Thursday, August 1, 2013 - 2 comments

teMa bAjU rAyA

As Salam,

korang dh beli baju raya ke......tema apa u all tahun ni.......tahun ni tahun k4 aku beraya bersama suami......bila raya bersama ni mesti la nk pakai baju sedondon......pastu mesti lah ada theme color kan......tak kan tiap2 tahun nk pakai baju color yg sama.......bg husband lak dia tk kesah pun ada baju raya ke tkde ke......tiap2 tahun pakai baju sama je ke.......tiap2 tahun color sama je ke......dia tk kesah.......tp part ni aku kesah......ye la kita pompuan mesti nk ada baju baru setiap kali menjelangnya syawal kan.......pastu bila dh kawen mesti nk pakai baju sedondon ngan husband.......so nk tak nk husband kena gak beli baju baru setiap kali menjelangnya syawal......sbb nk sama color ngan baju isteri nye pasal........hihi......


aku bab tema baju raya ni selalu nye depend pada kt mana kami beraya tahun tersebut.......pemilihan tema gak akan di decide oleh org yg mendapat giliran pada tahun tersebut........contoh masa tahun pertama raya giliran beraya bersama family aku.......so aku yg akan decide pakai baju color apa......next tahun k2 lak giliran beraya di kampung husband so husband la yg akan decide color apa utk baju raya......so bila time giliran aku yg decide color apa untuk baju raya,husband tk leh bantah la.......sama gak la mcm aku,bila giliran husband yg decide color baju raya aku pun tk leh bantah.......mmg kami dh wat perjanjian ni masa awal2 nk sambut raya bersama...... so husband kena pasrah la kalo tiba2 aku kata nk pakai color pink ke kan......tp so far tk pernah lg la terpikir nk pakai pink utk tema baju raya........tp cantik gak kan kalo pakai pink......teringin gak nk tgk husband pakai pink.......hihi.......


kt bawah ni aku letak koleksi2 baju raya kami selama 4 tahun beraya bersama ni......







tahun pertama tema color oren......tahun pertama ni turn raya ngan family aku......biasanya kalo beraya bersama family aku,aku akan decide la sama2 ngan ibu dan adik2 aku nk tema color apa tahun tu......sbb mmg nk pakai sedondon satu family......sbb tradisi ni dh mmg kami amalkan sebelum aku kawen lg.......










tahun kedua lak tema color biru......yg ni husband yg pilih sbb turn raya kampung dia kan......so aku bg peluang dia wat pilihan.....nnt tkde la dia kata aku nk bolot semua bab raya kan.......hihi.....


tahun ketiga lak tema color purple......yg ni sbb kami sekeluarga recycle baju masa adik aku kawen.......adik aku kawen 2 minggu sebelum raya.......so kami decide alang2 baju masa wedding tu pakai sekali utk raya......jimat bajet.......tp time ni aku pilih utk pakai jubah je......al maklum la dh 36w++ time tu.......










dan untuk tahun ni turn raya kt kmpg husband kan......so husband yg akan decide pakai baju color apa......tahun ni husband excited sikit nk pilih tema color baju raya sbb dh

ada ariz kan......so untuk tahun ni color yg dipilih oleh husband adalah........
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******
******

merah ko mak ngah......tp aku setuju sgt color yg husband pilih ni......sbb bg aku aariz sgt sesuai pakai merah........mesti comel kan nnt budak kecik tu pakai baju melayu merah,bersamping dan bersongkok kan.......tp kasut raya aariz tkde lg la......dh gaji ni leh la ajak husband cari kasut raya aariz........



ni baju2 raya kami yg aku longgok utk dicuci.......saje je aku letak gmbr baju berlonggok ni.......tk kan nk show off baju betul2 lak kan......nnt basi lak baju raya aku kalo umum dh tau........hihi.....


so sapa2 yg tk gi beli baju raya lg,tk tau nk beli baju color apa......boleh la tiru theme color kami.......tkde hal la pakai baju color sama......kita bukan beraya sama tempat pun kan.......tp bagi yg beraya di kmpg and kmpg anda byk lembu,kalo pakai merah ni kena terkam ngan lembu aku tk jamin ye.......risiko tanggung sendiri tau......hihi.....


padahal diri sendiri pun risau gak ni dh la pakai merah beraya lak di kampung......blkg umah in law je dh ada beberapa ekor lembu.......wat nye mil lupa nk bg lembu2 tu makan ketupat ke kan,pastu lembu2 tu pun berjemaah dtg umah in law nk beraya mkn ketupat sekali lembu2 tu tgk satu family yg pakai color merah ni mcm menarik perhatian je.......beramai2 la lembu2 tersebut dtg menyapa say hai hai bye bye kt kami........tragis sungguh la jadinya nnt......


awat la mendalam sungguh imaginasi ni.........nampak sgt tkde idea nk cite apa lg.......stop dulu la.......sambung esok2 lak........



p/s:raya tahun ni husband yg terlebih excited sbb 1st time nk beraya bersama budak kecik muhammad aariz tu.......


p/s:tp sejak ada aariz ni mmg semua benda husband excited terlebih berbanding aku.......husband aku nampak je garang dan kasar org nye tp dlm hati ada taman tau.......terutama bab anak.......dia la yg akan nangis dulu,dia yg akan gabra dulu kalo anak sakit berbanding aku........hihi......




2 comments:

Cik Eka August 1, 2013 at 3:03 PM

hihihhi merah taun ni.

Eka taun ni warne hijau biru. kihkihkih.
nak testing kaler baju kawen nyer pasal, sanggup berubah hati tak pakai pink. hihihi

mrs.aziz August 2, 2013 at 12:17 PM

tu la susah kan nk suruh org lelaki pakai pink......akak rasa utk tahun depan sbb turn akak,akak nk pujuk gak la husband akak pakai pink......hihi......

Post a Comment