Thursday, February 27, 2014 - , 2 comments

BiRtHdAy aLoNg@KhaTijAh KitcHeN

Assalammualaikum.....

ini pun cite basi gak....kejadian berlaku pd 11/1/2014 dan birthday along aku pd 12/1/2014....tahun ni along aku dh 31.....tp masih membujang dan tkde ura-ura nk kawen event bayang2 ada makwe pun tkde.....along aku tu berahsia sikit so susah sikit la nk korek2 samada dia ada makwe ke tak.....sebaik dia tu laki.....31 tk kawen lg org tk ngata sgt...cuba pompuan dah sah2 org akan cop andartu....apa2 pun semua ni kan perihal jodoh....ada org lmbt ada org cepat....tp kami sekeluarga tetap berdoa semoga along akan bertemu jodoh yg sesuai suatu hari nnt....kalo boleh tk nk la bujang sampai ke tua....sian nnt tkde sapa nk jaga bila kita dh tua....

actually entry ni bukan nk cite psl jodoh along aku....entry ni nak cite psl kami sekeluarga celebrate birthday along...kami ni dr kecik lg mmg ibu akan sentiasa ingat birthday kami adik beradik termasuk birthday ibu dan ayah....wlp dulu hidup kami tk sesenang skrg,tp setiap kali birthday sesiapa mesti kami akan celebrate....tp dulu lain la...dulu tkde la nk mkn2 kt luar and beli kek ni....dulu masa kami kecik2 setiap kali birthday sapa2 mesti ibu akan masak yg special sikit and akan masak lebih utk bg2 kt jiran....biasanya ibu akan masak benda yg birthday boy or girl suka atau yg direquest oleh birthday boy or girl.....pastu kalo kek lak mesti ibu yg baking sendiri...baking siap dgn decoration sekali tau....tp bila turn birthday ibu tk kan nk suruh ibu masak lak kan....so bila turn birthday ibu ada special sikit,ayah akan beli satay ke kek kecik dr kedai ke....kdg2 ayah hanya belikan ibu coklat je....wlp sesimple gitu kami tetap ingat birthday setiap sorang adik beradik kami dan birthday ibu ayah kami setiap tahun....



cuma ayah aku je lah jarang nk ingat birthday anak2 dia....biasa la lelaki kan tarikh2 birthday ni mmg susah la dorang nk ingat termasuk la husband aku tu....dr mula kenal,bertunang and 1st year kawen asyik aku la kena remind kt dia birthday aku....nmpk mcm muka tk malu tp aku tk boleh la kalo org yg tersayang tk ingat tarikh birthday dan tarikh anniversary....mcm husband aku tu tarikh nikah ktorg pun baru 1st year kawen dia boleh bertukar2 dgn tarikh sanding....kalo aku jd dia la aku rasa tarikh yg wat kita berdebar sampai nk terkucil utk berdepan dgn tok kadi tu la akan aku ingat sampai bila2....tp sebaik la tarikh lahir aariz so far dia tk pernah lupa....tp aku kagum la ngan ayah aku....wlp ayah aku mmg jenis tk ingat sgt psl tarikh2 penting psl anak,tk tau sgt psl hal sekolah anak2,psl masalah anak,semua nye serah bulat2 kt ibu aku utk pantau,tp 3 tarikh ni ayah tk pernah lupa sampai la skrg dgn usia ayah yg nk masuk 61 tahun ni....3 tarikh tu ialah, tarikh birthday ibu,tarikh anniversary ibu ayah dan of course la tarikh birthday ayah sendiri.....bg aku mcm tu pun dh cukup romantik....


ialah aku ni bila tiba birthday aku tk kesah sgt nk celebrate ke tak,nk kena ada hadiah ke tak,nk kena ada kek ke tak....tp bg aku cukup la sekadar ingat birthday aku setiap tahun tanpa perlu aku remind awal2.....ini tk....bila masuk bulan 12 je aku dh mula bg hint kt husband aku psl birthday aku...mcm tahun ni dia marah aku dok remind and bg hint kt dia psl birthday aku....dia kata cuba bg kepercayaan kt dia utk dia buktikan yg dia tk lupa psl birthday aku....dan cuba bg dia buktikan yg dia mampu nk wat suprise time birthday aku....wlp hati aku ni mcm ragu2 je dgn kemampuan dia tu,tp aku tetap la ikut cakap dia....utk tahun ni aku tk bg hint apa2 pun...sekali baru2 ni dia boleh tny aku nnt birthday aku,aku nk apa....suprise mcm mn yg aku maksudkan....aduii hai la laki aku ni....bila dh tny aku soalan mcm tu,rasa2nya akan jd suprise ke tidak....dh la bila aku bg cadangan suprise mcm mn yg aku maksudkan,dia boleh pulak ckp isy tk nk la malu la nk wat mcm tu....tu yg aku kata aku tk berapa nk yakin....blum apa2 dia dh kata malu la segan la....last2 utk birthday aku kali ni aku dh tau dh apa yg dia nk wat utk aku sbb aku yg arrange kan benda tu sendiri....tk tau nk rasa sedih or happy dh skrg ni.....eh aku rasa mcm dh lari tajuk dh ni....ni nk cite psl birthday aku ke nk cite psl birthday abg aku....


ok2 back to main topic....birthday along aku kan 12/1/2014,tp sbb masing2 ada hal 12hb tu....maka kami awal kan celebrate birthday along pd 11/1/2014.....celebrate kali ni aku sponsor kek....mcm biasa aku order kek dgn kak zue dimana org yg sama aku order kek birthday masa birthday aariz....actually dh byk kali order ngan kak zue ni....setiap kali order mmg tk pernah mengecewakan....kek cantik+sedap....aku order kek ni pun last minute....mula2 kak zue tk terima sbb order dh full....tp bila aku merayu ckp aku ni regular customer akhirnya kak zue terima gak order aku tu....cumanya lewat sikit la kek tu dia deliver...mula2 aku dh cuak dh takut kak zue lupa.....sbb setiap kali order kek mesti pg2 kol 10 husband kak zue dh deliver kt depan pintu umah aku ni....tp ari tu kol 11 pun tk sampai2 lg....rupanya lewat sikit kol 12.30 baru kek sampai....tp tkpe la sbb nk mkn pun mlm.....



bab kek dh settle....tp bab nk cari tempat mkn mn yg tk settle2 lg sampai la disaat2 akhir nk gi mkn dh tk tau nk gi mkn mn.....utk bab mkn kali ni adik pompuan aku yg belanja sbb dia naik pangkat....alhamdulillah moga2 murah rezeki adik aku....mula2 adik aku nk belanja kt kedai arab.....tp mak aku tk nk sbb dia kata mkn arab=mkn kambing.....aduii puas aku pujuk aku ckp tk semestinya kena mkn kambing....ada je ayam....and kalo tk nk mkn nasi takut nasi tu dia masak sekali ngan kambing,boleh je mkn kebab....ada je kebab ayam....tp mak aku tetap dgn teori dia mkn arab=mkn kambing....hurm tkpe la....kita cari tempat lain....adik aku ckp dia nk mkn sotong celup tepung....dia ajak gi ana ikan bakar petai kt bangi....tp aku lak tk nk sbb kt situ byk kucing....tp sebenarnya aku tk kesah pun kalo suara majoriti nk mkn kt sana....aku boleh je mkn dlm kereta....tkde hal la aku dh biasa mkn dlm kereta kalo tempat tu byk kucing dr aku kecik lg....tp mak aku lak tk nk sbb dia kata dh pernah mkn....try tempat lain lak....adik lelaki aku cadangkan mkn kt mohd chan....aku cukup setuju la sbb aku suka mkn dim sum dia....dim sum dia sedap....tp mak aku lak tk setuju sbb sekali lg dia bermain dgn teori,wlp chineese muslim tetap chineese....mak aku ckp kembang tekak kalo org c*** yg masak....lg sekali wlp apa pun fakta yg aku cuba terangkan mak aku tetap ngan teori dia....


ikut mak aku dia nk mkn restoren masakan johor sbb nk mkn kacang pool....tp husband aku cakap cari la kedai lain sbb dia dh jemu dh mkn masakan johor sbb baru je balik dr johor time tu....last2 bila aku ckp psl khatijah kitchen ni semua mcm setuju....rupanya mak aku dh lama teringin nk mkn sini tp tk kesampaian sbb mahal....aku ingatkan mahal biasa2 je....rupa-rupanya mmg MAHAL ok....bayangkan kami mkn b8....order yg biasa2 je mcm bihun goreng,mee kari,asam pedas,keaw teaw sup,sup+nasi,asam laksa termasuk dessert 3 mangkuk kecik sagu gula melaka dan 1 mangkuk kecik bubur kacang,semua sekali termasuk air 300 lebih....minta maaf aku ckp kualiti mknn tk setanding dgn harga....aku boleh terima harga mahal tp kualiti mknn taraf 4/5 bintang....tp kualiti taraf kita mkn dekat foodcourt je....aku pernah mkn restoren mahal2 mcm serai....harga mmg mahal tp berbaloi la dgn rasa mknn tu....rasa mknn tu wat aku sampai termimpi2 kesedapan mknn tersebut....aku tk tau la sbb dorang sewa kt area mahal sbb tu harga mknn jd mahal....aku tk nafikan decoration kedai sgt cantik....restoren pun bersih dan selesa....tp org dtg restoren bukan sbb nk tgk decoration semata...org dtg nk mkn...org sanggup byr mahal2 so korang kena lah serve mknn yg sedap....


aku rasa dh byk sgt dh aku membebel ni....jom layan gmbr la pulak....



inilah kek yg aku order.....nama kek ni japenese cotton cheese cake...kek sgt lembut....tk muak sbb cheese tk heavy sgt....



the menu....

 ni time potong kek....gmbr ni cilok dlm fb je....malas aku nk upload satu2 gmbr.....


gelagat muhammad aariz....byk gak aariz mkn ari tu....order kan aariz bihun goreng siam....kena kt tekak dia la tu, tu yg dia diam je mkn....plg dia suka of course la kek.....mcm ummi dia gak penggemar kek.....


ni bihun goreng siam yg aku order utk aariz tu....rasa bihun ni boleh la....mcm aku goreng sendiri bihun kt umah......

ni sup daging....ayah aku order keaw teaw sup daging....husband aku lak order sup daging+nasi putih....sup ni sejuk....kalo pun sup ni dh dimasak dr siang lg,apa la salahnya korang panaskan sup tu sebelum hidang kt customer.....aku beli kt pasar malam pun leh dpt sup yg panas....sama gak la asam laksa yg adik aku order....sedih sgt asam laksa tu sejuk....aku tk faham knp dorang tk leh nk panaskan kuah tu......


ni mee kari aku....lg la sedih....tgk la berminyak...dr gmbr pun boleh tgk betapa berminyak nye mee kari ni....dh la mee kari ni pun sejuk tk dipanaskan kuahnya.....sebaik tk dihidangkan kuah yg dh basi....ialah benda bersantan ni kalo tk dipanaskan kuah dia boleh basi......

sagu gula melaka....biasa2 je sagu gula melaka....sedap lg kot aku buat.....tu je la mknn yg aku rajin nk snap....yg lain malas sbb dh hilang mood dgn kualiti mknn yg kami dpt.....



decoration kedai....decoration mmg cantik....tp apa guna decoration cantik kalo harga dan kualiti mknn tk selari.....


view restoren dr luar.....yg aku gi ni branch yg kt danau kota....tk tau la kalo branch yg kt pj tu kualiti mknn dia tk mcm kt danau kota ni.....totally from 1 to 10 aku boleh bg 3 je utk restoren khatijah kitchen ni....dan minta maaf la ini merupakan kali pertama dan kali terakhir kami dtg sini.....

dan buat along aku,kami sekeluarga ucapkan selamat ulangtahun yg k31....semoga murah rezeki,pjg umur,berjaya dlm apa jua bidang yg along ceburi,diketemukan jodoh yg sesuai dan kehidupan diberkati dunia dan akhirat.....




p/s: tgk gmbr mknn tiba2 rasa lapar lak....aku rasa diet aku dh laut....aku rasa aku kena ubah dh cara diet aku....mcm skrg bila bfast aku mkn yogurt dan oat je....pastu kol 11 dh lapar....mkn biskut lak...kan lunch ratah lauk je....baru kol 3 aku dh lapar....kol 4 mkn biskut lg....balik keje dh terus dinner...dinner ratah lauk gak....kol 7 dh dinner,kol 9 kan aku dh lapar balik...lapar tahap nk muntah...bila dh jd mcm tu terus husband tny nk mkn apa....mkn mlm la wat badan kita makin naik....mkn benda ringan tkpe gak...ni sekali mkn, mkn burger la char keaw teaw la....mcm smlm kol 12 dok mkn keaw teaw pataya dan sotong kangkung.....ngeri bila diingatkan balik apa yg dh masuk perut aku ni kol 12 mlm smlm.....


2 comments:

Cik Puan Eka February 28, 2014 at 10:42 AM

Mahal la makanan dia kan kak. Tengok mee kari, seidh je. Huhu Tapi kek tu memang nampak sedap.
eka suka tengok family akak, rapat antara satu sama lain, setiap kali birthday, mesti sambut. Rasa macam close je, Best hehehe.

Rasa macam dihargai je kan.

mrs.aziz ummi aariz March 3, 2014 at 1:26 PM

akak tk kesah kalo mahal tp sedap....tp ni sedih betul mknn dia....yg kek tu mmg sedap....cheese dia tk heavy so mkn pun tk muak....bila masing2 dh keje dan kawen ni jarang sgt nk dpt berkumpul sama2....time birthday mcm ni la dpt berkumpul.....

Post a Comment