Friday, June 1, 2012 - 2 comments

mEh LiHaT PeRuBaHan diriKU........

salam jumaat semua.....pejam celik pejam celik ari ni dh masuk bln 6 dh.....kalo ikut kalendar islam kita dh masuk bulan rejab.....bermaksud lg tk sampai 2 bulan kita nk berpuasa.....then raya.....huhuhu mean lebih kurang 3 bulan lg aku dan suami bakal menyambut kehadiran org baru dlm kehidupan kami......mcm2 perasaan ada bila memikirkan tgl lebih kurang 3 bulan lg nk bersalin.....happy ada,excited ada,and of course takut tu yg plg menguasai diri..... actually ari ni tkde la nk cite psl prsn nk menyambut kehadiran org baru ni.....ari ni aku nk share perubahan diri aku sejak pregnant ni.....actually wlp aku dh masuk 6 bulan lebih ni perut aku tidak la besar mana pun......boleh dikatakan mcm 4 5 bulan je......tp hakikat nye sgt la mengah skrg ni......cepat penat dh skrg ni......tp baby masih tk sampai 1kg lg.....doktor kata baby masih dlm range berat yg normal.....tk besar and tk kecik........




ni time celebrate birthday aku yg k28.......time ni 3 bulan rasanya......masa awal2 pregnant mean 3 bulan pertama tu kulit muka aku sgt la teruk........muka naik merah2......nmpk sgt muka tk bermaya aku.......time ni org kata muka aku nmpk berseri......bg aku time ni la aku malu ngan muka aku yg rosak sgt......tp org lain tgk kata nmpk berseri.........time ni ramai yg ckp aku pregnant baby girl.......hehehe.....




time ni dh masuk 4 bulan.....hehe masih kecik kan perut......nampak tk nampak je kan.....still boleh pakai tshirt tp dh tk pakai jeans dh.......pakai seluar org pregnant dh......






time ni dh masuk 5 bulan.......baru la nmpk sikit perut......time ni baru la start pakai baju pregnant gi keje......tp baju kurung still muat lg......tp my husband dh tk sabar nk tgk wife dia pakai baju pregnant.......so aku pun start la pakai baju pregnant.......





 dan ini gmbr terbaru.........gmbr masa 6 bulan.......time ni  baru ramai cakap aku pregnant baby boy.......ada akak kt opis aku ckp sbb dr blkg aku tk nmpk mcm pregnant.......kalo dr blkg tk nmpk mcm pregnant mean pregnant baby boy la.......cousin husband ckp muka aku nmpk kembang and hidung pun nmpk kembang......kalo org pregnant baby boy ni mmg muka nmpk kembang......mcm2 kan istilah org ni......tp mmg dh 4 kali scan ngan 2 doktor yg berbeza.....dua2 doktor cakap baby kami baby boy......tp ummi dan babah tk kesah la baby boy ke baby girl kan asalkan anak ummi ngan babah sihat.........






ok itu je antara gmbr2 aku semasa pregnant ni.....kami tk berhajat pun nk wat photoshot time pregnant ni......cukup la sekadar guna kamera sendiri je.......lg 2 minggu aku dh nk masuk 7 bulan.....tk tau la cabaran mcm mn lak utk trimester k3 nnt.....org kata utk trimester k3 nnt kita akan kembali kpd trimester pertama kita......tp nk kata akan kena muntah2 balik,aku masa trimester k2 ni pun kdg2 muntah gak......gejala yg tk pernah hilang selama pregnant ni ialah pg2 time nk berus gigi mesti dok loya2 and muntah......mkn pun tk leh kenyang sgt2 nnt muntah......2 benda yg sblm pregnant leh mkn time pregnant tk leh mkn ialah keaw teaw and ikan......keaw teaw tu masak apa pun aku tk leh telan......ikan lak kalo ikan seekor2 tu mmg aku tk leh telan kecuali ikan yg dh hancur wat laksa ke,fillet ke,burger ke baru leh telan.....and selama pregnant ni kerap benar kena kencing kotor dan yg terbaru ada gula lak dlm air kencing.....minggu depan next checkup kena puasa utk minum air gula.....huhu harap2 tk kena kencing manis la.....tp mmg sejak pregnant ni aku suka sgt mkn benda manis2......huhu takut gak kalo ada kencing manis time pregnant ni.......sian kt baby.....harap2 tk ar.....






ok la tu je nk update utk kali ni......ada peluang lg nnt aku update lg ye......ari ni kebetulan we all tk kuar lunch that why dpt aku update blog sikit ari ni......kalo tk sure berhabuk lg la blog aku ni......ok la pembaca sekian doakan semoga aku and baby sentiasa sihat hendanya ye.....sehingga berjumpa lg.......sekian......wasalam......





p/s:esok ada expo mother and baby kt PWTC......rasa2 nye berbaloi tak gi expo2 ni.......








2 comments:

mysa June 3, 2012 at 6:23 AM

yeah yeah...xpe iba, nmpk perut ke x nmpk perut ke..asalkn bb dlm perut tu sehat, tu la yang lebih baik :) time ni ikut je petua2 org2 tua utk mudahkn bersalin. antara yg mai suggest, slalu mintak maaf ngan husband..mntk die doakan kte mudah bersalin..lagi satu minum air lebihan suami. Semoga dipermudahkan semua ye. InsyaAllah nnt aku dtg visit ko once ko dh bersalin nnt. Lame dh x jmpe ko :)

mrs.aziz June 4, 2012 at 9:37 AM

thank mai.....mai nnt jemput dtg adik aku kawen bln 7 ni....nnt ko bg alamat aku nk post kad.....nnt kita leh jumpa sblm aku bersalin.....

Post a Comment