Tuesday, August 26, 2014 - , , 2 comments

2nd tRimeStEr mOoD mALaS mENjAdi-jAdi

Assalammualaikum

minggu ni genap 23 minggu usia kandungan aku....minggu depan dh 24 minggu yakni 6 bulan....3 bulan lg bakal menjadi seorang ibu beranak 2....bersedia kah aku....ntah kdg2 rasa bersedia kdg2 rasa mcm mampukah aku nk pikul gelaran ibu beranak 2 ni....tkpe la berserah je pd ketentuan ilahi....kalo dh Dia kurniakan rezeki kedua ni buat kami maksudnya Dia tau yg kami ni dh bersedia dan mampu nk galas tanggungjawab kepada 2 amanah yg dipinjamkan kpd kami ini....

masuk 4 bulan ari tu yakni awal2 2nd trimester alahan aku makin berkurang....betul2 baby bg can kt ummi dia utk berpuasa penuh tahun ni.....alhamdulillah spjg bulan puasa ari tu baby baik2 je tk meragam minta mkn time pg....dh masuk tgh nk ptg je perut mula pedih sikit minta diisi....pujuk2 baby minta bertahan sikit lg sampai berbuka dan akhirnya alhamdulillah segala onak dan duri berpuasa ketika pregnant 4 bulan tahun ni berjaya aku atasi.....segala loya2 tekak dan muntah pun dh makin berkurang menjelangnya ramadhan....dan akhirnya minggu k2 ramadhan dh tkde episod berlari2 gi toilet sbb muntah.....

tetapi masuk je 5 bulan ni simptom lain lak muncul....iaitu simptom MALAS....masak tok sah ckp la....sejak balik beraya di kmpg tu pandang sipi2 je kuali,periuk belanga semua tu....simptom kemalasan ni semakin menjadi2 bilamana raya byk undangan open house....weekend tok sah ckp la mmg close kitchen terus....kuar umah pg mlm baru balik....mmg sedap bergantung kuali periuk semua....dh penat beraya weekend,weekdays jd susah bangun pg....ingat ari isnin je susah bangun pg....melarat2 la pulak sampai ke ari selasa,rabu,khamis dan membawa ke jumaat.....bila dh malas bangun pagi tkde maknanya la nk masak pg2 sebelum gi keje....nk masak ptg balik keje mmg malas la....tk pregnant pun mmg malas nk masak ptg2 lps balik keje lg kan ngah pregnant ni....

masuk sehari aku malas masak ni husband leh tahan lg mkn kt kedai....masuk hari k2 pun still boleh bertahan....masuk minggu k2 husband cakap tekak dia cannot accept dh mknn kedai....dipujuk2 isteri suruh memasak mmg mcm2 alasan la diberi....sudahnya husband la turun dapur jd chef....yg si isteri lak sebaik bab mkn dia tk malas....kalo nk mkn pun malas ko tok sah jd org la jd batu lg bagus.....hehehe.....

sehari dua hari suami masakkan aku still tk rasa bersalah.....dah masuk hari k4 k5 eh tercabar ni ego seorang isteri dan seorang ibu....eh mn leh jd ni....nnt anak aku lupa lak rasa air tangan aku.....sudahnya terhasillah masakkan seperti gmbr di bawah.....spaghetti aglio olio....tu pun budak kecik dlm tummy aku ni dok meronta2 nk mkn spaghetti aglio olio ni.....nk suruh babah yg masak mn babah reti masak italian food ni.....sudahnya ummi gak la seret2 kaki masuk dapur.....



masak benda simple je....tp nk menyiapkan masakkan simple ni sudahnya kol 10 mlm baru kami dinner....tu pun aku masak je....sedia bahan,potong memotong,rebus spaghetti semua suami aku yg sediakan....apa ke malas sgt ko ni iba......

keesokkan hari nye aku masak sambal udang petai ni....tu pun request from my baby gak....lauk ni pun babah tk reti nk wat....sebenarnya babah leh je cuba nk memasak....tp baby nk gak yg dimasak dr air tangan ummi dia.....baby berpakat ngan babah ke apa ni....sudah nye tiba2 jd ter rajin lak keesokkan harinya semangat bangun awal wat nasi lemak utk bfast bawa bekal gi opis guna lebihan sambal udang petai semalam punya.....tiba2 rasa bangga lak dgn pencapaian diri....berjaya atasi kemalasan yg melanda ni.....hehehe.....

mula2 aku syak aku jd malas ni maybe sbb syok cuti raya....tp tk kan dh sebulan raya pun masih malas lg...so aku rasa ni semua disebabkan pembawakan......hehehe.....

itulah juga sbb yg menyumbang kpd kemalasan aku utk mengupdate blog....bukan setakat malas update blog je....serba serbi aku malas skrg ni....kt opis nk wat keje pun aku malas....kt umah selain memasak keje lain tok sah ckp la....baju tu selagi tk menggunung bagai gunung everest selagi tu aku wat2 tk nmpk je longgokkan kain baju tu.....dh la longgok kain baju kt bilik aariz....sebaik aariz tk pandai sound2 aku lg...kalo dh pandai ntah2 di sound nye aku ni...."apa ke malas ummi aku ni nk lipat kain baju"


dah la ngah mood malas menjadi2 ni...time2 mcm ni la byk lak benda nk kena settle kan.....minggu lepas busy preparation abg aku bertunang....alhamdulillah ari sabtu ari tu selesai sudah akhirnya majlis yg dinanti2kan...lega majlis dh selesai....selagi majlis tk selesai selagi tu semua org dlm umah tu serabut....

gmbr byk....tp tu nnt2 la (kalo aku rajin) aku update....ni aku letak sekeping je dulu.....




minggu ni nk fokus utk birthday aariz ari khamis ni....ari jumaat wat mkn2 kecil-kecilan utk birthday aariz....sabtu ahad gi kuantan....isnin cuti merdeka....selasa rabu keje....khamis,jumaat,sabtu gi langkawi....ahad 2 pupu aku kawen.....

isnin masuk keje balik.....baru la rasa lega sikit....lega tk lega sgt la sbb lps ni kena prepare brg2 baby lak....list dh buat....tunggu masa nk membeli sikit2 je.....so kesimpulannya aku akan sibuk sampai la aku nk beranak nnt bulan 12...tu pun bulan 10 nnt bulan anniversary kami yg k5 aku dh plan ni nk gi bercuti dekat2 je...nk dok hotel yg mahal sikit....bercuti2 nk rehat2 kan badan kononnya....nk kata honeymoon tk honeymoon sgt la kalo dh bercuti bawa anak dan perut yg memboyot....

raya haji bulan 10 nnt tk tau la nk balik kmpg ke tk....ikutkan tahun ni turn balik kelantan....tp serius aku rasa mcm dh tk larat dh ni....rasa mcm tk rehat2 dh ni....ada je program.....bulan 11 lak nnt kwn aku dan sepupu husband kawen....senang ckp kalendar aku penuh dh utk tahun ni.....kalo aku rasa nk rehat tunggu je la nnt time berpantang....44 hari dok je la umah tu tk payah kuar2....time tu kan baru ko rasa bosan nye dok umah....bila dh kasi dok umah ko nk berjalan2....dh bg jalan2 ko penat nk dok umah lak.....mcm2 la ko ni iba.....

sebaik la tengah2 ummi dia busy ni baby behave je dok dlm tummy ummi ni....asalkan ummi bg cukup mkn dan mknn sedap2 baby ok je aktif gerak sana sini....dulu time aariz 7 bulan kot aku baru rasa baby gerak2 tendang2 ni semua...yg 2nd ni 5 bulan ni dh rasa dh baby dok gerak2 tk reti dok diam....kdg2 kan ditendangnya perut ummi dia....ari tu suruh husband letak tangan kt perut....husband pun terkejut baby dok tendang2....

ke masa aariz dulu aku tk tau kot mcm mn rasanya baby gerak2 dan tendang2 ni....7 bulan baru prsn sbb time tu perut dh besar....ruang dh sempit...bila baby dok gerak2 dan tendang2 ni mmg kuat la rasa....skrg ni 5 bulan rasa gerak2 dan tendang2 manja2 je....apa2 pun aku bersyukur sekali lg aku diberi kesempatan utk merasa nikmat yg sgt berharga bg seorang wanita....

sekejap je dh nk masuk bulan 9....3 bulan lg dh bulan 12...mcm cepat sgt je rasa pregnant yg kali ni....nnt kan mula la aku rasa rindu2 saat pregnant....time ngah mabuk alahan teruk ari tu rasa mcm nk cepat je bersalin....nnt dh bersalin baby dh ada depan mata rasa knp cepat sgt baby ni kuar ni....rindu saat2 pregnant....lps ni tk tau ada rezeki lg ke tk nk merasa saat2 indah pregnant ni....

ikut plan aku dan husband ktorg nk 3 org anak....ikutkan nk 4 la...bg genap....tp memandangkan umur aku pun dh 30 tahun ni....lps bersalin k2 ni aku nak rehat 3 tahun....pastu umur 35 aku nk tutup kilang....ye la makin berusia ni makin mengah ha nk usung perut ke hulu ke hilir.....so rasanya mcm sempat 3 je la....tp apa2 pun berserah pd rezeki Allah...kalo Allah nk bg lebih kami terima....kalo Allah kata cukup 2 je anak kami pun kami terima....dikurniakan zuriat ni pun dh cukup bersyukur dh buat kami......

ok la tkde niat nk bebel pjg2....cukup la sekadar say hai kt blog ni....tk nk la blog terkubur terus...aku syg kt blog ni....mcm2 perihal aku,aku abdikan dlm blog ni.....dr bujang,kawen,ada anak sorang dan skrg nk masuk 2 anak dh....segalanya aku curahkan dlm blog ni....wlp blog ni tk se famous mana....cukup la ia menjadi rujukan utk diri aku sendiri di kemudian hari....aku berblog bukan sbb nk famous amos....aku berblog sbb nk mencurahkan segala apa yg berlaku kt diri aku ni....segala perjalanan hidup aku ni....

yg baik dtg nya dr Allah....yg buruk dtg nya dr kejahilan diri aku ini.....sekian.....


p/s: ari jumaat ni ada check up...kali ni check up kena minum air gula....risau nye aku....aku rasa mcm aku ada kencing manis....pregnant kali ni kerap buang air...mlm ngah tido mesti akan terbangun sekali nk buang air....bulan lps doktor check tkde apa2....bulan ni baru leh confirm lps minum air gula ni....bulan ni gak kalo scan doktor ckp dh leh nmpk jantina....baby boy ke girl la ni kan....ikut mak aku dia ckp mcm baby girl sbb perut aku melebar....naluri husband pun ckp baby girl sbb simptom aku skrg berbeza time aariz dulu....tk kesah la kan girl ke boy asalkan baby sihat dan sempurna.....







2 comments:

Cik Puan Eka August 28, 2014 at 11:24 AM

Ika plak dr seminggu sblum tahu ngandung dah pemalas. Sampai skang rasa malas kak. Tapi bukan sesaja. Mmg btui2 asyik ngantuk, nak tidur je memanjang. Org ckp nak membesokan baby.

Tapi bulan puasa lah alahan yg maha teruk eka dapat. Mmg teruk sampai muntah keluar ikut hidung. Tak tahu nak makan apa dah time tu. Hubby menung tengok eka, sbb eka tak lalu makan.

Dia paksa2 jugak. Makanla sikit. Sbb tak lalu nak muntah aje. Dari pagi sampai ke petang. Malam baru reda. Keje seminggu je. Selebihnya tak larat, eka MC jelah. Duduk rumah.

tahniah untuk along akak..

mrs.aziz ummi aariz August 28, 2014 at 6:15 PM

kan eka kan....sampai husband akak tny knp malas sgt skrg ni....padahal bukan wat2 malas.....ntah la hanya org yg mengalami je kot yg faham situasi tu......now simptom terbaru akak tk leh bau benda2 busuk dan tgk benda2 busuk....sure nk muntah....pregnant yg 1st ngan yg 2nd ni tk sama.....yg 2nd ni mcm2 la alahan....yg 1st dulu awal2 je alahan....lps 5 bulan dh ok dh....

Post a Comment