Friday, September 13, 2013 - 1 comments

kRoNoloGi yg MeMbAwA aariz ChEck up di hoSpiTal seRdaNg

alhamdulillah smlm merupakan kali terakhir sesi check up aariz di hospital serdang....smlm check up semuanya berjalan lancar......smlm ada 2 check up.....1 utk ENT test dan 1 lg mcm biasa jumpa Paed.....kali ni 2nd time utk ENT test....2nd time test ni test dr telinga sampai ke pangkal otak.....tujuan ENT test ni adalah utk check pendengaran dan otak muhammad aariz....muhammad aariz masa lahir hari k3 ada kuning....hari k4 repeate blood test kuning mendadak naik sampai ke 400 lebih....time tu aku ingat lg cuti 31 Ogos....cuti merdeka....KK semua tutup....nk repeate blood test kena wat kt hospital la....wat kt emergency....time cuti kan so semua jadi lmbt....aku kol 10 mcm tu dh gi hospital serdang.....kol 12 still tk dpt result blood test lg....time tu aku ngan aariz je dok kt emergency room tu....husband ngan mak mertua dok kt luar.....tk mcm HUKM ahli keluarga leh dok kt dlm emergency room sekali....terkontang kanting la aku berdua ngan aariz kt dlm emergency room tu berjam2 lamanya.....dh berjam2 tunggu sekali kena ambik darah lg sekali sbb result error tk leh baca....angin je aku rasa.....dh la kesian tgk baby kena cucuk jarum ambik darah.....pastu 2nd time ambik darah ni aariz nangis tk ingat la....gegar satu hospital....dorang tk dpt nk jumpa urat aariz....sekali cucuk darah tk kuar....cucuk lak kt kaki lain.....aku tgk aariz nangis dgn aku sekali dok menangis.....last2 nurse suruh aku dok luar jap....kt luar aku terus call husband suruh husband masuk gak....ntah apa husband cakap last2 dia dpt masuk.....kalo dh aku tk sanggup tgk aariz kena ambik darah,husband aku lg 2 kali ganda tk sanggup nk tgk anak dia kena cucuk ambik darah.....last2 kami berdua dok kt luar je....tp still leh dengar suara aariz nangis.....sudah nye kami laki bini dok menangis.....org lain tgk dh tk peduli dh.....




lps dh selesai ambik darah tu,nurse suruh aku menyusukan aariz sbb nurse kata dia rasa aariz lapar....aku kan 1st time jadi seorang ibu mn la aku tau kena menyusukan baby sejam sekali kan.....yg aku tau selagi baby tido tk nangis mean dia tk nk susu la tu....rupanya baby yg ada kuning ni akan tido je....kita la kena kejut bg susu.....tp tu la susu aku kan tk kuar lg time tu....rule hospital government kan tk leh bawa masuk fm kan.....aku dok usaha bg aariz menyusu badan tp aariz tetap menangis tk henti2 bila susu tk kuar....last2 ada sorang nurse ni tanya ada bawa fm tk....aku kata ada....kebetulan aku letak dlm handbag aku...pastu nurse tu suruh bg sorok2....mula2 aku bg la aariz menyusu fm guna botol....sekali nurse yg baik tu ajar dia kata try bg guna tutup botol sbb kalo bg guna botol susu nnt baby confius puting dh tk nk menyusu badan.....



walaupun berjam2 aku dok menunggu result blood test aariz kuar kt hospital serdang tu,dorang ada gak sediakan mkn lunch utk aku.....lauk yg dorang bg tomyam ayam dan sayur kobis air....mula2 aku mcm teragak2 nk mkn....leh ke mkn ayam ni....baru je berapa hari bersalin....sayur mmg aku tk berani nk mkn la.....husband kata tawakal je la mkn.....tk mkn kan aku lapar lak.....tkde tenaga lak....dh ar baru2 lps bersalin tu aku asyik lapar je memanjang.....lapar sampai tahap leh mengigil2......tunggu punya tunggu result pun keluar and doktor terus cakap kena masuk wad.....aku mcm blur je.....aku ingatkan wad mcm biasa je.....mcm kita sakit masuk wad tu....rupanya baby yg kena kuning kena masuk wad NICU......pastu baru aku tau NICU ni khas utk baby2 yg lahir yg ada masalah.....mcm2 kes yg ada kt NICU tu....ada kes baby tertelan air ketuban la....kes baby mkn najis sendiri......baby yg hypo (kurang gula).....baby sumbing....ada kes berat.....ada kes ringan....kalo yg kes berat tu contoh baby yg ada masalah penafasan,baby lahir tk cukup bulan, semuanya dok dlm bilik khas kt wad NICU tu.....time kt NICU tu lps proses register masuk wad,aariz terus diletakkan dibawah 3 lampu....then doktor beri penerangan bahawasanya lepas 2 jam ke berapa jam aku tk ingat,aariz dok bawah 3 lampu tu,dorang akan ambik darah balik.....kalo kuning aariz turun alhamdulillah.....tp kalo kuning aariz makin naik dan melebih tahap bahaya dorang terpaksa wat proses tukar darah.....



doktor pun cite procedure tukar darah ni....tujuan tukar darah adalah kerana darah yg ada pada baby mungkin tk sesuai....selalu terjadi bg parent yg dua2 darah jenis O.....kami la tu,husband dan aku dua2 darah O.....dan automatik aariz pun darah O....tk semua baby sesuai darah O.....then doktor terangkan la bahawasanya darah baby akan ditukar dengan darah yg ada dlm bank darah....bila kita guna darah yg ada dlm bank darah automatik mcm2 komplikasi akan ada....contoh: darah yg masuk masih tk sesuai..... jangkitan kuman....jangkitan HIV....jangkitan penyakit yg berjangkit melalui darah....bank darah kan darah yg diderma oleh orang ramai....mn kita nk tau apa penyakit yg dorang ada kan.....dan yg plg teruk komplikasi adalah bilamana jantung terhenti.....kalo jantung terhenti tu mean dh tk bernyawa la kan.....Ya Allah time aku dengar tu mmg rasa separuh jiwa aku pergi....rasa tk sanggup hadapi kemungkinan2 yg doktor cite kan itu....bila aku tanya kalo tk tukar darah tk boleh ke.....doktor cakap kalo tk tukar darah kuning makin tinggi akan effect otak baby.....bila effect otak baby akan effect development baby nnt.....tp doktor kata kes tukar darah ni jarang berlaku.....biasa bila baby dok bawah maksimum lampu yg diberi kuning baby akan turun......apa2 pun doktor cakap kita usaha....selebihnya kita berdoa dan bertawakal.....



sepanjang nk tunggu aariz ambik darah semula dan result kuar semula,aku dan husband mmg tk senang duduk la.....mmg time tu rasa aariz berada dlm keadaaan kritikal sgt.....husband plg byk menangis.....dia menangis sbb tk sanggup tgk aariz kena dok bawa lampu dlm keadaan tk berbaju.....mata ditutup....dlm keadaan lampu yg panas....ditambah lak keadaan NICU yg mcm2 kes baby yg ada,lg la husband dok menangis je.....kami tk sanggup dok kt dlm NICU tu.....kami dok luar je....apa2 hal kami suruh nurse call bgtau....bukan tk sayang anak.....cuma tk sanggup tgk keadaan anak....tgk keadaan anak mesti kami akan nangis....kalo boleh kami tk nk anak kami tgk kami nangis....kalo anak tgk kami nangis....mean kami tk kuat....kalo sebagai parent kami tk kuat mcm mn anak nk kuat lawan sakit dia......tp bila aku tgk dan dengar cite kes2 baby yg bermacam2 ni,terus buat aku jd kuat utk hadapi dugaan ini.....aariz hanya kena kuning je......ada baby lain lg teruk drp aariz....aku syukur sgt Allah duga kami dengan selayak nye kami tanggung.....


alhamdulillah berkat doa kami tk putus2,result aariz lepas berapa jam dok kt 3 cahaya lampu,akhirnya kuning aariz turun.....bukan turun sikit tp turun mendadak....doktor kata aariz kuat.....tp doktor still suruh kami tk putus2 berdoa supaya kuning aariz makin turun.....doktor cakap kuning ni kdg2 leh naik mendadak dlm masa berapa minit je.....sbb tu aariz still kena dok bawah 3 lampu.....and doktor byk beri galakan kt aku suruh berusaha menyusukan aariz.....tkde ubat plg mujarab utk kuning selain susu ibu.....sbb doktor cakap kuning baby kena menyusu utk dia berak.....bila berak panas kuning tu akan keluar melalui najis baby....lg byk baby berak lg cepat kuning akan turun.....aku mmg time ni nekad nk berusaha keluarkan susu.....sebaik ada beli pump......selain paksa aariz minum,aku ada pump gak.....alhamdulillah hari k2 aariz kt NICU susu aku pun keluar.....dpt la beri aariz susu yg pertama keluar tu.....





aariz dok kt NICU tu seminggu gak la......sbb hospital ada graf ikut umur baby tahap bacaan mana yg selamat utk baby leh kuar NICU......seminggu aariz dok kt NICU aariz dh leh kuar.....tp doktor tetap suruh follow up check kuning kt KK sbb doktor cakap kuning ni leh naik mendadak bila2 masa je.....selain tu doktor pesan kena sentiasa menyusukan baby supaya baby berak.....alhamdulillah genap umur aariz 15hari aariz bebas dr kuning setelah dok ulang alik tiap2 hari dr cheras ke KK sungai cua utk check kuning aariz......



so korang kalo baby korang ada kuning ni jgn wat main2 ok.....terutama kuning yg tinggi....jgn degil tk nk gi klinik check kuning anak....kalo nurse yg dtg umah dh suruh gi check kuning tu dengarlah pergi lah check....sbb kalo kuning tinggi leh effect development baby.....sbb kuning tinggi effect otak baby....mmg la orang tua2 akan cakap anak2 dorang dulu ada kuning je jemur kt cahaya matahari....tp kalo kuning yg tinggi tk leh tunggu lama2 kena cepat bertindak sebelum kuning makin naik dan effect otak baby....skrg hospital dh ada mcm2 peralatan utk membantu kita sembuhkan anak kita....lg cepat kita bertindak lg cepat kita dpt selamatkan nyawa anak kita.....selebihnya kita kena redha dan tawakal dengan ketentuan takdir Allah....



tp check up tk henti sampai situ je.....bila aariz umur 3 bulan aariz ada check up kt klinik pakar kanak-kanak hospital serdang.....bermula dr situlah setiap 3 or 4 bulan sekali aariz kena gi check up kt klinik pakar kanak-kanak hospital serdang.....tujuan check up doktor nk tgk perkembangan aariz mengikut sepatutnya sama mcm baby2 yg lain ke tak......wlp aariz tk tukar darah tp kuning yg tinggi amat bahaya bg otak baby......mana la tau time dok menunggu result pertama kuar yg mengatakan kuning aariz tinggi dan perlu masuk wad dok bawah 3 lampu,time tu kuning makin tinggi dan dh ter effect otak baby ke....ye la kan hospital government ni ramai org so serba serbi lmbt......so risiko2 mcm tu la aariz terpaksa wat check up setiap 3 or 4 bulan sekali utk doktor pantau perkembangan dia......wlp kita sebagai parent leh pantau perkembangan anak kita sendiri,tp dh alang2 diberi keistimewaan utk wat check up kt klinik pakar hospital government dgn tk perlu byr apa2 kalo ada GL,apa salah nye kita ambik keistimewaan itukan.....



biasanya setiap kali check up aariz akan dicheck berat,tinggi dan lilit kepala.......then Paed akan tny apa yg aariz dh pandai.....Paed akan test mcm2 ikut tahap umur aariz.....then check peparu dan jantung.....dan last sekali kita sebagai parent kita leh tny apa2 soalan yg kita nk tny psl anak kita,psl nk membesarkan anak kita,psl pemakanan anak kita ke......tny la apa2 yg korang nk tny.....sbb yg kita jumpa ni bukan doktor biasa tp doktor pakar kanak-kanak.....doktor yg mmg expert dlm bidang masing2......pernah masa aariz check up doktor ada risau sbb berat aariz naik agak sikit sgt.....then pernah gak time check up doktor check aariz ada kahak yg kuat......tp alhamdulillah akhirnya check up utk umur setahun smlm segala masalah yg merungsingkan doktor dan juga kami semuanya dh tkde.....kahak aariz makin hilang.....berat pun ikut sepatutnya.....perkembangan pun aariz dh leh berjalan.....so far doktor kata aariz seperti baby normal yg lain....so smlm doktor beri pilihan samada kami nk meneruskan check up dengan klinik pakar kanak-kanak hospital serdang atau gi KK or klinik pakar private je.....sbb doktor ckp procedure kalo aariz tkde apa2 masalah follow up check up hanya sampai umur setahun je......selepas tu terpulang pada parent samada nk continue or gi KK je....so aku dan suami sepakat utk continue gi klinik doktor azlina klinik biasa yg kami selalu gi je.....doktor benarkan dgn syarat doktor pesan kalo lps ni perkembangan aariz tk seperti kanak2 umur mcm dia kami kena refer klinik and kalo klinik tk leh handle klinik kena wat surat refer balik ke hospital serdang......kami bukan tk nk continue hospital serdang tp memandangkan setiap kali ada check up kami terpaksa ambik cuti,sbb tu kami prefer gi klinik doktor azlina je.....bukan sbb sayang cuti tp sbb keadaan aku yg keje private ni bukan senang2 utk cuti itu yg membuatkan kami ambik keputusan ini......




selain check up kt klinik pakar kanak-kanak,aariz gak kena wat ENT test.....ENT test ni utk check pendengaran dan otak aariz....nk check la samada aariz ni pekak ke tk....otak leh terima isyarat bunyi ke tak.....1st time test tu hanya test telinga je....samada telinga aariz leh bertindak balas dengan bunyi ke tak....2nd time test ni test sampai ke pangkal otak....nk check samada otak aariz leh respond isyarat bunyi yg diterima ke tak....nk wat test ni baby kena tido.....terutama yg utk 2nd time test tu.....sbb tu utk 2nd time test ni biasanya baby akan diberi ubat tido ikut dos berdasarkan berat baby tu....dia ada tahap minimum dan maksimum berat baby la utk diberi ubat tido ni......dan alhamdulillah kedua2 ENT test ni aariz pass dan tk perlu repeate lg.....biasanya kalo 1st time fail,dorang akan repeate lg test tu....sama la gak kalo 2nd time fail akan repeate utk 3rd time test lak.....sbb tu masa kt ENT clinic mcm2 kes ada.....kebanyakan yg kena repeate test anak dorang bermasalah la contoh mcm masalah sindrom down.....


bila aku bawa aariz gi check up ni,selain dpt pastikan aariz normal dan sihat,aku gak jadi insaf dan bersyukur dgn nikmat Allah.....kt klinik pakar kanak-kanak dan ENT ni mcm2 kes ada.....aariz kira beruntung dikategori kanak2 sihat dan normal.....so korang kalo anak korang sakit dan doktor suruh korang wat follow up korang pergi la....biar kita bertindak awal sebelum terlambat.....kalo ada masalah kita leh tau awal dan kita leh ikhtiar awal.....selain berubat kmpg dan tradisional,perubatan moden pun penting gak.....perubatan moden diuji dengan peralatan dan diberi bukti lg....kalo perubatan kampung dan tradisional hanya berdasarkan andaian sahaja.....bukan aku menolak perubatan tradisional dan kampung ni.....tp bg aku biar sejajar....dua2 kita ikhtiar.....apa2 pun semuanya terpulang pd takdir Allah gak....sbb ajal maut jodoh pertemuan dan rezeki ni semuanya dtg dr Allah....




sepanjang nk membesarkan aariz selama setahun ni,aku dan husband sentiasa berada dlm keadaan risau....bukan tk percaya pada takdir Allah....tp kdg2 keadaan yg membuat kami jadi stress dan memaksa kami utk risau gak keadaan aariz...selalu gak tertanya2 aariz nnt cepat jln ke tk....membesar dgn normal ke tak....cepat bercakap ke tak....boleh merangkak ke tak....aku sure semua ibubapa akan terfikir benda yg sama gak....tp mcm aku,aku jd stress bilamana dlm family husband adik ipar pun ada anak sebaya aariz....dulu masa wife adik ipar pregnant aku sampai nangis2 risau takut family mertua akan beza-bezakan menantu....sekali ditakdirkan aku gak pregnant selang 3 minggu dr biras aku.....ingatkan dh lega la.....sekali bila ada 2 org cucu yg sebaya ni situasi membeza-bezakan cucu berlaku gak....mungkin kdg2 dorang tk sedar apa yg dorang wat....sbb tu apa dorang wat aku tahan je.....aku sabar je.....ye la contoh mcm masa aariz kecik2,aariz lahir 3kg gak lg besar drp sepupu dia....tp bila dh sebulan berat aariz naik sekilo je tp sepupu dia naik byk....mmg tembam la sepupu dia...aariz ni kurus kecik je....bila aku tny doktor,doktor kata normal naik sekilo je....maybe rangka aariz kecik dan aariz ni jenis pjg sbb tu berat naik pun tkde beza....kesian tau dulu aariz dok terbaring je tkde sapa nk pegang sbb aariz dulu kecik halus.....semua cakap tk best pegang aariz......



kdg2 aku rasa mcm nk gam je mulut2 org ni....aariz dan sepupu dia beza umur 19 hari je....tp sepupu aariz tu mmg serba serbi cepat drp aariz....dia ada gigi dulu drp aariz.....meniarap dulu drp aariz.....merangkak dulu drp aariz....berjalan dulu drp aariz.....so bila aariz lmbt mesti dorang akan cakap aariz ni bila nk tumbuh
gigi.....aariz ni bila nk meniarap.....yg terbaru masa hari raya ari tu aariz ni bila nk pandai jln.....kdg2 kami suami isteri pun jd stress sampai kdg2 terpush lak kt aariz.....serius aku dan husband pernah tau tercakap mcm ni,"aariz cepat la merangkak,tgk amsyar tu dh merangkak dh"......tp bila dh tenang tu sampai kami menangis sbb tercakap mcm tu kt aariz.....aariz tk salah....lain budak lain tahap kepandaian mereka kan.....tp serius kami tk sengaja....kami cuma stress nk hadapi cakap2 org.....sebenarnya mcm ari raya ari tu tk salah aariz pun kalo tk pandai jln lg sbb time tu dia blum setahun pun lg.....ada budak dh setahun lebih pun tk pandai jln lg.....tp nk terangkan kt family mertua aku susah la....dorang tk kan faham....aku bukan nk beza-bezakan family aku dan family mertua aku....tp nmpk la pemikiran family aku lebih terbuka berbanding family mertua aku....wlp kami adik beradik kategori cepat berjalan tp tkde la mak aku dok bising2 cakap aariz lmbt jln ke apa.....mak aku siap cakap kira awal la tu aariz berjalan umur genap2 setahun.....ada budak setahun lebih pun tk pandai jln.....ke org2 kmpg semua benda dorang cepat eh.....ntah la tk tau la nk cakap apa.....lepas ni mesti bab bercakap lak kot dorang nk bezakan.....ye la skrg semua benda aariz dan amsyar dh pandai tinggal bercakap je la....tkpe la aariz skrg mcm2 teknologi dh ada.....kalo aariz masalah bercakap lak lps ni kita gi lg jumpa doktor and kita gi wat rawatan apa yg ada......



bukan setakat perkembangan tau dorang nk bandingkan....mcm2 hal lg dorang nk bandingkan.....dr segi mkn la susu la tido la.....contoh masa aariz baby dulu,aariz

kalo tido akan bunyi berdengkur mcm ada kahak....sedara mara husband ni dok la cakap aariz ada semput lelah la.....siap suruh gi sedut kahak la....siap nk bg aariz ubat semput lelah la.....padahal dh mcm2 doktor ktorg gi jumpa semua doktor cakap peparu aariz ok....kahak tk byk....aariz tk sampai tahap semput lelah lg....doktor pakar kt hospital serdang pun cakap benda yg sama....doktor pakar lg la dia kata kalo boleh tk nk cakap aariz lelah,sedut kahak semua sbb leh ganggu sychology baby nk membesar.....ye la dr segi islam pun benda yg kita dok cakap tu satu doa....benda yg tkde kita dok cakap ulang2 kali lama2 leh jadi ada....sbb apa yg kita cakap tu satu doa.....bab tido plg kelakar......ada ke mertua aku cakap aariz kuat tido sbb aku dulu masa pregnant kuat tido.....bg aku normal je aariz tido.....waktu sepatut aariz tido aariz tido.....waktu sepatut aariz main aariz main....pastu pola tido budak akan berubah ikut umur mereka.....mcm aariz skrg dh setahun makin susah nk tido sbb nk main je.....masa aariz baby dulu kuat tido sbb dia tk pandai main lg dan umur aariz waktu tu mmg apa yg dorang pandai tido dan menyusu.....hurm ntah la.....




eh eh mcm terpanjang lak coretan aku kali ni....tu la aku sekali sekala dpt luahkan perasan mmg abis semua aku nk luahkan.....lgpun ni blog aku kan,kalo bukan kt blog nk aku curahkan segala khazanah apa yg aku simpan dlm hati ni,kt mn lg kan.....tp bukan niat aku nk buruk2 kan family mertua aku....aku just luahkan apa yg sepatutnya....and kpd sesiapa yg terbaca blog dan catatan aku kali ni,apa yg baik dlm luahan aku kali ni korang ambik sebagai pembelajaran.....mn yg buruk korang abaikan.....sesungguhnya aku manusia biasa.....tk lari dr melakukan kesilapan.....dlm membesarkan anak2 pun sebagai manusia biasa ada je yg terkurang drp aku....aku pun masih belajar.....ada gak benda yg perlu aku belajar drp mertua,mak serta sedara mara yg lebih berpengalaman drp aku.....mana yg baik kita ikut.....mn yg buruk kita perbaiki......pendek kata selagi kita hidup selagi tu kita tk kan abis utk belajar.....



bg menutup bicara hari ni tataplah gmbr anak bujang aku time gi check up semalam.....kol 6 aariz dh bangun....semangat kot nk jumpa doktor.....:)
















p/s: mlm ni nk balik kmpg.....parent dan adik beradik aku ikut sekali.....best la kali ni balik kmpg sbb family aku ada sama......dh plan mcm2 nk bawa dorang gi jln2.....hope keadaan mengizinkan dan semua berjalan lancar........





1 comments:

Cik Eka September 13, 2013 at 4:14 PM

OO cmtu. KIta kena banyak bertanya kan bila kita mengandung n ada anak ni.

KUning mmg jangan buat main. Bahaya.

Biasa kak. Membeza2kan tu. Kadang2 dorang bergurau. Tapi yelah. Bukan semua org dpt terima kan.

Budak2 ni tak boleh dibeza-bezakan. Masing2 ada istimewa yg tersendiri. Kita tak boleh nak push2 kan. Kadang ada yang pertumbuhan dia cepat, ada yang lambat.

yg penting berdoa kan kak.

waa balik kg bestnya

Post a Comment