Tuesday, January 17, 2017 - 0 comments

birtHdAy Nur MeDInA ~ 2 yEaR ~ biRtHdaY pArTy

Assalammualaikum

sebelum cite menjadi basi,meh nk cite psl birthday party utk medina ari sabtu yg lepas..utk birthday medina 2 year ni pun terpaksa postpone buat bulan 1 juga..nak wat mcm mn bulan 12 bulan duit kuar bak air..bulan 1 bulan dpt bonus..nak tak nak medina kena pasrah dpt birthday party yg dh basi..tp mknn dan kek semua idak la basi..hehe..

mula2 plan nk wat birthday party ni 7hb januari..tp disebabkan kekelam kabutan anak baru masuk tadika mak yg over,dah sampai ari jumaat baru perasan kek,kuih,dessert semua tk tempah lg..last2 kata sebulan suara diambik,kita buat pada 14hb januari sekali dgn celebrate birthday ayah long dia..tahun lepas kena kongsi party..tahun ni pun kena kongsi party...nak wat mcm mn..sapa suruh lahir selang sebulan...hehehe...

majlis kali ni buat malam sbb time tu je adik beradik aku free...biasa la masing2 busy mengalahkan menteri..busy meniaga..busy belajar..busy wat uber..eh terlebih sudah...hehe...

macam biasa kalo kek2 yg edible image ni,mmg aku akan tempah ngan k.zu...tahun lepas medina pasrah je ummi dia order kek mcm mn pun..tahun ni dh pandai request ko..dia sendiri ckp dgn slanga pelat nye tu, nak kek didi,nak kek kitty..dia ingat mak dia gabenor bank negara..minta sampai 2 biji kek..sudah biar ummi ko decide je..hasil nye ambik la kek kitty bertemakan warna pink gigirl gitu...

kek ni besar..saiz 2 kilo aku rasa..kali ni aku order kek rainbow..ada la sedikit salah faham masa nak order kek ni..tp aku malas nk cite..yg penting aku tetap puas hati dgn hasil kerja k.zu yg tk pernah mengecewakan..kek k.zu pun semuanya sedap2...

ada 2 kek ari tu..ye la sambut 2 birthday kan..tp kek ayah long yg kecik tu..aku suruh adik aku beli gak 1 lg kek utk abg aku..ye la tk kan nk share kek kot..kalo kek biasa2 tkpe gak..ni kek hello kitty..tk kan la ayah long nk potong kek hello kitty gak...hehehe...

menu utama aku masak sendiri..aku masak nasi berlauk gulai ayam klate,ikan masin,acar kobis dan sambal belacan..ada gak aku masak bihun singgapore kononnya utk kanak2..tp mak ayah budak pun melantak sama..sebaik buat lebih dan sebaik cukup...hehe..

utk kuih dan dessert aku tempah je..kuih koci ni aku tempah kt Ana Aneka Talam..aku belik2 kad bisness dia,tkde pulak fb,ig atau blog dia..so aku bg no phone je la..kot2 ada yg area balakong dan kwsn sewaktu dgn nye nk tempah..018-2415689..aku recommend sgt kuih koci ni..actually most of kuih talam dia sedap..seri muka,kole kacang semua sedap..bulan puasa tahun lps husband dok beli kuih ngan akak ni je..sbb puas hati bila mkn...

kuih nona manis ni pun dari org yg sama..pun sedap kuih nona manis dia ni..aku order kuih koci 20,nona manis 20..aku dpt rasa koci 1,nona manis 1..nk repeate mkn lg dh abis..sob sob sob...

yg ni murtabak craker..murtabak yg diperbuat drp biskut craker..serius sedap..aku order dgn wife opismate aku..masa 1st time opismate aku bawa gi opis terus aku jatuh cinta dgn murtabak craker ni..murtabak craker ni pun laku keras ari tu...sapa2 area bangi dan seangkatan dgn nye boleh la gi intai ig beliau..@dapurmummyzerry

and last sekali order cream puff kt ex schoolmate aku...aku order cream puff ni 1 box je yg ada 25 biji..aku dpt mkn 1 je..nk repeate lg dh abis...huhu sedih sgt..sedap la tu kan..kalo tk tkde la cepat abis..so sapa2 area putrajaya nk try cream puff ni, gi terjah ig:@juliana_jue_juju...

tu je menu aku mlm tu..ye la majlis kecik2 je..jemputan pun tk ramai..tp apa2 pun alhamdulillah semua mknn abis..sedap la tu agak nye...hehe...

tk ambik gmbr byk pun..biasa la tuan umah mesti la busy melayan tetamu..ni pun sebaik sempat ambik gmbr family..tu pun seksa nk mengikat anak2 utk bergambar..nk main je keje dorang...




birthday girl tersipu malu sebenarnya tu..sbb tu gmbr semua muka masam..medina kalo ramai2 org mmg mcm tu..muka tarak senyum...






ni je la gmbr yg ada..apa2 pun alhamdulillah majlis berjalan lancar wlp 2,3 hari sebelum majlis kami diduga dgn masalah kesihatan..satu umah sakit..aku tu masa ari kejadian baru je baik demam..sebaik lps majlis tk demam balik sbb kepenatan..batuk je tk hilang lg ni..suara pun dh rock...

diharap anak ummi nur medina happy dgn majlis yg ummi dan babah prepare utk medina ni..ada rezeki pjg umur dan diizinkan Allah kita jumpa di majlis hari jadi medina yg k3 pulak..target ummi sampai 3 tahun je setiap anak nk wat party ni..masuk 4 tahun dan ke atas kita sambut kita2 je..tk pun sambut kt sekolah je..senang keje ummi beli kek je..hehe..

ok la perut dh lapar..nk lunch..

sekian..bye..










Friday, January 6, 2017 - , 0 comments

cEriTA tAhun bAru 2017

Assalammualaikum..

wah rajin pulak ko update blog ye thaibah..hehe keje byk tp disebabkan suasana opis yg sunyi sepi ari ni membuatkan aku terasa nk update blog lak..tp bukan nk cite psl cite2 basi yg masih tk tercite tu..ari ni nak cite psl cuti tahun baru ari tu...

cerita dimulakan dgn gmbr puan blog di hari terakhir berkerja utk tahun 2016 (30/12/2016)..hehe..

pastu ptg 30/12/2016 tu kelam kabut balik umah masak lauk ayam masak lemak sbb anak bujang aku tu dh berapa hari dok sebut nk mkn ayam masak lemak,nk mkn ayam masak lemak..gmbr yg besar tu ayam masak lemak cili padi utk ummi dan babah..yg gmbr kecik tu ayam masak lemak tk pedas utk aariz dan medina..


lps masak berlari ke umah pengasuh medina utk byr gaji dan bg hadiah sikit sempena hari terakhir medina di umah pengasuh..sedih lak aku masa bersalam-salaman dan bermaaf-maafan dgn pengasuh..wlp dia jaga medina setahun je,aku tetap rasa sedih..ye la pengasuh ni sebenar nye ok..cuti tk pernah minta lgsg..tkde cerewet lgsg..cuma mungkin anak aku je tk sesuai duduk kt situ..medina jadi pasif..ok cukup setakat tu je aku cite..tk nk cite lebih2 nnt buka aib org...

lps mkn,solat maghrib,bergegas lak keluar gi jumpa agent ellfie utk topup cleanser dan toner..dh setahun dh aku consume dgn produk ellfie ni..so far alhamdulliah sesuai dgn aku..

lps ambik cleanser dan toner ellfie,kami bergegas ke alamanda utk beli stiker nama budak2 ni dan beli stokin sekolah aariz...

dr alamanda kami ke presint 9 pulak gi pick up brownies yg sedap ni dr kwn sekolah aku...

serius mmg sedap brownies ni..tgk la dh seminggu pun masih cantik rupanya dan masih sedap rasanya...kalo nak beli boleh contach kwn aku ni...

lps pick up brownies,kami ke pesta lampu putrajaya..lupa dh presint berapa..malam tu boleh tahan jem gak la nk ke sana..tp sebaik dpt parking tk jauh..tp kami stay tk lama pun..ntah bosan je aku rasa..sakit telinga dengar bunyi bising dr kereta2 yg dorang pasang lagu kuat2 tu..

pg esok nye (31/12/2016), disebabkan bangun lmbt sempat wat cucur kelapa je utk bfast..lps bfast kemas2 umah pastu kuar gi umah parent aku mcm biasa...

malam tu (31/12/2016) konon nye nk gi dataran ke klcc ke tgk bunga api..sekali jln jem..last2 balik umah tgk bunga api kt umah je..ni gmbr sebelum konon nye nk gi tgk bunga api tu..gi mkn kt black canyon je...

esok nye (1/1/2017) pagi2 dh kuar umah gi tadika aariz ada taklimat utk parent dan ambik beg dan buku sekolah...






petang nye pulak (1/1/2017) gi main boling ngan adik2 aku..bawa ibu ayah sekali..ktorg gi main kt brem mall..tp serius tk best lgsg tempat tu..bola byk yg rosak..lane pun asyik problem je..tp murah la situ nk main..tempat pun selesa..surau pun senang..


malam tu pulak (1/1/2017) bawa ibu ayah gi mkn kt wong solo...

esok nye (2/1/2017) mmg plan nk dok umah je satu hari..pg wat bfast french toast..lunch masak nasi ayam..dinner repeate balance nasi ayam yg ada..satu hari dok umah prepare bahan2 utk masak seminggu,prepare barang2 anak nk ke taska dan tadika..kemas2 umah dan rehat2 kan badan utk hadapi new episod dlm kehidupan kami utk tahun 2017..3/1/2017 medina 1st day taska..4/1/2017 aariz 1st day tadika..

ok itu je cite kami sambut tahun baru..byk lg program yg di plan utk tahun ni..apa2 pun kami hanya merancang..Allah jua yg menentukan..ada masa nnt aku update lg ye..

sekian..bye...










Thursday, January 5, 2017 - , , 0 comments

aariz dAh tAdiKA, medina ke tAsKa

Assalammualaikum..

tak terlambat utk aku wish happy new year 2017..utk entry pertama tahun 2017 ni, aku nak mulakan dgn kisah anak bujang aku muhammad aariz dh masuk tadika dan anak dara aku ke taska..aariz tahun ni umur dia 5 tahun..seperti aku dan husband plan,anak2 umur 5 tahun baru kami akan masukkan mereka ke tadika..4 tahun tu bg kami awal sgt..lgpun mereka duduk kt taska..kt taska pun kadang2 ada belajar gak..so cukup la tu utk budak umur 4 tahun..

sebelum aku bercerita psl aariz masuk tadika ni,aku nk cite dulu pasal anak dara aku ni..tahun ni aku dan husband decide nak masukkan medina ke taska sama2 dgn abg long dia..ada byk sebab sebenar nye knp kami masukkan medina ke taska seawal ni..tp malas la aku nk cite sbb melibatkan aib org..so biar lah org yg terdekat je tau knp aku masukkan medina ke taska tahun ni..ni gmbr pada pg 3hb januari..time ni aariz tk start sekolah lg..tadika aariz start 4hb...medina pg2 mmg muka mcm tu..dia kan bukan morning person punya org..so faham2 je la...







 
ni antara persiapan aariz nak masuk tadika..kena buat gmbr pasport,beli kasut sekolah (over anak aku sayang sgt dgn kasut sekolah,sampai bawa ke tempat tido),beli stiker nama nak label kt brg2 dorang,isi form dan tulis nama kat buku..sebaik buku tk byk utk tadika ni..dh sekolah nnt buku dh byk,mak ko beli cop nama,kita cop je la nama kt buku..buku berapa ketul ni pun lenguh2 tgn mak ko ni menulis...hehe..

yg ni kena isi borang imunisasi...mana2 tadika yg daftar under KPM mmg diwajibkan fill form imunisasi ni..tp tk bermakna kalo anak korang tk lengkap ambik imunisasi or tk ambik imunisasi ni, anak korang tk leh masuk tadika..still boleh..cuma KPM akan pantau la terutama kalo ada penyakit berjangkit kat tadika...

so buku imunisasi ni korang kena simpan elok2 la..senang nnt nak refer date imunisasi yg korang ambik tu...



hari yg ditunggu pun tiba...4 januari 1st day aariz ke tadika..1st day kena pakai baju sukan sbb tadika aariz setiap ari rabu mmg kena pakai baju sukan...time pergi semangat pakai topi..balik sekolah topi ntah ke mana...huhuhu baru 1st day aariz dh ada barang hilang...

1st day kuar awal dr rumah..kol 7.15 dh keluar..antar budak2 ni ke taska dulu..dr taska aariz akan naik van sekolah utk ke tadika..dr rumah kami antar anak2 naik motor je...tgk la tu dr kwsn rumah aku je dh jln jem..kalo antar ngan kereta mmg lmbt la nk sampai...padahal dr rumah ke taska tak sampai 5 minit pun..dr taska ke tadika pun tk sampai 5 minit..tp kalo dh jem semua jd lambat...

aku ngan husband mmg ambik cuti 4hb tu..ni kami melepak tepi taska budak2 sementara nak tunggu van sekolah aariz sampai..van sekolah sampai kol 7.30..

kol 7.30 van sekolah sampai..aku ambik van sekolah dari taska dia juga..senang dia dh kenal ngan pengasuh taska kan..pengasuh taska tu juga yg bawa van sekolah ni..aku ambik 2 hala..pergi balik naik van sekolah..bukan tk leh antar sendiri pg tu..tp saje nk mudahkan aariz..tk nak dia confius..pg kena gi ngan aku..balik kena ngan van..ambik 2 hala ni senang..cuma kami je la terkejar2 sikit setiap pagi sbb kena sampai taska sebelum kol 7.30...


aariz dh sampai tadika..tp tu la boleh pulak dh sampai2 tadika masuk je kelas dia bantai nangis..dh satu hal aku ngan husband kena menyorok..selagi dia nmpk aku ngan husband dia dok bantai nangis...

sempat gak ambik gmbr kelas aariz..budak 5 tahun kelas kat atas...


time ni aariz dh tk nangis dh...teacher umpan dgn mainan...



ramai gak parent yg antar anak ari tu..1st day la katakan...


class start kol 8..time ni parent semua kena halau balik...hehe...

kol 10.20 aku bergegas ke tadika aariz balik nak tgk dia naik van sekolah time balik lak..minggu ni minggu orientasi..aariz balik kol 10.30..time ni aariz ngah tunggu van sekolah..sebaik dia tk nangis nampak aku..aku ckp elok2 kt dia yg dia kena balik naik van sekolah..sbb tu aku ambik van sekolah dr taska juga..so dia tkde la nangis takut sbb tk kenal kan...

ni gmbr ari ni..pg2 dh buat drama..main2 masa mandi..kita kejar masa..last2 babah dia naik angin la..kena marah sentap la dia..dia kan kaki sentap..tk leh kena marah lgsg..satu hal kena pujuk lak..senang pujuk tkpe gak..kena kurung dlm toilet baru makan pujuk..kelam kabut aku pg ni..kuar umah nak dekat 7.30...sampai2 taska van sekolah dh tunggu..eiiii geram je aku...

ari ni aku ngan husband dh keje..tp ktorg masuk lmbt sikit..monitor aariz dr jauh..





dan pg td teacher antar gmbr2 ni,lega aku tgk aariz dh ok..ari ni dh tk nangis dh...

belajar rajin2 ye sayang..ummi dan babah doakan agar aariz diterangkan hati semoga segala apa yg aariz belajar mudah dihadam...

ok la itu je cite utk permulaan tahun 2017..kalo aku rajin nnt2 aku update cite2 yg dh basi yg masih tk sempat cite lg dlm blog ni...

sekian...bye...