Friday, June 15, 2012 - 1 comments

peRiHaL cHecK uP pRegNancY aKu

salam jumaat semua......kalian semua apa kaba......hope semuanya sihat2 belaka hendaknya......aku alhamdulillah kesihatan aku dan baby sangat memuaskan.....baby dlm perut ni dah start tendang2 perut ummi dia ni......kadang2 tu terkejut dibuatnya time dia dok tendang dan gerak laju2......seronok betul dok main dlm perut ummi dia ni......




hari ni aku nk cite psl check up aku spjg tempoh pregnancy aku ni......actually sblm pregnant tk decide pun nk check up klinik private.......mmg we all plan bila aku pregnant dok wat check up kt KK je sbb murah kan.......nk gi checkup kt private rasa tk mampu lak.......tp masa awal2 nk confirm pregnant tu aku tk terus gi kt KK.......aku just gi klinik private dekat umah aku ni je........nama klinik tu Klinik Impian......nama doktor dia doktor norazlina.........bukan la klinik pakar just klinik private biasa tp ada provide utk service checkup pregnancy ni......pastu masuk 2 bulan plan mmg nk gi klinik impian tu gak sbb tgk berapa dorang charge........sbb kalo utk demam,batuk selsema,sakit perut ke semua dorang charge mmg la sangat2 murah........that why aku saje ckp ngan husband kita try dulu 1st check up kita wat kt klinik impian ni.....kot2 la murah gak ke.......sekali mmg betul......utk 1st check up mean 2 bulan tu,doktor just scan utk tgk jantung baby present ke tk.......timbang berat,ambik tekanan darah semua baru dlm rm30 something mcm tu.......siap ngan dpt asid folik lg........




mmg tgk harga yg mcm tu terus husband decide continue utk next check up sampai bersalin kt klinik impian tu........lgpun husband ckp memudahkan aku yg kerja private ni.......kalo keje goverment tkpe tiap2 bulan check up ambik 1/2 day pun tkpe........tk tolak cuti......kalo mcm aku ni tiap2 bulan kalo checkup kt KK then kena ambik 1/2 day tk ke susut cuti aku nnt......lgpun kalo wat kt klinik impian ni leh wat ari sabtu.......tp ari sabtu minggu k2 dan k3 je.......tp tkpe la asalkan dpt wat ari sabtu and tk kacau ari keje.......cuma masa check up utk 3 bulan je kena wat ari keje sbb nk kena ambik darah and darah kena antar ke lab......so kalo wat ari sabtu kena tgu ari isnin utk antar darah ke lab.......doktor takut kalo simpan lama2 darah tu takut rosak lak darah tu.......




so check up utk 3 bulan tu doktor scan baby,wat ujian darah,wat ujian air kencing,timbang berat and ambik tekanan darah semua baru dlm rm40 sekali ngan asid folik......sgt2 berbaloi kan......tk perlu tgu lama......pastu terus check ngan doktor......kalo kt KK ni mula2 kena ngadap nurse dulu kan.......pastu tgu turn lg nk jumpa doktor......kt klinik impian ni doktor sgt la baik dan lembut.....kita nk wat check up pun tk rasa takut.......kalo dulu benda yg aku takut kalo aku pregnant ialah time check up bulanan sbb fikir kena check up kt government.......aku ni dh ar ada darah gemuruh.......serius kalo gi government ni confirm darah aku naik then mesti nurse kata aku ada darah tinggi......padahal kalo check up kt klinik impian tu tk pernah la darah aku tinggi.......




tp sebenarnye aku ada gak gi wat check up kt klinik government.......time tu aku rasa blum 2 bulan lg.......masa tu aku gi klinik seri kembangan.......mak ai time baru kol 7.30,org dh beratur pjg dh.......sebaik time tu aku tergerak nk tny kalo utk 1st time checkup apa procedure dia..........aku ckp la aku just nk scan and confirm kan betul ke aku pregnant sbb tk nk la peristiwa ni berulang balik kan.....tp jawapan yg aku terima ialah: nurse ckp kalo setakat nk confirm kan pregnant ke tk gi wat kt private or wat sendiri kt umah......kalo nk wat kt sini gak kena tunggu lama dan kena bayar 12rgt.......pastu bila aku dok explain peristiwa yg lalu tu,nurse tu just jwb nnt bila test sendiri kt umah simpan pregnancy test tu......so kalo ada apa2 berlaku just tnjk je pregnancy test yg kita dh wat tu......nurse tu ckp kalo nk dtg check up kena dtg lps 2 bulan......pastu mcm aku ni yg dok kt area balakong tk leh wat check up kt seri kembangan tp kena wat kt kajang or putrajaya or balakong.......



bila dh terjadi mcm ni husband aku rasa mcm leceh lak nk wat check up kt government ni.......mcm2 lak procedure kena ikut......tp bila aku kena bleeding 2 kali husband jd ubah fikiran......husband nk aku check up kt government gak......tp aku berkeras tk nk sbb aku percaya ngan doktor azlina tu......kalo keadaan aku serius confirm dia dh suruh refer ke government.......tp rupa2 nya dlm diam blkg aku husband aku gi wat appointment kt klinik O&G hospital serdang gak.........so we all pun ke hospital serdang la......time tu rasa nye dh 4 bulan......sebaik appointment kt klinik pakar.........so tk ar ramai sgt just beratur pjg time nk register je la......lps register kena timbang berat and ambik tekanan darah......kan aku dh kata kalo gi klinik government je mesti tekanan darah aku naik......nk pulak nurse yg check tu nurse garang.......dia dok check sampai 4 kali pun darah aku tinggi sampai dia catit guna pen merah la kononnya aku ada darah tinggi.........aduiii lg la aku takut nk masuk jumpa doktor.......



tp masa jumpa doktor ni kelakar gak......boleh tk dlm bilik doktor aku ngan husband boleh bergaduh.......punca nye doktor tny knp dtg sini.......pastu aku cakap la yg husband aku wat appointment sendiri tanpa bgtau aku......pastu husband aku cakap lak dia risau sbb aku dh 2 kali bleeding and pernah ada history keguguran and doktor kata uri rendah.......pastu doktor pun scan......doktor scan doktor kata semuanya normal......tkde apa yg perlu dirisaukan......doktor cakap klinik O&G ni just utk org yg ada masalah.......tp condition aku mmg tkde masalah lgsg......lg la aku dok bising2 kt husband depan doktor......sebaik la doktor yg check tu baik sgt.......muda lak tu maybe doktor pelatih......dia tenangkan aku dia cakap tk salah tindakan husband aku nk berjaga dr awal.......pastu lps dh scan aku tny doktor lps ni leh continue wat check up kt klinik impian tu tk......doktor cakap boleh.......doktor kata wlp klinik tu klinik private tp check up dia sgt lengkap mcm government semua.......siap ada buku pink gak......then doktor cuma risau tekanan darah aku......doktor suruh rehat 15 minit then dia check balik.......alhamdulillah tekanan darah aku normal........




so dh tkde apa perlu risau.......dh boleh continue check up kt private mcm biasa.....aku gak dh gi tny kt dewan bersalin mcm mn procedure nk bersalin kt hospital serdang......sbb aku and husband dh decide nk bersalin kt hospital serdang sbb memandangkan tkde satu pun private hospital yg murah utk pakej bersalin........so jwpn yg aku terima selepas dh wat soal jawab di dewan bersalin hospital serdang ialah tk perlu nk register apa2 just datang bila dh sakit.......sbb katil sentiasa penuh......so kalo dtg awal takut kena halau je kalo katil penuh sbb dorang utamakan mereka yg dh betul2 sakit nk beranak je.......aduiii benda ni lah yg menganggu we all laki bini sbb memikirkan katil penuh.......ke hospital serdang je mcm tu......hospital government yg lain2 ada tk mcm tu gak??????ke boleh register awal???????sapa2 yg terbaca entry aku ni kalo tau hal ni plz inform me.........




berbalik pada checkup bulanan aku tu......utk checkup 4 bulan aku dh start checkup ari sabtu minggu k2.......tp masa 4 bulan tu aku checkup masa cuti umum pelantikan agong rasanya......so time tu mahal sikit la sbb cuti umum kan......4 bulan tu doktor just scan,timbang berat,check tekanan darah and check air kencing dan start diberi obimin total dlm 75rgt.......bg aku still ok lg sbb tk cecah 100......masa 5 bulan aku check up ari sabtu minggu k2......masa 5 bulan ni aku diberi injection kancing gigi,scan,timbang berat,check tekanan darah and check air kencing dan ubat obimin total dlm 30rgt je.......tp time check up bulan ni aku ada masalah sikit dimana doktor dapat detect ada gula dlm air kencing dan ada kencing kotor.......so utk next checkup doktor suruh berpuasa dulu dr kol 12 mlm sblm dtg checkup.......utk next checkup tu sepatutnya checkup utk 6 bulan tp disebabkan doktor bercuti balik kmpg,jadinya checkup aku teranjak kpd minggu k27 iaitu ari selasa lps......




so last checkup ari tu checkup antara utk 6 bulan dan 7 bulan la......so next checkup dtg utk 8 bulan.......checkup baru2 ni aku diminta berpuasa utk test kandungan gula dan tindak balas insulin dlm badan utk mengesahkan samada aku ada kencing manis ke tidak........so mula2 masuk jumpa doktor tu,doktor ambik darah kt hujung jari dan wat ujian kencing manis......time tu kandungan gula aku 5.8........doktor kata normal.......then aku diminta minum air gula......mula2 aku takut gak nk minum air gula ni sbb ramai cakap tk sedap........tp sebaik la time aku tu doktor wat air gula tu sejuk2 mcm letak ais......mmg laju je la aku minum sbb aku ni sejak pregnant mmg suka minuman sejuk.......lps minum air gula,doktor timbang berat......terkejut doktor sbb berat aku tk naik lgsg......doktor terus scan takut baby kurang berat........alhamdulillah berat baby normal.......ummi dia je tk naik berat.......utk pengetahuan u all tiap2 bulan berat aku tk ar naik byk mana pun......just naik 1kg je tiap2 bulan......kena bulan ni tk naik lgsg......mybe sbb aku ni bukan la mcm org pregnant lain yg kuat mkn.......aku cepat rasa kenyang dan dh kenyang mudah lak nk muntah......that why aku akan makan bila rasa lapar......time lapar aku lak sehari 3 kali je......pagi,tgh and ptg......mlm dlm kepala otak ni fikir nk tido je......tkpe la kan asalkan berat baby normal......meaning baby membesar mengikut sepatutnya.......




berbalik kpd ujian air gula lak,lps dh minum air gula doktor suruh balik dulu lps 2 jam baru dtg balik......lps 2 jam check alhamdulillah paras gula just naik sikit jd 6.3.........and alhamdulillah ujian air kencing pun tkde kandungan gula dan tkde kencing kotor........actually sblm dtg checkup kali ni mmg aku jaga diet aku.......aku kurangkan makan nasi and minuman manis......aku byk mkn buah belimbing......agaknya sbb tu gak berat aku tk naik sbb kurang mkn nasi and mybe berat tk naik sbb aku byk tk sihat spjg bulan lps......and demam nye (demam selepas inject kancing gigi),batuk nye.......so bila dh diberitahu mcm tu kt doktor,doktor faham kenapa berat tk naik........so total utk checkup kali ni hanya rm40 termasuk obimin......so problem checkup kali ni dan perlu pantauan next checkup ialah position baby yg songsang......baby masih dok melintang lg......harap2 8 bulan nnt baby dh dok position yg betul la.......mybe next checkup lps ni dh kena wat 2 minggu sekali kot sbb dh masuk 8 bulan kan......




so itulah serba sedikit perihal checkup aku spjg pregnancy aku kali ni.......alhamdulillah tkde masalah yg berat2 sgt......baby pun setiap kali scan memberi respon yg baik.......doktor ckp baby kami sgt2 aktif......time scan tu sekejap kan dok pusingkan kepala.......sekejap kan dok lipat kan badan.....mcm2 la gaya baby tunjukkan masa scan.....next month plan nk wat scan 3D/4D.......hope baby berikan kerjasama yg sgt baik la nnt.......and alhamdulillah gak sbb utk pregnant kali ni aku dimurahkan rezeki kerana dpt klinik yg murah wlp klinik privare dan dipermudahkan segalanya utk proses checkup ni......alhamdulillah syukur sgt.....




apa2 pun doakan yg terbaik wat kami ye kwn2.......utk baby ummi: "baby dok la kt position yg betul......dok melintang tu tk best........and baby jgn kuar awal sgt eh......jgn kuar time 8 bulan eh sbb time tu cik ira nk kawen......bg la can ummi melaram baju cantik kt wedding cik ira nnt ye.......and kalo boleh bg la ummi sambut 1st syawal bg can ummi bantai mkn ketupat,rendang,lemang semua sblm berpantang ye"..........hehe boleh lak cakap kt baby mcm tu.......tp baby kami ni dengar cakap ummi dan babah dia tau......kalo mlm2 dia dok sakan tendang,aku selalu cakap "baby mlm time utk tido,siang2 la time utk main ke keje ke"........sejak aku cakap mcm tu mmg baby kurang tendang time mlm la......baby dh byk tendang time siang hari.......hope dh lahir nnt pun baby jd anak yg dengar kata ummi dan babah eh........amin......



ok sekian utk hari ni.......terima kasih kerana sudi membaca entry yg pjg lebar ni........wasalam semua.......




p/s:betul ke dh start 7 bulan nnt kena kira pergerakan baby......lupa lak nk tny doktor ari tu........

1 comments:

mysa June 26, 2012 at 5:30 PM

iba.. pas 7m kne kire gerak baby btul2.. xleh miss2.. pastu kalo nk book dlu tmpt bersalin antara calon-calonnya..hukm and hosp putrajaya.. tp hosp putrajaya ambk full paying patient.. lebih krg mcm swasta..dpt 1st class nye ward..ko try la research dlu k

Post a Comment