Friday, December 27, 2013 - , 3 comments

meLaKa:rEviEw hOtEL

Assalamualaikum

seperti yang dijanjikan last part ni nk review psl hotel yg kami menginap.....utk bercuti di melaka ni kami telah memilih utk menginap di hotel bajet je memandangkan ni merupakan percutian singkat kami......hanya utk 1 malam je.....tu pun check in dh lewat sbb attend wedding cousin aku dulu.....pastu tujuan dtg melaka adalah utk jalan2 bukan utk relax2 dlm hotel.....so bila dh berbincang dgn husband,husband cakap cari hotel bajet je.....hotel adalah sebagai persinggahan dan tempat kita tido je.....so rugi ambik hotel mahal2 tp kita dok kt hotel hanya utk tido je.....


makcik aku bgtau tarikh wedding cousin aku actually dh lama.....time raya lg.....mula2 plan kami akan menginap di homestay yg disediakan oleh mak busu aku.....dan kami plan akan gerak jumaat mlm dan balik lps majlis ari sabtu tu.....tp ntah mcm mn geram tgk masing2 dok post gmbr gi bercuti kt fb menyebabkan aku pun rasa nak bercuti gak......bercuti ni mmg dh ada dlm perancangan kami....tp lama lg pertengahan bulan 1 nnt.....tp hati aku dh tk sabar sgt nk gi bercuti gak......tu yg gatal2 tgn ni dok survey psl percutian di melaka.....sekali masa survey tu ada yg dok cite psl satu hotel bajet ni......yg terletak dekat sgt ngan menara taming sari.....review yg aku baca psl hotel semua puas hati ngan bilik dan service hotel.....harga pun berpatutan......aku bincang ngan husband,husband setuju.....apa lg cepat2 la aku call hotel dan book terus.....ye la cuti sekolah kan risau gak takut penuh.....tu pun mula2 aku call awal bulan 11.....staff hotel cakap booking utk bulan 12 tk buka lg.....dia suruh call awal bulan 12 atau hujung bulan 11......bila aku call hujung bulan 11 dorang kata dh penuh.....bila aku cakap yg aku dh call awal bulan 11 dorang suruh call hujung bulan 11 atau awal bulan 12 baru dorang tny nk berapa bilik dan utk berapa org.....bila aku cakap 1 bilik dan utk 2 org je baru dia kata ada kosong.....dia cakap bilik yg penuh semua bilik family......



inilah hotel bajet yg kami menginap......nama hotel ni hotel zzz......lokasi hotel ni mmg senang nk cari.....landmark dia cari menara taming sari......tp hotel ni tkde la betul2 berdepan dgn menara taming sari tu......dia bangunan kedua ke ketiga (aku tk sure)......belakang bangunan pertama yg mengadap menara taming sari tu.....eh korang faham tak......



ok ni contoh gmbr......lorong yg menghubungkan dr hotel ke menara taming sari......ktorg nk ke cruise ke menara taming sari ke mmg jalan kaki ikut lorong ni sampai jumpa jalan besar lintas jalan dh sampai menara taming sari.....


 ni lak gambaran hotel dr arah depan......


ni pulak gambar sekitar lobi hotel......


ni aku saje suruh aariz dok kt kerusi yg ada kt lobi ni sbb nk cover supaya tkde la org pelik tgk aku dok ambik gmbr lobi.....konon2 ngah ambik gmbr anak la padahal nk ambik gmbr lobi......sebaik la aariz ni jenis suka bergambar.....aku letak kt kerusi suruh senyum tgk aku ambik gmbr dia ok je......


hotel tkde lif....hanya ada tangga.....dh la bilik kami tgkt 3....mmg penat ok nk menapak naik bilik.....sbb tu husband malas nk turun gi bfast masa 2nd day tu......


 ni gmbr dlm bilik.....tk byk gmbr yg dpt ambik sbb lupa nk ambik gmbr dulu masa baru2 masuk hotel....al maklum la time check in dh lewat and kami dh penat.....sampai2 bila mmg cari katil la dulu.....ni pun sebaik aku cepat2 ingat nk ambik gmbr bilik sbb nk wat review dlm blog......kalo bilik dh jd tongkah pecah mmg tkde gmbr bilik la ni ditunjukkan......


review aku psl bilik dia ialah:

- aku ambik bilik yg utk 2 org.....ada 2 bilik yg utk 2 org ni.....harga rm70 utk bilik besar dan rm50 utk bilik kecil.....aku ada tanya apa beza bilik besar dgn bilik kecil.....staff hotel cakap bilik besar ruang bilik besar sikit berbanding bilik kecil.....katil tetap sama katil queen....yg lain2 pun sama.....so bila dorang cakap mcm tu aku pun setuju nk ambik bilik yg harga rm70 tu sbb aku fikir still murah lg utk bilik yg ruang nye besar.....apa yg aku bayangkan adalah mmg ada ruang yg besar utk solat dan aariz berlari2.....tetapi bila masuk je bilik aku mcm tergamam sekejap....aku cakap ngan husband aku betul ke dorang bg bilik kita ni......tk besar pun bilik....agaknya bilik yg rm50 tu kecil mcm mn la kan....sure tkde ruang lgsg utk solat.....ktorg ni at least ada la gak ruang utk solat dan duduk mkn bersila kt lantai wlp tk besar mana....
- masa masuk2 bilik husband terus calit jari dia kt lantai dan meja....berhabuk ok....dh la lantai simen biasa je.....at least tune hotel kecik2 bilik lantai mozek ok.....risau sgt aku aariz dok main kt atas katil takut jatuh atas lantai simen mmg sakit la.....
- dh nama pun bajet hotel kan....korang tk boleh harap lebih la......dlm bilik hanya semata ada katil,tv (tp lcd tv tau),meja dan kerusi ala2 utk meja solek tp cermin yg disediakan sgt2 kecik.....cermin bulat yg hanya boleh nmpk muka je.....ada toilet,bakul sampah dan tempat sangkut baju.....yg bagus ada disediakan sejadah mungkin disebabkan hotel melayu tetapi arah kiblat sgt2 tidak relevan.....puas la kami dok tengok2 atas siling cari arah kiblat.....rupanya2 diletakkan di dlm laci tempat letak sejadah.....knp perlu arah kiblat diletakkan tersorok.....pastu korang jgn harap ada coffe making semua eh.....yg ada hanya disediakan mineral bottle 2 botel......tisu pun tk disediakan.....sabun hanya dia sediakan sabun picit2 mcm kita gi mkn kt kfc time nk cuci tgn tu.....syampo mmg tkde eh.....dan disediakan 2 helai towel......


 ni gmbr toilet dia.....toilet bg aku ok la....ada water heater.....dan senang nk mandikan aariz.....



yg ni lak gmbr2 antara kedai mkn yg ada disekitar hotel.....yg ni kedai yg betul2 depan hotel.....mcm kedai yg kami bfast tu hujung sikit dr hotel tp still lg dekat......




secara kesuluruhan yg aku boleh aku bgtau psl hotel ni adalah hotel ni betul2 hotel bajet....serba serbi bajet ok.....bila aku dpt condition bilik mcm tu aku rasa rm70 adalah mahal.....sbb kami pernah menginap hotel bajet di PD.....harga rm100 tp lgkp ngan bfast for 2,swimming pool,bilik sgt2 besar dan selesa......toilet pun besar siap ada sabun mandi dan syampo lg......ada utk cofee making dan mineral bottle.....cuma yg best kt hotel ni adalah dekat dgn tempat2 menarik di melaka.....tp parking susah ok.....balik lewat mlm dh penuh.....dh la parking kena bayar....kalo nasib baik dpt parking depan hotel ok la.....tgl kan kereta kt hotel dan jalan kaki je nk gi tempat2 menarik di melaka ni......


ok la itu lah serba sedikit review aku psl hotel.....apa yg aku citekan ini adalah melalui pengalaman peribadi aku dan pendapat peribadi aku sendiri......actually byk je lg hotel2 lain yg berdekatan hotel zzz ni.....maybe next time kalo dtg melaka lg nk mencari bajet hotel lg kami akan cuba hotel lain kot.....


ok itu je cite psl percutian kami ke melaka....maka tamat la cite2 psl melaka.....harap dgn entry ni dpt membantu sapa2 yg singgah blog aku cari info psl percutian.....


sekian selamat berhari minggu.....bye.....


p/s: 1st time selama 6 bulan berkerja bulan ni dpt gaji penuh sbb spjg bulan ni cipta rekod tk ambik cuti lgsg.....hanya ada sehari je mc.....aku bertahan tk ambik cuti pun sbb encik suami tk leh cuti spjg bulan ni sbb kena siapkan keje.....ari sabtu pun kena keje.....huhu....sebaik dpt gi bercuti gak wlp hanya sabtu ahad.....jadi la kan drp tk gi jln2 lgsg......














3 comments:

$yazuani January 6, 2014 at 3:10 PM

kat mana hotel kat PD yg dpt harga rm100 tp lgkp ngan bfast for 2,swimming pool?

mrs.aziz ummi aariz February 27, 2014 at 3:51 PM

sori lmbt reply....nama hotel tu Eagle Ranch Resort Port Dickson

zarulfarhana August 22, 2014 at 4:03 PM

betul2 bajet hotel tue...

Post a Comment