Friday, September 9, 2016 - 0 comments

aariz mAsUk perTaNdINgan meWarNa

assalammualaikum..

esok aku start cuti seminggu..cuti raya haji bersambung dgn cuti hari malaysia..ptg ni balik kelantan..harap2 jln tk jem la..bertembung pulak dgn cuti sekolah..musim hujan lak skrg ni..kalo jem ni mau 3 jam nk lepas sampai tol gombak ni..sapa2 yg balik kmpg tu hati2 la di jalan raya ye..


memandangkan aku akan bercuti seminggu minggu depan,blog ni pun nmpk nye bercuti juga la..utk tidak membuatkan cite psl aariz masuk pertandingan mewarna ni nmpk basi,ari ni aku curi2 gak la masa utk update blog..wlp ada beberapa keje lg ni nk bg settle sebelum cuti seminggu minggu depan..tkpe kita taip laju2..kasi settle cite psl aariz masuk pertandingan mewarna ni..pastu boleh sambung wat keje..


minggu lps ari ahad 4 september, taman rumah aku ada wat sambutan hari merdeka dan sekali dgn kempen penyusuan susu ibu..mula2 ari jumaat lps ambik aariz dr taska,bila pengasuh taska tny aariz nk masuk tk pertandingan mewarna..aku ingatkan pertandingan mewarna anjuran taska aariz..tk sangka lak aariz ni mewakili taska dia..pertandingan ni terbuka utk budak2 umur 4,5 dan 6 tahun...ada mcm2 acara lg seperti pertandingan menghias basikal dgn jalur gemilang,kempen derma darah,pemeriksaan kesihatan,ceramah tentang penyusuan susu ibu dan kayuhan basikal sambil mengibarkan jalur gemilang round satu taman..nnt aariz dh besar sikit aku nk suruh dia masuk yg kayuhan basikal ni..


ari sabtu mlm sehari sebelum hari kejadian tu,kemain excited la aku ajak aariz gi beli pencil warna baru,gi beli jalur gemilang,gi beli buku mewarna baru kononnya nk dia practice la dulu warna kt umah..malam tu pun semangat ktorg suruh anak2 tido awal..kononnya nk bangun awal esok nye..majlis tu start kol 7.30..tp sekali pg tu aku dan husband dh siap, boleh pulak aariz bangun2 tido nangis2 tk nk gi..apa lg keluar api la telinga aku..ummi ko ni dh beria beli pencil warna baru ko sedap2 ckp tk nk masuk..sebaik husband aku berjaya pujuk akhir nye nk gak aariz gi..kalo ikut aku yg pujuk mmg membebel je la aku bg...


ni gmbr malam sebelum kejadian..masa ni semangat ha pakai jalur gemilang,prepare beg masukkan pencil color dlm beg..baju apa nk pakai esok pun aku dh prepare awal2..punya la excited ummi dia bila tau anak nk masuk pertandingan mewarna ni..senang2 je ko dh spoil kan mood ummi ko ni...api bukan setakat kuar dr telinga dh ni,sampai ke mulut hidung semua kuar ha...

 



ni time dh sampai taska..aku ingatkan aku yg lmbt..rupanya ramai lg yg lmbt..kata start kol 7.30..last2 kol 9 baru start..aku dh risau takut mood aariz lari balik..sebaik bila dia dh jumpa kwn2 dia mood dia ok sikit...adik pun sibuk nk jalur gemilang gak..terpaksa beli 2...

bg aariz breakfast dulu..aariz sejak2 dh kurang minum susu ni,pg2 bangun tido mmg akan cari makanan..sebaik ada org jual2 gak..nk harap aku wat breakfast mmg tk sempat la..dh kata 7.30 start..kol berapa lak aku nk bangun prepare breakfast..kalo ari keje reti la mata ni bangun awal..kalo cuti2 ni liat sikit nk bangun awal..hehe..






antara gmbr yg sempat ambik...

aariz dan kwn2 yg mewakili taska...



bila tgk gmbr ni, alahai dh besar dh anak aku...dh masuk pertandingan dh...adik pun sibuk gak tu..tunggu besar nnt ye dik..adik pulak masuk pertandingan mewarna ni...



selain taska aariz, ada gak tadika2 lain yg ambik bahagian..ramai ha..so aku tk la letak harapan sgt utk aariz menang..just nk dedahkan dia utk masuk pertandingan...bg dia berani sikit utk masuk apa2 pertandingan..ni permulaan bg dia..

mula2 aku,husband dan medina duduk kt dlm taska..sekali kena halau..parent kena dok luar..aku dh risau dh takut aariz nangis..sbb aku dh janji nnt time dia mewarna aku dok temankan dia..sekali tk sangka kena halau dok luar...

sekali mmg betul..aariz tk nangis,tp dia boleh bantai dok termenung..mata dok liar je cari ummi dan babah...org lain dh lama siap mewarna..dia jadi org terakhir siap..ni pun husband menyelinap gak masuk dok sebelah dia..baru dia nk mewarna..tp sayang la masa dh nk abis...alahai aariz..tk leh ummi babah hilang depan mata..mula la tk senang duduk kan..mcm mn la nk sekolah tahun depan ni..nk sesuaikan diri ngan taska ni pun sampai sebulan dua la nk hilangkan dia menangis pg2 tu..sampai terpaksa ikhtiar minta air penawar la dr ustaz...


inilah hasil kerja aariz..ok la kan..no bad gak..utk budak 4 tahun yg baru pertama kali masuk pertandingan, boleh dikira hebat gak la kan...

pertandingan mewarna tu selesai dlm kol 10 lebih..pastu kena dtg balik kol 12 mcm tu utk tau sapa menang..tp aku dh dpt agak dh aariz tk kan menang nye..sbb ramai kan masuk bahagian..tu pun ada hati aariz ajak gi kol 12 tu...mmg tk la ummi ko nk gi..dgn panas2 tu..baik gi mkn kenny rogers free hasil rembatan dr app fave..berfaedah gak...hehe...


gitu la cite serba sedikit anak pertama kali masuk pertandingan mewarna...pertama kali anak masuk pertandingan kan mesti ummi dia ni terlebih over..besar dh kan anak aku..harap2 lepas ni lg semangat la aariz nk masuk pertandingan..kalo dia ikut babah dia mmg jenis berani sikit la...tp kalo ikut ummi dia ni mmg ke laut la jawab nye...

ok la aku akhiri blog ari ni dgn ucapan selamat hari raya semua..hati2 di jalan raya dan mkn daging tu jgn terover dos lak...mkn mkn juga,kesihatan kena jaga ye...

ok bye...






Tuesday, September 6, 2016 - 0 comments

birtHdAy Muhammad Aariz ~ 4 yEaR

Assalammualaikum...

sunyi sepi balik blog aku ni..nk wat mcm mn cik puan punya blog ni tk berapa sihat..pastu berlaku musibah dlm family aku dimana husband terlibat dlm kemalangan..alhamdulillah sebaik tkde apa2 yg serius..ditambah pulak dengan keje yg semakin bertambah..terpaksa la tolak ke tepi blog ni..bahan nk diceritakan tu byk je cuma masa nk menaip dan mengarang tu je byk halangan nye...

ari ni aku cuba curi2 masa utk update sikit cite2 yg tertunggak ni..antaranya berkenaan dgn birthday anak bujang aku yg k4 tahun 28 ogos yg lepas..kebetulan 28 ogos tu jatuh ari ahad, elok benar la buat sambutan sikit utk birthday muhammad aariz..plan asal masuk umur dia 4 tahun nk celebrate kt sekolah je..tp memandangkan aariz tk start sekolah lg tahun ni, and nk celebrate kt taska pun ada syarat2 pulak, bincang dgn adik beradik aku ktorg sambut kecil-kecilan dekat umah parent aku je..sambut dgn family aku je...

budak handsome boy ni dh 4 tahun dh tahun ni..makin handsome,makin bijak dan makin matang dh anak ummi dan babah ni..cuma kena belajar tolak ansur lg dgn adik tu..kt umah tu sehari kalo tk dengar dua beradik tu gaduh tk sah..tp gaduh2 pun aariz sayang adik dia..aariz skrg pun makin matang ktorg tgk..dh rajin kemas mainan sendiri bila disuruh, pampers dh tk pakai lgsg, susu pun minum guna cawan,dh kurang susu dah byk makan skrg ni..


cuma part tido sendiri tu je fail lg..wlp aariz tido kt bilik dia sendiri,tp masih nk ummi or babah teman kan..mlm2 bila sedar tgk ummi dan babah tkde mula la menyelinap masuk bilik ummi babah..self confident pun masih kurang..bila gi tempat yg dia tk kenal org mula2 mesti nk berkepit ngan ummi dan babah..bab pelajaran pulak,abc dan 123 tu mmg la lancar sebut tp bab kenal huruf tu masih fail lg..yg tu tkpe la sbb aku dan husband pun tk expect tinggi sgt since umur dia baru 4 tahun..masih fasa bermain lg..tp sikit2 kami cuba ajar utk aariz kenal huruf,menulis dan membaca..tp tidak sampai memaksa la...

tahun ni aariz dh tk nk kek upin ipin..aariz dh beralih arah kpd kek boboiboy..terjebak dgn boboiboy sejak tgk boboiboy the movie la ni...mcm biasa kek birthday aariz aku order dgn kak zu..


 ni antara koleksi kek2 birthday aariz dr umur dia setahun sampai 4 tahun..semua aku order dr kak zu..kek2 dr k.zu ni tk pernah mengecewakan aku..tk pernah tk cantik..tk pernah tk sedap..utk kek kali ni aku order choc cheese moise cake (ccmc)...kali k3 aku order kek ni..kek ni ada byk lapisan..lapisan bwh base biskut,atas dia krim cheese,atas dia coklat cheese dan atas sekali coklat ganache..serius sedap..rasa mcm kek ice cream..aku pernah order kek ni utk farewell opis aku..mmg semua puji kek k.zu ni sedap...

mcm aku sebut td,tahun ni birthday aariz celebrate kt umah parent aku je..sambut dgn family aku je..tahun ni tk larat nk wat mkn2 jemput jiran2,kwn2 dan keluarga..lgpun baru je wat mkn2 kt umah aku masa hari raya ari tu..so tahun ni aku beli kek,beli satay dan aku goreng makaroni bawa gi umah parent aku mkn dan sambut sama2...sapa2 dok kt area btho try beli satay "nana satay kajang" ni..serius sedap satay dia..harga satay 80sen tp saiz besar..puas hati la...makaroni goreng tu pun family aku ckp sedap gak..hehe...

saje beli topi,topeng dan belon no tu utk happy kan aariz..wlp celebrate kecil-kecilan tetap nk wat sesuatu yg bermakna utk aariz..

family kecik kami..skrg ni apa2 benda kena beli 2..wlp bukan birthday adik..tetap gak kena beli belon 2,topi 2,topeng 2..kalo tk kan nnt gaduh berebut...tp adik medina takut nk pakai topeng mata tu..hehe..


 amboi kemain lg adik dan mak aku ni..berangan nk pakai topi gak ke..ye la zaman kita dulu mana ada benda2 ni semua...

 akhir kata,selamat ulangtahun kelahiran yg ke 4 muhammad aariz bin ab aziz..semoga anak ummi dan babah ni menjadi anak yg soleh,anak yg bijak pandai,sentiasa dimurahkan rezeki,sentiasa disihatkan tubuh badan..dan ummi babah doakan semoga aariz dipermudahkan kehidupan didunia mahupun diakhirat...jadi insan yg berguna kpd babah,ummi dan adik ye serta berbaktilah kpd agama,negara dan bangsa...amin...








Friday, August 12, 2016 - 0 comments

SyAwAL 2016 : ciTe jaLaN RaYA

Assalammualaikum..

wlp syawal dh abis, tp aku tk abis lg nk cite psl kisah raya aku dlm blog ni..kalo tk disebabkan blog menyepi, tkde la cite psl raya ni tk abis2 lg sampai dh masuk zulkaedah dh ni..byk keje skrg ni kt opis..dgn mcm2 hal la kt opis ni..byk sgt perubahan..makin lama makin rasa hilang seronok dh keje sini..bila bos berubah byk la peraturan-peraturan baru muncul..tp tu la nk merungut lebih2 pun itu punca rezeki aku..selagi boleh bertahan,aku bertahan la..apa2 pun rezeki di tangan Allah..


berbalik pd cite raya, kali ni nk update gmbr-gmbr semasa aku gi beraya dan attend open house..alhamdulillah tahun ni murah rezeki ktorg sbb byk dpt jemputan..ada yg sampai tk sempat pergi la sbb clash..tahun ni juga sbb ada rezeki lebih sikit, aku ada gak wat mkn2 jemput jiran2,family dan kwn terdekat..aku masak sendiri semua nye kali ni..dr main menu sampai la ke dessert..sbb masak sendiri tu la tk dpt jemput ramai..tp tu la tk sempat aku nk ambik gmbr sbb masa org pertama dtg (kwn opis aku), time tu aku betul2 baru lps goreng mee 1st trip..ye la aku ni bukan terror pun memasak..nk masak mee 3 bungkus pun terpaksa masak sikit2 sbb tk pandai bajet garam,gula..


dh la masa org pertama dtg tu, aku tk mandi lg..layan tetamu dgn badan berlengas berpeluh bagai..nasib la nk wat mcm mn tk sangka lak ada org dtg awal drp waktu yg ktorg tetapkan..tp ye la dh nama pun raya,byk jemputan open house, kena ambik kira juga kesempatan waktu org nk memenuhi jemputan kita..dorang sempat dtg pun dh kira syukur (wlp dtg awal dr masa yg ditetapkan)..sebaik makanan semua sempat disiapkan..tgl buah tembikai je baru nk potong dan air baru nk wat..antara menu aku ari tu: mee goreng mamak,bihun sup ayam,keropok ikan,buah tembikai,cup cake coklat,puding jagung dan kuih raya..tu je menu nye..wlp simple alhamdulillah kenyang gak tetamu yg dtg..


aku wat makan-makan tu minggu k2 raya..12 syawal tk silap aku..masuk minggu k3 raya dh start dh tiap2 minggu ada jemputan open house..sabtu ahad tk lekat di rumah..kuar pg balik malam..kalo tkde open house pun, mmg tiap kali raya aku dan family aku akan gi beraya rumah adik beradik ayah aku minggu k2 atau minggu k3 raya..bayangkan adik beradik ayah aku ada 7 org kt kl ni tk termasuk ayah aku..dr 7 org tu, 2 org je ktorg gi beraya masa raya pertama..selebihnya lg 5 org tu la ktorg beraya masa minggu k2 dan k3..tp disebabkan tahun ni raya k3 baru nk gi beraya, mmg ktorg pulun habiskan 5 rumah tu jumaat,sabtu,ahad minggu k3 tu..6 rumah sebenarnye termasuk umah mertua adik aku..


then aku ingatkan minggu k4 dh tkde dh jemputan, sekali minggu yg last tu plg byk jemputan termasuk jemputan kenduri kawen..dh la minggu last tu semua dok pakat wat ari sabtu..tu yg sampai ada rumah ktorg tk dpt pergi..dan penutup raya last day syawal baru dpt beraya rumah adik aku..ye la adik2 dh kawen dh ada rumah sendiri,kena ambik kira juga tu utk gi beraya..


bila dh byk sgt open house ni,plg tk larat perut la kan..dipaksa berkerja keras..hehe..bila rumah yg last2 tu sampai tk larat sgt just minum air je la..pastu bila time raya ni, lembah klang mmg terkenal dgn jalan jem..stress ok jalan jem ni..elok2 tempat tu selalu ambik masa 1/2 jam je boleh sampai,tp disebabkan jln jem, berjam-jam jd nye nk sampai..tp itu la suasana raya sebenar di kl..minggu pertama raya kl kosong sunyi..masuk minggu k2,k3 dan k4 kl jd sibuk..dan plg melampau sampai dh masuk zulkaedah masih ada lg yg wat open house tau..jgn tk caya..contoh nye, esok la..aku ada jemputan open house lg..open house zulkaedah nama nye..aduii makan makan makan..bila badan mengembang bising..hehe..


ok la jom layan gmbr apa yg sempat aku rakam kan..mana yg aku ingat,aku ambik la gmbr..bila syok mengadap makanan mmg tk ingat lgsg la psl gmbr2 ni..hehe..








ni masa minggu k2 ari sabtu, taska aariz wat open house raya dan sambutan birthday utk setahun terus semua..best meriah..mknn mcm-mcm ada..dan utk majlis ni mmg dh termasuk sekali dlm yuran..kiranya kena byr masa awal tahun masa byr yuran..sebelum gi open house taska aariz ni,lps zuhur tu ktorg gi majlis akikah dan kenduri ex oc husband aku nk gi haji..open house taska aariz ni start kol 4..ktorg sampai tu sedang elok nk start agih-agihkan goodies dan potong kek..sebaik sempat kalo sampai2 dh siap nyanyi dan potong kek confirm aariz mengamuk..nk wat mcm mn kan..ktorg bajet dh elok dh tp jalan jem nk wat mcm mn..tetap la lewat gak sampai..esok nye ahad tu la yg aku wat makan-makan kt umah aku tu..













ni minggu k3 raya..minggu ni la yg aku ckp ktorg gi beraya umah adik beradik ayah aku..abiskan semua umah dr tgh sampai ke malam..total 5 umah semua nye termasuk umah mertua adik aku..sebaik umah adik ayah aku yg kt keramat tu ktorg gi ari jumaat malam..kalo tk total umah semua 6 umah..pengsan..




gmbr atas tu siang tau..pastu belah malam aku tk larat ajak husband balik umah parent aku dulu mandi dan tukar baju..sebaik yg belah malam tu umah adik beradik ayah aku yg dekat2 je dr umah parent aku..so mmg sedang elok la balik umah dulu mandi dan tukar baju..tu pun medina malam tu start wat perangai..letih la kot..siap muntah lg kt umah org..medina kalo over sgt nangis mmg akan sampai muntah..selagi tk muntah selagi tu dia tk kan stop nangis..geram kdg2 rasa..

ni pun masa minggu k3..tp ari sabtu..yg gmbr atas tu ari ahad..ari sabtu tu mula2 aku gi kwn aku kawen..boleh lak lupa nk ambik gmbr..biasa la kalo yg kawen tu kwn pompuan mmg ingat je nk ambik gmbr..tp yg kawen ni kwn lelaki, masing2 dh kawen ada isteri suami tk leh la hu ha hu ha mcm dulu..ckp pun sopan santun je..tu yg sampai lupa ambik gmbr...hehe..lps dr umah kwn aku tu,aku gi umah parent aku sbb kebetulan ari tu parent aku ada wat makan2 juga utk ada sedara mara lg yg nk dtg..alang2 panggil jiran2 sekali..





ni minggu last raya..ari sabtu..mula2 kol 12 gi dengkil adik kpd adik ipar aku kawen..dr dengkil ktorg balik umah sbb ada jiran aku anak dia kawen..wat kt lot parking umah ktorg je..dr kenduri kawen anak jiran,ktorg seberang jalan gi dewan umah ktorg sbb ada open house surau apartment ktorg..pastu balik umah solat zuhur and rehat jap..lps asar keluar balik gi open house umah pak ngah aku..pastu malam gi open house umah sepupu aku..yg gmbr2 ni masa open house umah pak ngah aku..medina mmg suka mkn mee..kalo ada menu mee mmg aku letak dlm mangkuk dia pandai la mkn sendiri..leka la jap...senang aku nk melantak gak..hehe..


gitu la kemeriahan nye syawal aku tahun ni..setiap tahun pun mcm ni..ktorg beraya sampai sebulan..hehe..tp benda ni hanya dpt di kl je..andai kata satu hari nnt ktorg berhijrah balik kelantan, mesti dh tk dpt merasa kemeriahan open house ni kan..ok tiba2 rasa tk nk fikir..tiba2 rasa tangguh dulu la cari keje kt kelantan..hehe..

ok bye...