Sunday, January 26, 2014 - 2 comments

joHoR:3-5 jAnuAri 2014 kOtA iSkAndAr->tHe zONe->daNga baY->JPO

Assalammuualaikum.......


ok sambungan pada cite bercuti di johor awal bulan ari tu......oleh kerana tk byk sgt gmbr dan tk byk sgt tempat yg kami pergi maka semuanya aku satukan dlm satu entry.....actually aku gerak ke jb berkonvoi dgn sedara mara aku yg gerak ari khamis malam......ada 2 trip ke jb ni.....satu yg gerak khamis mlm mcm aku dan ada gak gerak jumaat mlm.....ye la sekolah baru je buka.....sapa2 yg ada anak sekolah tk kan nk ponteng lak ari jumaat tu.....mcm aku lak sepanjang bulan 12 kan husband tk leh cuti.....tu  balas dendam ambik cuti and bercuti lama sikit ke jb ni.....tp mmg bulan 1 ni kami suami isteri spend utk gi bercuti dan berjalan2 la......ye la mula2 jb.....pastu cameron......minggu depan kan ari rabu mlm nk balik kmpg lak.....cuti 5 hari lg balik kmpg kali ni......bulan 2 nnt sampai raya kita fokus keje dan kumpul duit lak......utk tabung percutian lak tk usik start bulan 2 sampai hujung tahun......hujung tahun duit dh byk baru best nk cuti2......tu la antara plan kami utk tahun ni......ha kan dh terpecah rahsia......tp apa2 pun kami hanya merancang.......apa2 pun terpulang pada ketentuan dr Allah juga kan.......eh ok lah pjg lak mukadimah......jom layan gambar sambil baca bebelan aku........


khamis tu gerak dh kol 12 mlm.....so sampai2 jb dh kol 4......selesai check in semua kol 4.30 baru masuk bilik......time ni aku ngan husband dh ngantok sgt ingat nk tido la jap sementara tunggu subuh......sekali masuk2 hotel si kecik muhammad aariz tu tk nk tido lak......dh la tk nk tido dok melasak lak dlm bilik......stress wei ktorg dh la ngantok anak tk nk tido lak.....last2 lepas subuh gak baru ktorg dpt tido.....tu pun 2 jam 3 jam je pastu anak aku tk mau tido dh......last2 husband tk larat sgt anak dok melasak dlm bilik,husband ajak gi bfast......ktorg cari kedai2 mkn area hotel je......owh ye hotel kami kt area setia tropika kempas.....sapa2 yg pernah dok hotel area situ tau la kt kawasan hotel mmg byk kedai2 mkn.....mmg tk susah la kalo nk cari mkn kalo rasa malas nk gi cari jauh2......so for 1st day tu kami pilih bfast kt firdaus stulang ni........


kami mkn ni.....aku mkn laksa johor dan roti jala......husband mkn ikan bakar dgn nasi......sedap gak mknn dia.....ikan bakar plg sedap.......boleh tahan gak la murah.....tp sori aku betul2 dh lupa semua harga mknn yg kami mkn semasa di johor.....owh ye time kami bfast ni dh kol 10 pg byk gak kedai2 mkn mknn bfast dh abis......kt kedai ni lak lauk2 lunch byk dh siap......sbb tu husband mkn nasi dan ikan bakar.......

lps bfast masuk bilik balik.....wat susu utk aariz last2 dia tido.....cousin aku call suruh dtg umah pak jang aku kt taman impian emas utk bfast dan tolong2 masak utk lunch,tp sbb kami tk cukup tido sejak sampai td kami tertido lps bfast tu sampai dh nk dekat kol 1........last2 aku sampai umah pak jang aku time org dh nk dekat balik smbhyg jumaat.....lauk2 utk lunch pun dh siap masak.....hehe kami sampai2 utk mkn je.....so utk lunch pada hari tersebut kami lunch kt umah pak jang aku je la.....seronok sgt time lunch sbb mkn ramai2.....ada lauk asam pedas,lauk pindang kuali,lauk kupang....bertambah2 kami laki bini mkn.....

lps lunch semua cousin2 aku yg sama konvoi ngan kami ari khamis mlm tu semua pakat nk balik hotel nak tido.....masih penat lg kan.....sebaik la hotel ngan umah pak jang aku dekat je....mmg sengaja cousin aku cari hotel yg dekat2 ngan umah ayah dia (pak jang aku) senang nk ulang alik kan......kami suami isteri lak boleh dikatakan dh cukup rehat,so lepas asar husband ajak gi jln2 jb.......ye la ari jumaat tu je dpt jln2......esok nye ari sabtu dh satu ari kt dewan utk majlis wedding tu.....ari ahad dh nk balik kl....ari jumaat je la kalo nk gi jln2 pun.....





1st gi sini.....kota iskandar......saje cari tempat tk ramai org aariz boleh berlari......kota iskandar ni akan jd mcm putrajaya la satu hari nnt.....time kami gi tu byk lg tk siap.....tp setakat nk bg aariz riadah waktu petang boleh la......

lps tu plan nk gi cari baju husband utk majlis keesokkan nye.....mula2 ingat nk gi plaza angsana.....tp aku ada gak terbaca org cite psl the zone.....katanya byk barang bebas cukai yg ada.....kebetulan aku tk pernah lg gi the zone ni tu yg ajak husband gi the zone ni.....tp serius wei tempat ni mcm scary je aku tgk.....mcm shopping complex lama.....mcm tk terjaga.....tk byk kedai pun yg ada.....tk tau sbb aku dtg time tu dh kol 7 mlm pastu kebetulan ari jumaat dh jd ari cuti bg johor ke.....tp kalo kt kl shopping complek time cuti la tutup lewat.....barang2 bebas cukai yg ada cuma coklat,alkohol dan perfume......aku masuk kedai coklat je.....pastu sebaik la jumpa gak baju yg husband berkenan kalo tk satu hal lak nk kena gi plaza angsana pulak......

pastu husband cakap lapar......mula2 plan ingat nk gi danga bay dulu......mmg aku dh plan dr kl dh nk bawa aariz gi danga bay......so mmg kena kejar masa la nk gi danga bay tu sbb takut aariz tido.....aariz kalo mlm tido awal.....tu yg plan gi danga bay dulu baru gi dinner.....tp sbb husband dh lapar so terpaksa gi cari kedai mkn dulu.....mula2 aku ingat nk gi mkn sup tulang zzz.....sekali ramai sgt org ok.....yg mkn ramai......yg queue pun ramai.......last2 malas nk cari tempat lain cari je dekat2 danga bay kami pun gi mkn kt restoren singgah selalu ni......ikut hati mmg nk mkn seafood.....kt situ kan mmg terkenal ngan seafood......tp tengok harga mmg telan air liur je la......last2 kami mkn biasa2 je.....husband mkn nasi goreng ikan masin,aku mkn bihun apa ntah ni dan satay.....serius wei semua sedap mknn yg kami order.......puas hati la......


lps mkn apa lg jom la ke danga bay sebelum aariz ngantok dan tido......


2 mainan ni je yg kami confident nk bg aariz main......

ni je la gambar2 yg ada semasa kami gi danga bay ni.....time ni camera aku dh abis bateri.....ambik gambar pun guna phone je......phone aku kalo mlm gambar tk cantik sgt......dr danga bay kami terus balik hotel......ingat nk singgah dewan tgk dorang wat preparation tp aariz dh tido tu yg terus balik hotel.....

hari kedua di johor merupakan hari majlis perkahwinan cousin aku tu.....sebelum gi dewan kami bfast kt sini.....restoren ni rupanya ada je cawangan dia kt area hotel aku tu.......kalo tau smlm mkn sini je......tp time kami bfast ni kami tk tau lak bfast pun ada sup tulang ngan mee rebus tulang,so kami pun order biasa2 je la mknn utk bfast.......bila dh mkn time nk balik family aku lak dtg bfast sini dorang la bgtau ada je pg2 sup tulang dan mee rebus tulang.....aku cakap ngan husband tkpe nnt kita repeate mkn sini lg sbb dekat ngan hotel kita je......husband la beria nk mkn sup tulang ni......

mcm aku cakap ari kedua kt jb mmg satu hari abis kt dewan......mlm je kami kuar gi dinner.....ibu aku teringin nk mkn kacang poll.....tk cu aku suggest kan gi mkn kt balai bomba larkin......

kacang poll......ntah la knp aku rasa mcm tk sedap sgt.....aku pernah mkn kacang poll kat stesen bas larkin.....aku mkn time tu time bfast.....sedap time tu.....ni maybe sbb aku mkn dh mlm so rasa dh kurang......serius wei mknn kt situ semua nye tk sedap.....aku order mee rebus tk sedap......husband order mee bandung pun tk sedap......yg sedap bihun goreng tk pedas aariz je......

kami.....

my family.....lps mkn plan nk gi pandan city mall......husband nk cari dvd murah......aku lak nk cari otak2.....adik aku nk jln2......last2 sempat beli dvd dan otak2 je.....tk sempat nk jln2 sbb time tu aariz dh melalak cari aku.....aku tinggal kan aariz kt kereta adik pompuan aku sbb aariz tido......kebetulan lak adik pompuan aku malas nk turun tu yg tinggalkan aariz kt dia.....tk sangka lak aariz akan jaga.....aariz kalo dh tido mlm bising mcm mn pun tk kan terjaga.....sekali ari tu dia terjaga lak......mmg tk bg can ummi dia berjalan2 la......




hari k3 bfast repeate mkn kt restoren zzz sup tulang.....kali ni bfast kami order sup tulang+nasi putih utk husband dan mee rebus tulang utk aku.....serius sedap sgt.....aku tk tau lak tulang tu tulang kambing tp mmg tk rasa kambing pun.....aku ni dh la tk mkn kambing sbb kambing kan daging dia rasa kuat sgt berbanding daging lembu.....tp yg ni serius tk rasa daging sgt pun.....mmg sedap.....sapa2 gi jb wajib cuma.......



hari k3 tu yakni ari ahad time utk pulang ke kl....esoknya isnin dh keje.....kami check out kol 11.....on the way balik kl singgah jpo jap.....adik aku teringin nk gi jpo....dia tk pernah gi lg.....kebetulan lak mmg jalan nk ke jpo tu jln on the way balik je so singgah la jap wlp aku tau org2 mcm aku ni mmg tk mampu la nk beli brg2 di jpo tu.....actually sebelum ni aku dh pernah pergi dh jpo tu....time tu aku gi ikut jln bukan jln highway....sesat dan jauh ok....so sapa2 nk gi jpo tu better ikut highway senang confirm tk sesat.....


sekejap je kt jpo tu.....sejam je.....then teruskan perjalanan balik kl....singgah gak kt ayer hitam.....mcm biasa aku nk beli nenas madu dan murtabak singapure.....last2 sampai kl kol 8 mlm.....


inilah antara aktiviti kami selama bercuti ke johor.....actually kalo bercuti ke johor ni mmg byk rest drp jln2 sbb tkde byk sgt tempat yg best pun utk jln2 kt johor ni tk mcm melaka.....johor byk shopping mall je....tp johor byk tempat mkn best2.....kalo bercuti ke johor mmg tk leh diet la.....actually byk lg tempat mkn yg best2 tk sempat kami nk gi......ye la gi jb ni pun sbb ada wedding......satu hari dh abis utk wedding.....satu ari time utk balik kl.....dpt jln2 pun satu hari je la.....ari tu ada gak time nk gi kota iskandar ternampak legoland.....konon2 nk lalu la depan legoland tu.....tk dpt masuk dpt bergambar depan pintu masuk pun jadi la......tp bila nk balik dr kota iskandar tu tk jumpa lak legoland......tkpe la nnt kalo ada rezeki lebih aariz dh besar nk bawa aariz ke legoland lak....ok la nnt aku sambung psl review hotel lak eh....

sekian.....assalammualaikum....
 
p/s:  skrg ni org sibuk dok cite psl cuaca sejuk di malaysia ni kan.....tp mmg serius aku mandi dh tgh pun still sejuk lg.....time ni la berguna je kalo ada heater kan....aariz mmg aku mandi air panas je pg2......org kata kt klate sejuk mcm kt cameron.....nk balik kmpg ni kena prepare bawa byk baju lengan pjg dan tebal2 la utk aariz.....sian aariz ari tu gi cameron sejuk sgt kulit dia jd kering......alamak sebut psl cameron rindu lak kt cameron.....best nye cameron......

2 comments:

Cik Puan Eka January 28, 2014 at 4:11 PM

Eka pegi JB haritu makan kacang pool gak. Kat Bomba tu. Tapi eka suka. Ke lapo time tu. Sedap je telan sampai habis hihihi..

Pegi gak Kota Iskandar tapi masa tu pagi cam xde ape.
Pastu pegi legoland. Mahal le pulok, amek gambo kat pintu masuk je hahaha.

mrs.aziz ummi aariz February 11, 2014 at 9:11 AM

ntah la bg tekak akak kot.....sbb akak pernah mkn yg kt stesen bas larkin tu lg sedap drp akak mkn yg kt balai bomba ni.......

kt kota iskandar tu mmg tkde apa.....saje bawa aariz gi situ tk ramai org tk risau sgt lepaskan aariz berlari2......

Post a Comment