Thursday, March 10, 2011 - 2 comments

MeMoRi FeBruAri 2011

Bismillahirrahmanirrahim......



Assalamualaikum semua......apa khabar anda2 semua......hope anda2 semua sihat2 hendaknya.....rindu nya aku dh lama tk bercite kt dlm blog ni........bg mereka yg sentiasa mengikuti cite2 dlm blog aku ni,aku minta maaf byk2 kerana hampir sbln lebih aku menyepikan diri dr mengupdate sebarang cite dlm blog ni.....bukan sengaja utk menyepikan diri tp byk sgt perkara yg berlaku spjg bln februari yg lepas......perkara yg berlaku ini btl2 mengajar aku utk menjadi insan yg kuat semangat dan berjiwa kental.....apa yg berlaku ini juga betul2 menginsafkan diri ku ini betapa besar nye kekuasan Allah......dikesempatan yg ada ini ingin ku kongsi kan pengalaman yg aku perolehi ini sebagai panduan kpd anda2 yg membaca blog aku ini....



3-5 Februari ~ time ni cuti CNY....so selama 3 ari cuti CNY ni aku berada di kmpg.....sepanjang berada di kampung so far aku hepi je....setiap kali balik kmpg mmg keje aku asyik mkn je la.....selain tu balik kmpg kali ni tujuan nye adalah utk menghadiri majlis perkahwinan coursemate aku masa di UPM dulu....selain tu hajat aku utk berjalan2 di terengganu terutama di masjid kristal dan mencari mknn yg sgt teringin nk mkn balik kmpg kali ni terutama kopok lekur tercapai gak wlp agak frust sbb hajat nk mkn nasi dagang trgn dan satar tk tercapai....tp kekecewaan itu terubat bila dpt mkn ketupat sotong yg menjadi salah satu mknn yg aku berhajat utk mkn balik kmpg kali ni......




6 Februari ~ selamat sampai kl......balik kampung kali ni aku btl2 terasa penat.....mybe sbb balik terlalu sekejap 2 3 hari je......pastu balik kali ni asyik berjalan je.......dh ar cuaca agak panas di sana.....mmg badan terasa lemau sgt.......rasa nk demam pun ada......tp sebaik tk demam teruk....just terasa panas dr dlm je.......




7-9 Februari ~ aku berkerja mcm biasa........seperti yg aku ada cite dlm entry sblm ni , yg bln ni aku and husband plan nk start wat treatment utk pregnant di klinik2 or hospital2 pakar swasta memandangkan appointment aku ngan hospital serdang yg lama lg pada bln 4 nnt.......tp kebetulan pulak minggu tersebut adalah minggu aku sepatutnya datang period......kebetulan pulak bln januari ari tu aku ada amalkan minum jus bidadari dan start berdiet (ada aku cite dlm entry sblm ni),ada kwn aku suggestkan tgu dulu dlm seminggu......mana la tau lps minum jus bidadari tu period aku dh teratur balik,so bila dh teratur leh la target ari subur ngan tepat.....tp kalo tk dtg period gak dlm seminggu baru la gi jumpa doktor......




9 februari ~ sepjg ari di opis aku rasa senak2 perut mcm nk period.....aku dh rasa hepi dh sbb aku rasa mcm period aku dh nk betul balik.....tp tunggu sampai ke mlm tk dtg period pun,tp perut ni spjg ari asyik sakit tk selesa mcm nk period....ada kwn aku ckp ntah2 aku pregnant......sbb ada org awal2 pregnant ni ada rasa senak perut mcm nk period......tp aku mcm tk hirau kan sgt apa yg kwn aku ckp tu.....sbb nye dlm diri ni aku tk rasa aku pregnant sbb nye aku rasa mcm aku dh termiss ari subur aku......sbb nya bln januari ari tu aku kan ada cite yg aku busy sgt kena gi outstation la.....pastu bln januari ari tu aku mmg tk jaga pun sgt pemakanan aku....masa gi outstation ari tu aku siap mkn nenas yg ada kt ikan 3 rasa lg.....masa mula2 mkn nenas tu aku ada rasa takut2 gak, ye la sejak kawen ni aku tk pernah pun sentuh nenas,tp tk tau knp masa gi johor ari tu leh lak aku ngan slumber nye mkn nenas.....ngan alasan aku tk rasa yg aku akan pregnant bln tersebut disebabkan termiss ari subur......




kol 12 mlm,lps aku siap kan keje opis,time aku nk tido,tiba2 hujung jari kiri aku ni rasa mcm semut2......actually ni kali k2 aku rasa semut2 kt hujung jari.....kali pertama benda ni berlaku semasa last day aku berada di johor masa aku outstation di sana.....masa aku kena kt johor ari tu,hujung jari aku bukan je terasa semut2 malah dada aku terasa berat mcm kena tindih....time kena kt johor ari tu mmg aku rasa mcm tk lama hidup je sbb aku bertarung jawa ngan sesuatu benda yg tk dpt nk aku describe kan......makin aku baca ayat2 suci al-quran makin dada aku berdebar2 dan berat sgt mcm kena tindih.....sampai satu tahap aku siap minta maaf ngan husband takut jadi apa2 yg buruk kt diri aku.....last2 lps ambik wuduk dan berdoa baru la keadaan aku kembali ok.......aku ingat aku sorang je kena mcm tu rupa2 nya kwn aku lg sorang siap kena kacau ngan suara yg tk tau dtg dr mana.....huhu mmg serik la aku tk mau la dok kt hotel tu lg kalo kena gi outstation kt sana lg......




huhu aku ingat peristiwa tu tk berulang lg......rupa2 nya berulang gak.....mlm 9 Februari tu aku sekali lg dilanda peristiwa yg sama.....tp kali ni makin teruk......hujung2 jari aku semakin lama semakin rasa semut dan rasa mencucuk2......tk tahan sgt sakit,aku ajak husband gi klinik mlm tu gak.....sian kt husband sbb kena bangun tido kol 2 pg bawa aku gi klinik.......sebaik ada klinik 24hr yg buka kt area alam damai......tp yg pelik nye sampai2 klinik time nk jumpa doktor sakit aku tu terus hilang sampai doktor tk percaya yg aku sakit.......aku tk tau nk terangkan mcm mn ngan doktor tu mcm mn aku rasa sakit tu.......last2 doktor tetap bg ubat gak.....dia bg ubat saraf.....dia kata benda ni selalu terjadi bila kita bangun dr tido tk pun sbb terlalu lama menaip.....doktor siap inject ubat ikut bontot lg......doktor kata kalo tk ok gak dtg balik klinik......




10 Februari ~ dpt la aku 1 hari mc.....start drp ari tu aku dh mula tkde selera nk mkn.....masuk sikit mkn rasa nk muntah.......pastu badan rasa lemau sgt2.....start ari tu gak aku mengalami masalah susah tido mlm......payah betul mata ni nk pejam.....bila susah tido mlm menyebabkan keesokan ari nye aku rasa sgt2 lemau tk bermaya.....aku tk tau knp aku tk leh tido mlm.....trauma memikirkan hujung2 jari ni yg sakit ni pun ada......pastu kdg2 ngah2 tido rasa mcm nadi aku ni bergerak laju sgt.....mcm ngah berlari.....tu yg kadang2 ngah2 tido leh terjaga......bila dh terjaga susah nk tido balik........pastu yg wat aku tk leh tido sbb payudara aku ni terasa sakit.....rasa berat je.....aku ckp ngan husband aku risau sbb payudara aku rasa sakit.....time tu aku dh fikir bkn2 dh....aku ni mmg cepat fikir yg negatif terhadap sesuatu yg berlaku.....sbb tu bila rasa sakit yg luar biasa mesti dh fikir bkn2......husband kta maybe sbb nk period.....tp aku pelik la gak sbb time aku nk period tk pernah pun aku rasa sakit mcm tu......tp dlm hati tetap berdoa semoga tkde benda buruk yg berlaku.....




11-13 Februari~aku still tkde selera nk mkn.....ada rasa sikit2 loya tekak.....12hb tu aku gi umah parent aku.....on the way nk gi umah parent aku,husband singgah beli air tebu.....mula2 aku mcm tk sedap hati nk minum air tebu.....tp iman aku tk kuat utk melawan nafsu utk minum air tebu....aku minum gak......lps minum air tebu tu aku rasa tk sedap perut......perut memulas2 sangat2..... 2 3 kali aku masuk toilet membuang.......time ni mmg rasa mcm pelik pun ada.....tk pernah la aku minum air tebu sampai memulas2 perut....kali ni minum siap cirit lg.....tp selera mkn dh ada balik time aku mkn kt umah parent aku.....husband jd pelik......kt umah punya la payah nk suruh mkn,tp kt umah parent aku selera sgt2 aku mkn.....mybe tekak ni nk mkn masakan dr air tgn ibu aku gak kot.....so bila dh ada selera mkn ni aku ngan husband fikir yg aku dh ok la.....dh sihat la kot.....syukur la sgt2 time tu sbb tk terkena penyakit yg pelik2......kalo tk aku and husband dok risau la gak fikirkan sakit apa yg dh menyerang diri ku ni sejak akhir2 ni.....




14 Februari~gi keje mcm biasa.......tiba2 kt opis hujung2 jari aku ni terasa semut2 balik......jantung ni terus berdenyut laju mcm aku ngah berlari jauh.....dada rasa berat.....selera mkn pun dh hilang balik......kembali tkde selera nk mkn.....nk ajak husband gi jumpa doktor,husband kata kalo gi jumpa doktor pun sure akan jd mcm ari tu sakit tu akan hilang and doktor pun tk leh detect sakit apa....parent aku suruh aku gi try perubatan alternatif....kebetulan ayah mertua cousin aku ni dia pandai dlm perubatan alternatif ni.....tp bukan la berubat guna jampi2 tu semua.....dia guna ayat2 al-quran......mula2 husband aku mcm payah sikit la nk gi sbb dia tk berapa percaya sgt ngan perubatan alternatif ni.....dia takut benda tu jd syirik.....tp parent mendesak gak srh ikhtiar berubat cara tu,mlm tu we all gi la gak umah tuan haji ni....dia ada suruh bawa 2 biji kelapa.....




bila berubat ngan tuan haji tu dia kata ada 'benda' dok kacau and ikut aku.....dia kata benda tu ikut aku dr hotel or umah tumpangan.....aku and husband tk fikir tmpt lain dh,aku fikir sure dr johor ni time aku gi outstation.....tuan haji tu ada ckp selagi benda tu dok ikut dan kacau aku,benda tu juga boleh menyebabkan aku susah nk pregnant and akan menyebabkan aku cepat nk marah dan bergaduh ngan suami aku.....huhuhu takut gak bila aku dengar dia ckp mcm tu....tuan haji tu kata tk perlu nk takut sbb kita ada Allah.....tuan haji tu suruh we all balik umah wat solat taubat dan solat hajat and tiap2 mlm sebelum tido baca 3 Qul , al-fatihah,ayat kursi and mengucap serta sentiasa minta maaf ngan suami kalo ada wat salah.....bila dh ok nnt dia suruh dtg balik dia akan bg air penawar utk aku pulih kan semangat aku.....dia kata aku lemah semangat sbb tu mudah terkena benda2 mcm ni......dia suruh aku sentiasa berfikiran positif,lwn hasutan2 negatif dlm hati tu....aku and husband sgt berpuasa hati ngan cara perubatan tuan haji tu.....mmg fully guna ayat2 al-quran....malah dia minta we all ikut sekali ayat2 al-quran yg dia baca.....bukan ayat2 yg susah pun.....ayat2 biasa mcm 3 Qul,ayat kursi,al-fatihah,selawat dan istifar......




15 Februari~ari tu cuti sbb maulidur rasul.....pg tu aku ada ajak husband gi jogging....konon nk segar kan badan yg lemau ni.....spjg ari tu aku ok je.....selera mkn pun mcm dh ada sikit.....tp still mkn lebih rasa nk muntah.....mlm tu tiba2 aku tk leh tido balik.....tekak loya sgt.....kaki rasa mcm lenguh2 mcm cramp pun ada......aku fikir ni mesti sbb berjogging pg td......pastu pinggang pun ada rasa sakit2.....mmg aku tk leh tido la 1 mlm tu.....




16 Februari~husband ajak gi klinik minta mc sbb aku semalaman tk tido kan......kt klinik cite ngan doktor yg aku susah nk tido mlm sejak akhir2 ni.....pastu tkde selera mkn......pastu tekak rasa loya......pastu doktor tny samada aku pregnant ke tak....aku ckp tk tau sbb tk pernah check...dia tny dh lewat period ke.....aku ckp period aku last month 10hb......pastu doktor check doktor ckp dh lewat seminggu la eh....aku ckp aku mmg jenis lewat period sejak kawen ni sbb tu tk terfikir nk check pregnant ke tak......then doktor suruh aku baring dia nk scan.....masa dia scan tu punya la terkejut aku and husband bila doktor ckp aku ni early pregnancy.....dia kata kalo org tk pregnant dlm rahim dia kosong tkde apa2.....dia kata tp skrg dlm rahim aku ni ada kantung....tp kecik lg.....baru sgt2......dlm 3 week ++......doktor ckp apa2 pun leh berlaku.....so kena tgu lg 2 minggu nk tgk perkembangan.....doktor ckp masalah yg aku hadapi tu disebabkan perubahan hormon sbb pregnant......



Ya Allah time tu aku and husband tk tau nk ckp apa.....hepi pun ada ialah dh setahun lebih we all menunggu akhirnya Allah makbul kan doa kami.....dlm masa yg sama terkejut pun ada sbb tk bajet pun gi klinik nk check pregnant ni.......risau pun ada sbb mengikut checkup aku ngan doktor sblm ni,doktor ada ckp psl bentuk rahim aku yg tk normal mmg kena jaga betul2 bila dh pregnant sbb aku terdedah ngan risiko keguguran.....sejak ari tu husband mmg dh tk bg aku naik motor lg dh......kerja umah pun husband dh tk bg aku wat dh.....nk mkn apa pun husband sanggup belikan tp cumanya aku ni je still tkde selera nk mkn.....punya la hepi kami berdua ni mlm tu gak we all call keluarga hubby kt kmpg bgtau berita gembira ni....hubby ckp tujuan dia bgtau family awal2 semoga dorang dpt berdoa sama2 agar kandungan aku ni selamat bertahan dlm perut aku ni.....tp mlm tu aku tk berapa sedap hati sbb ada keluar sedikit tompokan coklat yg sgt2 kabur....aku dh cuak dh sgt2.....hubby kta mybe normal kot utk early pregnancy.....dlm risau2 aku tu,aku still wat mcm biasa je la.....mlm tu aku ajak husband gi beli pregnancy test.....konon esok pg2 nk wat pregnancy test la sbb doktor kt klinik tu just scan je dia tk wat pun pregnancy test.....




17 Februari ~ pg2 lagi aku dh wat pregnancy test....aku tk tau la aku silap wat ke apa ke tp result nya ada negatif.....tp aku still fikir positif lg sbb aku ingat dulu ada kwn aku dia pregnant mula2 wat pregnancy test mmg negatif tp scan positif.....so aku bajet kes aku ni sama la mcm dia.....tompokan coklat lak pg tu dh hilang.....sedap sikit la hati ni.....pg tu 1st time aku gi keje drive sendiri......kalo tk disebabkan pregnant ni,tk tau la sampai bila aku nk berani drive sendiri.....kt opis ari tu tiba2 tompokan coklat tu kuar balik.....tp kali ni makin pekat lak....aku sgt tk sedap hati,call hubby ajak gi klinik....kali ni kami gi klinik lain lak.....konon nye nk tgk pendapat doktor lain lak samada aku pregnant atau tk.....we all wat mcm ni disebabkan pregnancy test yg aku wat result dia negatif.....risau gak kot2 doktor wat silap.....time gi jumpa doktor lain lak ni.....aku dok cite ckp smlm gi klinik doktor ckp aku pregnant tp pregnancy test aku wat negatif......




pastu doktor ckp kalo kandungan baru lg tk cukup 4 week ++ mmg ada org pregnancy test tk dpt detect.....pastu doktor tu dia scan aku dulu....masa scan tu mmg doktor tu kata ada kantung dlm rahim aku.....kali ni scan mmg husband kata dia mmg nmpk jelas kantung tu.....aku ada gak minta doktor tu print scan tu tp kebetulan printer scan tu rosak.....so tk dpt la nk scan....pastu doktor srh wat pregnancy test......dia kata kalo pregnancy test negatif mean kandungan aku dh 5 week.....tp kalo negatif mean tk cukup 4 week lg.....so nnt kalo nk kira due date kena ikut scan tk leh ikut tarikh last period.....sbb kalo ikut tarikh last period,sepatutnya kandungan aku dh 5 week....result pregnancy test yg doktor wat still the same.....negatif....doktor kta mean kandungan aku baru dlm 3 week++ mcm tu.....tk cukup 4 week lg....doktor bg mc 2 ari and ubat kuat rahim.....doktor ckp bleeding coklat tu disebabkan kantung dh mula nk melekat kt dinding rahim (ataupun dr istilah perubatan dipanggil implantation bleeding)menyebabkan ada tekanan kt bawah rahim menyebabkan ada luka that why ada bleeding....tp doktor ada pesan agar aku jgn terlalu stress and kena byk rehat sbb kandungan aku terlalu lemah......ikutkan nk balik umah pun doktor tk bg drive.....tp nk wat mcm mn sbb husband aku dtg ngan motor,aku lak dr opis terus ke klinik ngan kereta....sebaik umah dekat je,so doktor bg la gak aku drive.......



mlm tu still bleeding lg.....tp still kuar warna coklat la.....still sikit la.....tp mlm tu aku sakit pinggang sgt2....tk pernah aku kena sakit pinggang time period....tp kali ni sakit pinggang sgt2....pastu asyik muntah2.....mkn muntah mkn muntah.....kaki lenguh2.....badan terasa panas sgt....mmg tk selesa nk tido....sian hubby dia pun tk leh tido tgk keadaan aku mcm tu......




18 Februari~pg tu aku rasa mcm sakit perut mcm sengugut....gi toilet tgk bleeding dr coklat bertukar kuar darah.....aku dh panik dh.....mula2 tk nk call hubby sbb aku tau ari tu hubby busy utk majlis penyampaian anugerah pekerja cemerlang......apa yg mampu aku lakukan hanya la berdoa je la....tp pg tu sblm gi keje hubby dh pesan kalo kuar darah berserta mcm tisu2 daging call dia cepat2.....tgh tu darah makin byk.....aku siap 2 3 kali tukar pad....aku tk tau nk wat apa panik sgt terpaksa call hubby gak....sian kt hubby terpaksa balik gak tgh tu and sanggup tgl kan majlis anugerah pekerja cemerlang dimana dia akan naik pentas utk terima sijil.....bila hubby balik we all ke klinik yg aku gi 2nd time tu.....tp doktor yg aku jumpa semalam tu tkde.....yg ada doktor lain.....doktor tu mcm tk leh terima kenyataan bahawa pregnancy test aku negatif....dia kata mybe aku tk pregnant tp aku period.....husband aku ckp la tk kan 2 doktor ckp pregnant boleh silap kot.....pastu dia kata ada org kerana terlalu nk sgt pregnant,dia akan mengalami simptom2 mcm org pregnant.....pastu aku ckp ngan doktor aku tkde la sampai mcm tu....aku ngan husband kalo ikut plan bln 2 ni we all just nk berubat utk stabil kan period aku je.....tkde sampai terlalu mengharap nk pregnant bln tu.....last2 doktor srh aku refer hospital or pakar sbb kt klinik dia just ada scan utk perut je.....doktor ckp better scan dr faraj sbb lg tepat result nye.....




dr klinik tu we all ke hospital serdang lak.........di hospital serdang aku diminta refer ke emergency ward disebabkan keadaan aku yg ngah bleeding.....nama je emergency ward tp hampir sejam lebih gak la aku menunggu utk diperiksa.....punya la slow service.......pastu doktor yg nk check aku tu mula2 dia tny psl period aku semua.....then dia bawa gi bilik scan.....aku ingat dia nk scan ikut faraj rupa2 nya dia scan ikut perut gak.....masa dia scan tu dh tkde apa2 dh dlm rahim aku ni....dia kata aku tk pregnant cuma period je....aku ckp la dh 2 doktor ckp aku pregnant tk kan boleh silap kot.....pastu aku ada tny doktor mana lg tepat scan ke atau pregnancy test,pastu doktor ckp scan lg tepat sbb pregnancy test kalo awal2 pregnant mmg result kdg2 akan negatif.......aku tny la doktor, doktor tk rasa ke dlm rahim saya dh tkde apa2 disebabkan saya gugur.....doktor tk nk scan ikut faraj ke....dia kata tk perlu sbb aku ngah bleeding....aku ckp la kalo gugur mmg la akan bleeding.....pastu doktor tu just masuk kan jari dia dlm faraj aku (mcm org dh nk bersalin doktor jolok jari utk check bukaan rahim).....dia kta rahim aku tk terbuka pun.....doktor kata kalo rahim tk terbuka mean tk gugur.....pastu doktor kta 50-50.....50% pregnant,50% period....doktor suruh dtg klinik kesihatan dlm tempoh 2 week lps ni utk scan balik.....




husband aku mcm tk puas hati ngan result dr hospital serdang......husband ajak gi jumpa pakar....tp we all just gi klinik pakar sakit puan je.....tkde la sampai ke hospital pakar......husband cite masalah aku ni semua kt doktor tu.....pastu doktor kata kalo pregnancy test negatif mean negatif la sbb pregnancy test lg tepat drp scan....aku and husband dh mcm confius dh....eh 1st time aku dengar ni org kta pregnancy test lg tepat drp scan ni......pastu aku tny la doktor tk nk scan ke.....mula2 doktor mmg tk nk scan sbb dia yakin 100% mmg aku period.....tp sbb aku desak gak dia scan la gak.....tp mmg scan dlm rahim aku dh kosong dh.....dh tkde apa2......doktor ckp kalo pregnant akan ada sesuatu dlm rahim at least kantung......husband aku ckp smlm masa doktor scan mmg ada kantung dlm rahim aku tp kali ni scan mmg dh nmpk kosong.....aku tny doktor tu doktor tk rasa saya gugur ke.....doktor tu ckp tk sbb mmg 100% aku tk pregnant.....pastu aku tny simptom2 aku tk leh tido mlm,tkde selera mkn,muntah tu semua sbb apa.....doktor kta sbb period dh lewat seminggu.....huhuhu lg la aku pelik.....selama setahun aku kawen aku pernah je lewat period kdg2 hampir 3 bln tp tk pernah pun aku kena simptom2 mcm ni......huhuhu mmg ktorg hampa ngan penjelasan doktor pakar tu.....senang je dia bgtau result.....tp we all tetap redha ngan result tersebut......ye la dia kan doktor pakar,confirm dia lg arif ngan benda2 mcm ni......terima je apa pun kptsn doktor......



apa2 pun aku tetap berasa sgt2 sedih ngan result2 yg aku terima ni.....kalo betul 2 doktor tu wat silap ckp aku pregnant mmg sgt melampau la kan.....mmg aku ada rasa mcm nk saman doktor2 tu pun ada......tp kebanyakan org yg aku cite semua ckp kalo dh 2 doktor ckp pregnant mean pregnant la aku.....cuma nye maybe aku gugur and benda tu kuar mcm darah period......tp mmg period aku kali ni sgt2 pelik.....selalu aku hari k3 dh kuar sikit2.....ni masuk hari k5 pun still kuar byk.....kalo betul mmg aku gugur,wlp sedih aku tetap bersyukur sbb at least aku tau aku leh pregnant......tp kalo betul aku tk pregnant mmg aku sedih sgt2 sbb dh ar setahun lebih aku menunggu saat ni tiba2 leh lak doktor wat kesilapan......seolah2 mcm doktor mempermainkan perasaan aku.....huhu aku sgt2 confius ngan apa yg terjadi.....mmg time tu aku sgt2 down......asyik menangis je.......




lama gak la aku nk pulihkan balik semangat ni.....skrg baru aku tau mcm mn prsn org yg pregnant pastu gugur.....terasa besar sgt dugaan yg Allah berikan kpd kami berdua.....sampai aku rasa besar sgt ke dosa aku ni sampai diri aku ni diuji ngan dugaan yg begitu besar mcm ni.....tp aku bersyukur mempunyai suami yg saat positif ngan apa yg berlaku ni....wlp mcm mn besar nye dugaan kami ni,hubby tetap sabar menghadapinya.....aku ni je yg mcm dh hilang arah dan pedoman.....hubby la menjadi penguat semangat aku......hubby ckp apa yg berlaku ada hikmah nye.....mungkin Allah beri ujian ni supaya kita bersedia utk kehadiran cahayamata.....tk pun Allah nk bgtau kita supaya kita jgn risau sbb aku mmg leh pregnant....dan hikmah Allah yg paling besar ialah aku skrg dh berani drive sendiri ke opis....tkde dh aku naik motor ngan hubby utk ke tmpt keje lg......tp Alhamdulillah skrg aku dh makin pulih......aku dh leh terima kenyataan terhadap apa yg berlaku....




3 March ~ seperti yg diminta oleh doktor supaya aku gi wat checkup selepas 2 minggu,aku and hubby we all ke satu klinik yg dekat ngan umah aku ni....aku suka gi klinik tu sbb aku suka ngan satu doktor pompuan kt sana.....doktor tu sgt2 la lembut,baik and yg penting penerangan yg diberi sgt2 jelas siap dia beri penerangan tu refer pd buku lg.....pada ari tu aku cite la apa yg berlaku pd diri aku.....doktor wat scan and mmg confirm rahim aku dh empty....aku tny doktor tu kalo dh 2 org doktor ckp aku pregnant,adakah betul aku pregnant.....doktor tu ckp kalo dh 2 org doktor ckp pregnant mmg betul pregnant.....kalo sorang doktor je yg ckp pregnant ia boleh diragui lg.....cuma kes aku ni doktor ckp aku mengalami missed-abortion (korang google la sendiri eh apa maksud missed-abortion ni eh).....doktor ckp aku bkn mengalami keguguran yg kuar tisu daging tu tp kandungan aku hilang......




bila dh dengar penjelasan drp doktor ni baru la aku lega sikit.....skrg baru aku yakin bahawasanya aku mmg leh pregnant....cuma Allah nk uji aku sikit lg samada aku boleh bersabar atau tidak.....apa pun byk sgt hikmah yg aku peroleh drp dugaan ini....antara nye aku dh berani drive sendiri ke opis,alhamdulillah rezeki aku pun bertambah iaitu aku dpt naik gaji,berhati2 dlm memilih doktor (mungkin lps ni akan terus refer pd pakar),jgn terlalu excited bila dpt berita psl pregnant ni (kena btl2 confirm ngan semua ujian iaitu pregnancy test,blood test and scan),kena jaga mkn dan kesihatan (make sure badan tk terlalu penat) dan kena lebih bersedia menerima apa jua kemungkinan yg melanda.....




terasa begitu besar kekuasan Allah....jika DIA berkehendakan sesuatu itu terjadi maka terjadi la ia.....dh takdir aku begini.....aku hanya sempat menikmati nikmanya bila disahkan pregnant dlm masa 2 hari je.....apa pun aku yakin aku antara insan yg terpilih utk Allah duga tahap keimanan aku terhadap Allah.....



kini aku redha ngan apa yg terjadi.....wlp kdg2 bila teringat peristiwa tersebut aku akan menjadi sedih,ia tk bermakna aku dh giveup utk berusaha lg.....aku yakin satu hari nnt aku pasti akan memperolehi zuriat gak.....harap cite aku ni menjadi ikhtibar pd anda2 semua.....apa2 pun terima kasih kerana sudi membaca coretan aku yg agak pjg kali ni.....sama2 la kita menginsafi diri ini.....sekian......assalamualikum.........




p/s: adik ipar (adik husband aku) baru je kawen weekend baru2 ni......lps ni aku kena bersedia dr segi mental dan emosi terhadap sebarang kemungkinan dan dugaan yg bakal aku terima selepas ni.....bersedia menerima berita kehamilan isteri adik ipar aku......kalo isteri adik ipar aku pregnant sgt2 la hepi mertua aku nnt sbb nk dpt cucu sulung.....kalo u all berada di tempat aku,u all akan faham apa yg cuba aku sampaikan..........

2 comments:

Marina Fizan March 17, 2011 at 6:54 PM

Saya pernah rasa apa yg awak rs... Kuatkan semangat dan tabahkan hati InsyaAllah peluang utk awak hamil ada cuma jgn putus asa:)

mrs.aziz March 29, 2011 at 10:30 AM

thank....insyallah saya pun sentiasa berdoa semoga ada rezeki saya utk hamil suatu hari nnt.....

Post a Comment