Wednesday, May 11, 2016 - , 1 comments

pErcUtIaN 2016 - shOrt vAcATion - Melaka - ReVieW HoTeL - Bayview Melaka

Assalammualaikum..

hari ni nk cite last part utk melaka...nk review psl hotel lak..nk cepat2 bg abis cite psl melaka sbb byk benda lg nk cite dlm blog ni..sementara mood menulis tengah rajin baik layankan je..

ari tu gi melaka ktorg stay kt Bayview Melaka..aku google2 dorang ckp hotel ni 4 star..ok aku tk nafikan 1st jejak je kaki kt lobi hotel mmg aku mcm 'wow' mmg patut pun hotel ni hotel 4 star..mmg nmpk class la lobi hotel dia..staff masa nk check in pun ok..cuma proses check in tu mcm lmbt sikit la sbb mcm ada 1 kaunter je yg buka utk check in..dan 1 kaunter utk check out..masa aku sampai tu dlm kol 3 lebih..mmg ngah pack la org nk check in..dgn org yg ramai dan kaunter yg limited mmg rasa lmbt la proses check in..

bab parking tk perlu risau sbb mmg ada ruang parking disediakan dlm building hotel kt level 2 dan 3..cuma kena hati-hati sikit la masa nk masuk dan keluar parking sbb takut bergesel dgn dinding..sure mkn line org la utk elakkan bergesel tu..tk tau knp dorang design parking mcm tu..kecik sgt ruang nk masuk dan keluar tu...

lps check in kita akan diberi 2 access card..part ni aku suka sbb dia bg 2 access card..ye la senang sorang satu pegang..aku satu husband satu..tk la risau kalo salah sorang tertinggal..tp yg aku tk berkenan sbb access card dia sensitif sgt..jgn la tersentuh dgn hp sure dh tk leh guna..satu hal la nnt kena gi tukar..ktorg terkena masa mula2 nk masuk bilik..try2 tk leh guna..sebaik ada staff dia yg kebetulan lalu kt situ..sebaik la staff dorang sudi tolong gi tukarkan..kalo tk jenuh la aku nk turun balik gi tukar card...




ni gambaran bilik dr pintu masuk..aku ambik Mystery Room..aku book melalui Booking.com dgn harga rm190 include bfast for 2px..tp dh campur tax jd 200 lebih gak la..tu je offer yg ok bila aku bandingkan dgn melalui hotel sendiri dan web2 yg lain..aku request 2 single bed sbb ingatkan akan jd besar la katil bila dicantumkan..tp sama je kalo ambik 1 queen bed..single bed dia kecik je..tp bantal mmg byk dorang sedia..yg tu aku suka..hehe..

ruang bilik mmg besar la..cuma nye dlm gmbr aku tgk lantai dia mcm carpet..silap aku tk baca betul2..rupanya lantai dia tk ber carpet..aku kalo ada anak kecik ni mmg kalo boleh mmg nk hotel yg lantai dia ber carpet utk keselamatan..tp tu la silap aku kali ni tk baca betul2..jenuh la dok pantau anak2 bila dorang wat aksi panjat2 lompat2 atas katil...

ini lah contoh bukti nye..medina tu nama je pompuan..tp boleh tahan melasak dia..tiru abg dia...tk dpt panjat katil dok jerit2 minta tolong dr kita...geram..nk picit2 je rasa...hehe...


ni view dr tingkap..bilik ni lengkap la dgn kemudahan2 yg standard..tv,peti ais,kettle,coffe tea,mineral water,towel tu semua..cuma tv tu channel dia limited sgt la..tv3 pun tkde..sebaik 2 hari 1 malam je aku stay..kalo stay lama2 bosan kot aku tv tk byk channel..dh la tujuan aku bercuti kali ni nk dok kt bilik je..sekali on tv tkde channel yg best..kalo stay lama2 boleh bosan gak la..kata hotel 4 star tk kan tv3 pun tkde channel..bukan channel berbayar pun..





ni almari dan tempat letak barang...

iron dan iron bod pun disediakan...part ni aku suka la..sbb tk perlu request dan tunggu org antar...

overall not bad la hotel ni..nk kata teruk sgt tu tk la...nk kata ok sgt tu tk la..bg aku average je la..breakfast pun ok la..byk gak pilihan mknn..tp cuma ruang mkn je sempit sikit..time aku gi ari tu boleh tahan gak ramai org yg stay hotel ni..tp tu la bila time pack org bfast tu tempat tk cukup..aku jadi rimas lak tgk org dok berdiri2 cari meja..siap ada yg dok dekat meja kita tunggu kita abis mkn..aku kalo dh mcm tu mmg hilang selera la nk mkn..last2 ajak husband naik bilik...

maybe kalo aku dtg melaka lg and nk stay kt melaka lg,aku akan try hotel lain lak kot..kt melaka ni byk je hotel..pilih je nk hotel 5 star,4 star,3 star dan sebagainya..harga lak aku rasa tkde la melampau sgt..kdg2 hotel 5 star pun kalo korang rajin search banding2 kan harga boleh je dpt harga murah...depend bajet korang la..bab mkn semua jgn risau la..sbb kebanyakkan hotel kt melaka ni area2 town je..jln kaki je kalo korang nk gi tempat2 menarik kt town...so sapa2 nk gi bercuti kt melaka tu hope review aku ni sikit sebanyak dpt membantu korang..

akhirnya abis gak cite aku psl melaka ni..dh start menabung balik ni utk cuti2 hujung tahun lak..hujung tahun kan anniversary aku dan husband..tahun k7 dh tahun ni...alhamdulillah..tk tau nk bercuti kt mana lak lps ni..any idea everyone????




1 comments:

Cik Puan Eka May 18, 2016 at 9:39 AM

Ika penah stay kat Bayview Georgetown. Best gak hehe.

Nak pg melaka lagi ni. Taktaula nape suka melaka hahaha

Post a Comment