Monday, March 24, 2014 - 1 comments

maKaN-mAKaN seMpENa biRthDaY - Flora Terrace Hampshire Place

Assalammualaikum.....


masa birthday aku 5/3/2014 yg lepas mcm aku ada bgtau entry sebelum ni dimana family aku ajak dinner sama2 satu family....kali ni abg aku bermurah hati utk mengsponsor dinner kami kali ni....tp dengar syarat tempat dia pilihkan la....kami just discuss utk set kan masa dan tarikh....disebabkan birthday aku jatuh pada ari rabu yakni hari berkerja,kami telah berpakat2 utk awalkan dinner tersebut pada ari ahad 2/3/2014.....abg aku cakap tempat utk dinner adalah di Flora Terrace  yang terletak di Hampshire Place di Jalan Mayangsari berhadapan dgn Tokio Marine.....aku dulu pernah kerja kt megan avenue tu so tkde masalah la nk mencari flora terrace ni.....

dinner tersebut berlangsung pd sebelah malam iaitu selepas maghrib (dah nama pun dinner sah2 la mkn malam kan).....sampai2 sana terpegun sekejap aku tgk decoration restoren tersebut.....sungguh la exlusive...nampak mewah....husband cakap sah2 tkde mknn yg murah ni....mmg betul pun....nasi goreng pun dh 15rgt ye.....berjam2 kami dok belek menu tk tau nk mkn apa sbb mahal2 belaka harga nye.....wlp abg aku kata order je nk mkn apa....jgn risau psl harga.....tp kami tk nk la ambik kesempatan kan....last2 aku tgk masing2 dok order set nasi goreng....beza nye ada yg order nasi goreng flora,nasi goreng cina,nasi goreng daging merah dan my husband order nasi goreng ikan masin.....ayah dan aku je order berbeza sikit.....ayah aku kalo mkn kt luar dia jarang nk mkn nasi....so dia order mee goreng mamak.....aku lak special sikit....dh nama pun sempena birthday aku so aku nye yg plg mahal sikit spaghetti carbonara....18rgt tk silap aku.....tp kan wlp mahal rasa makanan sgt berkualiti.....berbaloi dgn harga la.....pstu portion dia sgt byk.....spaghetti aku tu jenuh gak la nk menghabiskan....wlp mkn ramai2 spaghetti tu still rasa byk lg....mee goreng mamak ayah order pun byk.....cuma mee goreng mamak termasin sikit....rasa dh sedap cuma masin je.....set nasi goreng lak mmg terasa la setiap nasi goreng tu.....yg plg best sambal belacan dia....mmg sedap.....

gi tempat mkn yg exlusive mcm ni tk sah la kan kalo tkde gambar dan tk masuk dlm blog kan.....tp tu la ari tu aku mcm malu2 je nk ambik byk gmbr.....so tk byk gmbr yg boleh aku masukkan dlm entry ni....tp korang boleh je google psl flora terrace ni.....byk je blog2 yg ada wat review psl flora terrace ni termasuk la gmbr2 restoren dan mknn......







dah nama pun flora so byk la bunga2 yg menghiasi restoren.....bukan setakat restoren je nmpk exlusive,menu,meja makan serta layanan pun bertaraf 5 bintang.....tu yg aku segan nk ambik gmbr byk2....dh la meja kami betul2 dekat dgn casher lg la aku segan nk ambik gmbr byk2.....
meja kami.....penuh bunga2 menghiasi restoren....atas meja pun ada bunga gak....sapa2 nk candle light dinner tu tempat ni mmg sesuai la.....masuk restoren ni rasa hilang sekejap stress dgn pelbagai masalah.....decoration dia dgn bunga-bungaan membuatkan kita rasa tenang dan damai menikmati keindahan flora.....amboi mkn kt tempat berbunga-bunga ni ayat terus jd berbunga-bunga......hihi.....

ni je la gmbr2 sekitar restoren.....selebihnya i segan nk ambik....nnt dikata jakun lak.....hihi....

jom tgk gmbr mknn lak.....disebabkan meja kami pjg dan time tu aku dok pegang aariz tk semua mknn aku dpt ambik gmbr.....ni antara yg sempat aku ambik la....gambar atas ni starter.....yg 1st tu apa ntah nama dia.....abg aku pgl pisang salai.....ia gabungan pisang yg disalai dgn air cream dan kuah kastad......unik dan sedap......yg 2nd tu lak mushroom soup......ok la sedap gak la mushroom soup ni.....harga sori aku tk tau.....lupa lak nk tgk ari tu.....

inilah set nasi goreng yg aku cakapkan tu....semua set nasi goreng sama....ada keropok,sup dan sambal belacan.....yg berbeza cuma nasi goreng.....kalo order nasi goreng cina dpt la nasi goreng cina.....kalo order nasi goreng ikan masin dpt la nasi goreng ikan masin......


yg ni lak meals aku.....spaghetti carbonara dan air apa ntah blue lagoon apa ntah.....tp drp aku review org kata air ni famous....kalo gi flora terrace ni kalo tk order air ni mmg tk sah.....air ni gabungan nenas dgn buah apa ntah lg.....sori la byk info lupa sbb kejadiaan dh lama berlaku.....


itu saje la gmbr2 yg sempat aku rakamkan....kan aku dh cakap gmbr tk byk mmg tk byk la kan.....ntah knp ari tu jd segan silu sungguh nk berpoyo bagai ambik gmbr......tp apa2 pun aku tk nyesal ok gi mkn sana sbb mknn semua sedap2.....cuma mahal je la.....kalo nk gi saje2 mkn mmg tk la sbb aku ni bukan la kaya sgt nk bazirkan duit kt mknn gitu je.....ni pun abg aku yg beria nk belanja kt sana......ikutkan ktorg nk ajak mkn tempat biasa2 je.....tp abg aku berkeras nk belanja situ sbb dia kata nk bg ktorg rasa keuntungan pertama dia wat bisness....tkpe la kan sekali sekali berhabis utk mkn.....lgpun bila lg nk bg ibu ayah merasa mkn tempat mahal2......selama 31 tahun ibu ayah membesarkan kami dgn penat lelah tanpa sikit pun merungut,tk salah kot rasanya sekali sekala bila anak dh berjaya ada duit lebih sikit bawa ibu ayah mkn tempat mahal2......kalo ikutkan tk terbalas rasanya pengorbanan mereka membesarkan kami......

ok korang thank ambik masa baca entry aku kali ni.....sapa2 yg dh kehabisan idea tk tau nk mkn mana dan ada duit lebih boleh la terjah flora terrace ni.....kalo ikut tekak aku,insyAllah korang tk akan nyesal dgn menu2 yg disediakan.....tp kalo bg korang tk best jgn salahkan aku ye....diulangi bg TEKAK aku ianya adalah sedap.....apa2 pun terpulang pd tekak masing2......lain org lain citarasa.....bg yg suka mencuba tk salah kalo nk mencuba....ok sekian....dh tk larat nk mengarang pjg2......

p/s:weekend yg lepas adalah weekend yg sakit bg kami....mula2 ari khamis tu kaki aku tergeliat....ingatkan tk la serius....bgn tido ari jumaat tu makin sakit lak.....ambik mc la aku ari jumaat tu....pastu ari khamis mlm tu juga aariz tk leh tido sbb dia batuk dan selsema dan demam sikit.....ari jumaat tu bawa sekali aariz gi klinik.....doktor cakap kahak aariz byk kt peparu belah kiri dia.....dek kerana risau ari sabtu tu bawa aariz gi klinik pakar kanak2 lak....doktor cakap nothing serius bad still kena monitor sbb kalo tk diubati boleh jd serius.....balik klinik husband lak ngadu sakit tekak....last2 mlm tu husband lak demam....sudahnya weekend lepas kami byk lepak dirumah je.....kalo keluar pun keluar gi mkn je sbb tk leh nk masak paip tangki umah bocor....husband nk repair tk larat sbb demam.....sudahnya terpaksa tutup paip utama utk elakkan air melimpah sbb tangki bocor.....rumah sakit.....ahli rumah pun sakit....so weekend yg sakit bg kami......




1 comments:

Cik Puan Eka March 24, 2014 at 2:40 PM

Ramai jugak org cite pasal Flora Terrace ni.

Eka geram tengok pisang salai ngan eskrem tu.
Sedapnyaaaa.

Eheheh eka pon kadang2 malu nak amek gambar. hihihi

Post a Comment