Tuesday, October 29, 2013 - 0 comments

pArT 1

Assalammualaikum.......sebenarnya tkde mood nk menulis.....tgk tajuk pun dh tau betapa malasnye nk menulis.....jadi marilah kita bercite melalui gambar je......


sejak-sejak muhammad aariz dh ligat berjalan ni kami suami isteri dh bertukar tempat beriadah di hujung minggu......kalo dulu asal hujung minggu je ke shopping mall.....tp skrg tempat beriadah kami sudah bertukar ke tasik2,taman2 or indoor game......kalo gi tempat2 mcm tu rasa berani sikit nk lepaskan muhammad aariz
berjalan.....kalo gi shoppoing mall mmg aariz dok dlm stroller je la.....risau ligat sgt dia berjalan and takut kami terleka jd benda2 yg tidak diinginkan lak.....isy minta jauh la......disebabkan kesian tgk muhammad aariz tayang muka bosan sbb kena dok dlm stroller setiap kali teman ummi dan babah shopping jadi kami pun bertolak ansur la gak.....bawa la dia gi tempat2 yg kami rasa berani utk lepaskan muhammad aariz berjalan......muhammad aariz happy kami pun happy......antara tempat-tempat yg dimaksudkan adalah seperti:


30/9/2013 ~ Dataran Putrajaya




5/10/2013 ~ Kidzooona Aeon Setiawangsa







13/10/2013 ~ Tasik Valley Bandar Tun Huseein Onn



19/10/2013 ~ Taman Permainan Present 9 Fasa 7 Putrajaya






19/10/2013 ~ Kolam Renang Pusat Maritim Putrajaya




26/10/2013 ~ Pullman Lakeside Putrajaya


27/10/2013 ~ Taman Tasik Permaisuri Cheras



selain gi tasik/taman permainan/indoor game, kami juga skrg ni kerap bawa aariz gi majlis2 makan2 rumah sedara mara dan kwn2 kami.....antaranya seperti:


12/10/2013 ~ BBQ rumah kwn husband dekat Seri Kembangan

 

 
 19/10/2013 ~ Wedding sepupu husband dekat Present 9 Fasa 7 Putrajaya


27/10/2013 ~ edding anak kwn parent aku dekat Bangi Golf Resort




kami juga ada membawa aariz ke expo2 or karnival yg kami rasa input yg berguna utk didedahkan kpd muhammad aariz......antaranya:

30/9/2013 ~ Karnival Usahawan Desa 2013 @ Present 2 Putrajaya

 
6/10/2013 ~ HalFest 2013 @ MIECC Mines Seri Kembangan 




itu lah antara tempat2 riadah yg telah kami pergi......sejak2 harga barang dh naik ni mmg husband dh suruh rancang perbelanjaan betul2......tk boleh la tiap2 minggu gi shopping......tk boleh la tiap2 hari makan kt luar.....kalo nk bawa aariz gi riadah pun tk boleh la tiap2 minggu gi tempat yg mahal berbayar je.....kena ada perancangan supaya tengah2 bulan tkde melopong tkde duit duduk rumah je kan.....dh la dr ari isnin sampai jumaat rutin harian rumah - opis - rumah.....jadi weekend adalah masa utk beristerehat dan juga beriadah.....husband aku cakap kalo ari sabtu dh 1 hari dok rumah,hari ahad kena keluar gi jln2.....tk kesah la keluar pg je ke tgh je ke ptg je ke or mlm je ke.....dlm seminggu sekali wajib la mkn kt luar.....yg tu aku yg letak syarat sbb ye lah ada gak hari aku nk rehat dr memasak kan.....sebaik husband setuju pendapat aku....pastu dlm sebulan sekali wajib gi shopping......ni pun aku yg letak syarat.....ala shopping pun bukan shopping apa shopping brg2 rumah,pampers aariz,brg2 keperluan aku,kdg2 baju2 aku,baju2 husband dan baju2 aariz.....so kalo time shopping ni aariz or babah aariz wat muka badmood mmg aku tk peduli lgsg la.....nak tak nak korang kena ikut.....hahahaha kejam sungguh kan.......dan seminggu or 2 minggu sekali wajib la gi rumah parent aku dan dua or tiga bulan sekali wajib balik kmpg la.......bila dh wat perancangan begini rasa terurus sikit perbelanjaan kami.....barang2 dh naik harga kan.....sapa lah kita utk turunkan balik harga barang2 tersebut.....jadi sebagai pengguna kita kena bijak lah merancang perbelanjaan......



alamak drp tkde mood nk menaip tiba2 terpanjang lak entry aku kali ni.....aku akhiri entry hari ni dgn gmbr anak bujang pertama kali makan satay.....

 22/10/2013 ~ Sate Hj Samuri Kajang








p/s : skrg ni busy dok survey hotel2 utk percutian kami bulan desember dan januari ni.....nk gi bercuti pun kena plan betul2.....siap dh ada tabung percutian since bulan september lg.....tiap2 bulan wajib simpan sikit2 kt tabung percutian........

























Thursday, October 24, 2013 - 0 comments

beNdA beRlAkU dEpAn mAtA

Assalamualaikum.....selamat hari rabu.....hari ni nk cite sikit pengalaman sendiri.....pengalaman yg berlaku depan mata.....baru je berlaku kol 12.30 tgh td....cite nye gini.....lunch td aku keluar jap nk isi minyak kereta kt bp kt highway dr putrajaya nk ke kl tu.....yg sebelum milon tu sebelah petronas tu.....mula2 mcm berat hati gak nk keluar lunch td isi minyak tp memandangkan sampai2 opis pg td minyak dh berklip dh.....nk isi balik keje ptg ni takut mcm tk sempat je buat nye jalan jem ke.....biasa nye keluar dr upm nk ke bp tu tk la jem sgt tp ari isnin ari tu jem sgt2 kereta tk bergerak dr upm lg sbb ada accident.....disebabkan tk nk ambik risiko aku keluar gak la isi minyak time lunch.....pastu nk isi kt sri serdang ni aku tk tau lak stesen minyak kt mana.....tu la nama je aku ni study kt upm 3 tahun tp stesen minyak kt serdang pun tk tau.....



ok berbalik cite td.....aku keluar dr opis mtdc ni ikut exit pintu upm yg kt stadium tu....lebih dikenali sebagai lebuh silikon....aku keluar2 je dr pintu upm tu aku belok ke kiri nk ke kl tup2 aku dengar bunyi das tembakan....pastu aku nmpk ada kereta polis dan sebuah kereta berwarna hitam berpusing dan sebuah motor....mula2 aku ingat accident tp bila polis cepat2 keluar dr kereta dan terus kepong kereta hitam tu aku terus panik sbb sah mmg polis tengah kejar penjenayah.....penunggang motor tu dh duduk terjatuh samada jatuh disebabkan tembakan yg dilepaskan polis atau dilanggar kereta hitam tersebut......aku tk sure la gak samada kereta yg warna hitam tu dok kerja motor tu dan polis kejar kereta tu ke atau mmg polis dok kejar kereta dan motor tu.....dan aku juga tk pasti samada tembakan tu dilepaskan oleh polis sbb nk suruh kereta itu berhenti atau polis dan penjenayah berbalas tembakan.....



korang bayangkan la perasaan aku time tu ngan aku sorang2 je dlm kereta......dan kereta aku sorang je time belok kiri tu....blkg depan tkde kereta org lain....dh la jarak kereta aku dan kereta polis serta kereta penjenayah tu beberapa meter je.....dengan aku time tu tak naikkan cermin kereta.....panic se panic nye la time tu....aku blank tk tau nk wat apa.....sebaik akal aku time tu suruh aku naikkan cermin tingkap cepat2.....reverse sikit then berhenti kt tepi.....aku nk patah balik takut ada kereta dtg dr blkg lak.....aku just berhenti kt tepi sambil perhatikan la polis dok kepong kereta tu....time tu penjenayah tu tk keluar dr kereta
lg.....aku yg dlm kereta ni nk menangis pun ada panic punya psl kan.....mulut terkumat kamit dok berzikir dan berdoa supaya tkde benda2 buruk berlaku kt diri aku....time tu dh terbayang muka husband,muka anak,muka ibu ayah.....ye la takut gak penjenayah tu mengamuk ke lari gi kt kereta aku jadikan aku tebusan
ke.....or kalo penjenayah tu ada pistol ke dok berbalas tembakan ngan polis pastu ada peluru sesat kena kt aku ke.....huhu hanya Allah je yg tau......



aku baru je baca kisah pegawai bank kena tembak smlm....lg la aku takut gila td....ye la skrg ni org dh makin berani melakukan jenayah.....jenayah ada dimana2 je skrg ni.....kdg2 org tk bersalah pun leh jadi mangsa.....ntah la nk kata negara kita makin tk aman skrg ni tk juga.....ada lg negara yg lg teruk drp negara kita ni.....cuma nye skrg ni org jahat makin ramai dan penjenayah makin berani skrg ni.....skrg ni semua dok main tembak2 je.....kalo kita berhati2 pun kalo benda tembak2 ni mcm mn nk elakkan......apa2 pun kita berdoa la semoga diri kita dilindungi.....aku kalo naik2 kereta je mesti baca doa naik kenderaan,ayat
kursi,mengucap dan selawat......



apa2 pun aku bersyukur aku selamat dan tkde apa2 benda buruk berlaku.....cuma dh jadi fobia dh aku nk gi keje ikut gate stadium tu.....balik dr isi minyak td pun aku ikut traffic light kt tol serdang tu.....ptg ni balik keje aku rasa aku sanggup balik ikut masjid drp ikut jalan lebuh silikon tu.....maybe dua tiga hari ni gi dan balik keje mmg aku tk nk dh lalu ikut jalan tu.....masih terbayang2 lg kejadiaan yg berlaku depan mata.....sebaik muka penjenayah tu aku tk tgk sgt.....kalo tk dengan muka penjenayah tu sekali aku dok terbayang2.......



mari lah kita sama2 berdoa semoga negara kita ni aman sejahtera.....tolak tepi la psl pemerintah adil ke tk adil ke......tu biar dorang jwp dengan Allah je......sapa lah kita nk hukum sesama kita sbb kita pun tk sempurna.....jgn ada yg terasa lak dengan entry aku ni.....entry just nk kongsi pengalaman yg dialami
je.....ok sekian......Assalammualaikum.....peace no war......




p/s: selalu tgk dlm tv je tp td benda berlaku depan mata mmg pengalaman yg tk dilupakan la.......
Tuesday, October 22, 2013 - 0 comments

biLa.........

bila............


badan rasa penat....bila otak penat berfikir dgn mcm2 masalah.....bila bosan dgn rutin harian.....bila bosan dgn jalan jem.....bila bosan tk tau nk masak apa....bila bosan tk tau nk mkn apa.....bila bosan tk tau nk wat aktiviti apa setiap hujung minggu.....bila bosan dgn kerja rumah.....bila bosan dgn kerja opis....bila penat dok fikir psl duit.....bila penat dok fikir psl family.....bila penat dok fikir psl anak.....bila penat dok fikir psl rumahtangga....bila penat fikirkan segala-galanya......bila bosan fikirkan segala-galanya.....



tiba-tiba rasa.............



bestnya kalo dpt pergi bercuti.....rehat dr buat kerja rumah.....lari dr jalan jem......rehat dr berkerja.....rehat dr memasak.....rehat dr mengemas rumah.....rehat dr memcuci dan melipat pakaian.....rehat dr fikirkan masalah.....rehat dr fikirkan psl duit yg mengalir bagaikan air.....rehat sekejap drp asyik menjaga hati org lain......rehat sekejap drp fikir cara utk puaskan hati semua org.......rehat sekejap drp rasa nk marah.....rehat sekejap drp rasa stress.....rehat sekejap drp rasa sedih.....rehat sekejap drp rasa nk mengamuk.....



bila................



rasa diri tk dapat berikan yg terbaik utk suami......bila rasa diri tk dpt berikan yg terbaik utk anak.....bila rasa diri tk dpt berikan yg terbaik utk ibu ayah.....bila rasa diri tk dpt berikan yg terbaik utk mertua....bila rasa diri tk dpt berikan yg terbaik utk adik beradik.....bila rasa diri tk dpt berikan yg terbaik utk ipar duai.....bila rasa diri tk dpt berikan yg terbaik utk keluarga....bila rasa diri tk dpt berikan yg terbaik utk diri sendiri.....



tiba-tiba rasa............



bestnya kalo jadi surirumahtangga sepenuh masa.....jaga makan pakai dan kemahuan suami 24jam.....jaga makan pakai dan kemahuan anak 24jam......tiada batasan masa utk menjaga kebajikan dan kemahuan ibu ayah yg uzur.....tiada batasan masa utk balik ke kampung jenguk mertua.....tiada batasan masa utk melakukan kerja rumah....


tapi..........



kita hanya merancang.....Allah yg menentukan segalanya.....tk semestinya apa yg kita rancang tu menjadi....tk semestinya apa yg kita fikirkan itu betul.....tk semestinya apa yg kita impikan tu yg terbaik buat diri kita.....Allah tau segala-galanya......Allah tau tahap kemampuan kita......Allah tau apa yg terbaik utk kita.....Allah tau mana yg baik utk kita.....Allah tau mana yg buruk buat kita.....Allah tk akan menganiaya hambaNYA.....



maka..........


bersyukur lah kita dgn apa yg kita ada.....berdoa memohon yg terbaik  buat diri kita.....memohon semoga kehidupan kita diberkati.....mohon semoga kita dipanjangkan umur utk terus beribadat dan memperbaiki segala amal ibadat yg kurang....mohon semoga diberkati rezeki yg diperolehi.....mohon agar diberi sihat tubuh badan semoga dpt terus mencari rezeki utk membesarkan anak-anak.....yg baik datangnya dr Allah.....yg buruk datangnya dr diri kita yang serba kekurangan ini.....




p/s: bila mood dan perasaan bercelaru maka terhasillah entry sebegini.......
Monday, October 21, 2013 - 1 comments

aHad duDuK rUmAh mAiN mAsAk-mAsAk

Assalammualikum......selamat hari isnin.....isnin biasa la kan masing2 ngan monday blues.....aku hari ni tkde la sgt monday blues.....maybe sbb smlm satu hari dok umah tk gi mana2.....smlm dok umah je anak bujang demam.....anak bujang tu sejak dh besar ni bila demam je meragam....smlm satu hari gilir2 dgn husband dok layan dia....tp anak bujang aku tu sejak dh besar ni kalo tk sihat je nk berkepit dgn babah dia.....tp tkpe la juga kan boleh ummi dia ni fokus wat keje rumah.....masak membasuh mengemas semua.....smlm bila dh satu hari dok kt umah je makanya mkn pun kt rumah la kan.....bila mkn kt umah kena la masak.....so smlm mcm terlebih rajin lak main masak2......mula2 bfast goreng bihun letak ayam letak sotong letak fishball fishcat dan kobis......utk anak bujang yg demam aku masakkan bihun sup ayam....biasa la bila dh demam selera mkn tkde la.....utk bfast ada la 2 sudu je dia mkn.....lunch pun 2 sudu je....hurm beria la ummi ni dok fikir nk masak apa utk awak muhammad aariz.....ummi berusaha masak masakan kegemaran awak.....last2 4 sudu je awak makan.....tkpe la aariz asalkan awak nk minum susu.....



ok berbalik pd cite main masak2 aku smlm.....smlm serba serbi semua lewat gara2 aku join aariz tido lps subuh.....sudah nye kol 8.30 baru aku terjaga.....kelam kabut la mana nk sapu umah.....ngan ayam sotong tk kuar dr peti ais lg.....bihun tk berendam lg.....sudah nye kami bfast kol 10 pg.....org dh sibuk2 prepare utk lunch kami baru nk bfast.....sori gmbr tkde nk show off.....ala bihun goreng je pun.....semua org reti buatkan.....mcm biasa tumis bawang cili giling masukkan sos cili,sos tomata,sos tiram,sos ikan,kicap.....pastu masukkan ayam,sotong,fishball,fishcat.....last sekali masukkan sayur dan bihun....dh siap masak hiaskan dgn
telur dadar yg dipotong2.....dh siap.....mkn dgn kopi o panas mmg terangkat......



lps dh bfast aku terus prepare utk lunch lak.....utk lunch aku masak ikan bawal bakar portugis.....ala ala mcm kt foodcourt shopping mall tu....yg ada daun limau purut dan bendi kt atas tu.....tp aku wat smlm tkde bendi sbb stok bendi tkde kt umah....nk wat ikan bakar ni senang je....cili kering,bawang merah,bawang putih,lengkuas,serai,buah keras....semuanya blend....pastu letak garam sikit letak gula sikit.....pastu curah la kt atas ikan....ikan ni aku lumur ngan garam dulu....jgn lumur byk2....sikit je....ada rasa masin sikit cukup la....lps tu curah lak minyak bawang putih.....minyak bawang putih nk wat dia senang je.....tumbuk bawang putih dgn kulit2 sekali....bila dh tumbuk hancur goreng bawang putih dgn minyak yg byk....goreng sampai garing....sejukkan dulu baru curah kt ikan.....ikan tu aku balut guna aluminium foil....boleh gak kalo nk balut ngan daun pisang....pastu jgn lupa siat2 kan daun limau purut tabur atas ikan....ada bendi potong2 bendi letak atas ikan gak.....pastu bakar sampai ikan masak.....aku smlm bakar guna oven je.....pastu smlm kan bfast dh lewat so lunch pun lewat gak la sbb kenyang mkn bihun kan....so lps dh siap2 prepare ikan tu aku perap masuk dlm peti ais dulu....pastu boleh pulak aku join anak bujang tido.....sedar2 dh nk dekat kol
2....bangun2 terus masak nasi masukkan ikan dlm oven.....aku bakar lebih kurang 1/2 jam dgn suhu 200c.....lg 10 minit nk abis bakar aku buka aluminium foil tu.....sudahnya kol 3 baru kami lunch.....

inilah ikan bawal bakar portugis aku.....sambal dia penuh drp ikan sampai ikan pun dh tk nmpk tenggelam......


lps lunch tiba2 kerajinan yg luar biasa dtg.....ada suara berbisik2 kt telinga aku suruh try wat donut utk minum ptg....tgk jam baru kol 4 ptg.....sempat lg nk wat donut ni.....maka berpandukan resipi drp seseorg di fb aku pun try la wat donut.....ni 1st time tau aku wat donut.....mmg ikut resipi satu persatu.....tkde skip
pun....eh tipu ada skip sikit....gula aku kurangkan kpd 4 sudu je....ikut resipi 5 sudu....aku takut manis sgt kan husband tk nk mkn lak.....husband aku masin tkpe kalo manis dia tk berapa suka.....and satu lg aku derhaka resipi sbb aku tambah secubit garam....mula2 lps dh rehatkan 45 minit time nk bulat2 adunan jadi donut aku cuak gila bila adunan tu lembik dan lembut kt tgn....cuak sbb tk tau mcm mn nk bulat2 kan adunan kalo adunan dok melekat2 kt tgn.....last2 baca betul2 cara-cara nk buat baru la jadi.....rupa2 nya sebelum ambik adunan tu kita ambik tepung byk2 kt tgn kita baru kita ambik adunan tu....so tk melekat la adunan tu.....



so hasilnya gini lah rupa donut aku.....1st time try wat.....alhamdulillah tk mengecewakan.....adunan aku smlm dpt dlm 26 biji.....tp aku goreng sikit je....selebih tu aku frozen kan.....utk forzen aku goreng sekejep donut tu.....dh sejuk masuk tempat beku....



 tgk gmbr donut ni tiba2 rasa mcm nk mkn donut time2 ni gak.....nk resipi ke.....serius aku lupa....malas lak nk buka fb cari balik resipi......yg aku ingat.....air suam 1 cawan,gula 4 sudu besar,yis 1 paket,susu pekat 3 sudu besar......gaul 4 benda tu dan ketepikan rehat selama 10 minit sampai berbuih (tp aku nye tk berbuih sgt.....knp ntah)......pastu cair kan mentega (tk ingat berapa sudu 2 sudu besar rasanya).....mentega dh cair dan sejuk masukkan sebiji telur yg dipukul.....pastu masukkan adunan yg yis tadi ke dalam adunan mentega.....pastu masukkan tepung gandum 3 cawan dan secubit garam.....gaul2 bila adunan dh sebati rehatkan selama 45 minit....lps 45 minit bentukkan adunan jadi donut....lps tu rehatkan 10 minit.....pastu goreng....last sekali gaul la dgn gula ke coklat ke.....ikut citarasa masing2....aku smlm gaul guna gula ising......



husband cakap dia tk nk dinner sbb kenyang sgt dgn lunch yg lewat ditambah lak mkn donut konon2 utk minum ptg.....padahal mkn donut pun dh kol 7 mlm....dh kira mcm dinner lak......lgpun husband suruh aku rehat sbb dia kata sian tgk aku sibuk kt dapur je satu hari.....tp bini dia ni tk tau la knp smlm.....apa benda yg bini dia ni mkn sampai terlebih rajin.....mlm smlm lps maghrib aku prepare bahan2 nk wat soto lak.....soto tu utk mkn bfast hari ni la.....ni merupakan kali pertama aku wat soto dan kali pertama wat pegedil.....bg aku soto kena lgkp.....kena ada pegedel,kena ada isi ayam yg disiat2,kacang tanah yg digoreng,suhun goreng,taugeh,daun sup,bawang goreng dan sambal kicap.....so smlm mula2 aku goreng kentang dan rebus isi ayam utk wat pegedel....lps tu aku goreng kacang tanah dan suhun lak....last rebus ayam dan rebus nasi himpit.....semuanya simpan dlm peti ais.....pg td just masukkan perencah soto yg dibeli di muar ke dlm air rebusan ayam.....pastu goreng pegedel dan celur taugeh.....




 


hasilnya dpt la aku membawa bekal soto utk bfast hari ni.....1st time wat pegedel sebaik jadi....adik aku cakap dulu dia wat 1st time tk jadi.....berderai....nk bentukkan pegedel tu kena padat2 baru tk berderai.....nk resipi utk soto ke....aku tkde resipi la sbb pakai perencah yg sedia dijual di muar.....lupa lak nk ambik gmbr perencah soto tu....dgn guna perencah ni senang je nk wat soto ni tk perlu tumis2......rasa dia mmg sebiji soto johor la.....bukan mcm soto kl ni kuah sup ayam biasa.....soto johor kuah dia lain tau....sedap....aku kalo mkn soto kl rasa tk puas.....kena soto johor gak baru puas.....







yg ni lak gmbr masakkan aku minggu2 yg lepas....tk ingat bila.....tp semuanya bekal aku utk bfast di opis la.....aku kalo bfast kena heavy.....lunch dgn dinner yg simple2 pun tkpe.....bfast kena heavy kalo tk aku akan sakit perut dan sakit kepala sampai ke mlm sbb masuk angin....gmbr pertama tu tortila wrap....isi dlm
tortila aku letak daging burger,nugget dan hotdog....roti tortila ni korang boleh beli kt supermarket kt tempat roti.....isi tortila ikut korang nk letak apa....isi ayam bakar ke.....daging cincang ke.....byk je resipi tortila kt internet.....korang boleh ikut mengikut citarasa masing2.....gmbr kedua lak spaghetti aglio olio.....ramai yg kagum aku pandai wat spaghetti aglio olio ni.....padahal senang je nk wat spaghetti aglio olio ni.....korang rebus spaghetti sampai spaghetti masak....pastu toskan....kt kuali korang tumis bawang putih yg dicincang,bawang besar/bawang holland yg hiris,pastu masukkan seafood.....aku suka guna sotong dgn crab stick....tp ari tu aku guna sotong ngan udang....lps seafood dh masak korang letak la garam sikit,black pepper sikit dan chili flakes.....kalo tkde cili flakes korang ambik je cili kering potong serong2.....pastu letak spaghetti.....gaul2 bg rata.....dh siap....sbb tu aku suka wat spaghetti aglio olio ni berbanding spaghetti bolognese.....lgpun husband lebih suka spaghetti aglio olio ni berbanding spaghetti bolognese.....so kena la masak apa yg suami suka kan.....betul tak.....hihi.....




ok la itu je utk update kali ni.....harap2 gmbr2 mknn ni dpt memberi idea kt korang kalo ada yg tk tau nk masak apa....aku ni dh selalu masak pun kdg2 bosan gak dgn masakkan sendiri....bila bosan tu yg kadang2 teringin nk try benda baru....kalo try benda baru pun dh bosan akhir sekali mkn kt kedai la jawab
nye.....hihi....ok2 tk nk bebel pjg2 lg.....nk sambung wat keje.....jumpa lain kali  ye.....sekian......Assalammualaikum......




p/s: selain suka main masak-masak aku gak suka mkn2....dh 2 minggu berturut-turut gi bbq kt rumah kwn husband....dulu husband jarang nk ajak gi umah kwn2 dia kalo kwn2 dia wat mkn2.....skrg je sejak dh ada anak rajin lak gi jemputan dr kwn2.....aku lg la suka.....hihi.....
Friday, October 18, 2013 - 0 comments

haRi rAyA aIdiLadHa 2013

Assalamualaikum......malas nye nk menaip hari ni.....tp nk update gak cite hari raya aidiladha ari tu sebelum cite jadi basi.....seperti yg dh diberitahu pada entry smlm hari raya korban tahun ni kami sambut kt cheras.....turn sebelah family aku tahun ni.....disebabkan hari raya puasa hari tu turn kampung husband makanya hari raya korban tahun ni turn family aku la pulak.....selama 4 tahun kami menjadi suami isteri,tahun ni adalah kali k2 husband sambut hari raya korban di kl dan tahun ni adalah tahun pertama sambut hari raya korban bersama ibu dan ayah aku.....sbb masa 1st time sambut hari raya korban kt kl ibu ayah dan adik pompuan aku menunaikan haji di mekah.....so masa 1st time tu hanya aku,husband,along dan adik lelaki aku je......masak pun aku masak ala kadar je asalkan nmpk kelainan dr hari biasa dgn hari raya......aktiviti pun tkde wat apa.....lps smbhyg raya mkn pastu tgk tv tido.....mcm tahun ni lak ada ibu ayah and tambah meriah ada si kecik tu......tu yg rasa meriah juga la hari raya korban kali ni walaupun tk semeriah raya di klate.....sbb kalo kt klate meriah nye raya korban sbb jalan jem dan meriah dengan makan daging sampai nk pitam.......dan lagi meriah raya korban kt klate adalah family mertua aku selalu wat korban......mil akan beli anak lembu then bela lembu tu sampai lembu tu cukup syarat utk dilakukan ibadah korban......pastu mereka2 yg ambik bahagian dlm ibadah korban akan dtg berkumpul umah mertua sesudah je smbhyg raya.....dtg salam2 mkn2 sementara menunggu ibadah korban dijalankan.....segala proses dr mula lembu disembelih,dilapah dan diagih-agihkan semuanya dilakukan dirumah mertua.....pernah la sekali aku gi tgk dorang sembelih lembu time tu ayah mertua aku bg 1 bahagian utk aku dan husband wat korban.....mcm tahun lepas lak kami ambik 1 bahagian utk akikah muhammad aariz.....lepas dh agih-agihkan daging time utk masak lak......biasa mil akan buat sup dan goreng kunyit.....mlm lak adik beradik ipar akan wat bbq.....mmg meriah la mkn daging.....meriah sbb ada je org memberi daging......setiap kampung ada je org wat korban.....tu belum lg org jemput dtg rumah sbb wat akikah.....perhhh mmg meriah la.....




berbeza lak dgn kl ni.....aktiviti korban dijalankan di surau dan masjid.....pastu daging akan diagih-agihkan kepada mereka yg ambik bahagian dlm ibadah korban,mereka yg ada kupon dan mereka-mereka yg menolong semasa proses sembelihan dilakukan.....kalo tk mmg tk merasa la daging korban.....kalo dulu ayah aku masih sihat selalu gak la kami dpt kupon.....skrg ayah dh tk sihat dh tk aktif gi masjid surau mmg tk dpt la kupon2 semua ni.....ari tu pun aku dan husband dpt merasa seketul je tulang lembu korban.....tu pun ada jiran gi tolong masa sembelih lembu kt surau.....lps dh sembelih dorang wat sup tulang2 lembu.....pastu parent aku dpt la sikit daging korban.....tu yg aku cakap ngan husband kalo kt kmpg ni sampai tk larat nk makan daging korban.....bila kt kl sampai kena berebut2 lak ngan husband sbb nk merasa daging korban......







dr segi hidangan utk dimakan di pagi raya lak.....mcm biasa kalo di klate mmg tk special pun juadah samada raya atau tk raya.....kalo hari raya korban lg tkde juadah yg special sbb lepas selesai ibadah korban baru dorang akan gotong royong masak daging2 korban.....time tu baru meriah dgn makanan.....berbeza lak kalo
beraya di cheras,kalo raya je mesti kena ada juadah yg special.....kalo ikut tradisi mak aku,kalo raya puasa juadah simple je wajib kena ada nasi himpit kuah kacang.....pastu tambah la apa2 yg rasa nk tambah.....rendang ke ayam masak merah lemang ke ketupat pulut ke......kalo raya haji wajib kena ada nasi.....tp bukan nasi putih tau tp nasi tomato ke nasi minyak ke nasi beriani ke......pastu sejak aku dan adik pompuan aku dh kawen turn memasak pun ada giliran.....kalo turn aku raya ngan family aku makanya turn aku la yg memasak......kalo turn adik aku yg beraya ngan family aku turn dia la yg memasak.....so utk tahun ni sebulan sebelum hri raya aku dh google resipi2 utk masak nasi2 istimewa ni......sbb tu hari tu aku try wat nasi daging......tp hari raya hari tu aku tk wat pun nasi daging......aku wat nasi minyak sbb mak aku request nk mkn nasi minyak......so menu hari raya hari tu yg aku masak adalah nasi minyak simple tk letak susu cair,kari ayam yg tk berapa nk jadi sbb cair sbb tk pandai bajet masak byk2 sampai 2 ekor ayam,telur rebus goreng masak merah ros madu yg percubaan pertama mendapat dihati mereka2 yg merasa telur rebus goreng masak merah ros madu ni dan akhir sekali acar nenas timun mentah......tahun ni berbeza sikit ada menu tambahan laksa utara yg dimasak oleh jiran aku sbb ibu aku nk sgt makan laksa......





aku masak2 semua kt rumah aku je.....sbb aku jenis kalo masak tk suka org tgk.....nnt semua benda tk jadi.....sbb tu kalo balik kmpg ke or balik rumah mak aku ke mesti aku mcm liat sikit nk masuk dapur.....kah kah kah alasan sungguh.....ok berbalik cite memasak juadah hari raya.....aku konon2 ambik cuti hari isnin sbb nk memasak la.....pg tu konon2 nk prepare apa yg patut.....mlm lps maghrib terus masak je.....sekali pengasuh aariz minta cuti gak hari isnin tu.....husband aku lak keje.....makanya bila aku duduk berdua je ngan aariz mmg satu keje rumah tk menjadi la.....sbb nye aariz ni kalo aku ke husband aku ke masuk dapur mesti dia cukup marah kalo ktorg kunci pagar dapur tu.....mengamuk mcm ktorg dera dia je.....padahal dia mengamuk nangis semua sbb nk masuk dapur je....kalo masuk dapur reti dok diam tkpe gak....ni segala benda dia nk selongkar.....dh la kt dapur tu byk benda bahaya.....sbb tu kena pasang pagar kt dapur.....mmg tkde makna la nk bg aariz masuk dapur.....benda yg ktorg tk bg tu la yg dia nk wat.....tu pun hari isnin tu aku dok potong2 bawang kentang semua kt meja makan.....aariz aku suruh tgk tv tk nk.....duduk la dia kt luar pagar dapur tu sampai menangis meraih simpati kt aku nk masuk dapur.....padahal aku depan mata dia je.....cuma yg memisahkan kami pagar je.....tu pun dia nk bantai menangis kuat2.....aduiii sah la jiran2 ingat aku dera anak sendiri....



tp sebaik la ari isnin tu husband balik awal.....kol 4 dh sampai rumah....dpt la aku start keje awal sikit....tu pun berhenti jap berbuka puasa sambil tgk I Love You Mr.Arrogant dan solat maghrib.....lps tu baru start memasak.....kentang kentung kt dapur dr kol 8 sampai kol 10.30....siap2 masak kemas dapur packing lauk semua packing baju bajan terus shot gi rumah parent aku.....mlm raya ktorg bermalam di rumah parent aku.....esok pagi2 kol 5 pg dh bangun masak nasi lak....aku selalu mengalami masalah memasak nasi special2 ni.....kalo masak pakai rice cooker mesti nasi tk masak.....mesti kena kukus gak.....kenapa eh?????




inilah juadah pagi raya kami.....





lps smbhyg raya makan2 lps tu husband,along dan adik lelaki gi surau dan masjid konon2 nk tolong la sembelih lembu sekali gi surau dua2 ekor lembu dh selamat disembelih dan dilapah.....husband ajak adik aku gi masjid.....dpt la gak husband lepas rindu kt kmpg bila dpt gak tolong lapah lembu wlp sekejap.....erti hari
raya korban bg husband aku bilamana dpt sama2 sembelih dan lapah lembu.....bila tk dpt wat aktiviti mcm tu, tu yg tk meriah bg husband.....husband dpt tolong sekejap je sbb lps zuhur parent aku ajak gi rumah mak long dan mak busu aku.....ni yg berbeza nye raya korban kt kmpg dan cheras.....kalo kt kmpg tkde nye la
nk jln2 raya ni....tp kalo kt cheras tk kira raya puasa or raya korban mmg wajib gi rumah mak long aku sbb dia je yg tua dan sgt uzur dlm family mak aku.....tp tahun ni aku rasa meriah terlebih sbb terlebih kenyang sbb byk mkn....aku bukan saje gi rumah mak long aku.....sblm gi rumah mak long singgah rumah adik ipar aku
(adik husband) sbb dia pun tk balik kmpg gak.....at least dpt la husband lepaskan rindu kt kmpg bila dpt jumpa dgn adik dia kan.....kt rumah adik ipar mkn nasi minyak gak.....kt rumah mak long aku mkn soto.....rumah mak busu aku lak seperti biasa mkn laksa johor......balik rumah parent aku semula adik pompuan aku dtg bawa nasi jagung mertua dia masak.....aduiii mmg kekenyang sgt aku satu hari tu......sampai rumah aku dh kol 11.30.....sambung borak lak ngan husband sampai tk sedar dh kol 3pg.....sebaik esok tu cuti lg....cuti pun tk leh sambung tido sbb dh plan nk celebrate anniversary lak.....sudahnya aku rasa kepenatan aku sampai skrg tk hilang......hihi over tak.....





















ni gambar anak bujang aku di pagi raya......org dh dpt kaki berjalan je la keje nye.....pandai dh ajak ayah long dan ayah cu dia keluar jalan2....balik rumah tok ibu tok ayah ummi babah nk rehat.....wahai pakcik2 aariz sila layan aariz....

 

.

yg ni lak gmbr aariz ngan baby khadeeja.....baby khadeeja ni anak cousin aku....bila aku suruh aariz sayang baby....gitu la gaya nye....mula2 elok sayang....last2 dia nk hentak kepala dia kt baby lak....kalo gini mcm mn aariz nk ada adik ni.....jawapannya aariz tk bersedia lg nk jadi abg......hahahaha.....














p/s:minggu ni rasa cepat sgt sbb keje pun dua hari je.....esok dh jumpa weekend balik....esok sabtu sepupu husband kawen kt putrajaya.....ahad tk tau nk wat apa.....ingat nk beli la novel i love you mr arrogant tu.....weekend ni nk khatam novel.....tk sabar nk tau ending cite......hehe......






Thursday, October 17, 2013 - 0 comments

oUr 4th aNNiVerSarY

As Salam semua....rasa nye tk terlewat kot nk wish selamat hari raya aidiladha.....tahun ni kami sambut raya korban kt rumah parent aku.....mmg turn kl....so tkde la nk gaduh2 bagai....tp hari ni tk nk cite psl hari raya korban.....cite tu kita perap jap dulu.....hari ni nk cite psl anniversary kami yg ke 4.....alhamdulillah semalam 16 oktober 2013 merupakan ulangtahun perkahwinan kami yg ke 4....sedar tk sedar dh 4 tahun kami hidup bersama sebagai suami isteri....selama 4 tahun byk yg aku kenal psl suami aku.....byk yg aku belajar benda baru.....sikit2 cuba dengar nasihat suami berubah utk kebaikan.....selama 4 tahun kami jatuh bangun bersama.....selama 4 tahun kongsi suka duka bersama.....bersama suami aku bebas nak share apa saje.....hanya suami yg faham dan tahan dengan perangai aku.....suami juga la sentiasa bersama aku samada time aku susah mahupun senang....rumahtangga mana tk ditimpa badai.....rumahtangga mana tk diuji......hanya doa kami pohon semoga diberi kekuatan agar kami sama2 dpt harungi segala onak duri alam rumahtangga ini......semoga kasih sayang kami akan terus mekar dari hari ke sehari......harapan kami agar rumahtangga kami ini sentiasa diberkati oleh Yang Maha Esa......



sempena ulangtahun perkahwinan kami yg keempat smlm,aku dan husband dh plan utk ambik cuti sama2 and keluar jalan2 berdua je......kebetulan anniversary kami kena hari berkerja dan pengasuh aariz pun tk ambik tambahan cuti lps raya korban maka plan kami utk keluar jalan2 berdua dpt dilaksanakan.....bukan sengaja tinggalkan anak kt pengasuh wlp kami bercuti,tp sekali sekala kami perlu juga masa utk berdua.....serius aku cakap bila dh ada anak ni nk wat aktiviti berdua mmg agak terbatas....nk wat apa2 aktiviti mmg kena fikir psl anak....mcm nk tengok wayang ke karaoke ke bowling ke shopping ke.....event nk 'bersama' yg tuttt tu pun agak terbatas tau....hari keje kena tunggu anak tido dulu baru nk borak2 berdua wat apa yg patut berdua.....tu pun kdg2 aku kol 10 mata dh kuyu....weekend lak ada je aktiviti....kalo tk ke jemputan kenduri kendara,shopping beli brg rumah....tk pun gi rumah parent aku.....sejak ada cucu ni kalo sekali weekend tk gi rumah parent aku dorang dh merajuk.....kalo parent aku masih kuat lg boleh je aku tinggal anak aku kt parent aku weekend aku keluar berdua ngan husband....tp parent aku dua2 dh uzur.....so weekend time tk antar pengasuh mmg kami yg akan jaga anak kami......mmg masa utk berdua tu dh terbatas.....ditambah pulak tahun ni dr awal tahun sampai la dh bulan oktober ni mcm2 hal yg berlaku......mcm2 dugaan yg melanda.....sampai aku rasa kesian dekat otak aku ni yg tkde rehat asyik la berfikir lepas satu masalah satu masalah......jadi bila husband tanya apa plan utk anniversary kali ni.....aku cakap kali ni aku tk nk hadiah.....aku nk wat sesuatu yg bermakna yg betul2 memberi kesan pada diri.....dengar mcm kronik sgt kan diri aku ni....tp hakikatnya itu lah.....hanya suami aku je yg faham apa yg aku alami ni.....sbb tu aku cakap utk aniversary kali ni aku nk rehatkan otak aku sekejap......ye la wlp ada hari2 cuti....tp time tu badan je yg berehat.....otak tetap berkerja.....kali ni aku nk bg otak aku rehat jap.....aku cakap ngan husband jom la kita ambik cuti.....korbankan la cuti sehari utk kita rehatkan otak kita.....



makanya smlm cuti kami terisi dgn aktiviti2 seperti karaoke,tengok wayang dan makan-makan......time wat aktiviti ni aku dh cakap kt otak aku hari ni aku bg dia cuti.....so wahai otak ko buang sekejap hal2 keje,hal2 rumah,hal2 duit,hal2 keluarga,hal2 kawan2 dan hal2 dunia......cuma hal anak je tk dpt buang dlm otak fikiran ni.....mcm mn enjoy nye smlm setiap saat tetap ingat kt anak......sbb tu kami hanya memilih alamanda utk destinasi kami raikan ulangtahun perkahwinan kami smlm....alasan aku tk nk gi jauh2 nnt balik lmbt sian kt aariz nnt ambik dia lmbt.....tu pun smlm time nk beli tiket wayang byk la gak cite kena reject sbb waktu tamat yg tk sesuai.....lgpun smlm keluar dr rumah pun dh lmbt sbb penat beraya hari sebelum tu.....bayangkan bfast pun dh nk dekat kol 11.....sebaik sempat lg mkn bfast set old town white coffe.....



actually aktiviti kami smlm adalah aktiviti bajet.....almaklum la anniversary time tengah bulan.....pulak tu hujung2 tahun gini mmg ekonomi kami agak terhad sikit sbb ada je benda nk kena bayar.....start dr raya ari tu la.....kewangan asyik semput je.....bulan 7 raya....bulan 8 birthday party aariz.....bulan 9 balik kampung....bulan 10 raya haji+anniversary......bulan 11+12 kenduri kendara sepupu sepapat beli hadiah+bercuti bersama family+roadtax kereta mati+service kereta.....setiap bulan ada je yg memerlukan pengeluaran wang yg bertali arus......sbb tu mana yg boleh dijimat harus lah dijimat......memandangkan anniversary jatuh pada hari raya korban marilah kita berkorban dgn meraikan anniversary bajet namanya.......sbb tu utk bfast harus ambik set bfast wlp hajat besar nk mkn tempat gempak......set bfast old town white coffee dgn rm4 korang boleh dpt 1 bungkus nasi lemak+air.......nasi lemak dia not bad la sedap la jugak.....



pastu smlm kami ke alamanda naik motor je.....konon2 nak feeling-feeling romantik la gitu padahal nk jimat minyak dan byr parking.....hihihi.....so smlm aktiviti pertama kami kt alamanda adalah karaoke.....kt superstar karaoke kalo weekday dr kol 11 sampai kol 6 kot tk salah aku,ada promotion 1jam free 1/2 jam+2 air+2 snack = rm29.....so kami ambik pakej yg tu lah.....so melalak la kami laki bini kt dlm bilik karaoke tu tk perlu risau org marah ke apa....aku kalo karaoke ngan suami sendiri aku mmg tkde segan silu la nk melalak.....lantak la pitching lari ke tempo lari ke apa......sbb tu best kalo dgn suami sendiri ni.....boleh jd diri sendiri.....tk perlu nk jaga tingkah laku.....husband kenal sapa isteri dia ni.....lps dh melalak selama 1jam 1/2 kami gi tengok wayang lak......hari rabu wayang kan murah......sorang 8rgt je....tp tu la tkde cite best pun....last2 kami decide tgk cite lancai.....ntah betul ke tidak nama cite ni.....ala cite yg ada faizal hussein,erra fazira,dira abu zahar,wawa zainal......tp ok la cite tu.....cite tk berat.....utk kami yg nk santai2 ni sesuai la.....tk perlu la tgk cite yg berat2 kepala nk fikir......lps tengok wayang jln2 jap husband shopping baju sikit.....pastu tgk jam dh kol 4.30.....kami baru teringat blum lunch.....ye lah kan bfast dh lewat pastu tambah lak mkn snack time karaoke tu yg kenyang nk lunch awal.....kol 4.30 tu still kenyang lg tp tetap kena gi lunch gak sbb lps tu dh nk balik dh.....kan lewat lak ambik anak.....lunch kami pilih mkn kt garden....bab lunch ni je lah mahal sikit.....sorang mkn nk dekat 30rgt.....tp husband kata tkpe la at least ada special sikit utk anniversary ni......lgpun husband kata garden ni kedai mkn dia sesuai nk feeling romantik sempena anniversary.....aku pilih tempat duduk yg ada buai tu.....mmg terasa la romantik.....borak2 sambil ayun buai perlahan-lahan.....hehe.....bajet yg pengantin baru lak......mknn aku pilih mknn pasta apa ntah+jus epal......husband lak tk jauh ngan nasi pilih mkn nasi kerabu+cuppicino.....


lps makan kt garden dh kol 5.30.....terus balik rumah ambik anak......tu je la aktiviti kami smlm.....nk lebih dr tu tk dpt la sbb aku ngah bendera merah.....kah kah kah.....tkde rezeki suami aku utk anniversary kali ni.....hihi.....ok la penat dh menaip ni.....esok aku sambung cite psl raya aidiladha lak eh......minggu ni bos2 aku semua gi tokyo.....so boleh curi2 masa sikit update blog.....hehe.....lgpun hari ni aku start masuk opis setelah cuti selama 5 hari.....so hari ni rasa mcm thursday blues la.....boleh lak gitu kan.....hihi.....



ok la jom layan gmbr......malas aku nk upload satu2 gmbr.....sejak dh pandai guna application edit2 gmbr dlm phone ni senang sikit keje aku nk upload gmbr dlm blog......gabung2 semua gmbr.....edit sikit2.....dan upload.......maka hasilnya gini lah:


kami kenal 2007....2008 couple dan bertunang.....16/10/2009 akad nikah......16/10/2010 our 1st anniversary wat kenduri kesyukuran sekali dgn house warming......16/10/2011 our 2nd anniversary sehari sebelum parent belanja mkn and on that day kami kuar mkn kt restoren chinese muslin food+tukar2 hadiah.....16/10/2012 our 3rd anniversary time tu aariz baru 51 hari kecik lg kami just beli mknn dan mkn dirumah+tukar2 hadiah gak........16/10/2013 our 4th anniversary aariz dh 13 bulan tkde tukar2 hadiah just spend time together with husband hanya kami berdua........





16/10/2013#bfast old town white coffee#alamanda karaoke#alamanda GCS cinema#lunch garden#red velvet cupcake
















p/s:tahun depan tahun kelima,dh plan ngan husband.....kalo dimurahkan rezeki dipanjangkan umur kami plan nk celebrate anniversary dgn gi bercuti lak......so haruslah kumpul duit dr skrg.......


Monday, October 7, 2013 - 0 comments

peNgALaMaN aNaK kEnA dEmAm cAmPaK pARt 2

As Salam......entry hari ni nk abiskan entry pasal aariz kena demam campak......part 2 ni entry bergambar.....malas nk cakap panjang jom layan gambar je la.......







walaupun masih selsema tp still ceria.....dh la satu hari dok keluar rumah beraya......keluar pagi mlm baru sampai rumah.....tp aariz sgt good boy......tk meragam pun.....



time ni badan ngah dedar dedar.....muka pun masham je......time ni mmg dia bad mood.....asal kereta berhenti je menangis......time ni ngah berhenti rehat kt R&R Gua Musang......


time ni mmg ngah meragam sangat-sangat.....demam time ni dh kebah.......ni ngah dok layan dia main la.....mmg kena berkepit je ngan dia......kdg2 ngah main dok merengek......




19/9/2013
time ni betul2 ruam campak dh keluar di serata badan dia.....ni baru balik dr klinik.....dok buka baju nk sapu krim ruam campak.....





alhamdulillah time ni aariz dh kurang meragam.....ruam campak pun dh keluar abis.....tp aku perasan ruam tu tk keluar kt bahagian tgn just kt tapak tangan je.....ruam tu last sekali keluar kt kaki.....time ni saje je tk bagi dia main pakai baju sbb takut berpeluh kan miang ke gatal ke kan meragam lak......



time ni ruam campak dh makin hilang.......tgl kt muka je.....so husband ajak keluar gi jln2 sbb bosan kan cuti2 dok rumah je satu hari.......time ni aku suggest gi aeon setiawangsa je sbb sejuk berair-con.....kan keluar tempat panas2 kan takut berpeluh meragam lak dia.....time ni mmg aku pakaikan dia baju tk berlengan sbb takut dia berpeluh wlp gi tempat berair-con.......





aktiviti aariz semasa di aeon setiawangsa.....time ni mmg ligat dia......tk nk dok dlm stroller dan tak nk dipegang......nak berjalan sendiri je.....sebaik aku pakaikan dia baju tk berlengan......dia dok ligat berjalan tu berpeluh lak gak.....tengok la muka dia ceriakan......alhamdulillah........



ni time seminggu selepas aariz kena demam campak.....alhamdulillah makin sihat......ni ngah tengok bola ngan babah dia......tu yg dua2 nampak kusyuk tu......



dan akhir sekali gambar masa 2 minggu selepas aariz kena demam campak.....dh makin ligat dh skrg ni.......alhamdulillah syukur sgt tkde yg serius melanda muhammad aariz......semoga muhammad aariz sentiasa diberi kesihatan yg baik......





p/s: tiba-tiba skrg ni jadi minat lak nk edit2 gmbr jd mcm gmbr2 kt atas.......ni lah hobi terbaru aku......hehe......


Friday, October 4, 2013 - 2 comments

peNgALaMaN aNaK kEnA dEmAm cAmPaK pARt 1

As Salam semua.....


minggu lepas adalah minggu malas bagi aku.....sbb tu tkde apa2 entry baru minggu lepas....keje kt opis ni pun malas nk wat gak sbb tu byk keje tertangguh spjg minggu lepas....minggu ni ari isnin masuk2 opis terus semangat nk wat keje....oleh kerana byk keje tertangguh minggu lepas jd nye sepanjang ari isnin dok ngadap
siapkan keje je.....baru 1 hari mood rajin dtg minggu ni,ari selasa dilanda selsema lak....nk wat apa pun jd tk larat je kepala berat sbb selsema....dok menaip entry ni dr ari selasa lg ni tak siap2 satu entry....taip sikit berhenti.....pastu rasa larat taip balik....sama la ngan wat keje pun....bila tk larat berhenti jap.....mmg tk larat sungguh la selsema ni.....tp macam mana tk larat sekali pun aku tetap nk wat cepat2 entry psl aariz kena demam campak sebelum ia makin lupus dlm ingatan aku.....nk abadikan gak dlm blog ni psl aariz kena demam campak....sbb blog ni lah tempat rujukan aku dikemudian ari nnt......



muhammad aariz kena demam campak semasa usia 1 tahun 2 minggu.....dia punya meragam tk payah cakap la.....dia start tk sihat dr 6/9/2013 lg dh.....time tu mula2 dia selsema.....pastu batuk.....pastu baik jap.....demam lak.....time demam tu aku dh pelik dh.....sbb selsema dan batuk dh baik baru nk demam....aariz biasa kalo selsema batuk kalo demam akan terus demam time dia masih batuk selsema......pastu tk pernah2 la aariz demam suhu sampai cecah 38.5c tp time tu demam sampai
38.5c.....selalu aariz demam biasa2 je.....plg tinggi suhu 37.5.....kalo lepas bagi ubat bawa gi klinik doktor check mesti suhu dh turun jd normal....tp kali ni tak....dh bagi ubat bawa gi klinik suhu still 37.8....pastu lg satu pelik aariz akan meragam time demam je.....tp kali ni badan dh tk panas dah.....demam pun dh
baik tp dia punya meragam sampai kami suami isteri hilang sabar juga la.....sampai terbebel la kt aariz dok complaint cakap ktorg penat.....hurm bila ingatkan balik rasa menyesal lak.......tido malam tk payah cakap la....gi keje mata masing2 jadi macam mata panda.....mlm2 aariz meragam setiap 1/2 jam dia akan bangun
menangis melalak tepuk2 bagi susu pun tk nak diam tido.....aku ada cite psl aariz meragam kt entry sebelum ni....kan aku ada cite tk tau knp aariz dok meragam kan....bila dh kuar ruam campak kt badan dia bgtau mak aku mak aku cakap aariz kena campak......then aku google simptom2 campak baru la perasan yg aariz dok meragam tu sbb dia tak selesa miang gatal ruam campak tu......org kata bila dh kuar abis satu badan ruam campak tu dh tk miang gatal lg dh....so inilah kronologi dr start aariz kena selsema sampai lah ruam campak tu semua dh keluar satu badan.......


6/9/2013 :

ptg balik keje aku perasan hidung aariz berair.....makin lama makin byk.....kami suami isteri dh syak dh aariz selsema.....mlm tu gi beraya umah pakcik aku kt cheras....on the way gi umah pakcik aku tu aariz tido.....sampai umah pakcik aku pun dia tido.....tp time ktorg dh nk balik dia dh sedar.....tp badmood.....time tu dh meragam tk nak ngan org lain.....aku syak dia meragam sbb selsema.....aariz kalo selsema mmg meragam sbb tk selesa hidung......malam tu gak aku bg dia ubat selsema sbb nk dia cepat sihat sbb 12/9/2013 aariz ada ENT test kan.....ENT test tk leh selsema dan batuk yg teruk sbb takut kahak akan effect result......hidung dan telinga kan berkait......


7/9/2013 :

hari tu satu hari dok gi beraya.....dr open house opis husband,ke rumah kwn aku,then doa selamat pindah umah mak busu aku dan akhir sekali beraya umah pakcik aku.....time beraya kt umah pakcik aku tu wlp dh mlm and dah satu hari aariz dok berjalan mood dia nampak ok je.....tkde lak nmpk dia meragam wlp selsema dia masih ada lg.....


8/9/2013 :

hari tu tk gi mana2 pun just kuar gi mkn kenny roger kt jusco cheras selatan tu je.....tp time ni aariz still mood ok wlp time ni still selsema+dh start batuk....


9/9/2013 - 11/9/2013 :

sepanjang hari2 tersebut aariz still selsema dan batuk.....aku still tk putus2 bg ubat+guna kaedah2 tradisional sekali semata-mata nk pastikan aariz sembuh cepat dr selsema dan batuk sbb 12/9/2013 ada ENT test.......malas nk postpone date appoitment sbb cuti dh apply....nk tukar date cuti satu hal la pulak.....byk
cite....so selagi leh ikhtiar utk aariz sembuh baik gunakan kesempatan yg ada......tp sebenarnya selsema dan batuk dia kali ni tkde la teruk sgt.....kahak pun tk bunyi kuat sgt....aariz still leh tido and aariz still tk meragam.....kalo selsema yg teruk aariz mmg tk leh tido la sbb hidung tersumbat.....


12/9/2013 :

alhamdulillah berkat tk putus2 bg ubat dan try mcm2 kaedah tradisional selsema dan batuk aariz makin kurang.....so appoitment pada ari tu diteruskan.....mcm biasa kalo ada appoitment kt hospital serdang mesti lepas solat subuh kami dh bersiap2.....aariz pun mandi awal ari tu.....agaknya disebabkan aku mandi agak awal pagi dlm kol 7 mcm tu.....dh tu mandi air sejuk.....hidung aariz berair balik.....tp sebaik tk effect result ENT dan bila Paed check dada dia tk dengar kahak yg teruk....kalo tk kena wat appoitment lg sekali......


13/9/2013 :

pada ari tersebut mmg dh plan ngan family aku nk balik kampung husband aku.....kebetulan kan time tu cuti 3 hari direct and along aku dpt hotel penginapan free tk kesah kt mana2 tempat kt semenanjung ni.....bila tanya ibu,ibu kata dia teringin nk gi klate nk jumpa besan dia.....husband aku on je sbb balik kmpg kan sapa tk suka.....kami gerak ari jumaat malam sabtu....kami gerak dr umah family aku dlm kol 9 mlm.....sampai kmpg 9 pg......ambik ko 12jam tu.....sbb byk berhenti bawa org tua kan kena lah byk berhenti.....pastu ada la jln jem sikit.....bila gerak balik kmpg mlm tu aariz byk tido......sbb tu kami suka gerak mlm.....tp yg tk best gerak mlm sbb sejuk.....selalu mesti aariz akan selsema.....aku mmg risau part yg tu.....husband suruh pakai baju tebal2 kt aariz.....pastu pakaikan stokin......selimut dia tebal2......air con kereta mmg tk menghala ke dia la......tp tu la geram lak aku kt husband bilamana ada sekali tu kami berhenti kt r&r gua musang,time tu aariz dh terjaga.....husband bawa keluar dia dr kereta.....time tu aku dh bising2 dh sbb husband bawa keluar aariz tanpa tutup kepala.....aku risau embun mlm nnt aariz selsema balik......tp spjg on the way balik kmpg tu aariz dh start meragam sikit.....aku syak maybe dia bosan dok lama sgt kt carseat dia tu.....ialah 12 jam tu.....aku pun naik kematu gak......


14/9/2013 :


tp bila dh sampai kmpg aariz ok je.....elok je la dia nk bermain ngan pakcik dan makcik dia.....kt kmpg time ari tu hujan.....hujan dh ptg2.....mlm tu aku ngan husband plan nk ajak family aku mkn kt luar and jln2 kt area kb.....ibu teringin nk gi wakaf che yeh......so mula2 gi mkn steamboat kt area pengkalan chepa....aariz start meragam dr kt situ la......ktorg fikir maybe tempat tu panas or maybe aariz nk tido.......mmg spjg ktorg mkn aariz sikit2 dok merengek meragam.....tk nk lgsg tu ngan adik dan abg aku.....selalu dia ok je nk ngan adik beradik aku.....dh la dia tk nk ngan adik dan abg aku,pastu bila letak kt baby chair pun dia nangis.....bila husband dok dukong pun nangis gak.....dia nak dukong sambil berdiri tk nk duduk.....so mmg ktorg syak dia panas and nk tido je la.....pastu kebetulan tempat tu byk kucing....aku kan takut kucing....kalo ada kucing mmg aku sanggup tk mkn or mkn dlm kereta....tengah2 mkn ada kucing dtg meja kami terus aku menjerit terkejut dengan aariz sekali terperanjat dengar aku jerit.....apa lg makin kuat la dia dok bantai menangis....so aku ckp kt husband biar aku mkn dlm kereta....aariz biar dok dlm carseat konon nk suruh dia tido la.....mana tau dlm kereta on air con sejuk dia leh tido.....sekali dia bantai melalak bila ktorg letak dia dlm carseat dia tu....aku dok pegang pun dia bantai melalak gak....last2 husband ajak balik......husband kata maybe aariz ngantok tp tk selesa nk tido....so aku call family aku bgtau yg ktorg tk dpt join gi wakaf che yeh......sebaik balik rumah elok je aariz tido sampai pg....tkde lak meragam tengah2 mlm....so mmg ktorg syak aariz mmg ngantok sbb tu buat perangai......


15/9/2013 :


bangun pg tgk aariz ceria je.....nmpk elok je dia main......tp aku prsn badan dia panas mcm dedar dedar gitu.....aku cakap ngan husband knp badan aariz panas.....mak mertua aku cakap maybe sbb baru bangun tido tk mandi lg tu yg badan panas......tp naluri aku sebagai seorang ibu mmg dpt rasakan yg aariz demam........tp ktorg still teruskan gak aktiviti bawa family aku jalan2 kt negeri klate......kami plan nk ke pasar siti khatijah dan rantau pjg......masa on the way ke pasar siti khatijah aariz tido.....tp bila dh sampai pasar siti khatijah aku tgk muka aariz masam je.....husband rasa badan aariz still dedar....aku cakap husband sah aariz demam....ktorg pelik la tiba2 je aariz demam.....nk kata selsema ke batuk ke spjg kt kmpg mmg dh tkde selsema batuk dia.......mak aku cakap maybe aariz demam terkejut sbb terperanjat aku jerit terkejut kan kucing.......lps kuar dr pasar siti khatijah tu aku bg aariz ubat demam,lap2 kan badan dia and tukar kan baju tk berlengan.....dr pasar siti khatijah ktorg ke rantau panjang.....kt rantau panjang rasa badan aariz dh sejuk dh lps dh makan ubat.....dr rantau panjang singgah wakaf che yeh sbb mlm sebelum tu kan tk sempat nk gi.....so nk lepaskan hajat mak aku husband ajak singgah gak.....time kt wakaf che yeh ni badan aariz dedar balik.....time ni dia dh start meragam tk nk dok dlm car seat la.....tk kasi kereta berhenti la nk kereta berjalan je la.....time kt wakaf che yeh ni aku bg ubat balik and time bg ubat ni dia muntah sbb dok menangis sambil makan ubat mana tk muntah.....aariz kan makan ubat suka wat drama.....



mlm 15hb tu gak ktorg gerak balik kl.....tp ktorg gerak lewat.....kol 11.30mlm baru gerak....bg driver rest puas2 dulu.....masa nk on the way balik rasa badan aariz dh kebah.....sebaik time balik kl 8 jam je....byk gak berhenti sbb driver ngantok.....tp sian kt husband dh la ngantok berhenti konon nk lelap barang 1/2 jam ke sejam ke tp aariz lak dok meragam bila kereta berhenti.....time ni pun aku dh start pelik.....tk pernah2 la aariz mcm tu.....selalu bila masuk kereta mlm2 sejuk air con mesti dia bantai tido......kalo ktorg berhenti pun dia tk sedar.....ni tk asal kereta berhenti je dia menangis meragam......


16/9/2013 :


kami sampai kl kol 7.30 tp sampai umah dlm kol 8 la.....mula2 husband tny nk berhenti mkn ke tp aku kenyang lg sbb masa berhenti kt r&r gua musang aku dah bantai mkn maggi tomyam wlp kt umah mertua dh melantak nasi sampai 2 pinggan.....mmg kenyang la nk masuk bfast pun.....husband kata balik umah dulu la dia penat nk rehat.....time lunch nnt baru keluar.....sekali sampai ke mlm kami tk keluar sbb nye aariz dok meragam je.....tengah2 main pun boleh dok merengek.....badan dia time tu mmg panas sikit.....check suhu time tu 37.5.....still bg ubat setiap 4 jam.....ari tu mmg penat sgt kami suami isteri.....nk gilir2 tido pun tk leh sbb mata tk leh lelap dok dengar anak merengek je....mlm baru husband keluar gi beli mknn.....siang tu aku masak ala kadar je.....aku just masak sup ayam je.....itu je yg larat masak.....nk keluar malas sbb penat....so masak je la ringkas2.....time husband keluar gi beli mknn time tu mula2 aariz dh tido....tiba2 dia bangun
nangis....time tu aku rasa badan dia still panas.....aku check suhu dh 38....aku terus bg ubat and call husband ajak gi klinik.....



kami ke klinik 1 malaysia je.....sbb aariz kalo demam mkn ubat dr klinik 1 malaysia mmg serasi.....tp tk tau lak knp kali ni mkn ubat demam tk nk kebah lak.....padahal mkn stok ubat yg diambik dr klinik 1 malaysia.....sampai kt klinik MA check suhu jd 37.8....MA tanya pasal ubat....aku cakap la ubat yg dr klinik 1malaysia gak.....MA tanya bila ambik.....aku cakap dh 2 or 3 bulan lepas.....MA cakap biasa nye ubat cecair ni kalo dh start bukan keberkesanan ubat adalah selama 2 or 3 minggu.....kalo lebih drp tu keberkesanan makin kurang.....sbb tu demam lambat kebah.....bukan ubat tu tk leh makan tp keberkesanan tu dh menurun......ok some new info kami dpt pd ari tu.....so u all mana2 ubat cecair yg dh dibuka lepas 3 minggu korang ambik la ubat yg baru ye utk keberkesanan yg lebih baik...... 


aku tanya MA nk bg ubat baru ni ke kt aariz....MA kata tunggu 4 jam....tp lepas 4 jam kalo aariz tido tk payah kejut la mean demam dia dh ok la.....so mlm tu kol 12 ktorg tgk aariz tido mcm lena je.....baru la ktorg dpt rest and tido.....bayangkan dr on the way klate ke kl tk rehat2.....lg kesian husband la....tk tido lgsg....so mmg mlm tu ktorg tido tk sedar lgsg.....aku sedar2 bila aariz dh nangis menjerit kuat sgt.....terkejut ktorg....aariz tk pernah nangis jerit kuat2 mcm tu....maybe dia dh nangis lama cuma ktorg je tk sedar.....dh lama sgt nangis tu yg dia menjerit.....aku rasa badan dia panas sgt.....check suhu dh 38.5....kelam
kabut aku dan husband.....disebabkan panic sgt aku sampai menangis.....husband marah tk bg nangis sbb dia kata kalo panic tk leh nk fikir.....husband suruh bg ubat then ktorg jelum aariz.....dlm 1/2 jam mcm tu aariz dh tido balik.....tp aku tk leh tido.....sekejap2 kan bangun check suhu dia.....aku bg husband je tido sbb sian kt
husband penat drive ngan tk cukup tido......aku mmg dh plan nk el je keesokkan ari nye wlp demam aariz dh kebah sbb aku risau kalo tiba2 suhu aariz naik mendadak kt umah pengasuh nnt....panic lak pengasuh nnt......


17/9/2013 :


aku sorang je el ari tu.....husband mula2 nk el gak tp dia tgk demam aariz dh kebah and aariz pun dh nk main dan melasak,husband gi la gak keje.....hujung2 tahun ni kan cuti husband tinggal berapa hari je....aku tkpe still under probation.....ambik unpaid leave.....spjg satu hari aku dok jaga aariz agak penat la gak.....bukan sbb dia meragam demam tp sbb dia cirit birit....demam dh baik cirit lak....cirit sampai tembus seluar sampai ke lantai....time ni aku dh prsn muka aariz naik ruam2....ktorg ingat enzema....aariz mmg ada enzema.....tp enzema aariz akan muncul bila aariz terlampau berpeluh sbb panas atau aariz termakan ikan bilis....tp nk kata aariz termakan ikan bilis mmg tk la sbb aku yg pantau apa yg aariz makan....so husband cakap maybe sbb cuaca panas kot kt kmpg....ok boleh diterima alasan tersebut....tp sebenarnya tk ar panas sgt kt kmpg tu sbb still hujan gak kt kmpg.....mlm tu husband ajak gi mkn nasi arab sbb husband kesian tgk aku penat seharian jaga aariz sorang2.....lgpun aku bila dok umah berdua je ngan aariz mmg tk sempat la nk masak sbb aariz ni sampai skrg tk reti nk dok sorang2 kt ruang tamu main sendiri.....mesti nk ada org teman.....masa gi mkn nasi arab tu nmpk aariz ok je la....mmg tk reti dok diam dlm baby chair.....tp aariz tkde selera nk mkn....yg ni mmg biasa la kalo setiap kali aariz demam mesti dia tk nk mkn.....tp kali ni setiap kali aku nk bg mkn mesti dia keluar kan lidah dan masukkan jari dlm mulut.....masa dia keluarkan lidah tu aku prsn lidah dia mcm putih2 ulser gitu.....aku dh risau kot2 la aariz kena penyakit kuku kaki tangan dan mulut (HFMD)
tu.....tp aku pernah la baca psl sakit HFMD tu tk salah aku ada demam+ruam kt pelipat kaki tangan dan ulser mulut.....minum susu pun tk nk.....tp aariz bukan ulser mulut tp lidah.....aariz still nk minum susu lg.....and demam dh kebah 100%.....so aku rasa aariz bukan kena HFMD......sebaik mlm tu aariz tido elok je.....tkde bangun meragam......so aku fikir aariz dh 100% sihat la.......


18/9/2013 :


aku dh start keje dh time ni.....time ni tk tau aariz nk kena campak....aku pun dok la wat nasi lemak bekalkan kt aariz.....nasi lemak+telur.....telur ok....gatal.....tp bila aku tny pengasuh dia meragam ke pengasuh kata ok je tkde meragam cuma tk nk mkn,still cirit birit and lidah dia still ada putih.....so aku ingat ok la sekali mlm tu time tengah mlm start dia meragam mcm aku ada cite kt entry sebelum ni....time ni dia meragam siap garu2 kt pelipat kaki dia.....aku tgk ada ruam.....kt muka time ni dh makin byk dh ruam....so aku ingat enzema and aariz gatal tk leh tido aku dok la sapu ubat enzema je......tp still dok meragam sampai ke pg.....


bila dh tau aariz kena campak bila teringat yg dia meragam ni baru aku perasan yg dia meragam maybe sbb gatal sbb mkn telur.....huhu kalo aku tau dr awal aku mmg tk bg telur ok.....tkpe la benda dh jadi tk leh nk kesalkan.....itu yg dinamakan dugaan......



19/9/2013 :


lg sekali aku wat kesalahan.....sbb kan tk tau aariz kena campak aku sekali lg bekalkan aariz dengan benda gatal2 dan berminyak....ari tu aku bekalkan aariz keaw teaw goreng letak ayam dan telur....tp kali ni dr siang lg aariz dh meragam.....kt umah pengasuh pun dia meragam......setiap kali meragam mesti garu muka dan
pelipat kaki.....mybe sbb gatal mkn ayam dan telur.....antara sebab aku tk notice ruam kt muka aariz sbb campak adalah kerana aariz kena campak halus....kt muka aariz ruam dia sebiji mcm enzema....kt badan tk naik apa2 ruam pun.....sbb tu aku fikir enzema sbb aariz kalo enzema mmg naik kt muka,pelipat kaki tangan dan celah telinga.....badan mmg tk naik ruam.....tp bila dh nk ptg baru la badan dia naik ruam.....ruam kt badan ni baru jelas nmpk mcm campak.....tp pengasuh aariz cakap tk sure gak campak ke tk sbb halus sgt.....


so mlm tu gak ktorg bawa aariz gi klinik 1malaysia lg.....MA cakap kalo dr mata kasar nmpk mcm campak la.....simptom2 dh mcm campak.....tp sebenarnya MA cakap kalo nk betul2 confirm kena campak kena check darah.....tp MA kata try bg ubat krim utk ruam dan kalo demam bg ubat demam.....kalo dlm tempoh 5 hari tk ok gak kena gi KK check darah sbb takut bukan campak tp allergic.....MA cakap utk demam campak dan utk budak bawah 2 tahun ubatnya adalah krim ruam dan ubat demam.....ubat tk byk yg leh bg utk budak bawah 2 tahun ni......psl cirit birit MA just bg air garam je....utk ulser kt lidah MA suruh bg byk air masak dan cuci betul2 puting botol susu dan try cuci mulut aariz.....so balik umah mlm tu gak aku sapu krim ruam campak tu kt badan aariz and bg air garam......ubat demam tk bg sbb aariz tk demam.....alhamdulillah mlm tu aariz tido lena sgt.....tk meragam lgsg.....standard la bangun nk minum susu.......


20/9/2013 :

ari tu aku and husband tk cuti pun....ktorg still antar aariz kt umah pengasuh....lgpun aariz dh tk meragam dan tk demam....tp ktorg standby gak kot2 pengasuh call bgtau aariz meragam or demam ke mmg kena cuti dan balik ambik aariz bawa gi klinik.....tp pengasuh cakap aariz ok je spjg ari tu.....dh ligat bermain.....dh tk
garu2 dh......mlm tu family aku dtg bawa air kelapa.....mlm tu gak bg aariz minum air kelapa dan mandikan dia air kelapa.....org kata dh guna air kelapa jgn guna ubat doktor.....so mmg aku dh tk sapu dh krim ruam campak tu......spjg mlm tu aariz dok main tanpa berbaju sbb aku takut aariz dok ligat main berpeluh melekat kt baju dan badan gatal lak nnt.....nk tido baru aku pakaikan baju......


21/9/2013 :

ari sabtu ari cuti kan mmg peluang aku nk jaga aariz betul2 bg cepat sihat.....aku tk bg aariz mkn benda gatal2....aku bg dia sayur je....lgpun dia still tkde selera nk mkn.....pastu org cakap budak kena campak jgn goreng mengoreng di rumah.....sampai seminggu aku tk wat aktiviti goreng menggoreng di rumah.....husband nk goreng keropok pun aku tk bg.....hahaha last2 husband bakar je keropok dlm oven.....ntah mn dpt idea aku pun tk tau.....ada ke bakar keropok dlm oven.....tk kesah la abg asalkan jgn nk goreng menggoreng ok dlm rumah.....seminggu gak la aku haramkan aktiviti goreng menggoreng dlm rumah ni.....padahal ruam campak aariz makin menghilang masa ari sabtu tu lg......tp ummi dia ni over haram terus aktiviti goreng menggoreng selama seminggu......mandi pun aku tk bg aariz mandi.....spjg ari sabtu mmg aariz tk mandi la.....aku lap badan dia ngan air kelapa je.....ikutkan hati tk nk keluar nk dok umah je satu hari tu.....tp husband ajak gak keluar sbb bosan satu hari dok umah.....last2 ktorg keluar gi jusco dekat umah tu je.....tu pun gi sekejap je.....lps husband dh beli jam yg dia nk terus ktorg balik umah.....aku malas nk keluar bukan apa risau takut aariz kena hujan.....org kata kalo kena hujan nnt campak tu tinggalkan kesan.....


22/9/2013 :

time ni ruam2 campak kt badan aariz mmg dh hilang 100%....tinggal muka je.....actually kt muka tu mmg lmbt hilang.....aku perasan baru minggu ni hilang sepenuhnya.....oleh kerana aariz nye campak dh hilang keseluruhan,husband ajak gak gi jln2 ari ahad tu.....husband tny nk gi mana....aku cakap aku teringin nk gi aeon setiawangsa.....serius aku tak pernah lg jejak kaki ke aeon setiawangsa tu.....so time pergi tu mcm jakun je.....tk abis2 cakap ngan husband nk datang lagi nk dtg lagi.....aariz pun happy main2.....tk nk dipegang tk nk dok dlm stroller.....asyik nk lepas berjalan je......alhamdulillah syukur tgk perkembangan muhammad aariz yg makin sihat......



23/9/2013 - 26/9/2013 :

walaupun aariz dh baik demam campak sepenuhnya,aku still tk bg aariz mkn benda gatal2.....aariz just mkn ikan dan sayur.....ikan pun bg ikan tk gatal....ikan selar,ikan merah dan ikan tenggiri....kaedah masak pun guna kaedah rebus kukus tanpa minyak.....roti pun bg roti kosong je.....pastu bg biskut.....tu je lah mknn
aariz spjg minggu tu....aku nk aariz betul2 sembuh sbb tu tk nk bg dia mkn benda gatal2.....kot2 la tk sembuh sepenuhnya pastu aku bg dia benda gatal2 kan meragam balik pulak.....ntah la aku dh mcm fobia lak skrg.....asal aariz meragam mlm2 mesti aku bangun check satu badan dia.....risau kot2 kena campak lg......


27/9/2013 - 29/9/2013 :

ari jumaat tu baru aku berani bg aariz mkn ayam......aku wat nasi ayam utk aariz.....time ni pengasuh kata aariz dh makin selera mkn.....weekend tu baru lah aku rasa seronok bawa aariz gi jalan2.....tk perlu risau hujan takut ruam campak tinggalkan kesan ke.....tk perlu risau berpeluh gatal miang nnt aariz meragam
ke.....nk bg mkn pun dh tk risau dh leh bg ayam dan telur......


itu lah serba sedikit kronologi aariz kena demam campak.....org kata kalo dh kena demam campak sekali tu je kena....tk kan berulang lg.....harap2 gitu la.....tp mak aku cakap aku masa kecik2 sampai 2 kali kena campak dan sekali kena chicken pox....so ktorg bersedia je la kot2 aariz ikut genetik aku......lps ni kalo ada
tanda2 mcm ni lg aku dh tau la yg itu adalah tanda2 demam campak:

- demam panas = aariz demam suhu 38.5

- meragam susah tido mlm disebabkan miang gatal ruam campak dan juga sakit otot = ye la mmg ketara....bila husband urut2 badan aariz letak minyak baru aariz leh

tido.....so ktorg fikir aariz sakit urat sbb dok lama dlm kereta time balik kmpg.......

- ada kalanya budak akan kena cirit birit = ni pun mmg ketara

- tkde selera makan = mmg ketara

- ada kalanya budak akan ada merah2 dlm mulut mcm ulser = aariz kena kt lidah

- ada kalanya budak akan ada selsema dan batuk = kena selsema dan batuk dulu.....dh baik baru demam.....tp masa meragam demam tu ada batuk balik.....ingat batuk

sbb sakit tekak dok jerit2 menangis.....

- lesu dan lemah = yg ni mmg sepanjang aariz dok meragam mmg nmpk lesu tk bermaya la.....

- mata merah dan berair = yg ni je aariz tkde

- ruam-ruam merah.....biasanya ruam akan naik bila demam dh kebah = ruam2 aariz sgt halus sampai ingatkan enzema.....




syukur alhamdulillah aariz skrg sejak baik demam campak ni makin ligat makin byk akal dan makin menguji kesabaran ummi dan babah dia.....semoga aariz sentiasa diberi kesihatan yg baik serta cergas cerdas seperti kanak2 sebaya dia.....diharap juga semoga aariz dikurniakan akal fikiran yg bijak pandai....ok lah aku rasa aku kena stop dulu kot cite aku ni.....dh pjg berjela lak.....niat dihati dan letak gmbr-gmbr aariz dr kena campak sampai la skrg......tp mcm pjg lak.....edisi gmbr-gmbr kita wat part 2 lak eh......sekian dan jumpa lg.....


p/s: dalam sedar tk sedar busy aariz kena demam campak,aariz genap 13 bulan ari sabtu ari tu.......sbb tu makin byk akal skrg ni.....org dh besar katakan.....