so utk menceriakan hari aku hari ni,pagi2 ni aku nk cite psl bfast aku boleh tak.....nk tayang gmbr makanan pg2 ni boleh tak.....jwpnya mestilah boleh sbb blog sendiri,sendiri baca so suka hati la sendiri nk letak cite apa pun kan.....ok meh nk tayang gmbr bfast aku pg ni....
bukan nk puji masakkan sendiri eh.....cuma nk cakap keaw teaw goreng aku kali ni mmg sedap.....aku suka makan keaw teaw.....terutama char keaw teaw.....lg best kalo char keaw teaw yg kering....bila dh suka mkn kena la try wat kan.....tp tu la setiap kali aku goreng keaw teaw mesti tk jadi...tk menepati citarasa aku....tp pg ni alhamdulillah keaw teaw aku menjadi dan sedap menepati citarasa aku.....so bila dh menjadi tu nk lah share sikit resipi.....actually senang je nk wat keaw teaw goreng ni.....mula2 korang wat scramble egg dulu....mcm aku utk 1 bungkus keaw teaw aku guna 3 biji telur utk wat scramble egg.....dh siap scramble egg tu korang ketepikan....panaskan minyak tumis bawang merah yg dihiris dan bawang putih yg dicincang.....aku suka cincang bawang putih sbb bila mkn tergigit bawang putih sedap....ok lps bawang yg ditumis dh wangi masukkan pulak bawang merah+bawang putih+halia sikit = semuanya diblend.....masak sekejap kemudian masukkan cili kering yg dikisar.....masak sampai pecah minyak.....then masukkan sos tiram,sos tomato,sos cili,sos ikan sikit dan kicap manis......semuanya letak dlm kuantiti sederhana kecuali kicap.....kicap aku letak byk sbb nk bg keaw teaw goreng aku hitam......kacau2 sikit agak2 semua sos dh sebati,kemudian masukkan isi ayam.....agak2 ayam dh masak masukkan fish ball or fish cake terpulang pd korang nk masukkan apa......tk masukkan pun tkpe.......lps tu masukkan pulak isi kerang......kacau2 sikit perasakan dengan garam,gula dan perasa.....masin manis semua ikut citarasa masing2.......aku letak garam sikit je sbb dlm sos2 tu semua dh masin.....gula lak aku tk letak sbb kicap dh manis.....bila rasa dh balance baru masukkan keaw teaw.....gaul2 bg keaw teaw sebati dengan sos semua kemudian tutup api.....tip aku: guna api yg slow je masa masukkan keaw teaw tu sbb keaw teaw cepat lembik.....pastu masak keaw teaw tu sekejap je agak2 semua sos dh sebati ngan keaw teaw terus tutup api.....lps dh tutup api tu baru masukkan scramble egg,kucai dan taugeh.....bila semua bahan dh sebati boleh lah dihidang dengan cili jeruk.....
yg ni version utk muhammad aariz.....yg aariz nye ni aku just tumis bawang merah yg dihiris+bawang putih dicincang+bawang merah blend+bawang putih blenda+sedikit halia blend.......pastu masukkan ayam.....bila ayam dh masak masukkan kicap.....pastu masukkan keaw teaw.....dh sebati tutup api baru masukkan scramble egg dan daun kucai....dh siap.....tiba2 tgk yg aariz ni nye yg lebih berselera.....yg pasti dua2 aku telan....kt umah mkn yg version aariz nye.....kt opis mkn yg version pedas nye......hihi.....
ok lah itu je nk cite pg ni.....dh2 jom sambung wat keje.....tk baik mengular tau.....nnt rezeki tk berkat.....pesanan utk diri sendiri gak.....jumpa lg semua.....As Salaam.......
p/s: bila dh selalu masak ni boleh jd blank jugak tk tau nk masak apa.....terutama utk muhammad aariz yg perlu diberi cukup nutrisi+kena ubah masakkan sentiasa supaya dpt menarik minat anak utk mkn.....aariz ni memilih sikit.....sebelum mkn dia akan rasa dulu ngan hujung lidah.....kalo mknn yg menepati citarasa dia baru dia akan buka mulut besar2......kalo tk dia akan ketap gigi dia......org ada gigi katakan.....pandai sungguh tau aariz ni.....ntah mana ntah belajar.....kecik2 dh pandai pilih2 mknn ni......
0 comments:
Post a Comment