Wednesday, July 31, 2013 - 2 comments

kUiH di HaRi rAyA

As Salam......

sekejap je dh 22 ramadhan.......lebih kurang seminggu lg nk raya........tk lama pun minggu depan je dh raya......kenapa terasa mcm cepat sgt eh ramadhan tahun ni.....tk tau knp aura raya tahun ni mcm tk mari je......padahal bg yg 1st time sambut raya ngan anak mesti excited terlebih nk raya kan.......tp aku tk rasa apa pun sgt......mcm tk excited pun nk raya tahun ni......wat persiapan raya pun mcm tk excited sgt je......maybe sbb bajet kot.....dh 2 kali dpt gaji,dua2 kali tk dpt full gaji......1st gaji sbb masuk dh 5hb so mmg tk dpt full la kan......byk gak la kena tolak......2nd gaji lak kena tolak satu hari gaji sbb ada ambik unpaid leave sehari.....al maklum la baru masuk keje mn untitled cuti......aariz lak ada appoitment ngan paed hospital serdang ari tu......al maklum la service hospital gomen ni kalo tk makan satu hari tk sah......so nk tak nak kena take leave la on that day.....duit simpanan pun byk abis sbb sebulan gak kan aku menganggur sebelum masuk keje baru ni......sbb tu kena byk berjimat cermat......nk wat persiapan raya terlebih pun kena wat timbang cara perbelanjaan......kiranya mcm terbatas gak la preparation raya tahun ni.......apa2 utamakan anak dulu......diri sendiri pakai apa yg ada je......wlp aariz kecik lg tp biarlah dia rasa suasana raya tu mcm mn.......aku dulu masa kecik2 walau susah mcm mn pun kehidupan ibu ayah bila bab raya mesti ada baju baru,mesti ada kasut baru walaupun yg murah2.......tp bila tgk ibu ayah nye baju dorang pakai ala kadar je......sob sob sedih lak tiba2......


berbalik pada preparation raya tahun ni......boleh dikatakan preparation raya kami tahun ni almost done......part aariz tinggal nk cari kasut je la......part aku lak tinggal nk cari sandal ngan tudung utk 2 baju.......part husband lak dia kata tinggal nk cari jeans je.....part umah lak ingat kalo ada bajet lebih nk cari 1 cadar utk katil masterbedroom kami sbb ari tu mil ada bg cadar utk guest room kami......tiba2 aku rasa mcm nk bg matching la color cadar utk dua2 bilik......hehe tgk kata tk excited nk raya tp bab cadar pun nk bertukar baru gak ke cik kak oi.......


part kuih raya lak......ni mmg tradisi aku tiap2 tahun selepas berkawen ni......sebelum puasa lg dh wat tempahan kuih batang buruk dr kawan husband......sekali order sampai 4 or 5 bungkus......ye la bila order utk family sendiri kena gak order utk family in law gak.....pastu tahun ni tambah 1 order nk bg kt pengasuh aariz.....bila cite bab kuih raya ni tiba2 aku baru perasan kuih raya aku tahun ni ada 2 jenis je.......mmg aku plan tahun ni tk nk order kuih raya byk2 sbb mengikut pengalaman tahun2 sebelum ni selalu kuih raya tk abis......so sapa2 yg dtg beraya umah aku mmg dua jenis kuih raya je la yg akan aku hidang........hihi.....


teringat lak aku tahun lepas......tahun lepas kan lg seminggu nk raya aku dh 36w.......so time raya tu mmg dh nk masuk 37w la......so mmg ngah tunggu masa je la kan.....beg pun dh siap2 masuk kereta.....kot2 la ngah gi beraya tiba2 sakit nk bersalin,leh terus gi hospital je......pastu mmg preparation raya tahun lepas nan ado la.......baju raya husband ngan aku pun recycle baju masa adik aku kawen (adik aku kawen 2 minggu sebelum ramadhan) je.......pastu konon2 tk nk beli kuih raya la sbb bukan leh mkn pun time berpantang nnt......tp ntah mcm mn kalah gak aku ngan baby dlm perut ni......baby dlm perut meronta2 nk mkn kuih raya......siap request nk tart nenas lg.......sudahnye berbalang2 gak la kuih raya aku tahun lepas......husband dh bising2 cakap kuih raya byk2 sapa nk mkn (husband bukan pengemar kuih/biskut raya ye)......so nk stopkan husband yg bebel tu aku cakap la tkpe nnt org dtg melawat time aku lps bersalin leh hidangkan kuih raya........sudahnya tk abis gak kuih2 raya aku tahun lepas.......sbb nye aku dpt mkn sikit je pastu dh bersalin (awal drp edd).......pastu konon nk bg org mkn kalo org dtg melawat pun tk kesampaian sbb nye plan asal nk berpantang di rumah terpaksa tukar plan berpantang di rumah parent aku sbb aariz kena warded seminggu kt nicu sbb jaundis......terus mak aku kata berpantang je kt umah dia.......and hire org uruskan baby ngan aku masa dlm pantang.......abis pantang nk mkn balik kuih2 raya tu semua dh masuk angin......kesudahnya masuk tong sampah gak.......so tahun ni belajar drp pengalaman mmg tk nk order kuih raya byk2.......lgpun kami memanjang tkde umah attend open house sana open house sini mmg tkde la org nk dtg umah......


itulah serba sedikit preparation raya aku tahun ni......kalo ada yg cakap tahun ni mesti aku excited terlebih sbb 1st time raya ngan anak,jawapan aku adalah tidak benar sama sekali......ke sbb aku tk excited nk raya sbb tahun ni giliran raya kt klate......hihihi.......


ye tahun ni giliran raya kt klate......umah in law......tp sbb aku baru masuk keje kan......nk cuti pun kena unpaid leave......so ambik cuti sehari sebelum raya and sehari lg ari isnin sbb pengasuh aariz minta cuti sampai isnin.......total 2 hari la aku ambik cuti raya tahun ni......insyaAllah ari selasa mlm lepas solat isyak kami akan gerak pulang ke klate.......raya k2 mlm lak balik semula ke kl utk raya ngan parent aku lak.......dh kawen kan kena la gilir2.......sebaik husband jenis nk tolak ansur.......giliran sentiasa diagih dengan adil dan saksama........alhamdulillah........


ok la dh panjang lebar dh berceloteh......dh naik kematu dh jari jemari ni.......hihi......bg mengakhiri entry kali ni,meh nk tayang gmbr kuih raya aku yg pertama......baru dpt semalam......semalam gak dh selamat aku mengcekik beberapa keping.......jgn abis sebelum raya sudah la.........hihi........






p/s: tiba2 rasa mcm nk wat biskut cornflakes madu...........hurm.........

2 comments:

Cik Eka August 1, 2013 at 3:06 PM

eka sibuk jugak buat kuih raya sebab mak amek tempahan. Terutamanya biskut milky oat tu.

Sakit tangan ika duk nguli kuih raya je. hehehe

mrs.aziz August 2, 2013 at 12:19 PM

wah biskut milky oat tu biskut tradisi tiap2 tahun ye cik eka.......

Post a Comment