Thursday, December 26, 2013 - 1 comments

meLaKa:15//12/2013 breAkfAst -> cHecK ouT -> mEnArA tAmInG sArI -> muZiuM sAmuDeRa -> mEdAn sAmuDeRa -> dAtArAn pAhLAWAN (mElAkA mEgAmAll) -> heRiTaGe GaLLarY -> pAhLawAN wAlK -> luNch (asAm peDaS meLakA) -> cOcUnAt sHakE kLeBaNg


Assalamualaikum


ok sambung cite psl melaka lg.....aku rasa mcm dh basi dh cite psl melaka ni......tp dlm blog tk abis2 cite lg.....minggu depan insyallah nk gi johor lak.....semestinya pasti akan ada byk gmbr dan cite yg nk diabadikan dlm blog ni.....satu hal lg tu nk gagahkan diri update cite psl johor lak nnt.....so jom la layan cite melaka aku yg masih bersisa ni......


entry kali ni nk cite 2nd day kami kt melaka......mlm sebelum tu kan dh tido lewat kol 1.....so lps subuh kami suami isteri ingat nk sambung tido la memandangkan ngah mood holiday kan......apa kejadahnya nk bangun awal kan......tp niat kami tu terbantut sungguh......anak bujang kami tu bukan reti holiday ke tk holiday......dia bantai bangun awal.....ajak sambung tido tk nak.....keje dia tau nk main je......tp sebaik tk lama dlm kol 8 dia dok merengek nk susu,wat kan susu tepuk2 tgk dia tido.......maybe sbb sejuk air con tu yg senang tido tu......kami pun ambik kesempatan sambung tido gak......lebih kurang kol 9 mcm tu aku kejut husband dan anak bujang aku tu ajak turun gi bfast.....mula2 husband aku cakap kita keluar la kol 11 check out terus gi bfast sekali.....gila lama nk tunggu kol 11.....kebulur nnt.....argh tkde.....aku paksa gak turun kol 9 tu cari bfast.....sebaik sekitar hotel kami byk kedai mkn.....tk jd masalah la nk cari tempat utk bfast.....cuma beza mahal dan murah serta sedap dan tk sedap je.......


gi bfast jln kaki je......tgk anak bujang aku tu.....kemain lg jln berpimpin tgn ngan babah dia.....


kami mkn disini.....


dan kami ambik menu ni.....nasi lemak sambal sotong+telur mata.....total mkn kt sini: nasi lemak sambal sotong+telur mata 2+telur 1/2 masak 1 set+kopi o panas 1+nescafe o ais 1 = rm34 (lebih kurang la tu.....aku tk berapa ingat.....tp mmg mahal dan tertelan air liur gak la)......rasa? biasa2 je la......tk ar sedap mn pun....


abis mkn lebih kurang kol 9.30.....naik bilik lepak2 jap.....kol 10.30 siap2 mandikan aariz mandikan diri sendiri,suami mandi sendiri hihi.....kol 11.30 gak kami check out.....mmg malas nk check out awal2 nk gi jln awal2 sbb kami tk rushing pun.....sbb tu kami tk kesah pun kalo ramai org nak naik menara taming sari nnt.....sbb kami mmg tk rushing......kami parking kt hotel je.....kami memilih utk jln kaki je.....dh survey ari sebelum tu kebanyakan tempat2 yg kami nk gi utk 2nd day ni semuanya dekat area2 situ je tu yg memilih utk park kt hotel dan jln kaki.....jimat masa dan jimat minyak nk cari parking kt area bandar lak......melaka kan terkenal jem kt area bandar tu.....tp utk 2nd day ni dh belajar drp pengalaman 1st day kami,so kami bawa stroller kali ni......mula2 risau gak takut tkde tempat simpan utk stroller time nk naik menara taming sari nnt.....tp sebaik bila tny kt kaunter dorang kata ada tempat utk letak stoller......


1st kita kasi terjah menara taming sari dulu.....tk pjg sgt pun queue.....


tiket nk naik menara taming sari.....dewasa tnjk mykad rm10.....kanak2 2 tahun ke atas tnjk mykad rm5.....aariz bawah 2 tahun free.....mcm naik melaka river cruise gak, kalo anak korang dh 2 tahun tp kecik je korang dukung je cakap setahun lebih so dpt la free gak......hihi......


kt dlm bangunan tu ada jualan.....aku belikan aariz cap upin ipin ni sbb takut panas nnt nk jln2 kan.....cap ni
rm15.....


ada jugak disediakan perkhidmatan sewa teropong.....tp husband cakap buat apa nk teropong2 ni.....tgk pemandangan lg best.....bg pendapat aku mmg betul pun.....rugi je kalo sewa better korang tgk pemandangan lg bagus.....jelas juga nmpk satu2 bangunan......

tempat simpan stroller.....masa queue tu still leh guna stroller.....time tempat queue terakhir sebelum masuk dlm menara tu je korang dh kena simpan stroller.....


no food,no drink and no stroller ye.....sbb tu dorang sediakan tempat simpan stroller.....



gmbr kenangan bertiga sebelum naik menara......


ni time naik.....time naik laju.....dh sampai atas dia akan slow sambil pusing2 utk kita tgk pemandangan banda melaka dr atas.....sambil tu ada la jurucakap dok bercite psl bandar melaka ni sama mcm naik cruise gak......


tempat queue yg ni aku cakap tk leh bawa masuk stroller dh.....tempat ni last stage la korang queue utk naik menara ni.....kt sini ada kerusi so boleh la duduk sementara nk naik menara kan.....


pemandagan bandar melaka......


gmbr kenangan kami bila dh berada di atas.....




bg pendapat aku berbaloi gak la byr rm10 sorang utk naik menara taming sari ni.....dan aku cadangkan korang naik siang la.....mlm korang akan nmpk lampu2 je.....tp sapa yg suka tgk pemandangan yg ada lampu2 ok je naik time malam.....bila kita dh berada di atas ni la kita leh tgk tempat2 mn lg yg best utk kita lawati bila berada di bandar melaka ni.....korang leh lihat dengan jelas kedudukan satu2 tempat tu.....


dr menara taming sari kami ke muzium samudera lak.....ala yg ada kapal sebijik besar tu.....nk masuk dlm muzium tu kena byr.....tp husband kata tk payah masuk la just bergmbr kt luar je......gmbr ngan kapal pun dh cukup bukan org tau pun kita masuk ke tak dlm muzium tu......tp korang yg baca blog aku ni dh tau la yg aku tk masuk.....hihi....


dr muzium samudera kami singgah medan samudera ni......medan samudera ni tempat jualan mcm2 cenderahati,kraftangan,baju2 dan kerepek2......tp sbb aku ada review dorang cakap beli kt heritage gallery murah so aku just jln2 sambil survey2 harga je.....tp husband ada belikan aku sesuatu.....nk tau apa benda tunggu next gambar eh......aku lak just beli sehelai tshirt rm10 utk aariz.....tshirt putih tulis welcome to melaka.....jd la ada gak kenangan kt melaka......hihi.....


ha inilah yg husband beli kt medan samudera td.....topi.....ada gaya pelacong tk.....hihi....


dr medan samudera kami singgah dataran pahlawan (melaka megamall) pulak.....dh nama megamall brg2 pun mcm brg2 di megamall la.....tp tempat ber air con boleh la sejukkan badan yg ngah berpeluh.....



kt dlm dataran pahlawan ni la terletak nye heritage gallery.....heritage gallery ni mcm medan samudera gak.....jual cenderahati,kraftangan,tshirt,kerepek......aku beli fridge magnet dan key chain bentuk baju kebaya yg harga nye lebih murah berbanding di medan samudera td.....harga kerepek sama je dua2 tempat ni.....tshirt pun.....aku beli kerepek yg 3 rm10.....
 
 
 bila peluh hilang kami meneruskan perjalanan menjelajah bandar melaka.....berhadapan dataran pahlawan tu ada la taman ada replika kapal terbang dan keretapi.....aku ajak husband gi utk bergambar.....tp sekali pintu masuk jauh lak....pintu yg ada kecik tk muat nk masuk stroller.....last2 aku ambik gmbr replika je la.....kt sini meriah tau.....ramai org.....tp sbb cuaca dh panas husband malas nk lama2.....
 
 
 dan akhir sekali kami ke pahlawan walk ni.....tempat ni sama je mcm medan samudera dan heritage gallery......harga pun sama....kt sini aku beli gula melaka sbb comel je tgk gula melaka dia pack kecik2 comel......pastu beli tambah kerepek2 lg utk bg pengasuh aariz,family dan opis aku.....
 
 
 kt pahlawan walk tu ada gak kedai mkn.....ada juga asam pedas.....aku ada review org cakap sedap gak asam pedas kt situ.....tp ntah mcm mn aku terpandang kedai2 asam pedas bersepah kt belakang pahlawan walk ni.....
 
 
 kami pilih mkn kt sini sbb ruang mkn ber air con......tp kena bertabah la tunggu meja kosong sbb ramai sgt org......
 
 






 menu2 yg aku ambik: puding caremel,asam pedas ikan jenahak,asam pedas ikan parang,ayam kampung goreng,sayur,telur masin,ulam sambal belacan+air tembikai laici 2 dan air suam = rm36......yg ni aku rasa berbaloi.....murah.....tp nk kata sedap tu tak tau.....bg tekak kami suami isteri biasa2 je.....sedap lg asam pedas yg kami mkn kt senibong johor....gi johor ni wajib kena repeate mkn sana lg ni.....
 
 

lps mkn balik semula hotel ambik kereta then aku ajak husband gi cari coconut shake klebang yg org dok cakap gi melaka kalo tk pekena coconut shake klebang mmg rugi.....tk jauh mana pun dr bandar melaka nk klebang ni......mula2 ingat sesat sbb tk jumpa pun apa2 kedai......sekali husband nmpk org ramai dok beratur bawah pokok.....kt situ tulis the famous klebang coconut shake.....mmg betul la tempat tu......tp masa belum turun kereta aku mcm pelik la knp kata famous tp tempat kecik je.....sekali dh turun baru tau yg kt luar bawah pokok tu utk bungkus.....kedai utk mkn minum kt belah belakang......siap ada tempat parking sekali disediakan.....siap ada org kawal lalu lintas lg....


ni la tempat utk bungkus.....pjg gila ok org queue......aku tgk ramai cina la yg beli.....masing2 order 10 la 15 la plg sikit pun 5.....aku just nk beli 2 je.....tu pun husband cakap patut beli 3.....rugi beratur lama beli dua je.....husband cakap beli 3 pun tkpe.....tk rugi.....ternyata mmg sedap coconut shake ni......


coconut shake yg sedap.....ngah menaip ni dh terbayang dh kesedapan coconut shake ni.....harga coconut shake 1 rm2.5.....korang jgn risau yg jual ni melayu.....wlp queue pjg tp service cepat....setiap org utk satu tugas.....dr kopek kelapa,korek isi kelapa,blend isi kelapa dan ice,membungkus dan melayan order pelanggan.....


dh dpt coconut shake apa lg time utk balik kl la.....dr melaka kol 5 lps singgah solat,sampai kl kol 7.....time balik tu dh start jem kt area nk masuk seremban.....puas gak la holiday kami ke melaka kali ni.....byk tempat yg aku nk gi dpt pergi kecuali Jonkers Street je tak sempat nk pergi.....maybe next time kalo dtg melaka lg boleh pergi situ.....bg aku ok la bercuti di melaka ni......tempat pun dekat dgn kl.....byk hotel2 bajet nk dekat bandar ada jauh dr bandar pun ada....bandar melaka ni kecik je.....tempat2 menarik semuanya di sekitar2 bandar je.....kalo stay kt area bandar better parking je kereta kt hotel and jalan je kaki ke tempat2 menarik tersebut.....nk cari kedai mkn pun senang.....cuma sedap dan tk sedap,mahal dan murah je kena pandai cari.....cuaca lak,time aku pergi tu cuaca sgt panas.....sebelum pergi tu risau la gak kot2 hujan ke tk dpt jalan sekali cuaca sgt ok malah panas lg kalo pekena coconut shake mmg sesuai la sgt (aduiii coconut shake lg)......actually bukan setakat jonkers street je kami tk sempat pergi byk lg sebenar nye tempat2 yg kami tk sempat pergi cuma kami fikirkan kesesuaian dgn kami yg ada anak umur setahun lebih utk pergi sesuatu tempat tu.....ye lah contoh kalo kita pergi muzium ke a famosa ke tempat2 sejarah tu bukannye anak aku faham lg....maybe bila dia besar nnt dh sekolah dh belajar sejarah boleh la bawa dia gi tempat2 sejarah tu.....so bg mereka yg dok di lembah klang teringin nk gi bercuti tp bajet tk byk and cuti pun tkde just boleh bercuti time weekend je,aku suggestkan pergi la melaka......mmg berbaloi utk percutian bajet.....murah dan menarik.......



ok la.....next nnt aku cite psl hotel yg kami menginap lak....tu last park utk entry cuti2 melaka kami kali ni.....hope dgn entry aku psl melaka ni dpt memberi sedikit info bg mereka yg ingin bercuti di melaka......


sekian.....bye....


p/s:huhuhu hp rosak.....syg sgt gambar2 aariz dan amsyar kt taman botani sempena cuti krismas smlm semua hilang.....huhu sedih......









1 comments:

Best City Tour & Travel Bandung March 23, 2016 at 10:13 AM

Bismillah..
Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
Pakej bercuti
Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

Harga sewa Kereta per Day :

# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
Rate: IDR 550.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
WhatsApp +6282214268400
WhatsApp +6287825410700
FB Syarikat : Punaza Besttour
Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
Terima kasih.

Post a Comment