disebalik tabir kejadiaan sambutan ulangtahun kelahiran adik bongsu aku kali ni.....selebihnya korang layan gmbr je la......aku dh tkde idea nk cite apa lg.......


D'Arab Cafe betul2 dekat dgn masjid wilayah.....dia bangunan 2 tingkat....bawah tu foodcourt.....adik aku ckp kalo ari keje ramai la staff government dok mkn kt foodcourt tu.....yg d'arab cafe ni terletak di tingkat 2.....ruang mkn sgt luas....boleh mkn kt luar dan juga di dalam......kt luar tu siap ada playground utk anak-anak kita bermain.....gmbr atas tu tempat refill air.....kalo kita ambik set yg disediakan harga set mknn tu termasuk dgn harga air+refill.....tp air adalah terhad.....hanya ada 3 jenis air.....air teh o,teh arab,sirap......ada juga disediakan ais dan limau.....so sapa nk air sejuk boleh letak ais and sapa nk sirap limau ke teh o limau ke boleh perah limau yg disediakan.....adik aku cakap sebenarnye masa kita order set nasi tu dorang akan tny kita nk air apa.....samada teh o,teh arab atau sirap.....so kalo kita ckp sirap mean kita kena refill sirap je.....tp disebabkan ari tu family kami plg ramai lebih drp 15 org,dia tk tny pun nk air apa.....ktorg boleh je nk ambik air apa.....nk tukar2 air pun boleh.....tp air yg dibahagian refill la.......

set mknn yg kami order.....kami ambik 3 set lamb kabsah dlm dulang ni yg boleh mkn utk 3org....satu set rm40 termasuk air refill....3 set chicken kabsah dlm dulang ini yg boleh mkn utk 3org.....satu set rm32 kot tk salah aku termasuk air refill.....1 set mix (lamb and chicken) kabsah juga boleh dimakan utk 3 org.....satu set rm38 termasuk air refill....dan 4 set kebab ayam ni tp yg kami dpt kebab kambing......yg ni tk ingat harga.....total keseluruhan lebih kurang rm280......


bg aku murah dh tu....keseluruhan yg mkn ari tu dlm 18 org.....family aku 8 org.....family bakal tunang abg aku 6 org....family mak busu aku 4 org.....sebenarnye kakak bakal tunang abg aku pun nk join gak.....tp last minute tk jadi dtg sbb akak dia sesat....kalo campur family kakak bakal tunang abg tu genap la 20 org.....rasa lak aku tk tau nk komen mcm mn.....sbb bg aku rasa nasi arab sama je......lgpun sebelum dtg mkn sini ptg tu dh attend birthday party anak kwn aku....dh melantak mcm2 ptg tu,tu yg time mkn nasi arab mcm dh kenyang.....bila dh kenyang tkde feel la nk mkn beria.....tp aku tgk masing2 berselera je mkn....tp of course la ada lebih.....yg lebih tu kasi tapau bawa balik sorang sikit......tp yg byk lebih ayam....kalo tau order kambing je lebih......kalo aku tny husband sedap ke tak mmg wat sakit hati je jawapan yg diterima.....aku tgk punya berselera dia mkn.....dia sorang je abis separuh dulang.....bila tny sedap ke tak tetap gak jawapan dia nasi arab dima cyberjaya gak sedap.....



para hadirin yg hadir....ktorg booking tempat belah dalam sbb adik aku ckp dekat sikit ngan tempat refill air.....tp kt dlm ni sempit sikit la....mula2 ktorg booking utk 15 org....tk sangka lak mak aku ajak family mak busu aku sekali.....aku dh risau dh takut tempat tk cukup.....org lak aku tgk makin ramai.....sebaik dorang dok kt luar.....so ada la 2 meja yg kosong....

 memperkenalkan ini lah bakal tunang abg aku....doakan semoga jodoh dorang berkekalan ye.....abg aku ni umur dh 31....tahun depan dh 32....dulu dh ada makwe.....bila frust dan ada masalah dgn kerjaya dia mcm seolah2 tkde keinginan utk berkawen....alhamdulillah berkat doa ibu ayah abg aku kini dh stabil dr segi kerjaya dan akhirnya terbuka pintu hati utk berkawen.....korang agak2 berapa umur najwa ni.....20 tahun ok.....aku dan adik2 aku pun tk tau la nk pgl kakak ke apa nnt.....adik2 aku tkpe la dorang 20an lg.....aku ni la dh 30 tahun.....keras nye lidah ni nk pgl budak 20 tahun kakak......tp wlp najwa ni 20 tahun dia nmpk matang....so far aku mcm boleh masuk je ngan najwa ni....isy najwa lak....kak long la.....aduiii kak long ke......

 saat yg ditunggu2 acara potong kek....sian budak dorang ni....dah la sebenarnye nk celebrate birthday dorang....tp mak ayah aku dok syok berborak dgn mak ayah najwa ni sampai terlupa acara potong kek....sebaik kek tk cair.....tp aku tk rasa sgt kek ni sbb dh kenyang.....dan menyesal tk tapau bawa balik.....skrg dok teringat2 kek ni.......

 amboi acim manja bebenar....ingat sikit awak tu dh 25....bukan 5 tahun.....kurang kan sikit manja tu....hihihi abis la kalo adik aku baca ni......
 
 budak kecik wat aku stress je ari tu....asyik la nk ke playground.....sebaik la ramai yg melayan dia....dpt la ummi dan babah bergoyang kaki sikit.....disebabkan nk ke playground ni aariz sanggup pasrah terima sapa je yg dokong dia....asalkan org tu sanggup bawa dia ke playground....padahal sebelum ni susah benar dia nk org lain dokong2 dia......


 last sekali gmbr family puan punya blog kena la ada.....tu aariz tu dh penat la tu....tu yang dok melekap je kt babah dia ngan botol susu......ye la dr kol 3 lg kuar umah....mula2 gi birthday party.....kt birthday party tu pun dok main je keje dia (nnt aku cite psl birthday party ni).....muka aku pun dh berminyak2 dh.....mlm tu balik penat tk payah ckp la.....sebaik ada bawa balik balance nasi arab yg tk abis.....ari ahad tu bfast pakat panas kan balik dan mkn tu je utk bfast......

itu je la gmbr yg ada....tk tau nk ambik gmbr apa lg.....tk kan la parent aku ngah berborak dgn parent bakal tunang abg aku,aku sibuk2 lak nk ambik gmbr kan.....saiko ke apa.....hehe....ok la akhir kata diucapkan selamat harijadi buat adik bongsu aku.....semoga dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki dan cepat2 diketemukan jodoh yg baru.....semoga segala impian dan cita2 acim terlaksana dan diberkati oleh Allah....jasa along acim menjaga dan melayan ibu ayah kita yg kurang upaya hanya Allah yg dpt membalas.......yakin lah disetiap kesabaran ada ganjaran yg Allah janjikan.....tutup buku lama buka buku baru.....setiap yg berlaku ada hikmah nye.....hanya Allah yg tau apa yg terbaik utk hambaNYA......



p/s: lunch td tiba2 teringin nk mkn kek terutama red velvet....pergi la ke bawah jambatan....alangkah hampanya hati kek tk jual.....sedih hancur luluh hati ni.....balik nnt nk gi tgk lg la.....kot2 la kek tu lambat sampai.....huhuhu nk kek......nk redvelvet cake......



Tuesday, April 29, 2014 - 0 comments

muhammad aariz 1 tAhuN 8 BuLaN

Assalammualaikum......

sekejap je dh nk masuk bulan 5 kan.....smlm 28/4 aariz genap 1 tahun 8 bulan......lg 4 bulan dh nk 2 tahun dh anak aku tu.....Ya Allah cepat nye masa berlalu.....pejam celik pejam celik aariz dh nk masuk 2 tahun dh.......3 tahun aku dan suami menunggu kehadiran anugerah yg tk ternilai ini.......suka duka cabaran dugaan mengandungkan aariz masih segar dlm ingatan aku.......saat2 kelahiran aariz jgn ckp la sampai skrg rasa mcm baru smlm je kena induce......rasa mcm baru smlm je sakit contraction......rasa mcm baru smlm je bagaimana bertarung nyawa di dalam labour room......rasa mcm baru smlm je melalui tempoh berpantang......rasa mcm baru smlm je pegang aariz yg masih merah......kini alhamdulillah aariz membesar dgn sihat dan sempurna seperti kanak-kanak yg lain......


kini makin hari makin byk akal dan makin bijak.....kdg kala menguji kesabaran kami.....kdg kala menjadi penghibur kami di rumah.....tkde dia kt umah rasa sunyi.....tinggalkan dia lama2 pun dh rasa rindu.......kdg2 rasa mcm tk percaya je dh ada anak.....ye la 3 tahun kami menunggu......kdg2 rasa mcm tkde harapan je utk ada anak.....tu la bila anak dh ada depan mata rasa mcm tk percaya je.....sapa yg senasib ngan aku ni tau la mcm mn prsn nye bila anugerah yg berharga ni kita menanti bertahun-tahun bila dh ada depan mata tak terungkap dek kata-kata......cuma harapan aku agar terus diberi kesempatan utk membesar dan mendidik aariz menjadi anak yg bijak dan soleh......



gmbr smlm.....smlm pengasuh aariz minta cuti emergency sbb anak dia accident.....sebaik husband aku keje government.....cuti byk.....so husband yg cuti smlm jaga aariz.....tp pg tu husband ada hal sikit nk diuruskan.....so antar la aariz umah mak aku.....ni time baru bangun tido.....tgk tok ayah dia nk smbhyg dia pun sibuk ambik kopiah.....

dia kalo dtg umah mak aku benda yg plg suka main ialah kopiah ayah aku....tu tgk la tu berapa lapis kopiah dia pakai.....siap kt tangan ada tasbih lg......

selain kopiah kalo kt umah mak aku dia tk main telefon ni mmg tk sah......

satu lg suka main tapis besen tok ibu dia......bila aariz dtg umah mak aku mmg umah jd huru hara la......


 
skrg kuat merajuk kuat memerontak....kalo apa yg dia nk kita tk bg gini la jadi nye.....menangis......ni baru lepas nangis la ni....apa ntah aku tk bg dia main......kalo kt umah mak aku mmg kena sentiasa monitor takut dia masuk dapur ke bilik air ke....kalo umah aku tkpe sbb dapur aku pasang pagar.....bilik air pintu sentiasa berkunci.......

ni gmbr baru2 ni yg dia demam......time ni dh kol 12 mlm....dia tido asal nye.....ntah mcm mn kol 12 mlm tu dia bangun....bangun2 nangis nk tgk upin ipin....mula2 aku malas nk layan ingat dia ngingau.....last2 nangis tk berhenti buka kan la gak......dh buka upin ipin  terus tk nk baring.....nk duduk....dia takut dia tertido.....aku tk ingat sampai kol berapa dia duduk mcm ni.....kol 12.30 aku dh hanyut dh.....babah dia la yg teman kan dia.....tu yg skrg dia dh jadi bbf babah dia.....sikit sikit babah....semua babah.....

ni gmbr mlm td.....bila siang dia tk reti dok diam.....main je.....aktif je.....mlm kol 9 dh jadi layu mcm ni.....ni ngah tunggu masa je ni dia nk hanyut......

 ni gmbr ari ahad baru-baru ni.....kalo kita nk suapkan jgn harap la dia nk buka mulut.....bila mkn sendiri ada la gak yg masuk mulut wlp kuantiti yg keluar dr pinggan lebih byk drp yg masuk dlm mulut.....masa umur aariz setahun 7 bulan aariz baru pandai minum guna straw....ye dia mmg lambat sikit pandai minum air guna straw......bila dh pandai guna straw ni baru la aku beli kan dia vitegen......

 tp plg sayu aku tgk muka dia time dia tido la.....bila dh aktif sgt bermain bila dia tido aku tgk mcm penat sgt je muka dia....terus dtg prsn kesian dan sayu tu........



 last sekali antar gmbr2 dia yg wat aku geram dgn kecomelan dia ni......eiiiiii aariz knp awak ni comel sgt ni.....

video
ni video aariz merajuk....merajuk sbb aku ada tercakap ngan dia kalo dia mkn nnt lps babah smbhyg maghrib babah bawa gi jln.....tk sangka dia ingat.....lps babah dia smbhyg maghrib dia kt rak kasut dok kut kut (read:kasut).....bila babah dia tk nk tu yg dia menangis merajuk tu.....

video
yg ni lak dia merajuk sbb aku marah dia sbb baling2 hp.....dia kalo merajuk mmg suka gi dok tempat tersembunyi mcm ni.....


gitu lah antara perkembangan terbaru muhammad aariz....yg paling ketara adalah kuat merajuk dan memerontak.....mulut pun boleh tahan dh byk benda dia pandai ckp.....cuma still tk pandai buat ayat lg.....nk apa2 sebut satu2 je....dah pandai nk berkawan.....pantang nmpk playground menggelupar nk gi main.....byk sgt main mkn je skrg ni makin kurang.....dulu nugget ke sosej ke suka la gak.....skrg benda2 mcm tu pun dia tk suka......tp kalo jajan or gula2 or coklat mmg dia suka.....kalo gi kenduri kawen ke or birthday party ke kalo org bg dia goodies bag,dia tau je apa yg ada dlm dulu.....dah pandai buka sendiri kdg2 goodies bag tu.....jajan2 tu pun dia dh pandai gigit plastik tu utk buka.....bila tgk byk benda dia dh pandai ni mmg rasa mcm tk caya je zuriat yg dinanti2 kan selama 3 tahun ni dh makin membesar menjadi anak yg sempurna,bijak dan soleh.....dulu baby....tk lama lg dh nk jd kanak2 dh anak aku ni.....



syukur alhamdulillah dgn anugerah dan nikmat yg diberikan ini.....apa2 pun semua ini hanyalah pinjaman semata.....selagi masih dipinjamkan selagi tu kita wajib hargai harta yg Allah anugerah kan ini......bg mereka yg masih berusaha teruskan usaha....yakinlah semakin kuat kesabaran kita semakin Allah sayang kat kita.....jgn pernah putus asa ye kwn2.....teruskan usaha tanpa jemu.....sekiranya kita rasa dh setahun kita berusaha tkde hasil,fikirlah org yg dh 5 tahun 10 tahun masih sabar dan terus berusaha......Allah kalo nk beri rezeki ni tidak kira masa dan tak kira sapa pun kita,pangkat kita dan keturunan kita.....yg penting usaha kita,sabar kita dan tawakal kita kepadaNYA.....in sha Allah rezeki itu akan jadi milik kalian juga satu hari nnt.....



p/s: berdebar nk menunggu minggu depan....2 minggu lepas aku dh wat pregnancy test.....result negatif.....gi klinik doktor scan ternyata mmg tkde apa2 kt rahim aku.....doktor tny nk ambik ubat turun period ke tidak....doktor ckp ubat turun period tu tk kan beri kesan sekiranya kita pregnant.....mean kalo mkn ubat tu sekiranya kita pregnant tk akan buat kita gugur la......ubat tu kena mkn 3 mlm berturut2.....lps mkn tunggu dlm masa 2 minggu.....kalo tk period gak kena repeate pregnancy test and kalo result pregnancy test negatif kena dtg klinik doktor nk scan......so ari jumaat ni genap 2 minggu dr tarikh aku mkn ubat turun period tu.....kalo tk period gak ari isnin depan kena gi klinik la....hanya Allah je tau prsn aku skrg ni.....risau ada berdebar2 ada takut pun ada......doakan yg terbaik utk aku juga ye kwn2......





Saturday, April 26, 2014 - , 0 comments

sEmbAng saBtu

Assalammualaikum......

wah tiba2 rajin lak aku update ari sabtu ni kan......actually ada free sikit ni tu yg on laptop terus update blog.....aariz dan husband ngah tido sbb mlm td kol 2 pg aariz terjaga dr tido batuk2 sampai muntah atas katil.....satu hal lak ktorg kena bersih kan katil pg2 buta.....lps dh muntah tu terus aariz tk nak tido......dia nk tgk tv nk tgk upin ipin.....husband ckp kol 5 pg baru aariz tido.....husband pun kol 5 baru dpt tido.....aku lak tk tahan dlm kol 2.30 mcm tu dh hanyut dibuai mimpi......tu yg pg ni husband dok ngadu sakit kepala sbb tk cukup tido.....ye la tido kol 5,kol 6.30 dh bangun smbhyg subuh......lps tu terus tk tido.....


ktorg baru balik dr klinik ni......ktorg gi klinik pakar kanak-kanak dr wong kt sg chua......ni kira kali k2 ktorg gi klinik ni......aku suka gi klinik ni sbb doc dia sgt2 friendly dgn kanak2......pastu doc tu gak very the detail and doc kalo explain mmg sgt2 jelas la.......ktorg bawa aariz gi klinik sbb dr mlm td dia dok batuk tk henti2 sampai muntah.....pg ni pun mcm tu gak.....aku pun tk sure la aariz ni betul2 batuk ke atau dia paksa batuk sbb nk muntah.....sbb every time lps muntah je mesti dia gelak2 ketawa mcm puas hati dpt muntah......pastu lg aku ckp jgn buat2 batuk lg tu la dia batuk.....nk bg ubat lak aku mmg bab ubat batuk dan selsema tk berani nk bg sebarangan tanpa jumpa doktor dulu......padahal ubat ada je kt umah.....tp every time aariz batuk or selsema mesti aku nk bawa jumpa doktor dulu and akan bg ubat yg doktor syor kan je.......


aku kdg2 bawa aariz gi klinik 1 Malaysia.....tp tu la kalo gi klinik government ni ubat limited sikit.....kalo batuk dorang just bg ubat buka rongga pernafasan......kalo selsema lak dorang just bg ubat titik hidung......berbeza lak kalo aku gi klinik swasta biasa.....kdg2 doktor ada gak bg ubat batuk and selsema......tp tu la kdg2 aku risau gak nk bg sbb ada org ckp budak2 umur bawah 2 tahun tk digalakkan mkn ubat batuk dan selsema......disebabkan aku nk kan kepastian ni la aku bawa aariz gi jumpa specialist.....google pun google jumpa la child specialist ni kt sg chua kajang......


 aku tny psl ubat batuk dan selsema utk kanak-kanak bawah 2 tahun ni......doktor ckp depend pd tahap keseriusan batuk dan selsema budak.....ada tahap mmg kena mkn ubat yg utk buka rongga pernafasan dan ada tahap kena mkn ubat batuk......lgpun ubat batuk dan selsema yg doktor bg pun ada sukatan yg tertentu la berdasarkan umur dan berat seseorang budak......


sama kes gak dgn ubat cacing ni.....salah satu sbb aku bawa aariz gi klinik ari ni sbb husband dok ngadu ckp aariz kalo meragam bila husband urut perut mesti dia diam.....husband ckp aariz ada cacing kot.....bg pendapat aku lak budak kalo ada cacing ni dia akan tkde selera nk mkn dan berat badan akan susut.....aku rasa tkde kaitan dgn cacing......tp tu la husband tk puas hati.....tetap la ckp anak dia tu ada cacing.....dia ckp anak adik dia yg sebaya aariz tu pun mcm tu la kuat merengek dan kuat meragam skrg ni.....gi klinik kerajaan minta ubat cacing doktor ckp kena tunggu 2 tahun baru leh mkn ubat cacing......adik husband siap gi jumpa ustaz mana ntah minta air penawar.....ustaz tu pun ckp anak dia ada cacing......lps ustaz tu suruh mandikan dgn air beras baru anak adik husband ok.......


hurm ntah la.....aku bukan tk nk percaya......tp bg aku tetap tkde kaitan budak meragam sbb ada cacing.....aku rasa anak adik ipar aku tu dia meragam lebih kpd budak kecik meragam sbb nk dpt adik.....org tua2 pernah ckp biasa la budak nk dpt adik kuat memerap......adik ipar aku tu isteri dia ngah pregnant skrg......aku rasa ada betul gak anak dia meragam sbb nk dpt adik......tp bila aku ckp mcm tu kt husband ,husband ckp abis tu aariz meragam dan nk memerap tk kan nk dpt adik gak.....padahal aku dh wat test dh result dia negatif mean aku tk pregnant......

so utk memuaskan hati husband td masa jumpa doktor aku tny gak psl cacing ni.....doktor pun explain cacing tkde kaitan ngan budak meragam merengek ni......doktor ckp aariz meragam maybe sbb tk sihat.....hidung dia tersumbat.....dia bernafas guna mulut......bila bernafas guna mulut tu yg angin masuk.....bila angin masuk perut aariz kembung........sbb tu juga la agak nye aariz meragam  maybe tk selesa perut sbb perut dia kembung......kalo cacing dia tkde selera makan dan berat tk naik2 atau berat turun......tp doktor ckp berat aariz cantik......

doktor ada ckp gak psl aariz tkde selera mkn tu maybe sbb dia kuat main......budak2 baya dia skrg mmg kuat main.....dia tau nk main je sampai tk nk mkn.....doktor nasihat td kalo boleh 3 jam sebelum waktu mkn jgn bg minum susu......pastu waktu mkn kena ikut jadual yg betul la......bfast waktu sepatutnya bfast.....lunch waktu sepatutnya lunch dan dinner waktu sepatutnya dinner.....and time mkn kena mkn kt tempat mkn......bukan time mkn kt tempat main ke or depan tv ke......kena mkn kt meja mkn la maksud nye.....pastu time bg anak mkn kita pun kena mkn sekali......kalo boleh biar dia mkn sendiri sambil kita pantau dia mkn.......gitu lah antara tip yg doktor bg nk handle budak2 baya aariz ni mkn......


pastu psl ubat cacing lak doktor ckp sebenarnya 1 tahun lebih dh leh ambik ubat cacing.....tk perlu tunggu utk 2 tahun......tp depend pd parent la.....mcm td doktor tny kalo ktorg nk ubat cacing tu dia bg je......tp utk 5ml je la utk sekali mkn.....lps tu tunggu 2 tahun baru minum lg.....kalo dh 2 tahun ke atas baru minum utk 10ml......so td husband mmg minta la ubat cacing tu.....husband kan masih tk puas hati lg.....masih yakin yg anak dia ada cacing......aku ikutkan je......dgn syarat atas nasihat doktor......


ada kawan aku tny knp tk bawa aariz gi hospital je since aariz dok batuk on off on off dr bulan 1 lg.......bukan aku tk nk bawa gi hospital tp bg aku selagi doktor ckp paru2 aariz ok and batuk aariz tk serius biar dulu la nk bawa aariz gi hospital......ye la kalo bawa aariz gi hospital aku tk tau nk bawa aariz gi hospital mana.....kalo hospital kerajaan nk menunggu tu punya la lama......silap2 dia tgk aariz dok ligat main aktif semacam mesti dia suruh balik je sbb dia ingat sakit aariz tk serius.......nk bawa gi hospital swasta aku mcm risau je takut dorang nk duit je.....drp aariz tkde apa2 nnt dia suruh admitted ke.....admitted berhari2 last2 kan ubat yg dibagi ubat biasa je......tp bil sampai beribu2 kan......lgpun setiap kali aariz sakit aku bukan bawa satu klinik je.....aku akan bawa mcm2 klinik utk dengar pendapat mcm2 doktor.......klinik kerajaan aku gi,klinik swasta pun aku gi,klinik pakar pun aku gi......jawapan yg aku dpt still sama paru2 aariz ok no problem and batuk aariz pun tk serius......cuma doktor azlina je ckp maybe aariz alah dengan sejuk.....itu pun mungkin juga betul......sbb aku perhatikan setiap kali aariz terdedah dgn sejuk or minum air sejuk mesti dia selsema dan batuk......

tp apa2 pun tk bermakna aku tk ambik serius masalah kesihatan anak aku ni.....aku tetap pantau kesihatan aariz......kalo aku nmpk serius aku mmg akan bawa aariz gi hospital......lgpun aariz ni dr dia baby lg dia ada masalah kahak or lendir ni.....masa aariz umur 3 bulan sampai la dia setahun setiap 6 bulan sekali aku akan bawa dia gi hospital serdang utk check up.....aariz mmg dr umur 3 bulan lg kerap gak batuk.....tp paed hospital serdang ckp lung aariz no problem.....batuk dia pun tk tahap serius......cuma every time batuk dia mmg berkahak.....and paed pesan kalo aariz batuk gi klinik biasa dulu kalo boleh klinik kerajaan.....kalo doktor kt klinik ckp paru2 dia problem and batuk dan kahak dia serius baru bawa gi hospital......sbb tu aku berpegang pd apa yg paed ckp kan tu.......lgpun aku tgk paed hospital serdang kalo check pun biasa2 gak mcm doktor biasa je.......

gitu la cite nye aktiviti kami pada ari ni.....awal2 dh bawa aariz gi klinik.....jap lg kan kol 3 nk gi attend birthday party anak kwn aku.....theme party adalah bola sepak......sebaik aariz ada baju jersy upin ipin......boleh la aariz pakai ikut tema......then mlm nnt ada mkn2 kt restoren nasi arab sempena birthday adik aku lak......mmg jimat duit la kami ari ni......bfast td aku buat bihun sup.....ada lebih tu lunch nnt lapar mkn je bihun sup tu.....ptg kan nk mkn kt birthday party.....mlm lak mkn kt nasi arab......semua event tu nnt aku update minggu depan kalo masa mengizinkan......ok la aariz pun dh bangun.....budak tu kalo tk tido tgk aku online ni kan tau nk mengacau je......tu yg kdg2 liat sikit aku nk online bila kt umah.....mcm2 alasan lak kan.....ari tu susah nk online sbb tkde laptop.....now dh ada laptop susah nk online alasan anak lak mengacau......nk seribu daya kan tk nak seribu dalih.......aku ni dalih lebih byk drp daya.....acaner.......nmpk nye niat nk update blog tiap2 hari tk kesampaian la......


ok la......sekian......asssalammualaikum......


p/s:ada pesta buku antarabangsa kan.....dulu masa bujang2 rajin gak aku gi pesta buku ni.....tp sejak dh kawen lg2 dh ada anak ni malas lak nk gi......korang sapa yg rajin tu gi la pesta buku tu......syok nye mesti byk buku and novel yg ada diskaun kan.......
Friday, April 25, 2014 - 0 comments

pArT 5 ~ tHe atMosPhEre sEri keMbAnGan

Assalammualaikum......

selamat pagi semua.....kebetulan dtg awal ari ni sebelum start wat keje nk update cite psl the atmosphere seri kembangan ni......buruk sungguh kan perangai.....dtg2 opis bukan terus wat keje boleh lak update blog dulu.....hehe.....aku bukan apa lg lama aku peram cite ni lg basi jadi nye cite ni....sementara aku ngah ada mood ni better aku update cite psl the atmosphere ni.....


sapa2 yg dok kt area seri kembangan tu tau la kt mn tempat ni.....tempat ni location dia betul2 kt belakang giant seri kembangan.....actually aku dh 2 kali dtg sini.....1st masa bulan 1......tp disebabkan tk plan pun nk dtg sini jadinya kamera pun tk ber charge.....bateri kamera tinggal nyawa2 ikan je masa ktorg sampai sini.....phone pun sama....dua2 phone lak tu....phone aku dan phone husband......dua2 bateri tinggal nyawa2 ikan.....tu yg tk byk gambar yg dpt ditangkap masa ktorg gi bulan 1 ari tu.....jadi nye dgn rasa tidak puas hati nye aku ajak husband repeate balik gi sini semata2 nk tangkap gmbr.....tp 2nd time gi ni mood aariz lak ke laut.....dia tk mau ambik gmbr.....yg dia tau nk berlari je....bila tk bg lari dia boleh dok guling2 atas lantai.....stress je mak kau ni wahai anak......jadi nye 2nd time gi ni pun still tk dpt tangkap yg betul2 cantik....malas dh aku nk repeate utk kali k3.....redha je la dgn gambar yg ada ni......


bg mereka yg tk pernah dtg lg mesti dok tertanya2 apa la the atmosphere ni sampai aku repeate 2 kali dtg sini.....sebenarnya the atmosphere ni tempat di mana ada lukisan-lukisan 3D yg dilukis di dinding2......secara jujur nye aku tk pernah lg tgk malah ambik gmbr dgn lukisan 3D ni.....that why ada mcm jakun sikit sampai 2 kali repeate gi sana.....biasa la aku ni serba serbi semua ketinggalan keretapi.....lg2 sejak ada anak ni....sokmo ketinggalan.....ok la bebel pjg2 pun  tara guna.....kita kasi tgk gmbr apa yg ada.....korang jgn pelik lak tgk aku pakai baju yg sama utk dua2 session ktorg dtg sini.....sejak badan makin mengembang ni byk dh baju2 yg tk muat.....tu yg dok ulang pakai baju yg mana muat......














ni masa 1st time kami dtg sini.....





ni time 2nd time kami dtg sini....







aku suka tgk gmbr ni.....percubaan husband utk wat gaya melompat.....tp asyik tk jadi je sbb aku lambat tangkap.....bila tgk hasil gmbr je tk nmpk mcm husband melompat.....tu yg aku suruh husband dok repeate and repeate.....stress je husband aku bini ngada2 memaksa suruh lompat.....tgk la sampai tergelak2 aariz tgk babah dia lompat.....dia pun ada hati nk melompat gak tp tk jadi......kahkahkah....


ni konon2 ngah beli air kt mesin la.....









2nd time gi ni byk gak gmbar yg dpt diambik....pastu lukisan-lukisan pun makin bertambah.....dulu 1st time maybe sbb tempat ni baru buka......tu yg tk byk lukisan yg ada.....













aku rasa aku kena byk belajar lg la utk tangkap gmbr 3D......gaya dan aksi dah cantik......tp aku lak salah teknik mengambil gmbr.....jadi tk menari hasil gmbr tu......

ni lah yg aku cakap tu aariz tk memberi kerjasama ari tu.....bila mengamuk dok guling2 atas lantai......maybe sbb cuaca agak panas+dia ngantok tu yg dia wat perangai tu.....

2nd time gi ni siap ada jualan ala ala bazar lg.....mcm2 ada.....kek la buku la baju la.....aariz pau aku rainbow cookies ngan pretzel.....nk elakkan drp dia terus mengamuk tu yg aku belikan gak tu......pandai ye....kecik2 dh pandai pau mak ko ni.....babah dia bijak.....bila sampai kt part jualan2 ni dia yg lari tu.....nk ngelat la tu drp kena pau.....tk tentu psl kt sini je dh abis 35ringgit.....sebaik nk masuk sini free.....parking pun free.....jgn bila dh famous tempat ni korang kenakan bayaran pulak.....mmg aku tk dtg lg dh......tp kalo tgk pd bangunan dia mcm ada potensi utk berbayar lps ni......actually tempat ni masih blum 100% siap.....ada lg part2 yg masih di setup.....sbb tu kalo tk tau mmg org ingat tempat ni tkde apa......padahal bg yg gila bergambar byk je lukisan2 yg boleh diabdikan......


akhir sekali wajib la kena bergambar kt sini.....mula2 husband tk nk sbb dia kata dh pernah bergambar kt sini.....aku cakap aku nk gak sbb dlm byk2 aku suka yg ni sbb cantik......angin gak husband aku.....dh la ngah panas......dipaksa bergambar di tengah panas......ktorg silap timing la dtg kali ni.....1st time ari tu dtg ptg.....redup sikit.....kali ni dtg tgh mmg hazab la panas.....bukan tk nk dtg ptg tp skrg kan asal ptg je hujan.....tu yg apa2 outdoor aktiviti aku prefer pg or tgh......


ok dh abis dh gmbr.....dh abis gmbr maka abis la cite.....lps ni teringin nk gi yg kt I-City tu pulak.....bila disuarakan kpd en suami.....jawapan gini yg aku dpt....."nnt2 la aquria yg nk gi dr tahun lps pun tk gi2 ni ada hati nk gi i-city lak"......ok fine.....dah korang gi sambung keje.....aku tau la ari ni ari jumaat.....tp jgn ngular ye......ari apa pun keje tetap keje.....rajin tu kena setiap hari.....amboi pandai nasihat kan org.....mcm diri tu rajin sgt.....hehehe......



p/s: sedar tk sedar esok genap setahun mak ngah aku pergi wat selama-lamanya....aku ingat lg setahun yg lepas.....pada ari jumaat....aku minta balik awal sbb nk gi melawat mak ngah aku kt hkl.....time tu mak ngah dh sgt tenat.....doc minta semua ahli keluarga nk dtg melawat boleh dtg melawat.......aku sampai hospital dlm kol 6......sempat la sama2 bacakan yassin utk arwah.....aku tk lama.....dlm kol 8 aku minta diri utk balik sbb aariz masih kt umah pengasuh lg......aku balik mak ayah dan adik2 aku lak dtg......dorang stay sampai kol 10.....tk lama family aku balik dlm kol 11 dpt berita mak ngah dh pergi wat selama-lamanya.......sebagai anak sedara sedih tu mmg terasa sbb dr mula mak ngah sakit sampai saat2 akhir dia tk putus2 kami gi melawat dan menziarah.....mak ngah meninggal disebabkan barah pangkal rahim.....semoga roh mak ngah dicucuri rahmat.....Al-Fatihah........