Friday, September 4, 2009 - 2 comments

tAmAt sUdAh rIwAyAt pAs 135 aKu.......




bermula 1 sept ari tu maka bermula la episod baru hidup aku.....selama setahun lebih aku gi balik keje menggunakan pas lrt berserta bas....drp harga pas tu 125 hingga la dinaikkan harga ke 135,pas tu la yg aku gunakan utk kemudahan aku ulang alik ke tempat kerja....at last pd 1 sept ari tu aku ngan rasmi nye menamatkan khidmat pas 135 tu drp hidup aku....knp aku wat mcm tu?????

so ni la diantara reason2 nye....

1~ harga pas dh naik selaras dgn kenaikan harga bas....drp 135 naik 150....bila aku wat kira2 memang sungguh tidak berbaloi aku menggunakan pas ni...sbb aku hanya menggunakan khidmat pas utk naik bas time nk gi keje je...time balik,sbb fedup terpaksa tgu bas begitu lama,aku biasa nye akan jln kaki je...so sungguh tidak berbaloi la kan kalo aku still guna pas....



2~ memandangkan bln puasa ni,aku masuk keje awal (8.30)....aku fikir2 better pg2 aku tumpang abg aku je gi ke lrt...drp aku membazirkan duit tambang bas 2rgt semata2 nk ke lrt yg mengambil masa 5 minit je...tp aku terpaksa berkorban la kuar awal dr umah (seawal 7 pg)....mmg awal la smpi lrt bukit jalil tu...tp aku saje lps kan 1 bas (bas kol 7.15) and naik bas kol 7.45...huhu tu pun still smpi tpm awl...7.55 aku dh sampai opis....kalo opis tk buka lg terpaksa la aku dok bertapa kt tangga tu....tkpe nk save nye pasal...aku rela berkorban...

3~ bln 10 ni aku dh nk kawen...dh kawen nnt husband aku akan antar aku gi keje and ambik aku balik keje....so memang tk perlu lgsg la aku guna pas lrt tu kan....sbb nye aku akan naik bas n lrt time gi keje je....tu pun sbb aku srh husband antar kt lrt bndr tasek sltn (bts) sbb tk nk ssh kan dia ulang alik dr tpm ke bukit aman...dh ar husband masuk keje kol 8...silap2 kalo srh dia antar gak trs smpi opis mau nye kol 7 aku dh kena dok bertapa kt tangga sblh opis tu....tp balik mmg aku srh dia ambik kt opis la...setakat naik lrt dr bts ke bukit jalil baru 70sen je...bas masuk tpm 1rgt...amat2 tidak berbaloi kalo aku still gatal2 nak guna pas kan

maka bermula 1 sept...


utk naik lrt aku telah menggunakan khidmat 'touch and go'




utk naik bas ke tpm terpaksa la guna duit....payah sbnr nye guna duit sbb kena beratur tgu turn nk dpt tiket...

time balik dr tpm ni nk ke lrt bukit jalil,kalo larat aku akan jalan kaki je...just makan masa 20 minit je jln kaki....

and time balik gak dr lrt cheras ke umah,biasa aku naik cab...tp sbb cab dh naik harga....kalo dulu 3rgt je smpi umah tp skrg 4.50...so better la aku kuar kan peluh sikit jln kaki drp bg driver teksi tu kaya....


so ni la rutin terbaru aku utk gi balik keje.....dh kawen nnt mungkin akan ada perubahan sikit....apa akan jd kena tgu la nnt....huhu penat memang la penat...kena bgn awl....tp aku anggap ia sbg cabaran dan latihan utk aku praktikkan bila dh kawen nnt...so belajar bersabar la dr skrg....

p/s:akhir nye ari ni dh ari jumaat....yes esok boleh qada tido....boleh bgn lmbt....yahooooo...

2 comments:

faraziana September 7, 2009 at 1:46 PM

bts umah sape???nnt iba pas kawen stay kat sn ker?eh..bukan keje kat area masjid jamek lg???

iba ishak September 9, 2009 at 10:46 AM

nnt dh kawen aku dok kt cheras...kt taman desa cheras....so nnt dh kawen time nk gi keje....srh husband antar sampai lrt bts je la...tu je sts lrt yg plg dekat ngan umah...tk ar mn ada keje kt masjid jamek....dulu kt kmpg baru skrg opis dh pindah tpm bukit jalil....

Post a Comment