Friday, October 4, 2013 - 2 comments

peNgALaMaN aNaK kEnA dEmAm cAmPaK pARt 1

As Salam semua.....


minggu lepas adalah minggu malas bagi aku.....sbb tu tkde apa2 entry baru minggu lepas....keje kt opis ni pun malas nk wat gak sbb tu byk keje tertangguh spjg minggu lepas....minggu ni ari isnin masuk2 opis terus semangat nk wat keje....oleh kerana byk keje tertangguh minggu lepas jd nye sepanjang ari isnin dok ngadap
siapkan keje je.....baru 1 hari mood rajin dtg minggu ni,ari selasa dilanda selsema lak....nk wat apa pun jd tk larat je kepala berat sbb selsema....dok menaip entry ni dr ari selasa lg ni tak siap2 satu entry....taip sikit berhenti.....pastu rasa larat taip balik....sama la ngan wat keje pun....bila tk larat berhenti jap.....mmg tk larat sungguh la selsema ni.....tp macam mana tk larat sekali pun aku tetap nk wat cepat2 entry psl aariz kena demam campak sebelum ia makin lupus dlm ingatan aku.....nk abadikan gak dlm blog ni psl aariz kena demam campak....sbb blog ni lah tempat rujukan aku dikemudian ari nnt......



muhammad aariz kena demam campak semasa usia 1 tahun 2 minggu.....dia punya meragam tk payah cakap la.....dia start tk sihat dr 6/9/2013 lg dh.....time tu mula2 dia selsema.....pastu batuk.....pastu baik jap.....demam lak.....time demam tu aku dh pelik dh.....sbb selsema dan batuk dh baik baru nk demam....aariz biasa kalo selsema batuk kalo demam akan terus demam time dia masih batuk selsema......pastu tk pernah2 la aariz demam suhu sampai cecah 38.5c tp time tu demam sampai
38.5c.....selalu aariz demam biasa2 je.....plg tinggi suhu 37.5.....kalo lepas bagi ubat bawa gi klinik doktor check mesti suhu dh turun jd normal....tp kali ni tak....dh bagi ubat bawa gi klinik suhu still 37.8....pastu lg satu pelik aariz akan meragam time demam je.....tp kali ni badan dh tk panas dah.....demam pun dh
baik tp dia punya meragam sampai kami suami isteri hilang sabar juga la.....sampai terbebel la kt aariz dok complaint cakap ktorg penat.....hurm bila ingatkan balik rasa menyesal lak.......tido malam tk payah cakap la....gi keje mata masing2 jadi macam mata panda.....mlm2 aariz meragam setiap 1/2 jam dia akan bangun
menangis melalak tepuk2 bagi susu pun tk nak diam tido.....aku ada cite psl aariz meragam kt entry sebelum ni....kan aku ada cite tk tau knp aariz dok meragam kan....bila dh kuar ruam campak kt badan dia bgtau mak aku mak aku cakap aariz kena campak......then aku google simptom2 campak baru la perasan yg aariz dok meragam tu sbb dia tak selesa miang gatal ruam campak tu......org kata bila dh kuar abis satu badan ruam campak tu dh tk miang gatal lg dh....so inilah kronologi dr start aariz kena selsema sampai lah ruam campak tu semua dh keluar satu badan.......


6/9/2013 :

ptg balik keje aku perasan hidung aariz berair.....makin lama makin byk.....kami suami isteri dh syak dh aariz selsema.....mlm tu gi beraya umah pakcik aku kt cheras....on the way gi umah pakcik aku tu aariz tido.....sampai umah pakcik aku pun dia tido.....tp time ktorg dh nk balik dia dh sedar.....tp badmood.....time tu dh meragam tk nak ngan org lain.....aku syak dia meragam sbb selsema.....aariz kalo selsema mmg meragam sbb tk selesa hidung......malam tu gak aku bg dia ubat selsema sbb nk dia cepat sihat sbb 12/9/2013 aariz ada ENT test kan.....ENT test tk leh selsema dan batuk yg teruk sbb takut kahak akan effect result......hidung dan telinga kan berkait......


7/9/2013 :

hari tu satu hari dok gi beraya.....dr open house opis husband,ke rumah kwn aku,then doa selamat pindah umah mak busu aku dan akhir sekali beraya umah pakcik aku.....time beraya kt umah pakcik aku tu wlp dh mlm and dah satu hari aariz dok berjalan mood dia nampak ok je.....tkde lak nmpk dia meragam wlp selsema dia masih ada lg.....


8/9/2013 :

hari tu tk gi mana2 pun just kuar gi mkn kenny roger kt jusco cheras selatan tu je.....tp time ni aariz still mood ok wlp time ni still selsema+dh start batuk....


9/9/2013 - 11/9/2013 :

sepanjang hari2 tersebut aariz still selsema dan batuk.....aku still tk putus2 bg ubat+guna kaedah2 tradisional sekali semata-mata nk pastikan aariz sembuh cepat dr selsema dan batuk sbb 12/9/2013 ada ENT test.......malas nk postpone date appoitment sbb cuti dh apply....nk tukar date cuti satu hal la pulak.....byk
cite....so selagi leh ikhtiar utk aariz sembuh baik gunakan kesempatan yg ada......tp sebenarnya selsema dan batuk dia kali ni tkde la teruk sgt.....kahak pun tk bunyi kuat sgt....aariz still leh tido and aariz still tk meragam.....kalo selsema yg teruk aariz mmg tk leh tido la sbb hidung tersumbat.....


12/9/2013 :

alhamdulillah berkat tk putus2 bg ubat dan try mcm2 kaedah tradisional selsema dan batuk aariz makin kurang.....so appoitment pada ari tu diteruskan.....mcm biasa kalo ada appoitment kt hospital serdang mesti lepas solat subuh kami dh bersiap2.....aariz pun mandi awal ari tu.....agaknya disebabkan aku mandi agak awal pagi dlm kol 7 mcm tu.....dh tu mandi air sejuk.....hidung aariz berair balik.....tp sebaik tk effect result ENT dan bila Paed check dada dia tk dengar kahak yg teruk....kalo tk kena wat appoitment lg sekali......


13/9/2013 :

pada ari tersebut mmg dh plan ngan family aku nk balik kampung husband aku.....kebetulan kan time tu cuti 3 hari direct and along aku dpt hotel penginapan free tk kesah kt mana2 tempat kt semenanjung ni.....bila tanya ibu,ibu kata dia teringin nk gi klate nk jumpa besan dia.....husband aku on je sbb balik kmpg kan sapa tk suka.....kami gerak ari jumaat malam sabtu....kami gerak dr umah family aku dlm kol 9 mlm.....sampai kmpg 9 pg......ambik ko 12jam tu.....sbb byk berhenti bawa org tua kan kena lah byk berhenti.....pastu ada la jln jem sikit.....bila gerak balik kmpg mlm tu aariz byk tido......sbb tu kami suka gerak mlm.....tp yg tk best gerak mlm sbb sejuk.....selalu mesti aariz akan selsema.....aku mmg risau part yg tu.....husband suruh pakai baju tebal2 kt aariz.....pastu pakaikan stokin......selimut dia tebal2......air con kereta mmg tk menghala ke dia la......tp tu la geram lak aku kt husband bilamana ada sekali tu kami berhenti kt r&r gua musang,time tu aariz dh terjaga.....husband bawa keluar dia dr kereta.....time tu aku dh bising2 dh sbb husband bawa keluar aariz tanpa tutup kepala.....aku risau embun mlm nnt aariz selsema balik......tp spjg on the way balik kmpg tu aariz dh start meragam sikit.....aku syak maybe dia bosan dok lama sgt kt carseat dia tu.....ialah 12 jam tu.....aku pun naik kematu gak......


14/9/2013 :


tp bila dh sampai kmpg aariz ok je.....elok je la dia nk bermain ngan pakcik dan makcik dia.....kt kmpg time ari tu hujan.....hujan dh ptg2.....mlm tu aku ngan husband plan nk ajak family aku mkn kt luar and jln2 kt area kb.....ibu teringin nk gi wakaf che yeh......so mula2 gi mkn steamboat kt area pengkalan chepa....aariz start meragam dr kt situ la......ktorg fikir maybe tempat tu panas or maybe aariz nk tido.......mmg spjg ktorg mkn aariz sikit2 dok merengek meragam.....tk nk lgsg tu ngan adik dan abg aku.....selalu dia ok je nk ngan adik beradik aku.....dh la dia tk nk ngan adik dan abg aku,pastu bila letak kt baby chair pun dia nangis.....bila husband dok dukong pun nangis gak.....dia nak dukong sambil berdiri tk nk duduk.....so mmg ktorg syak dia panas and nk tido je la.....pastu kebetulan tempat tu byk kucing....aku kan takut kucing....kalo ada kucing mmg aku sanggup tk mkn or mkn dlm kereta....tengah2 mkn ada kucing dtg meja kami terus aku menjerit terkejut dengan aariz sekali terperanjat dengar aku jerit.....apa lg makin kuat la dia dok bantai menangis....so aku ckp kt husband biar aku mkn dlm kereta....aariz biar dok dlm carseat konon nk suruh dia tido la.....mana tau dlm kereta on air con sejuk dia leh tido.....sekali dia bantai melalak bila ktorg letak dia dlm carseat dia tu....aku dok pegang pun dia bantai melalak gak....last2 husband ajak balik......husband kata maybe aariz ngantok tp tk selesa nk tido....so aku call family aku bgtau yg ktorg tk dpt join gi wakaf che yeh......sebaik balik rumah elok je aariz tido sampai pg....tkde lak meragam tengah2 mlm....so mmg ktorg syak aariz mmg ngantok sbb tu buat perangai......


15/9/2013 :


bangun pg tgk aariz ceria je.....nmpk elok je dia main......tp aku prsn badan dia panas mcm dedar dedar gitu.....aku cakap ngan husband knp badan aariz panas.....mak mertua aku cakap maybe sbb baru bangun tido tk mandi lg tu yg badan panas......tp naluri aku sebagai seorang ibu mmg dpt rasakan yg aariz demam........tp ktorg still teruskan gak aktiviti bawa family aku jalan2 kt negeri klate......kami plan nk ke pasar siti khatijah dan rantau pjg......masa on the way ke pasar siti khatijah aariz tido.....tp bila dh sampai pasar siti khatijah aku tgk muka aariz masam je.....husband rasa badan aariz still dedar....aku cakap husband sah aariz demam....ktorg pelik la tiba2 je aariz demam.....nk kata selsema ke batuk ke spjg kt kmpg mmg dh tkde selsema batuk dia.......mak aku cakap maybe aariz demam terkejut sbb terperanjat aku jerit terkejut kan kucing.......lps kuar dr pasar siti khatijah tu aku bg aariz ubat demam,lap2 kan badan dia and tukar kan baju tk berlengan.....dr pasar siti khatijah ktorg ke rantau panjang.....kt rantau panjang rasa badan aariz dh sejuk dh lps dh makan ubat.....dr rantau panjang singgah wakaf che yeh sbb mlm sebelum tu kan tk sempat nk gi.....so nk lepaskan hajat mak aku husband ajak singgah gak.....time kt wakaf che yeh ni badan aariz dedar balik.....time ni dia dh start meragam tk nk dok dlm car seat la.....tk kasi kereta berhenti la nk kereta berjalan je la.....time kt wakaf che yeh ni aku bg ubat balik and time bg ubat ni dia muntah sbb dok menangis sambil makan ubat mana tk muntah.....aariz kan makan ubat suka wat drama.....



mlm 15hb tu gak ktorg gerak balik kl.....tp ktorg gerak lewat.....kol 11.30mlm baru gerak....bg driver rest puas2 dulu.....masa nk on the way balik rasa badan aariz dh kebah.....sebaik time balik kl 8 jam je....byk gak berhenti sbb driver ngantok.....tp sian kt husband dh la ngantok berhenti konon nk lelap barang 1/2 jam ke sejam ke tp aariz lak dok meragam bila kereta berhenti.....time ni pun aku dh start pelik.....tk pernah2 la aariz mcm tu.....selalu bila masuk kereta mlm2 sejuk air con mesti dia bantai tido......kalo ktorg berhenti pun dia tk sedar.....ni tk asal kereta berhenti je dia menangis meragam......


16/9/2013 :


kami sampai kl kol 7.30 tp sampai umah dlm kol 8 la.....mula2 husband tny nk berhenti mkn ke tp aku kenyang lg sbb masa berhenti kt r&r gua musang aku dah bantai mkn maggi tomyam wlp kt umah mertua dh melantak nasi sampai 2 pinggan.....mmg kenyang la nk masuk bfast pun.....husband kata balik umah dulu la dia penat nk rehat.....time lunch nnt baru keluar.....sekali sampai ke mlm kami tk keluar sbb nye aariz dok meragam je.....tengah2 main pun boleh dok merengek.....badan dia time tu mmg panas sikit.....check suhu time tu 37.5.....still bg ubat setiap 4 jam.....ari tu mmg penat sgt kami suami isteri.....nk gilir2 tido pun tk leh sbb mata tk leh lelap dok dengar anak merengek je....mlm baru husband keluar gi beli mknn.....siang tu aku masak ala kadar je.....aku just masak sup ayam je.....itu je yg larat masak.....nk keluar malas sbb penat....so masak je la ringkas2.....time husband keluar gi beli mknn time tu mula2 aariz dh tido....tiba2 dia bangun
nangis....time tu aku rasa badan dia still panas.....aku check suhu dh 38....aku terus bg ubat and call husband ajak gi klinik.....



kami ke klinik 1 malaysia je.....sbb aariz kalo demam mkn ubat dr klinik 1 malaysia mmg serasi.....tp tk tau lak knp kali ni mkn ubat demam tk nk kebah lak.....padahal mkn stok ubat yg diambik dr klinik 1 malaysia.....sampai kt klinik MA check suhu jd 37.8....MA tanya pasal ubat....aku cakap la ubat yg dr klinik 1malaysia gak.....MA tanya bila ambik.....aku cakap dh 2 or 3 bulan lepas.....MA cakap biasa nye ubat cecair ni kalo dh start bukan keberkesanan ubat adalah selama 2 or 3 minggu.....kalo lebih drp tu keberkesanan makin kurang.....sbb tu demam lambat kebah.....bukan ubat tu tk leh makan tp keberkesanan tu dh menurun......ok some new info kami dpt pd ari tu.....so u all mana2 ubat cecair yg dh dibuka lepas 3 minggu korang ambik la ubat yg baru ye utk keberkesanan yg lebih baik...... 


aku tanya MA nk bg ubat baru ni ke kt aariz....MA kata tunggu 4 jam....tp lepas 4 jam kalo aariz tido tk payah kejut la mean demam dia dh ok la.....so mlm tu kol 12 ktorg tgk aariz tido mcm lena je.....baru la ktorg dpt rest and tido.....bayangkan dr on the way klate ke kl tk rehat2.....lg kesian husband la....tk tido lgsg....so mmg mlm tu ktorg tido tk sedar lgsg.....aku sedar2 bila aariz dh nangis menjerit kuat sgt.....terkejut ktorg....aariz tk pernah nangis jerit kuat2 mcm tu....maybe dia dh nangis lama cuma ktorg je tk sedar.....dh lama sgt nangis tu yg dia menjerit.....aku rasa badan dia panas sgt.....check suhu dh 38.5....kelam
kabut aku dan husband.....disebabkan panic sgt aku sampai menangis.....husband marah tk bg nangis sbb dia kata kalo panic tk leh nk fikir.....husband suruh bg ubat then ktorg jelum aariz.....dlm 1/2 jam mcm tu aariz dh tido balik.....tp aku tk leh tido.....sekejap2 kan bangun check suhu dia.....aku bg husband je tido sbb sian kt
husband penat drive ngan tk cukup tido......aku mmg dh plan nk el je keesokkan ari nye wlp demam aariz dh kebah sbb aku risau kalo tiba2 suhu aariz naik mendadak kt umah pengasuh nnt....panic lak pengasuh nnt......


17/9/2013 :


aku sorang je el ari tu.....husband mula2 nk el gak tp dia tgk demam aariz dh kebah and aariz pun dh nk main dan melasak,husband gi la gak keje.....hujung2 tahun ni kan cuti husband tinggal berapa hari je....aku tkpe still under probation.....ambik unpaid leave.....spjg satu hari aku dok jaga aariz agak penat la gak.....bukan sbb dia meragam demam tp sbb dia cirit birit....demam dh baik cirit lak....cirit sampai tembus seluar sampai ke lantai....time ni aku dh prsn muka aariz naik ruam2....ktorg ingat enzema....aariz mmg ada enzema.....tp enzema aariz akan muncul bila aariz terlampau berpeluh sbb panas atau aariz termakan ikan bilis....tp nk kata aariz termakan ikan bilis mmg tk la sbb aku yg pantau apa yg aariz makan....so husband cakap maybe sbb cuaca panas kot kt kmpg....ok boleh diterima alasan tersebut....tp sebenarnya tk ar panas sgt kt kmpg tu sbb still hujan gak kt kmpg.....mlm tu husband ajak gi mkn nasi arab sbb husband kesian tgk aku penat seharian jaga aariz sorang2.....lgpun aku bila dok umah berdua je ngan aariz mmg tk sempat la nk masak sbb aariz ni sampai skrg tk reti nk dok sorang2 kt ruang tamu main sendiri.....mesti nk ada org teman.....masa gi mkn nasi arab tu nmpk aariz ok je la....mmg tk reti dok diam dlm baby chair.....tp aariz tkde selera nk mkn....yg ni mmg biasa la kalo setiap kali aariz demam mesti dia tk nk mkn.....tp kali ni setiap kali aku nk bg mkn mesti dia keluar kan lidah dan masukkan jari dlm mulut.....masa dia keluarkan lidah tu aku prsn lidah dia mcm putih2 ulser gitu.....aku dh risau kot2 la aariz kena penyakit kuku kaki tangan dan mulut (HFMD)
tu.....tp aku pernah la baca psl sakit HFMD tu tk salah aku ada demam+ruam kt pelipat kaki tangan dan ulser mulut.....minum susu pun tk nk.....tp aariz bukan ulser mulut tp lidah.....aariz still nk minum susu lg.....and demam dh kebah 100%.....so aku rasa aariz bukan kena HFMD......sebaik mlm tu aariz tido elok je.....tkde bangun meragam......so aku fikir aariz dh 100% sihat la.......


18/9/2013 :


aku dh start keje dh time ni.....time ni tk tau aariz nk kena campak....aku pun dok la wat nasi lemak bekalkan kt aariz.....nasi lemak+telur.....telur ok....gatal.....tp bila aku tny pengasuh dia meragam ke pengasuh kata ok je tkde meragam cuma tk nk mkn,still cirit birit and lidah dia still ada putih.....so aku ingat ok la sekali mlm tu time tengah mlm start dia meragam mcm aku ada cite kt entry sebelum ni....time ni dia meragam siap garu2 kt pelipat kaki dia.....aku tgk ada ruam.....kt muka time ni dh makin byk dh ruam....so aku ingat enzema and aariz gatal tk leh tido aku dok la sapu ubat enzema je......tp still dok meragam sampai ke pg.....


bila dh tau aariz kena campak bila teringat yg dia meragam ni baru aku perasan yg dia meragam maybe sbb gatal sbb mkn telur.....huhu kalo aku tau dr awal aku mmg tk bg telur ok.....tkpe la benda dh jadi tk leh nk kesalkan.....itu yg dinamakan dugaan......



19/9/2013 :


lg sekali aku wat kesalahan.....sbb kan tk tau aariz kena campak aku sekali lg bekalkan aariz dengan benda gatal2 dan berminyak....ari tu aku bekalkan aariz keaw teaw goreng letak ayam dan telur....tp kali ni dr siang lg aariz dh meragam.....kt umah pengasuh pun dia meragam......setiap kali meragam mesti garu muka dan
pelipat kaki.....mybe sbb gatal mkn ayam dan telur.....antara sebab aku tk notice ruam kt muka aariz sbb campak adalah kerana aariz kena campak halus....kt muka aariz ruam dia sebiji mcm enzema....kt badan tk naik apa2 ruam pun.....sbb tu aku fikir enzema sbb aariz kalo enzema mmg naik kt muka,pelipat kaki tangan dan celah telinga.....badan mmg tk naik ruam.....tp bila dh nk ptg baru la badan dia naik ruam.....ruam kt badan ni baru jelas nmpk mcm campak.....tp pengasuh aariz cakap tk sure gak campak ke tk sbb halus sgt.....


so mlm tu gak ktorg bawa aariz gi klinik 1malaysia lg.....MA cakap kalo dr mata kasar nmpk mcm campak la.....simptom2 dh mcm campak.....tp sebenarnya MA cakap kalo nk betul2 confirm kena campak kena check darah.....tp MA kata try bg ubat krim utk ruam dan kalo demam bg ubat demam.....kalo dlm tempoh 5 hari tk ok gak kena gi KK check darah sbb takut bukan campak tp allergic.....MA cakap utk demam campak dan utk budak bawah 2 tahun ubatnya adalah krim ruam dan ubat demam.....ubat tk byk yg leh bg utk budak bawah 2 tahun ni......psl cirit birit MA just bg air garam je....utk ulser kt lidah MA suruh bg byk air masak dan cuci betul2 puting botol susu dan try cuci mulut aariz.....so balik umah mlm tu gak aku sapu krim ruam campak tu kt badan aariz and bg air garam......ubat demam tk bg sbb aariz tk demam.....alhamdulillah mlm tu aariz tido lena sgt.....tk meragam lgsg.....standard la bangun nk minum susu.......


20/9/2013 :

ari tu aku and husband tk cuti pun....ktorg still antar aariz kt umah pengasuh....lgpun aariz dh tk meragam dan tk demam....tp ktorg standby gak kot2 pengasuh call bgtau aariz meragam or demam ke mmg kena cuti dan balik ambik aariz bawa gi klinik.....tp pengasuh cakap aariz ok je spjg ari tu.....dh ligat bermain.....dh tk
garu2 dh......mlm tu family aku dtg bawa air kelapa.....mlm tu gak bg aariz minum air kelapa dan mandikan dia air kelapa.....org kata dh guna air kelapa jgn guna ubat doktor.....so mmg aku dh tk sapu dh krim ruam campak tu......spjg mlm tu aariz dok main tanpa berbaju sbb aku takut aariz dok ligat main berpeluh melekat kt baju dan badan gatal lak nnt.....nk tido baru aku pakaikan baju......


21/9/2013 :

ari sabtu ari cuti kan mmg peluang aku nk jaga aariz betul2 bg cepat sihat.....aku tk bg aariz mkn benda gatal2....aku bg dia sayur je....lgpun dia still tkde selera nk mkn.....pastu org cakap budak kena campak jgn goreng mengoreng di rumah.....sampai seminggu aku tk wat aktiviti goreng menggoreng di rumah.....husband nk goreng keropok pun aku tk bg.....hahaha last2 husband bakar je keropok dlm oven.....ntah mn dpt idea aku pun tk tau.....ada ke bakar keropok dlm oven.....tk kesah la abg asalkan jgn nk goreng menggoreng ok dlm rumah.....seminggu gak la aku haramkan aktiviti goreng menggoreng dlm rumah ni.....padahal ruam campak aariz makin menghilang masa ari sabtu tu lg......tp ummi dia ni over haram terus aktiviti goreng menggoreng selama seminggu......mandi pun aku tk bg aariz mandi.....spjg ari sabtu mmg aariz tk mandi la.....aku lap badan dia ngan air kelapa je.....ikutkan hati tk nk keluar nk dok umah je satu hari tu.....tp husband ajak gak keluar sbb bosan satu hari dok umah.....last2 ktorg keluar gi jusco dekat umah tu je.....tu pun gi sekejap je.....lps husband dh beli jam yg dia nk terus ktorg balik umah.....aku malas nk keluar bukan apa risau takut aariz kena hujan.....org kata kalo kena hujan nnt campak tu tinggalkan kesan.....


22/9/2013 :

time ni ruam2 campak kt badan aariz mmg dh hilang 100%....tinggal muka je.....actually kt muka tu mmg lmbt hilang.....aku perasan baru minggu ni hilang sepenuhnya.....oleh kerana aariz nye campak dh hilang keseluruhan,husband ajak gak gi jln2 ari ahad tu.....husband tny nk gi mana....aku cakap aku teringin nk gi aeon setiawangsa.....serius aku tak pernah lg jejak kaki ke aeon setiawangsa tu.....so time pergi tu mcm jakun je.....tk abis2 cakap ngan husband nk datang lagi nk dtg lagi.....aariz pun happy main2.....tk nk dipegang tk nk dok dlm stroller.....asyik nk lepas berjalan je......alhamdulillah syukur tgk perkembangan muhammad aariz yg makin sihat......



23/9/2013 - 26/9/2013 :

walaupun aariz dh baik demam campak sepenuhnya,aku still tk bg aariz mkn benda gatal2.....aariz just mkn ikan dan sayur.....ikan pun bg ikan tk gatal....ikan selar,ikan merah dan ikan tenggiri....kaedah masak pun guna kaedah rebus kukus tanpa minyak.....roti pun bg roti kosong je.....pastu bg biskut.....tu je lah mknn
aariz spjg minggu tu....aku nk aariz betul2 sembuh sbb tu tk nk bg dia mkn benda gatal2.....kot2 la tk sembuh sepenuhnya pastu aku bg dia benda gatal2 kan meragam balik pulak.....ntah la aku dh mcm fobia lak skrg.....asal aariz meragam mlm2 mesti aku bangun check satu badan dia.....risau kot2 kena campak lg......


27/9/2013 - 29/9/2013 :

ari jumaat tu baru aku berani bg aariz mkn ayam......aku wat nasi ayam utk aariz.....time ni pengasuh kata aariz dh makin selera mkn.....weekend tu baru lah aku rasa seronok bawa aariz gi jalan2.....tk perlu risau hujan takut ruam campak tinggalkan kesan ke.....tk perlu risau berpeluh gatal miang nnt aariz meragam
ke.....nk bg mkn pun dh tk risau dh leh bg ayam dan telur......


itu lah serba sedikit kronologi aariz kena demam campak.....org kata kalo dh kena demam campak sekali tu je kena....tk kan berulang lg.....harap2 gitu la.....tp mak aku cakap aku masa kecik2 sampai 2 kali kena campak dan sekali kena chicken pox....so ktorg bersedia je la kot2 aariz ikut genetik aku......lps ni kalo ada
tanda2 mcm ni lg aku dh tau la yg itu adalah tanda2 demam campak:

- demam panas = aariz demam suhu 38.5

- meragam susah tido mlm disebabkan miang gatal ruam campak dan juga sakit otot = ye la mmg ketara....bila husband urut2 badan aariz letak minyak baru aariz leh

tido.....so ktorg fikir aariz sakit urat sbb dok lama dlm kereta time balik kmpg.......

- ada kalanya budak akan kena cirit birit = ni pun mmg ketara

- tkde selera makan = mmg ketara

- ada kalanya budak akan ada merah2 dlm mulut mcm ulser = aariz kena kt lidah

- ada kalanya budak akan ada selsema dan batuk = kena selsema dan batuk dulu.....dh baik baru demam.....tp masa meragam demam tu ada batuk balik.....ingat batuk

sbb sakit tekak dok jerit2 menangis.....

- lesu dan lemah = yg ni mmg sepanjang aariz dok meragam mmg nmpk lesu tk bermaya la.....

- mata merah dan berair = yg ni je aariz tkde

- ruam-ruam merah.....biasanya ruam akan naik bila demam dh kebah = ruam2 aariz sgt halus sampai ingatkan enzema.....




syukur alhamdulillah aariz skrg sejak baik demam campak ni makin ligat makin byk akal dan makin menguji kesabaran ummi dan babah dia.....semoga aariz sentiasa diberi kesihatan yg baik serta cergas cerdas seperti kanak2 sebaya dia.....diharap juga semoga aariz dikurniakan akal fikiran yg bijak pandai....ok lah aku rasa aku kena stop dulu kot cite aku ni.....dh pjg berjela lak.....niat dihati dan letak gmbr-gmbr aariz dr kena campak sampai la skrg......tp mcm pjg lak.....edisi gmbr-gmbr kita wat part 2 lak eh......sekian dan jumpa lg.....


p/s: dalam sedar tk sedar busy aariz kena demam campak,aariz genap 13 bulan ari sabtu ari tu.......sbb tu makin byk akal skrg ni.....org dh besar katakan.....

2 comments:

Rasidda Norazmi November 23, 2015 at 12:26 PM


Assalam Wahh . .Selesema ni memang sedikit sebanyak akan menganggu aktiviti seharian kita .Macam macam benda boleh jadi kalau kita pandang ringan terhadap masalah selesema kita.Sebenarnya ada Cara Atasi Selesema Berpanjangan Daripada Menghantui Hidup Anda
Anda mesti sayangkan diri anda kan ??Jom lah sama sama kita berubah untuk kehidupan yang lebih baik .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)

Rasidda Norazmi November 23, 2015 at 12:27 PM


Assalam Wahh . .Selesema ni memang sedikit sebanyak akan menganggu aktiviti seharian kita .Macam macam benda boleh jadi kalau kita pandang ringan terhadap masalah selesema kita.Sebenarnya ada Cara Atasi Selesema Berpanjangan Daripada Menghantui Hidup Anda
Anda mesti sayangkan diri anda kan ??Jom lah sama sama kita berubah untuk kehidupan yang lebih baik .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)

Post a Comment