Wednesday, January 20, 2016 - 1 comments

birtHdAy Nur MeDInA ~ 1 yEaR

Assalammualaikum


actually cite ni tkde la basi sgt..baru gak terjadi nye..ikutkan mmg medina dh 13 bulan sbb birthday dia 7/12..tp sbb bulan 12 byk sgt program tertangguh la majlis birthday dia hingga la ke bulan januari tahun ni..tp masa 7hb 12 tu ktorg celebrate gak birthday dia wat kenangan..tp tu la pada hari kejadian seisi rumah tk sihat demam maka nye mcm tk enjoy sgt masing2 celebrate..pada hari kejadian 7hb tu aku el jaga aariz kt umah sbb dia demam..baru seminggu gi taska dh demam sbb nangis punya psl..perubahan tempat,stress dan kejutan buat aariz tu yg sampai demam2..yg tu nnt aku cite entry lain..


tp kesian gak la kt medina sbb aku dan husband lmbt wish dan nyanyi happy birthday kt dia..ye la kalot dok jaga abg dia yg demam..kali ni aariz demam penat sikit ktorg sbb dia demam sekali ngan meragam..tp satu hari aku dok umah jaga aariz nmpk dh kebah la sbb tu proceed je plan ktorg nk kuar mkn ptg 7hb tu celebrate birthday medina..masa ari kejadian medina aku antar umah pengasuh sbb tgk dia sihat je pg tu..tk sangka lak ptg tu ambik badan dia dh start dedar2..




sbb tu kt restoren tu dia agak meragam la..sebaik la mkn kt padi house putrajaya..pastu aku pilih seat yg mcm sofa tu..lena la medina tido..



tp tk lama la medina tido..ngam2 lps aku,husband dan aariz mkn ktorg kejutkan dia sbb nk ambik gmbr punya psl..ye la tujuan utama gi mkn tu kan nk celebrate birthday dia..kalo tkde gmbr dia tk bermakna la celebration tu..actually kt padi tu byk je kek..boleh je order kek se slice dan wat2 potong kek..tp aku tau kalo aku order kek confirm2 aku sorang je mkn sbb husband bukan pengemar kek..aariz pun ikut mood dia mkn kek ni..sudah nye aku order banana boat ni je la..jadi la dik tk dpt potong kek kita potong pisang je la...hehe







jadilah gmbr kenangan 1st birthday medina..wlp birthday girl moody ari tu..org tk sihat kan..ktorg pun tk stay lama situ..lps mkn lps solat maghrib terus balik..mlm tu makin panas badan medina..aku dan husband tk tido mlm tu sbb dua2 anak,aariz dan medina demam panas mlm tu serentak..esok nye bawa 2 org tu gi klinik..aku dan husband el ari tu...






lps sebulan berlalu, maka pada 10 januari yg lepas selesai la sudah majlis kecil-kecilan utk medina..wat simple2 je..jemputan tk ramai..dlm 30 org je..jemput mak,ayah,adik beradik aku,adik beradik husband,kwn2 terdekat husband,kwn2 rapat kt opis aku dan jiran2..buat kt umah je..hias la sikit2 umah tu sendiri..recycle apa yg ada je..just beli belon je..janji ada belon budak2 pun happy kan...dlm gmbr boleh nmpk yg terlebih happy dh tentu si abg long..konsep dia birthday dia birthday dia..birthday org birthday dia...so dia excited sbb dia kata dia pun nk potong kek gak..

so terpaksa la aku order 2 kek..tp mmg niat nk order 2 kek pun sbb kebetulan birthday abg aku 12/1..so celebrate sekali la masa birthday medina tu..sbb tu ada 2 kek..bila aariz tgk ada 2 kek dia happy la dia ingat satu tu kek dia..padahal atas kek tu tkde pun tulis nama dia..sebaik tk pandai baca lg..hehe..


ok nk cakap ni dua2 kek ni adalah sgt sgt sedap..aku tk sempat ambik gmbr kek tu..ni pun curi gmbr kt fb owner yg wat kek ni..actually satu tu bukan kek..tu sebenar nye fruit tart gedabak..aku minta dia deco mcm tu..so nmpk la mcm kek..yg kek sebenar tu nama kek tu kek butterscoth..serius mmg sedap kek tu..sampai tk cukup la kek..org yg dtg kemudian2 tk dpt dh rasa kek..serius aku tk tipu...kek ni lebih sedap kek butterscoth yg secret recipe nye..sangat2 puas hati dgn kek..






kali ni jemputan tk ramai sbb aku plan nk masak sendiri..kalo setakat 30 org jemputan berani la aku masak sendiri..kalo ramai mmg kena catering la..menu utama ari tu ialah nasi ayam dan mee kari..nasi ayam tu aku masak ayam dia,sos,sup dan kuah kicap dia..nasi dia adik aku bermurah hati nk tolong masak kan..mee kari lak aku upah bakal adik ipar aku masakkan..kuih2 lak order karipap sardin dan puding sagu..pastu aku goreng wedges..simple kan menu aku..tp percaya la cukup je menu2 tu utk 30 org mkn..mknn pun tkde terlebih byk..belajar dr pengalaman tk nk menu byk2 wat org confius tk tau nk mkn mn..sudah nye berlebih2 lak mknn dan sampai terbuang...kali ni seronok org mkn bertambah2...alhamdulillah sedap la kot ktorg masak..hehe..




sebelum majlis start bergambar dulu ngan birthday girl..medina time ni baru 'dapat kaki',berjalan je la keje dia..tk reti dok diam..abis semua benda dia nk capai..ktorg kena pantau dia je la..nk pegang dia meronta tk nk...






gmbr waktu potong kek..huhu sedih sgt time ni sbb aku,husband ngan abg aku je nyanyi happy birthday tu..yg lain semua kusyuk je mkn..tk layan lgsg sesi potong kek ni..actually mmg plan nk nyanyi potong kek dulu baru mkn..tp dh mak ayah aku kelaparan pastu ada lak jiran yg nk balik awal terpaksa suruh mkn dulu..pastu ingat lps mkn baru nyanyi potong kek,tp sbb ada yg nk cepat nk balik takut tk rasa kek lak...sudah nye jd la mcm tu...huhu tkpe la dik yg penting ada gmbr awak potong kek tu...tgk la abg long pun sebuk nk potong kek gak...




                                                       gmbr kenangan kami 4 beranak...


gmbr tk byk la sbb sibuk layan tetamu lupa nk ambik gmbr..ni je la gmbr yg teringat nk ambik...apa2 pun terima kasih sgt kpd yg sudi dtg tu..last tetamu dtg kol 9 mlm adik ipar aku..letih tk payah ckp la sbb masak sendiri kan..jemputan tk ramai boleh la..kalo jemputan ramai and ramai yg tolong memasak tu ok je kalo nk masak sendiri..sbb masak sendiri sgt la puas hati..org tny aku serik tk nk wat majlis birthday anak ni..jawab aku tak sbb aku suka wat mkn2 ni sbb suka nk jamu org mkn..wlp simple tetap nk celebrate birthday anak2 ni setiap tahun sampai la dorang malu dh tk nk celebrate lg..hehe...

ok la tu je yg dpt aku cite sempena anak dara aku umur setahun..setiap anak kalo boleh aku cuba utk abadikan kenangan wat mereka..next bulan 8 nnt birthday aariz lak..aku dh plan dh tahun ni nk celebrate kt taska dia je..aku plan aku nk masak simple2 utk budak2 taska dia..apa2 pun tgk la keadaan mcm mn..sbb aariz mcm tk suka lak celebrate kt taska ni..tgk la mcm mn..ada masa lg ni nk berunding..hehe...

1 comments:

Cik Puan Eka February 4, 2016 at 2:44 PM

happy bday medina. kejap je rasa kita borak2 pasal ngandung kan hehe.
Bulan dpan bday adra plak hehe mamanye yg tak plan lagi nak buat ape n kat mana.

Post a Comment