Friday, August 12, 2016 - 0 comments

SyAwAL 2016 : ciTe jaLaN RaYA

Assalammualaikum..

wlp syawal dh abis, tp aku tk abis lg nk cite psl kisah raya aku dlm blog ni..kalo tk disebabkan blog menyepi, tkde la cite psl raya ni tk abis2 lg sampai dh masuk zulkaedah dh ni..byk keje skrg ni kt opis..dgn mcm2 hal la kt opis ni..byk sgt perubahan..makin lama makin rasa hilang seronok dh keje sini..bila bos berubah byk la peraturan-peraturan baru muncul..tp tu la nk merungut lebih2 pun itu punca rezeki aku..selagi boleh bertahan,aku bertahan la..apa2 pun rezeki di tangan Allah..


berbalik pd cite raya, kali ni nk update gmbr-gmbr semasa aku gi beraya dan attend open house..alhamdulillah tahun ni murah rezeki ktorg sbb byk dpt jemputan..ada yg sampai tk sempat pergi la sbb clash..tahun ni juga sbb ada rezeki lebih sikit, aku ada gak wat mkn2 jemput jiran2,family dan kwn terdekat..aku masak sendiri semua nye kali ni..dr main menu sampai la ke dessert..sbb masak sendiri tu la tk dpt jemput ramai..tp tu la tk sempat aku nk ambik gmbr sbb masa org pertama dtg (kwn opis aku), time tu aku betul2 baru lps goreng mee 1st trip..ye la aku ni bukan terror pun memasak..nk masak mee 3 bungkus pun terpaksa masak sikit2 sbb tk pandai bajet garam,gula..


dh la masa org pertama dtg tu, aku tk mandi lg..layan tetamu dgn badan berlengas berpeluh bagai..nasib la nk wat mcm mn tk sangka lak ada org dtg awal drp waktu yg ktorg tetapkan..tp ye la dh nama pun raya,byk jemputan open house, kena ambik kira juga kesempatan waktu org nk memenuhi jemputan kita..dorang sempat dtg pun dh kira syukur (wlp dtg awal dr masa yg ditetapkan)..sebaik makanan semua sempat disiapkan..tgl buah tembikai je baru nk potong dan air baru nk wat..antara menu aku ari tu: mee goreng mamak,bihun sup ayam,keropok ikan,buah tembikai,cup cake coklat,puding jagung dan kuih raya..tu je menu nye..wlp simple alhamdulillah kenyang gak tetamu yg dtg..


aku wat makan-makan tu minggu k2 raya..12 syawal tk silap aku..masuk minggu k3 raya dh start dh tiap2 minggu ada jemputan open house..sabtu ahad tk lekat di rumah..kuar pg balik malam..kalo tkde open house pun, mmg tiap kali raya aku dan family aku akan gi beraya rumah adik beradik ayah aku minggu k2 atau minggu k3 raya..bayangkan adik beradik ayah aku ada 7 org kt kl ni tk termasuk ayah aku..dr 7 org tu, 2 org je ktorg gi beraya masa raya pertama..selebihnya lg 5 org tu la ktorg beraya masa minggu k2 dan k3..tp disebabkan tahun ni raya k3 baru nk gi beraya, mmg ktorg pulun habiskan 5 rumah tu jumaat,sabtu,ahad minggu k3 tu..6 rumah sebenarnye termasuk umah mertua adik aku..


then aku ingatkan minggu k4 dh tkde dh jemputan, sekali minggu yg last tu plg byk jemputan termasuk jemputan kenduri kawen..dh la minggu last tu semua dok pakat wat ari sabtu..tu yg sampai ada rumah ktorg tk dpt pergi..dan penutup raya last day syawal baru dpt beraya rumah adik aku..ye la adik2 dh kawen dh ada rumah sendiri,kena ambik kira juga tu utk gi beraya..


bila dh byk sgt open house ni,plg tk larat perut la kan..dipaksa berkerja keras..hehe..bila rumah yg last2 tu sampai tk larat sgt just minum air je la..pastu bila time raya ni, lembah klang mmg terkenal dgn jalan jem..stress ok jalan jem ni..elok2 tempat tu selalu ambik masa 1/2 jam je boleh sampai,tp disebabkan jln jem, berjam-jam jd nye nk sampai..tp itu la suasana raya sebenar di kl..minggu pertama raya kl kosong sunyi..masuk minggu k2,k3 dan k4 kl jd sibuk..dan plg melampau sampai dh masuk zulkaedah masih ada lg yg wat open house tau..jgn tk caya..contoh nye, esok la..aku ada jemputan open house lg..open house zulkaedah nama nye..aduii makan makan makan..bila badan mengembang bising..hehe..


ok la jom layan gmbr apa yg sempat aku rakam kan..mana yg aku ingat,aku ambik la gmbr..bila syok mengadap makanan mmg tk ingat lgsg la psl gmbr2 ni..hehe..








ni masa minggu k2 ari sabtu, taska aariz wat open house raya dan sambutan birthday utk setahun terus semua..best meriah..mknn mcm-mcm ada..dan utk majlis ni mmg dh termasuk sekali dlm yuran..kiranya kena byr masa awal tahun masa byr yuran..sebelum gi open house taska aariz ni,lps zuhur tu ktorg gi majlis akikah dan kenduri ex oc husband aku nk gi haji..open house taska aariz ni start kol 4..ktorg sampai tu sedang elok nk start agih-agihkan goodies dan potong kek..sebaik sempat kalo sampai2 dh siap nyanyi dan potong kek confirm aariz mengamuk..nk wat mcm mn kan..ktorg bajet dh elok dh tp jalan jem nk wat mcm mn..tetap la lewat gak sampai..esok nye ahad tu la yg aku wat makan-makan kt umah aku tu..













ni minggu k3 raya..minggu ni la yg aku ckp ktorg gi beraya umah adik beradik ayah aku..abiskan semua umah dr tgh sampai ke malam..total 5 umah semua nye termasuk umah mertua adik aku..sebaik umah adik ayah aku yg kt keramat tu ktorg gi ari jumaat malam..kalo tk total umah semua 6 umah..pengsan..




gmbr atas tu siang tau..pastu belah malam aku tk larat ajak husband balik umah parent aku dulu mandi dan tukar baju..sebaik yg belah malam tu umah adik beradik ayah aku yg dekat2 je dr umah parent aku..so mmg sedang elok la balik umah dulu mandi dan tukar baju..tu pun medina malam tu start wat perangai..letih la kot..siap muntah lg kt umah org..medina kalo over sgt nangis mmg akan sampai muntah..selagi tk muntah selagi tu dia tk kan stop nangis..geram kdg2 rasa..

ni pun masa minggu k3..tp ari sabtu..yg gmbr atas tu ari ahad..ari sabtu tu mula2 aku gi kwn aku kawen..boleh lak lupa nk ambik gmbr..biasa la kalo yg kawen tu kwn pompuan mmg ingat je nk ambik gmbr..tp yg kawen ni kwn lelaki, masing2 dh kawen ada isteri suami tk leh la hu ha hu ha mcm dulu..ckp pun sopan santun je..tu yg sampai lupa ambik gmbr...hehe..lps dr umah kwn aku tu,aku gi umah parent aku sbb kebetulan ari tu parent aku ada wat makan2 juga utk ada sedara mara lg yg nk dtg..alang2 panggil jiran2 sekali..





ni minggu last raya..ari sabtu..mula2 kol 12 gi dengkil adik kpd adik ipar aku kawen..dr dengkil ktorg balik umah sbb ada jiran aku anak dia kawen..wat kt lot parking umah ktorg je..dr kenduri kawen anak jiran,ktorg seberang jalan gi dewan umah ktorg sbb ada open house surau apartment ktorg..pastu balik umah solat zuhur and rehat jap..lps asar keluar balik gi open house umah pak ngah aku..pastu malam gi open house umah sepupu aku..yg gmbr2 ni masa open house umah pak ngah aku..medina mmg suka mkn mee..kalo ada menu mee mmg aku letak dlm mangkuk dia pandai la mkn sendiri..leka la jap...senang aku nk melantak gak..hehe..


gitu la kemeriahan nye syawal aku tahun ni..setiap tahun pun mcm ni..ktorg beraya sampai sebulan..hehe..tp benda ni hanya dpt di kl je..andai kata satu hari nnt ktorg berhijrah balik kelantan, mesti dh tk dpt merasa kemeriahan open house ni kan..ok tiba2 rasa tk nk fikir..tiba2 rasa tangguh dulu la cari keje kt kelantan..hehe..

ok bye...












Wednesday, July 27, 2016 - 0 comments

SyAwAL 2016 : ciTe KuIH RaYA

Assalammualaikum...

selagi tk abis raya kita cite psl raya je la dlm blog ni..hehe..ari ni nk cite sikit psl kuih raya..tahun ni tk tau knp semangat sgt aku membeli kuih raya..tu pun bila dh kira2 cukup 6 jenis, terpaksa stop kan diri sendiri drp menggila meng order kuih raya sbb balang kuih raya aku ada 6 je..cukup la dgn 6 jenis kuih raya..biasa tiap2 tahun pun tk pernah abis kuih raya aku..so jgn membazir..

tp itu semua apa yg aku fikir sebelum raya ye..bila dh raya ni..bila dh susun2 kuih raya dlm balang kuih..bila tgk anak2 suka mkn kuih raya..aku rasa ok tahun depan boleh order byk lg kuih raya..hehehe..gila betul..raya tahun ni pun tk abis lg..dh fikir raya tahun depan lak..tp stress wei aku dh start list kan kuih raya apa yg aku nk beli tahun depan..tahun ni kuih raya yg aku mkn semua sedap2..tk sia2 la beli ngan org2 yg baru 1st time aku kenal..1st time aku beli dan 1st aku berurusan..jom tgk gmbr kuih2 raya aku ni...


tart nenas ni aku beli online dekat 'Tart Nenas Terpaling Sedap'..boleh google ig dia..ni kwn opis aku recommend..sbb tahun lps dia pernah beli dan dia ckp sedap..tp tu la tahun ni sebenar nye dorang tk wat tart gulung..dorang wat tart bunga..tp aku merayu nk gak tart gulung,so dia wat kan juga..aku order 2 balang..satu tart gulung dan satu tart bunga..tart gulung utk aku dan tart bunga utk mak aku..bg pendapat aku tart bunga lg sedap berbanding tart gulung..so tahun depan nmpk gaya nye kena beli tart bunga la berbanding tart gulung ni..tart gulung ni bukan tk sedap..sedap cuma aku pernah mkn ada lg sedap drp ni..tp tart bunga dia serius sedap..


biskut butter scotch crispy ni aku beli atas cadangan drp kwn opis aku gak..mula2 agak ragu2 gak nk beli sbb aku tk kenal org yg menjual ni..tp kwn aku ckp dia satu family mmg wajib beli kuih dr org ni tiap2 tahun..so aku pun rasa nk try..aku beli butter scotch crispy ni 2, biskut semperit dahlia 1 dan biskut inalla 1..serius semua biskut dia sedap..sedap sgt2..terpaling sedap biskut inalla..mmg wajib la tahun depan beli lg ngan dia..dan wajib beli biskut inalla dia..biskut inalla dan semperit dahlia tkde gmbr sbb aku beli bukan utk aku..aku beli utk mak dan mertua aku...


biskut Y ni aku beli kt kwn husband aku..biskut ni 1st time aku beli..tp sebelum ni aku pernah mkn..dan aku tau biskut Y ni mmg sedap..sbb tu aku paksa husband beli..hehe..biasa la org lelaki ni kan kalo tk disuruh tkde nye nk beli kuih2 raya ni..padahal kt opis ramai je org dok jual kuih raya ni...


biskut coklat cip ni pun 1st time aku beli..aku beli ngan adik ipar aku yg baru tu..masa majlis kawen adik aku sebelah pompuan,adik ipar aku ni bg biskut coklat cip ni utk tetamu as a goodies..start mkn dr situ la aku terus order utk raya..dan biskut ni gak la husband aku meniaga kt opis dia sampai berbalang2 terjual..dan biskut ni gak antara biskut yg aariz terpaling suka..actually semua kuih raya kt umah tu aariz suka..tp ni terpaling suka..sbb rasa dia tk manis sgt..mmg sesuai la utk budak2 sebaya aariz..selain adik ipar aku wat utk raya, dia ada gak ambik tempahan utk goodies sebarang majlis..

selain biskut, aku ada gak beli popia mini ni..yg popia mini ni aku beli kt pasar siti khatijah kb..aku ada pernah blog kan cite psl popia ni..popia ni pun laju je aariz mkn..

dan akhir sekali dah tentu la biskut cornflake madu milo aku ni..biskut ni tk payah ckp la..semua org suka..dulu kini dan selama nye..kt umah parent aku tu, aku bg 4 balang sekejap je abis..ni aku tambah lg 1 balang...kalo abis gak tunggu la tahun depan pulak ye..hehe..

itu lah kuih2 raya aku tahun ni..nnt ada masa aku up cite psl gi open house lak ye..weekend lps sengkak perut dok mkn kt open house je..2 hari tk lekat kt umah..minggu ni pun penuh jadual dgn open house..selagi tk abis raya katakan..

ok..bye..










Friday, July 22, 2016 - 0 comments

SyAwAL 2016 : ciTe HaRi rAYA

Assalammualaikum..

nk sambung cite psl raya lg..kali ni cite psl hari raya pertama,kedua,ketiga,keempat dan kelima..tahun ni turn raya kl dulu..mcm biasa aku akan bergilir2 dgn adik aku yg pompuan tu..kami tk leh serentak sama2 raya kl sbb nnt bila turn dua2 raya mertua tkde sapa lak nk masak kt umah parent aku tu..tp tahun ni lain sikit sbb adik lelaki aku tu dh kawen..kebetulan tahun ni dia turn raya umah parent aku dulu..wife adik aku org dengkil..tkde la jauh mana pun kalo nk raya dua2 family..tp tahun ni adik aku raya umah parent aku dulu..so aku ada geng utk sama2 masak utk raya..tp aku masak kt umah aku je la..adik ipar aku masak kt umah parent aku..aku masak rendang ayam pencen dan ketupat sotong je..adik ipar aku masak kuah kacang,nasi himpit,sambal jawa dan rendang kerang..aku terkejar2 dgn 2 org askar ni..masak 2 menu tu pun dh tercungap2...

malam raya tahun ni pun berbeza sikit..memandangkan umah parent aku tu ada 2 bilik je..so aku gilir2 dgn adik lelaki aku tu..aku suruh malam raya dia tido umah parent..biar aku tido umah parent aku mlm raya pertama..dia tkde anak lg so senang sikit nk prepare juadah pg raya..aku ni ngan 2 askar semput nk terkejar2 mana nk sediakan juada raya lg,mana nk siapkan anak mandi lg,mn nk sediakan mkn utk suami lg..so better aku tido umah aku je mlm raya tu..senang..mandi dan siap2 kt umah sendiri..tkde la berebut2 toilet kt umah parent aku tu nnt..

family aku mcm biasa,kalo raya puasa mesti akan mkn dulu sebelum gi solat raya..kalo raya haji je akan gi solat dulu,balik solat baru mkn..so kalo raya puasa ni,mcm biasa lps balik solat raya, akan ada upacara salam bermaaf-maafan,bg duit raya dan ambik gmbr family...lps tu baru la start berjalan gi beraya umah sedara mara sebelah ayah dan ibu aku..umah last sekali dh tentu2 umah parent aku..ktorg akan berjalan sampai ke mlm..mmg umah parent aku yg last..kdg2 sampai kol 12 malam baru selesai..

pastu esoknya sambung beraya lg di hari raya k2..biasanya hari raya k2 ni,lps zuhur aku,husband dan anak2 akan terus gerak balik kampung..sampai kampung pun dh malam..esok nye raya k3 baru dpt jumpa adik2 ipar..tp tahun ni start raya k3 tu bermula la episod tk best kami sekeluarga..yg tu last2 entry nnt aku cite..kita layan gmbr dulu..tk byk sgt gmbr pun..ada anak kecik ni tk kuasa nk ambik gmbr byk2...





kita selfie dulu..ye tema kami tahun ni pink..

aku ngan husband je pandang kamera..aariz ngan medina saje sabotaj kamera..menyampah..medina lg la tk nk senyum..dia mmg moody pg2 raya tu sbb tk cukup tido..masuk kereta masa nk jln beraya umah sedara mara terus dia tido..sampai umah makcik aku pun dia tido..bila dh bangun tido tu baru mood ok..



gmbr family aku..


 gmbr kt bawah umah pulak..saje je ambik gmbr berdiri sbb nk tnjk gmbr baju aku dan medina..kami sedondon..hehe...

baru nk senyum medina ni...

time ni dh ptg..medina pun dh tukar baju..tahun ni medina ada 2 pasang jubah,1 pasang baju kurung dan 1 pasang baju kurung kedah...kemain lg kan..baju dia je dh berpasang2...

ni time masa gi umah yg k5..aku surrender time ni..aku dok dlm kereta je sbb anak2 dh tido..nk kejutkan tk sampai hati sbb sian kt dorang penat berjalan dr pg..so aku beralah biar aku je dok dlm kereta jaga dorang..tp husband aku tiba2 jd romantik tau..siap antar mknn kt aku lg..sambil riba medina ni sambil tu aku mkn..mkn dlm kereta je..gitu la jd mak2 ni kan..

ni gmbr raya k2..raya k2 gi satu umah je kt batu arang..lps zuhur terus gerak balik kmpg..boleh tahan jem gak jalan..mlm baru sampai kampung..ktorg mmg tk berhenti pun mkn sbb kedai mkn byk tutup..rnr pun ramai org..last mkn kol 1 tgh..kol 11 mlm sampai kmpg baru mkn..

akibat nye esoknya hari raya k3, husband aku sakit perut yg sangat2..sakit perut yg tk leh nk membuang,tk leh nk kentut..bila urut2 hanya sendawa dan muntah je..plg kritikal dia sakit perut tangkap pinggang sampai tk leh bangun..terpaksa bawa gi hospital..sampai hospital doktor masukkan ubat gastrik baru ok..lps 2 kali mkn ubat angin baru ok..dlm masa yg sama medina cirit birit..tp sebaik dia tk meragam..cuma aku tk larat setiap 10 minit dia cirit..aku sampai tk sempat nk bernafas la asyik ulang alik tukar pampers medina..nk gilir2 ngan husband tk leh sbb husband pun tk sihat..mmg letih gila la..raya k3 satu hari dok umah je..

alhamdulillah raya k4 husband dh semakin sihat..medina pun dh kurang cirit birit..mak mertua suruh balik kl ari raya k4 tu gak sbb suruh konvoi sekali ngan adik ipar..kalo apa2 hal husband sakit balik ke ada adik ipar boleh tolong..so ikut je la nasihat org tua kan..wlp hakikat nye penat balik kmpg pun tk hilang lg..

ktorg balik kl raya k4 mlm..ptg tu sempat la gak beraya umah sedara mara husband..tp jem teruk kot raya k4 tu..ktorg terpaksa balik ikut terengganu..gerak dr kmpg kol 10.30 mlm..sampai kl kol 8 pg sbb byk berhenti gak sbb driver ngantok..merasa la aku balik kl ikut terengganu..

raya k5 pun dok umah je sbb esoknya raya k6 aku dh start keje dh...tu la kisah raya aku tahun ni..ada suka ada duka..pengajaran utk aku dan suami..lps ni kalo raya mkn kena jaga..umur dh makin meningkat ni kena kurangkan mkn benda berangin..

ok...sekian..bye...