Thursday, June 11, 2015 - 1 comments

ciTe dAlaM pAnTaNg Nur Medina paRt 5

Assalammualaikum


sambung cite psl berpantang yg tk abis2 tu...kali ni nk cite mcm mn aku berpantang utk yg kali k2 ni...kalo time aariz dulu berpantang kt umah parent aku kt cheras lps seminggu bersalin sampai la abis 44 hari...tp yg kali k2 ni hanya seminggu minggu pertama je berpantang di rumah parent aku and selebihnya sampai abis 44 hari berpantang di rumah sendiri...reason aku berpantang di rumah sendiri kali ni ialah sbb dh ada anak 2...ialah parent aku kan tk berapa kuat...mak aku nk bangun jln gi bilik pun kena berpapah ini kan pulak nk tolong handle kan aku dan anak2...dulu time aariz aku ngadap aariz sorang je...mmg la pantang kt umah parent aku masa tu bukan mak aku boleh tolong masak ke mandi kan baby ke apa...tp at least benda senang2 mcm masak nasi,tgk kan baby kalo aku makan ke mandi ke tido ke...tp skrg dh ada 2 anak,sorang baby dan sorang lg umur 2 tahun mmg la bukan satu pilihan yg bijak...nnt kalo siang2 husband keje,abg adik aku keje sapa nk mandi kan aariz,basuh berak aariz...setakat wat susu aariz suap aariz makan boleh la mak aku tolong wat kan...tp sampai nk bawa aariz ke toilet mmg aku dan adik beradik aku sendiri tk yakin nk bg sbb ktorg tau condition mak aku mcm mn...tk kan lak aku yg nk wat sbb badan boleh tahan jugak berat nye....


lgpun kali ni berpantang aku nk pantang betul2...nk rehat kan badan betul2....kalo boleh tk nk wat keje berat2....mcm mak mertua aku ckp la,kita bersalin ni mengeluarkan satu nyawa...bukan benda yg kecik2...benda yg melibatkan nyawa....seluruh tenaga dan kudrat kita guna...sbb tu kalo kita rasa sihat mcm mn pun lps bersalin, kita kena anggap diri kita masih tk sihat lg...ye la luaran mungkin nmpk sihat tp dalaman kita tk tau kan...dalaman tu yg ambik masa lama utk pulih...mcm aku yg ada high bp and hb rendah ni,doktor ckp ambik masa 60 hari utk pulih...bg aku lak 60 hari tu pun tk cukup wlp aku ambik byk suppliment dan jamu sekali pun...lps dh 100 hari baru aku rasa betul2 sihat luar dan dalam....agak nye sbb tu gak org suruh berpantang ngan suami selama 100 hari kan....eh tp ni bg tubuh badan aku la...org lain aku tk tau la...tp tk salah kot nk berpantang lama pun lps bersalin utk jangka masa yg lama...utk kebaikan kita bila dh tua gak nnt....


disebabkan ini lah aku dan husband sepakat,time aku dlm pantang dan husband dh start keje,siang hari kena antar juga aariz kt umah pengasuh...lgpun aku jenis tk sampai hati nk cut-cut gaji org...sebelum bersalin pengasuh ada gak tny aku spjg aku berpantang aku antar aariz ke tak...aku ckp aku akan antar gak aariz...kalo aku tk antar sekali pun aku tetap akan byr gaji dia...ialah bukan dia yg minta cuti,aku yg cuti...ntah la ada org mmg dlm pantang tk antar anak and tk byr gaji kan...bg aku lak aku jd tk sampai hati tk byr gaji....dan aku rasa pengasuh pun tk sampai hati nk ambik gaji kalo aku tk antar aariz selama sebulan...so utk tidak wat kedua2 pihak rasa tk sampai hati tu,aku bincang ngan husband kita antar je la aariz...lgpun aku mmg tk suka sgt berkira bab gaji ni...ialah org dh jaga anak kita elok wat mcm anak sendiri,kita pun jgn la berkira sgt...asal tk antar lama je nk potong2 gaji.....

so hari k9 tu lps dh settle berurut selama 3 hari berturut2,ktorg pun balik semula ke umah kami di balakong...plan asal mmg aku akan berpantang sendiri...mean siang hari semua benda aku wat sendiri...mandi baby,pakai bengkung,masak semua aku wat sendiri...mlm je husband yg ambik alih...tp disebabkan lps bersalin tu condition aku yg lemah dan ditambah aku yg hb rendah (8),kerap rasa nk pitam,husband tk berapa confident nk tinggal kan aku sorang2 handle baby siang hari waktu husband keje...at least kena ada org temah aku waktu siang....dulu time aariz masuk minggu k2 mmg aku dh sihat dan mampu handle sendiri semua...tp yg k2 ni condition aku masih lemah wlp dh minggu k2...

call mak mertua minta dtg kl tolong jaga aku tp mak mertua tk dpt dtg sbb condition ayah mertua aku tk berapa sihat...tp sebaik la ngah cuti sekolah...sebaik adik ipar yg umur 16 & 17 tahun ngah cuti sekolah...spm pun dh abis...so husband minta dorang dtg kl wat teman aku kt umah...mmg la tk harap sgt utk dorang mandi kan baby...tp dtg tolong sikit2 tu jd la mcm tolong masak ke pun dh kira ok....tp dorang dpt stay seminggu je...lps seminggu tu dh kena balik sbb time tu klate ngah banjir teruk...so takut lmbt2 nnt sangkut nk balik klate...mmg betul pun...time dorang balik tu 14 jam perjalanan dorang kena tempuh sbb bas ikut terengganu sbb jln gua musang time tu dh teruk sgt....tp apa2 pun alhamdulillah dorang selamat gak sampai....


so utk minggu k3 lak,adik ipar lg sorang yg teman aku kt umah...kebetulan dia cuti pjg sambung dr chrismas dan new year....masuk minggu k4 dan seterusnya aku rasa dh cukup kuat utk berpantang sendiri...so tinggal berdua la aku ngan medina siang hari time husband keje...jadual aku berpantang biasa nye start dr kol 6.30 pg...6.30 pg tu kejut husband gi keje and sambil2 tu aku nyusu kan medina...sebelum gi keje husband masak kan air siap2 utk aku minum...utk mandi ada heater kan so tk payah la masak air...kalo baju dh byk husband basuh kan dulu siap then mlm balik keje baru husband sidai...setakat lipat kain baju tu aku boleh tolong wat la...


then kol 7.30 husband dh gi keje,medina dh tido,aku pump susu...dpt dlm 1/2 jam pun jadi la...then kol 8 ke 8.15 ke kalo medina dh bangun mandi kan dulu...kalo tk aku yg mandi dan uruskan diri aku...uruskan diri aku tu maksud nye lps mandi aku bertungku,pastu pakai minyak panas (aku guna losyen mustajab dherb),pakai bengkung,berkain batik,pakai stokin,ikat sanggul tinggi2,pakai pilis...semua tu aku wat selama 44 hari...kali ni mmg aku pantang betul2...biasa la umur dh meningkat kena la pantang betul2 utk kesihatan jangka masa pjg....


then lps dh mandi uruskan diri,baru la aku breakfast...breakfast aku biasa nye esp shakale+roti/oat...pastu rehat2 nyusukan medina kol 10 atau 10.30 baru aku pum (kali ni pum sejam sbb wat power pumping)...settle pum dlm kol 11 mcm tu aku alas perut dgn biskut dan susu hl...sementara lauk2 nak dinyahbeku kan utk masak,aku rehat2 la dulu...kalo medina nangis nyusu kan la dia dulu kenyang2 baru la aku leh masak...ala masak simple2 je guna pemanggang ajaib...lauk aku selalu nye ikan bakar/rebus/sup+sayur goreng/sup...ayam lps sebulan baru aku mkn....biasanya aku masak dlm kol 12,kol 1 baru aku mkn....


dh settle mkn semua dlm kol 2 baru la aku baring2 ngan medina sambil nyusu kan dia...time tu la baru aku dpt rehat+tido...dpt tido dlm sejam lebih or 2 jam pun jadi la...kol 4 bangun pump susu balik sampai la kol 5...kol 5 aku mandi kan medina...lps tu husband balik dlm 5.30 baru la aku dpt mandi lak...pastu minum ptg,aku mkn biskut ngan susu hl je....so start dr kol 6 lps ambik aariz semua keje umah husband yg take over...keje aku mkn,nyusukan medina dan uruskan diri sendiri...mkn mlm biasa nye aku kol 7.30...then sebelum tido minum mlm,mkn biskut je....


gitu la cara berpantang aku....aku berpantang sampai la 44 hari...lps tu aku just berpantang mkn je...berpantang mkn ni ada yg sampai 60 hari ada yg 100 hari...medina nyusu badan...masa dlm pantang perut dia sensitif sikit...asal aku salah mkn je mesti dia cirit birit...tp dia alah setakat cirit birit je la...tkde la meragam kembung perut semua...pastu lps 60 hari baru aku berani mkn pedas2 sikit and medina pun dh ok...lps 100 aku dh minum ais sikit2 and mkn pulut dan laksa sikit2...konon 3 benda tu nk pantang setahun tp tk mampu tahan godaan...hehe....bak kata mak mertua aku boleh nk mkn tp mkn sikit2 je la wat jamah2...yg tk elok kalo melantak byk2....contoh mcm laksa,mak mertua aku ckp org tk bersalin pun kalo mkn laksa byk2 mmg akan sakit urat...


apa2 pun depend pd tahap badan seseorang tu...mcm ais tu kalo dpt berpantang setahun ke atau selama2 nye lg la bagus....tp aku tewas time musim panas ari tu la...terutama masa gi redang ari tu...cannot tahan la tgk org teguk air sejuk2 ngah cuaca panas....sebaik perut medina ok je tk kembung ke apa...ye la nyusu kan anak ni kalo anak yg alah tu minum air sejuk boleh wat kembung perut....nnt aku nk cite psl cabaran atau dugaan aku selama berpantang ni...psl darah nifas aku pjg gila kali ni,psl jahitan yg doktor salah jahit,psl kerap kena kencing kotor...semua tu nnt aku rangkup dlm satu entry...makna nye bersambung la kisah berpantang aku ni....hehe....


sekian....


bersambung....



Assalammualaikum....

1 comments:

Dewi Aja June 12, 2015 at 12:30 PM

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment