Friday, August 2, 2013 - 1 comments

KiSaH pEnyUsUaN aariz

hurm mcm mn eh nk mula......actually dh lama nk cite psl penyusuan aariz ni tp terpaksa ambik masa utk fikir wajar atau tak nk cite psl benda ni......ni pun byk kali la aku dok taip pastu delete,taip pastu delete.......bukan apa takutkan salah cite,org salah faham lak........tp drp hasil pembacaan blog2 psl penyusuan baby ni tiba2 aku rasa terpanggil utk cite pengalaman aku..........


aku tk bernasib baik mcm org2 lain once deliver je terus susu mencurah2........aku hari k5 baru susu aku keluar........org cakap kita kena sentiasa menyusukan baby kita sbb melalui sentuhan baby akan merangsang pengeluaran susu.......tp aariz sorang baby yg tk sabar ye......hari pertama lahir,susu tk kuar dr breast ummi dia ni,dia nye mengamuk boleh gegar hukm tu.......dh la time tu dh kol 2 pg.......terpaksa gak nurse ambik and bg fm.........hari k2 susu aku still tk kuar.......tp still usaha bf kan aariz..... tp tu la bila aariz tido dia mmg tk hisap la kan.......salah aku sbb aku tk kejut kan dia utk terus menyusu bg merangsang pengeluaran susu aku.......bila anak tido aku pun turut tido.......masa hari k3 bawa aariz gi kk sbb kuning,baru aku tau yg kita la kena kejutkan baby utk kerap menyusu bg pengeluaran susu ibu.......and baby yg ada kuning akan
kerap tido......so kita tk leh ikut rentak baby......kita kena kejut baby utk menyusu sekurang2 nya 2 jam sekali rasanya (yg ni aku tk ingat)......nampak sgt aku kekurangan ilmu kan psl benda ni.......


kt umah sebelum aariz kena warded sbb jaundis,aariz kerap nangis sbb nk susu.......tp susu aku masih tk kuar lg......dh la aku tk pandai nk bf baby......agak nye salah satu sbb susu aku tk kuar sbb aku tk pandai nk bf baby......last2 aku terpaksa gak bg aariz minum fm.......fyi aku mmg tk beli pun fm sebelum deliver sbb niat mmg nk bf aariz......tp bila aariz dok menangis sbb lapar terpaksa gak aku suruh husband aku beli fm.......dh la bg aariz minum fm,pastu bg guna botol lak tu......time aariz kena warded baru aku tau bila aariz dh start minum botol dia akan tolak utk bf sbb dia keliru ngan nipples........mmg pun start aku bg dia susu botol dia mmg tolak la bila aku nk bg bf......aku ada paksa gak dia bf,tp aariz sgt pandai dia tk hisap pun.......huhu lg sekali aku kekurangan ilmu.......



salah aku sbb tk usaha betul2 utk bg susu kuar.......aku hanya mengharapkan aariz hisap je.......cara-cara lain aku tk guna.......sampai la aariz kena warded sbb jaundis and jaundis aariz tahap bahaya dan hampir2 kena tukar darah,time tu baru la aku kelam kabut google sana google sini psl jaundis........rata2 semua cakap ubat plg mujarab utk jaundis ialah susu ibu......time tu baru lah aku nekad berusaha utk kuarkan gak susu aku.......lepas dh google and tny kwn2 baru lah aku tau mcm2 tip leh kita guna utk pengeluaran susu.......antara tip yg aku guna pakai adalah: pum breast guna breastpum,mkn lobak putih,berurut and bantuan suami........bantuan suami sangat2 membantu tau........mcm mn caranya, tk nk la cite kt sini.......lucah sikit kot.......hihi.....


lps dh guna tip2 di atas,alhamdulillah akhirnya hari k5 kuar la susu pertama atau dipanggil kolostrum.......org kata kolostrum ni lah antibodi yg plg mujarab........lps dh pum,dpt kolostrum terus aku bg aariz minum guna syringe.......time tu aku mmg kerap pum and kerap gak bf aariz direct.......tp dh terlambat,aariz mmg tk nk direct bf......dia nk minum guna botol gak......aku terpaksa pum je la........aku gak byk mkn lobak putih,sayur sawi dan minum susu serta minum air yg byk......tk lupa gak berurut.....tp tu la susu aku tetap tk meriah......still topup gak dengan fm......maybe kena rangsangan dr baby gak baru susu akan meriah....


pastu abis je pantang,time balik kmpg husband seminggu,aku jd malas nk pum.......asyik je delay2 nk pum......bila aku ingat aku pum,bila aku lupa aku tk pum.....dan akhir nye makin lama makin merundum production susu aku......bila dh start keje lg malas aku nk pum......aku tk pum pun kt opis......masuk2 keje busy ngan task dan mcm2 problem melibatkan keje,lg malas aku nk pum......dan akhirnya 2 bulan ++ aariz fully fm.......


skrg ni bila dok baca blog2 psl baby ni,datang satu perasan menyesal sbb tk usaha gigih utk bf anak.......byk kali aku minta maaf ngan aariz sbb gagal bf dia......aku gak selalu berdoa semoga Allah ampunkan dosa aku yg ambik mudah pasal bf anak.......tp husband selalu cakap apa yg berlaku mesti ada hikmah......mungkin kita rasa teruk,tp bg Allah ini yg terbaik utk kita......lgpun bf ni rezeki dr Allah gak......kalo kita usaha mcm mn kalo Allah kata setakat tu rezeki kita setakat tu je la.......so korang yg berjaya bf anak2 korang aku ucapkan syabas and teruskan usaha korang tu......tapi satu je aku minta korang jgn la kejam sgt dengan org yg bg fm kt baby mereka......setiap org ada masalah sendiri........apa pun alasan kita,kita kena pegang pada kekuasan Allah.......


apa yg aku boleh simpulkan,ilmu kena ada........aku masa pregnant tk kumpul betul2 ilmu psl bf ni,mmg byk benda yg aku tk tau terutama mcm mn nk merangsang pengeluaran susu......dan aku tk tau pun masa kita pregnant lg kita dh leh mkn mknn yg dpt membantu pengeluaran susu........senang cite ilmu bf aku sangat kurang.......and satu lg sbb MALAS......aku mengaku aku sgt malas nk pum susu......pastu guna lak breastpum manual.......bila penat mmg aku jadi malas la......masa pregnant aku selalu cakap ngan husband aku tk nk beli breastpum yg mahal2 sbb takut tkde susu......apa yg kita cakap tu kan doa......tgk Allah makburkan apa yg cakap tu......lg satu jiwa kena kental......aku kalah ngan ujian dan dugaan dr Allah......aku lupa yg kita ada Allah untuk kita meminta........usaha kalo berdoa pada Allah pun tk guna gak kan......


apa2 pun inilah dugaan plg besar yg aku rasakan sepanjang bergelar sorang ibu......dugaan gagal bf anak......aku berazam kalo diberi rezeki lg utk 2nd baby,aku tk nk ulangi kesilapan aku ni........start dr skrg aku dh start kumpul ilmu psl bf ni.......semoga ada rezeki aku utk 2nd baby.......semoga ada rezeki aku utk bf baby bg menggantikan kesalahan2 yg aku dh wat sebelum ni.......


wlp aku tk dpt nk bf aariz,utk food aariz aku sedaya upaya tk kan bg instant food kt aariz......walaupun dia tk dpt khasit dr susu ibu,biarlah dia dpt khasit dr pemakanan dia lak.......nnt aku sambung cite psl pemakanan aariz lak eh........tk larat lak nk taip pjg2.......kiranya cite ni bersambung la.......hihi........


antara susu fm aku yg dh try bg kt aariz:

1) susu laktogen
- susu ni bg masa aariz umur 2 hari......tp time tu aariz tk sesuai......dia tk berak seminggu.......

2) susu anmum
- bila tukar susu ni baru aariz berak......mula2 ok tp lama kelamaan aariz jd sembelit.......org kata anmum ni panas.......

3) susu s26
- lama gak aariz minum susu ni.......mula2 serasi......tp lama-kelamaan aariz jd sembelit gak......

4) susu dutch lady
- aariz start minum susu ni masa umur 10 bulan.....susu ni ok tp taik akan jadi cair sgt........mula2 aariz minum aariz kena cirit birit selama 2 hari......

5) susu laktogen
- sbb tk tahan setiap kali aariz berak akan tembus sampai seluar sbb taik cair sgt minum dutch lady,ktorg try laktogen balik......alhamdulillah dh sebulan try ni taik aariz

ok.....tk keras sgt dan tk cair sgt........


lg 26 hari aariz dh setahun.......kena minum susu lain lak kan......tk tau nk bg susu apa lak......apa2 pun pilihan kami susu murah2 je.......bukan kedekut ngan anak tp tu je

termampu kami bg......murah ke mahal,kalo betul cara didikan menjadi gak budak tu.......


baba aariz cakap,baba masa kecik2 minum air masak campur gula je......sadih tk sadih........tp ummi minum susu cap gantung sampai 2 tahun lebih.......sbb tu tok ibu aariz cakap ummi manja terlebih........hihi.....


p/s:byk lg sebenar nye aku nk cite pengalaman aku bergelar seorang ibu.......tp kerajinan nk menaip tu sgt la terbatas.......hai cik M sila la pergi jauh2 dr hidup aku.......


1 comments:

Cik Eka August 2, 2013 at 3:31 PM

Oo cmtu ke citenyer.

Eka plak banyak membaca n google sejaka dik eka pregnant ni. Satu yg eka tau, kita kena rajin pam susu untuk baby. Simpan susu dalam peti. Senang bila baby nak menyusu.

Cara2 nak cairkan susu ibu tu.

Pastu tengok bakal kak ipar, kakak ipar tunang eka, simpan susu camne.

Takpe kak, pengalaman kan. Tapi susu ibu lah paling elok untuk budak sakit kuning.

Susu ibu jugak elok untuk orang sakit mata.

Anak Dato' Sheikh Muzaffar tu, memang fully bf. Isteri dia kan Dr gak kan. Isteri dia, Harlina kata, susu ibu adalah antibiotik baby demam. Bila anak dia demam, dia akan bagi susu kat baby banyak2.

Masa eka kursus kawen pun dia tunjuk cara2 menyusu baby dengan betul. Hihi malu sangat. Tapi kena jugakla.

Post a Comment