Tuesday, December 31, 2013 - 2 comments

aSaM gArAm guLA tAhUn 2013

assasalammualaikum......


hari terakhir tahun 2013 saya masih berkerja.....masih bergelar sorang pekerja.....masih makan gaji.....masih menjadi kuli.....masih seorang isteri.....masih seorang ibu utk seorang anak.....masih seorang anak kpd kedua ibu bapa yang masih dipanjangkan umur....masih memiliki sebuah kereta comel yg diberi nama myviva.....masih berteduh di rumah sendiri milik sendiri.....masih gemuk tk kurus2.......masih sihat tubuh badan.....masih cukup pancaindera tiada cacat cela.....masih cukup makan pakai......alhamdulillah syukur dgn rezeki dan kurniaan yg Allah berikan.....


sebut psl tahun 2013 ni aku rasa tahun 2013 ni la tahun plg mencabar selama aku hidup......awal2 tahun 2013 aku diduga dengan husband kena operate appendik....sapa sangka percutian kami di tahun baru cina berakhir dgn berita sedih.....percutian yg sepatutnya utk happy2 dan tenangkan fikiran menjadi percutian yg plg tidak bermakna bg kami bilamana spjg bercuti byk terperap dlm bilik hotel je sbb anak demam,suami demam dan diri sendiri demam......yg plg sedih ari terakhir percutian encik suami dilanda sakit perut yg terlampau sampai aku terpaksa take over drive dr melaka ke kl di waktu mlm yg gelap gelita utk org yg gagal 4 kali utk mendapat lesen memandu seperti aku ini.....sampai2 kl terpaksa check in di emergency wad hukm pulak selama 4 jam yg akhirnya result yg keluar hanya keracunan mknn......esok nye jam 2 ptg berkerja semula ke hukm bilamana sakit perut suami makin menjadi2 sampai nk angkat kaki sebelah kanan pun dh tk boleh......akhirnye selama 4 jam juga menjadi penghuni emergency wad hukm barulah result suami mengesahkan yg encik suami confirm appendik dan perlu dibedah pada kadar segera......alhamdulillah operation berjalan lancar.....selama 2 hari encik suami kena bermalam di hospital.....selama 2 hari tu juga aku kena ulang alik dr umah mak aku ke hukm......selama sebulan encik suami ambik masa utk sembuh sepenuhnya......selama sebulan tu juga aku terpaksa ambik alih segala tugas encik suami.....pg2 bangun tido siap2 masak mknn utk husband,antar anak ke umah pengasuh,pergi kerja,terkejar2 balik kerja ambik anak dr umah pengasuh,mlm2 kdg2 bukan aku tgk tv tp tv tgk aku.......tu blum cite bangun mlm2 buat susu anak.......blum cite kena korban ambik cuti jd driver antar suami wat check up......umah mcm lintang pukang aku tk ambik peduli la......nk buat semua ngan hanya ada 2 tgn je mmg tk terdaya la.......


suami sembuh dr operate appendik aku diduga dgn berita kontrak keje aku tk disambung........sebab apa dan knp tidak disambung adalah mcm2 version cite yg aku dengar......tp yg pasti firasat aku kuat mengatakan sebab musabab aku tidak disambung kontrak keje adalah kerana prestasi keje aku yg bg sesetengah org tidak menyumbang apa2 pun sedangkan hanya Allah yg mengetahui apa sebenar nye yg berlaku......tp biasa la hidup didunia ni,org yg berkuasa lebih berkuasa......org bawahan makin ditindas......sedih mmg sedih.....diri terasa seperti ditikam dr blkg......apa2 pun hidup perlu diteruskan......kalo Allah tarik sesuatu rezeki tu mungkin dia nk kurniakan sesuatu yg lebih baik buat kita......prinsip aku berperangsaka baik la kpd Allah.......


cabaran mencari keje kali ni bukan semudah yg aku sangka.....bukan semudah seperti sebelum2 ni.....mungkin disebabkan pengalaman aku berkerja aku yg dh lebih 5 tahun dan demand gaji yg tinggi aku minta menyukarkan usaha aku utk mencari kerja.....dgn kegawatan ekonomi skrg rata2 syarikat memilih utk ambik fresh grad berbanding org yg byk pengalaman......baru nk suka2 bila dikhabarkan ada sebuah syarikat setuju nk offer aku keje sekali diri ini diduga lg bilamana syarikat tersebut last minute call cakap terpaksa cancel offer yg dorang nk beri kpd aku......time tu rasa mcm dh jatuh ditimpa batu konkrit pulak......dlm masa yg sama kontrak keje pun dh abis......jd la aku penganggur terhormat selama sebulan.....menjadi penganggur time tkde anak dgn dh ada anak tk sama ok.....cabaran dia berbeza......dulu tkde anak jd penganggur tkde gaji suami masih leh tanggung lg setakat utk dua org......skrg dh ada anak jd penganggur utk suami yg bergaji kecik nk menanggung 3 mulut mmg agak sakit ok......sian tgk husband wlp muka nmpk cool tp hanya Allah tau betapa stress nye dia memikirkan hal kewangan keluarga......fikir hal susu anak,pamper anak,byr duit pengasuh,duit tambang isteri gi interview.....sampai abis semua duit simpanan kami digunakan......


stress psl keje dan kewangan tk selesai lg kami diduga lg bilamana ayah mertua jatuh sakit yg teruk yg nyaris2 kena potong kaki......kami terpaksa kerap balik kmpg dlm masa sebulan.......kampung kalo dekat tkpe......ni kampung husband nun di klate.....setiap kali ulang alik agak byk juga perbelanjaan yg harus dikeluarkan.....itu blum masuk bab cuti.....dh la husband byk abiskan cuti time operate appendik.....kena ambik cuti balik kmpg jenguk ayah sakit......kerja husband pun sikit sebanyak makin merosot......byk mc.....byk el.....byk 1/2 day sbb kena antar isteri gi interview tempat2 yg aku tk confident nk gi sendiri.......


janji Allah ada kelebihan yg menanti bg org2 yg bersabar itu benar.....alhamdulillah bulan 6 tahun 2013 aku diterima berkerja disebuah syarikat yg serba baru bg aku......baru dr suasana.....baru dr segi majikan (1st time keje dgn bukan melayu).....baru dr segi konsep keje....serba serbi baru.....wlp agak mencabar utk menyesuaikan diri dgn keadaan yg serba baru tp aku sgt bersyukur dgn ganjaran yg Allah kurniakan ini......sikit demi sikit kehidupan kami semakin pulih......alhamdulillah kami bersyukur dan gembira dgn kehidupan kami skrg.....wlp semasam mana dan semasin mana pun kehidupan kami sepanjang tahun 2013 ini,kami tetap dpt merasai kemanisan hidup di tahun 2013 ini bilamana dpt melihat anak membesar di depan mata kita.....start dr dia mula pandai meniarap,merangkak,bertatih,berjalan dan skrg dh pandai meniru cakap dan perbuatan org sekeliling......wlp pd usia muhammad aariz setahun sebulan di bulan september ari tu, kami diduga aariz kena demam campak.....kami anggap ini adalah asam garam dlm proses membesarkan anak......


itu lah serba sedikit perjalanan kehidupan kami sepanjang tahun 2013......azam kami utk tahun 2014 adalah utk memperbaiki kelemahan yg ada......apa jua dugaan spjg tahun 2013 kami jd kan semangat utk terus bangkit di tahun 2014......kami ada perancangan utk tahun 2014.....apa perancangannya biarlah rahsia sbb sebaik2 perancangan adalah perancangan dr Allah......

sekian.......


p/s: tahun 2013 juga mendapat berita sedih kehilangan mak ngah aku akibat sakit barah rahim dan juga berita sedih adik aku yg bongsu putus cinta dgn kekasih hati yg kami dah anggap seperti keluarga sendiri.......bukan setakat adik aku je sedih malah aku serta family aku pun sedih......persiapan utk mengikat tali pertunangan pun sudah dibuat.....tp sapa boleh jangka perubahan hati ni kan..........jodoh mereka tidak panjang.......semoga si dia berbahagia dgn pilihan yg dipilih......
Friday, December 27, 2013 - , 3 comments

meLaKa:rEviEw hOtEL

Assalamualaikum

seperti yang dijanjikan last part ni nk review psl hotel yg kami menginap.....utk bercuti di melaka ni kami telah memilih utk menginap di hotel bajet je memandangkan ni merupakan percutian singkat kami......hanya utk 1 malam je.....tu pun check in dh lewat sbb attend wedding cousin aku dulu.....pastu tujuan dtg melaka adalah utk jalan2 bukan utk relax2 dlm hotel.....so bila dh berbincang dgn husband,husband cakap cari hotel bajet je.....hotel adalah sebagai persinggahan dan tempat kita tido je.....so rugi ambik hotel mahal2 tp kita dok kt hotel hanya utk tido je.....


makcik aku bgtau tarikh wedding cousin aku actually dh lama.....time raya lg.....mula2 plan kami akan menginap di homestay yg disediakan oleh mak busu aku.....dan kami plan akan gerak jumaat mlm dan balik lps majlis ari sabtu tu.....tp ntah mcm mn geram tgk masing2 dok post gmbr gi bercuti kt fb menyebabkan aku pun rasa nak bercuti gak......bercuti ni mmg dh ada dlm perancangan kami....tp lama lg pertengahan bulan 1 nnt.....tp hati aku dh tk sabar sgt nk gi bercuti gak......tu yg gatal2 tgn ni dok survey psl percutian di melaka.....sekali masa survey tu ada yg dok cite psl satu hotel bajet ni......yg terletak dekat sgt ngan menara taming sari.....review yg aku baca psl hotel semua puas hati ngan bilik dan service hotel.....harga pun berpatutan......aku bincang ngan husband,husband setuju.....apa lg cepat2 la aku call hotel dan book terus.....ye la cuti sekolah kan risau gak takut penuh.....tu pun mula2 aku call awal bulan 11.....staff hotel cakap booking utk bulan 12 tk buka lg.....dia suruh call awal bulan 12 atau hujung bulan 11......bila aku call hujung bulan 11 dorang kata dh penuh.....bila aku cakap yg aku dh call awal bulan 11 dorang suruh call hujung bulan 11 atau awal bulan 12 baru dorang tny nk berapa bilik dan utk berapa org.....bila aku cakap 1 bilik dan utk 2 org je baru dia kata ada kosong.....dia cakap bilik yg penuh semua bilik family......



inilah hotel bajet yg kami menginap......nama hotel ni hotel zzz......lokasi hotel ni mmg senang nk cari.....landmark dia cari menara taming sari......tp hotel ni tkde la betul2 berdepan dgn menara taming sari tu......dia bangunan kedua ke ketiga (aku tk sure)......belakang bangunan pertama yg mengadap menara taming sari tu.....eh korang faham tak......



ok ni contoh gmbr......lorong yg menghubungkan dr hotel ke menara taming sari......ktorg nk ke cruise ke menara taming sari ke mmg jalan kaki ikut lorong ni sampai jumpa jalan besar lintas jalan dh sampai menara taming sari.....


 ni lak gambaran hotel dr arah depan......


ni pulak gambar sekitar lobi hotel......


ni aku saje suruh aariz dok kt kerusi yg ada kt lobi ni sbb nk cover supaya tkde la org pelik tgk aku dok ambik gmbr lobi.....konon2 ngah ambik gmbr anak la padahal nk ambik gmbr lobi......sebaik la aariz ni jenis suka bergambar.....aku letak kt kerusi suruh senyum tgk aku ambik gmbr dia ok je......


hotel tkde lif....hanya ada tangga.....dh la bilik kami tgkt 3....mmg penat ok nk menapak naik bilik.....sbb tu husband malas nk turun gi bfast masa 2nd day tu......


 ni gmbr dlm bilik.....tk byk gmbr yg dpt ambik sbb lupa nk ambik gmbr dulu masa baru2 masuk hotel....al maklum la time check in dh lewat and kami dh penat.....sampai2 bila mmg cari katil la dulu.....ni pun sebaik aku cepat2 ingat nk ambik gmbr bilik sbb nk wat review dlm blog......kalo bilik dh jd tongkah pecah mmg tkde gmbr bilik la ni ditunjukkan......


review aku psl bilik dia ialah:

- aku ambik bilik yg utk 2 org.....ada 2 bilik yg utk 2 org ni.....harga rm70 utk bilik besar dan rm50 utk bilik kecil.....aku ada tanya apa beza bilik besar dgn bilik kecil.....staff hotel cakap bilik besar ruang bilik besar sikit berbanding bilik kecil.....katil tetap sama katil queen....yg lain2 pun sama.....so bila dorang cakap mcm tu aku pun setuju nk ambik bilik yg harga rm70 tu sbb aku fikir still murah lg utk bilik yg ruang nye besar.....apa yg aku bayangkan adalah mmg ada ruang yg besar utk solat dan aariz berlari2.....tetapi bila masuk je bilik aku mcm tergamam sekejap....aku cakap ngan husband aku betul ke dorang bg bilik kita ni......tk besar pun bilik....agaknya bilik yg rm50 tu kecil mcm mn la kan....sure tkde ruang lgsg utk solat.....ktorg ni at least ada la gak ruang utk solat dan duduk mkn bersila kt lantai wlp tk besar mana....
- masa masuk2 bilik husband terus calit jari dia kt lantai dan meja....berhabuk ok....dh la lantai simen biasa je.....at least tune hotel kecik2 bilik lantai mozek ok.....risau sgt aku aariz dok main kt atas katil takut jatuh atas lantai simen mmg sakit la.....
- dh nama pun bajet hotel kan....korang tk boleh harap lebih la......dlm bilik hanya semata ada katil,tv (tp lcd tv tau),meja dan kerusi ala2 utk meja solek tp cermin yg disediakan sgt2 kecik.....cermin bulat yg hanya boleh nmpk muka je.....ada toilet,bakul sampah dan tempat sangkut baju.....yg bagus ada disediakan sejadah mungkin disebabkan hotel melayu tetapi arah kiblat sgt2 tidak relevan.....puas la kami dok tengok2 atas siling cari arah kiblat.....rupanya2 diletakkan di dlm laci tempat letak sejadah.....knp perlu arah kiblat diletakkan tersorok.....pastu korang jgn harap ada coffe making semua eh.....yg ada hanya disediakan mineral bottle 2 botel......tisu pun tk disediakan.....sabun hanya dia sediakan sabun picit2 mcm kita gi mkn kt kfc time nk cuci tgn tu.....syampo mmg tkde eh.....dan disediakan 2 helai towel......


 ni gmbr toilet dia.....toilet bg aku ok la....ada water heater.....dan senang nk mandikan aariz.....



yg ni lak gmbr2 antara kedai mkn yg ada disekitar hotel.....yg ni kedai yg betul2 depan hotel.....mcm kedai yg kami bfast tu hujung sikit dr hotel tp still lg dekat......




secara kesuluruhan yg aku boleh aku bgtau psl hotel ni adalah hotel ni betul2 hotel bajet....serba serbi bajet ok.....bila aku dpt condition bilik mcm tu aku rasa rm70 adalah mahal.....sbb kami pernah menginap hotel bajet di PD.....harga rm100 tp lgkp ngan bfast for 2,swimming pool,bilik sgt2 besar dan selesa......toilet pun besar siap ada sabun mandi dan syampo lg......ada utk cofee making dan mineral bottle.....cuma yg best kt hotel ni adalah dekat dgn tempat2 menarik di melaka.....tp parking susah ok.....balik lewat mlm dh penuh.....dh la parking kena bayar....kalo nasib baik dpt parking depan hotel ok la.....tgl kan kereta kt hotel dan jalan kaki je nk gi tempat2 menarik di melaka ni......


ok la itu lah serba sedikit review aku psl hotel.....apa yg aku citekan ini adalah melalui pengalaman peribadi aku dan pendapat peribadi aku sendiri......actually byk je lg hotel2 lain yg berdekatan hotel zzz ni.....maybe next time kalo dtg melaka lg nk mencari bajet hotel lg kami akan cuba hotel lain kot.....


ok itu je cite psl percutian kami ke melaka....maka tamat la cite2 psl melaka.....harap dgn entry ni dpt membantu sapa2 yg singgah blog aku cari info psl percutian.....


sekian selamat berhari minggu.....bye.....


p/s: 1st time selama 6 bulan berkerja bulan ni dpt gaji penuh sbb spjg bulan ni cipta rekod tk ambik cuti lgsg.....hanya ada sehari je mc.....aku bertahan tk ambik cuti pun sbb encik suami tk leh cuti spjg bulan ni sbb kena siapkan keje.....ari sabtu pun kena keje.....huhu....sebaik dpt gi bercuti gak wlp hanya sabtu ahad.....jadi la kan drp tk gi jln2 lgsg......














Thursday, December 26, 2013 - 1 comments

meLaKa:15//12/2013 breAkfAst -> cHecK ouT -> mEnArA tAmInG sArI -> muZiuM sAmuDeRa -> mEdAn sAmuDeRa -> dAtArAn pAhLAWAN (mElAkA mEgAmAll) -> heRiTaGe GaLLarY -> pAhLawAN wAlK -> luNch (asAm peDaS meLakA) -> cOcUnAt sHakE kLeBaNg


Assalamualaikum


ok sambung cite psl melaka lg.....aku rasa mcm dh basi dh cite psl melaka ni......tp dlm blog tk abis2 cite lg.....minggu depan insyallah nk gi johor lak.....semestinya pasti akan ada byk gmbr dan cite yg nk diabadikan dlm blog ni.....satu hal lg tu nk gagahkan diri update cite psl johor lak nnt.....so jom la layan cite melaka aku yg masih bersisa ni......


entry kali ni nk cite 2nd day kami kt melaka......mlm sebelum tu kan dh tido lewat kol 1.....so lps subuh kami suami isteri ingat nk sambung tido la memandangkan ngah mood holiday kan......apa kejadahnya nk bangun awal kan......tp niat kami tu terbantut sungguh......anak bujang kami tu bukan reti holiday ke tk holiday......dia bantai bangun awal.....ajak sambung tido tk nak.....keje dia tau nk main je......tp sebaik tk lama dlm kol 8 dia dok merengek nk susu,wat kan susu tepuk2 tgk dia tido.......maybe sbb sejuk air con tu yg senang tido tu......kami pun ambik kesempatan sambung tido gak......lebih kurang kol 9 mcm tu aku kejut husband dan anak bujang aku tu ajak turun gi bfast.....mula2 husband aku cakap kita keluar la kol 11 check out terus gi bfast sekali.....gila lama nk tunggu kol 11.....kebulur nnt.....argh tkde.....aku paksa gak turun kol 9 tu cari bfast.....sebaik sekitar hotel kami byk kedai mkn.....tk jd masalah la nk cari tempat utk bfast.....cuma beza mahal dan murah serta sedap dan tk sedap je.......


gi bfast jln kaki je......tgk anak bujang aku tu.....kemain lg jln berpimpin tgn ngan babah dia.....


kami mkn disini.....


dan kami ambik menu ni.....nasi lemak sambal sotong+telur mata.....total mkn kt sini: nasi lemak sambal sotong+telur mata 2+telur 1/2 masak 1 set+kopi o panas 1+nescafe o ais 1 = rm34 (lebih kurang la tu.....aku tk berapa ingat.....tp mmg mahal dan tertelan air liur gak la)......rasa? biasa2 je la......tk ar sedap mn pun....


abis mkn lebih kurang kol 9.30.....naik bilik lepak2 jap.....kol 10.30 siap2 mandikan aariz mandikan diri sendiri,suami mandi sendiri hihi.....kol 11.30 gak kami check out.....mmg malas nk check out awal2 nk gi jln awal2 sbb kami tk rushing pun.....sbb tu kami tk kesah pun kalo ramai org nak naik menara taming sari nnt.....sbb kami mmg tk rushing......kami parking kt hotel je.....kami memilih utk jln kaki je.....dh survey ari sebelum tu kebanyakan tempat2 yg kami nk gi utk 2nd day ni semuanya dekat area2 situ je tu yg memilih utk park kt hotel dan jln kaki.....jimat masa dan jimat minyak nk cari parking kt area bandar lak......melaka kan terkenal jem kt area bandar tu.....tp utk 2nd day ni dh belajar drp pengalaman 1st day kami,so kami bawa stroller kali ni......mula2 risau gak takut tkde tempat simpan utk stroller time nk naik menara taming sari nnt.....tp sebaik bila tny kt kaunter dorang kata ada tempat utk letak stoller......


1st kita kasi terjah menara taming sari dulu.....tk pjg sgt pun queue.....


tiket nk naik menara taming sari.....dewasa tnjk mykad rm10.....kanak2 2 tahun ke atas tnjk mykad rm5.....aariz bawah 2 tahun free.....mcm naik melaka river cruise gak, kalo anak korang dh 2 tahun tp kecik je korang dukung je cakap setahun lebih so dpt la free gak......hihi......


kt dlm bangunan tu ada jualan.....aku belikan aariz cap upin ipin ni sbb takut panas nnt nk jln2 kan.....cap ni
rm15.....


ada jugak disediakan perkhidmatan sewa teropong.....tp husband cakap buat apa nk teropong2 ni.....tgk pemandangan lg best.....bg pendapat aku mmg betul pun.....rugi je kalo sewa better korang tgk pemandangan lg bagus.....jelas juga nmpk satu2 bangunan......

tempat simpan stroller.....masa queue tu still leh guna stroller.....time tempat queue terakhir sebelum masuk dlm menara tu je korang dh kena simpan stroller.....


no food,no drink and no stroller ye.....sbb tu dorang sediakan tempat simpan stroller.....



gmbr kenangan bertiga sebelum naik menara......


ni time naik.....time naik laju.....dh sampai atas dia akan slow sambil pusing2 utk kita tgk pemandangan banda melaka dr atas.....sambil tu ada la jurucakap dok bercite psl bandar melaka ni sama mcm naik cruise gak......


tempat queue yg ni aku cakap tk leh bawa masuk stroller dh.....tempat ni last stage la korang queue utk naik menara ni.....kt sini ada kerusi so boleh la duduk sementara nk naik menara kan.....


pemandagan bandar melaka......


gmbr kenangan kami bila dh berada di atas.....




bg pendapat aku berbaloi gak la byr rm10 sorang utk naik menara taming sari ni.....dan aku cadangkan korang naik siang la.....mlm korang akan nmpk lampu2 je.....tp sapa yg suka tgk pemandangan yg ada lampu2 ok je naik time malam.....bila kita dh berada di atas ni la kita leh tgk tempat2 mn lg yg best utk kita lawati bila berada di bandar melaka ni.....korang leh lihat dengan jelas kedudukan satu2 tempat tu.....


dr menara taming sari kami ke muzium samudera lak.....ala yg ada kapal sebijik besar tu.....nk masuk dlm muzium tu kena byr.....tp husband kata tk payah masuk la just bergmbr kt luar je......gmbr ngan kapal pun dh cukup bukan org tau pun kita masuk ke tak dlm muzium tu......tp korang yg baca blog aku ni dh tau la yg aku tk masuk.....hihi....


dr muzium samudera kami singgah medan samudera ni......medan samudera ni tempat jualan mcm2 cenderahati,kraftangan,baju2 dan kerepek2......tp sbb aku ada review dorang cakap beli kt heritage gallery murah so aku just jln2 sambil survey2 harga je.....tp husband ada belikan aku sesuatu.....nk tau apa benda tunggu next gambar eh......aku lak just beli sehelai tshirt rm10 utk aariz.....tshirt putih tulis welcome to melaka.....jd la ada gak kenangan kt melaka......hihi.....


ha inilah yg husband beli kt medan samudera td.....topi.....ada gaya pelacong tk.....hihi....


dr medan samudera kami singgah dataran pahlawan (melaka megamall) pulak.....dh nama megamall brg2 pun mcm brg2 di megamall la.....tp tempat ber air con boleh la sejukkan badan yg ngah berpeluh.....



kt dlm dataran pahlawan ni la terletak nye heritage gallery.....heritage gallery ni mcm medan samudera gak.....jual cenderahati,kraftangan,tshirt,kerepek......aku beli fridge magnet dan key chain bentuk baju kebaya yg harga nye lebih murah berbanding di medan samudera td.....harga kerepek sama je dua2 tempat ni.....tshirt pun.....aku beli kerepek yg 3 rm10.....
 
 
 bila peluh hilang kami meneruskan perjalanan menjelajah bandar melaka.....berhadapan dataran pahlawan tu ada la taman ada replika kapal terbang dan keretapi.....aku ajak husband gi utk bergambar.....tp sekali pintu masuk jauh lak....pintu yg ada kecik tk muat nk masuk stroller.....last2 aku ambik gmbr replika je la.....kt sini meriah tau.....ramai org.....tp sbb cuaca dh panas husband malas nk lama2.....
 
 
 dan akhir sekali kami ke pahlawan walk ni.....tempat ni sama je mcm medan samudera dan heritage gallery......harga pun sama....kt sini aku beli gula melaka sbb comel je tgk gula melaka dia pack kecik2 comel......pastu beli tambah kerepek2 lg utk bg pengasuh aariz,family dan opis aku.....
 
 
 kt pahlawan walk tu ada gak kedai mkn.....ada juga asam pedas.....aku ada review org cakap sedap gak asam pedas kt situ.....tp ntah mcm mn aku terpandang kedai2 asam pedas bersepah kt belakang pahlawan walk ni.....
 
 
 kami pilih mkn kt sini sbb ruang mkn ber air con......tp kena bertabah la tunggu meja kosong sbb ramai sgt org......
 
 






 menu2 yg aku ambik: puding caremel,asam pedas ikan jenahak,asam pedas ikan parang,ayam kampung goreng,sayur,telur masin,ulam sambal belacan+air tembikai laici 2 dan air suam = rm36......yg ni aku rasa berbaloi.....murah.....tp nk kata sedap tu tak tau.....bg tekak kami suami isteri biasa2 je.....sedap lg asam pedas yg kami mkn kt senibong johor....gi johor ni wajib kena repeate mkn sana lg ni.....
 
 

lps mkn balik semula hotel ambik kereta then aku ajak husband gi cari coconut shake klebang yg org dok cakap gi melaka kalo tk pekena coconut shake klebang mmg rugi.....tk jauh mana pun dr bandar melaka nk klebang ni......mula2 ingat sesat sbb tk jumpa pun apa2 kedai......sekali husband nmpk org ramai dok beratur bawah pokok.....kt situ tulis the famous klebang coconut shake.....mmg betul la tempat tu......tp masa belum turun kereta aku mcm pelik la knp kata famous tp tempat kecik je.....sekali dh turun baru tau yg kt luar bawah pokok tu utk bungkus.....kedai utk mkn minum kt belah belakang......siap ada tempat parking sekali disediakan.....siap ada org kawal lalu lintas lg....


ni la tempat utk bungkus.....pjg gila ok org queue......aku tgk ramai cina la yg beli.....masing2 order 10 la 15 la plg sikit pun 5.....aku just nk beli 2 je.....tu pun husband cakap patut beli 3.....rugi beratur lama beli dua je.....husband cakap beli 3 pun tkpe.....tk rugi.....ternyata mmg sedap coconut shake ni......


coconut shake yg sedap.....ngah menaip ni dh terbayang dh kesedapan coconut shake ni.....harga coconut shake 1 rm2.5.....korang jgn risau yg jual ni melayu.....wlp queue pjg tp service cepat....setiap org utk satu tugas.....dr kopek kelapa,korek isi kelapa,blend isi kelapa dan ice,membungkus dan melayan order pelanggan.....


dh dpt coconut shake apa lg time utk balik kl la.....dr melaka kol 5 lps singgah solat,sampai kl kol 7.....time balik tu dh start jem kt area nk masuk seremban.....puas gak la holiday kami ke melaka kali ni.....byk tempat yg aku nk gi dpt pergi kecuali Jonkers Street je tak sempat nk pergi.....maybe next time kalo dtg melaka lg boleh pergi situ.....bg aku ok la bercuti di melaka ni......tempat pun dekat dgn kl.....byk hotel2 bajet nk dekat bandar ada jauh dr bandar pun ada....bandar melaka ni kecik je.....tempat2 menarik semuanya di sekitar2 bandar je.....kalo stay kt area bandar better parking je kereta kt hotel and jalan je kaki ke tempat2 menarik tersebut.....nk cari kedai mkn pun senang.....cuma sedap dan tk sedap,mahal dan murah je kena pandai cari.....cuaca lak,time aku pergi tu cuaca sgt panas.....sebelum pergi tu risau la gak kot2 hujan ke tk dpt jalan sekali cuaca sgt ok malah panas lg kalo pekena coconut shake mmg sesuai la sgt (aduiii coconut shake lg)......actually bukan setakat jonkers street je kami tk sempat pergi byk lg sebenar nye tempat2 yg kami tk sempat pergi cuma kami fikirkan kesesuaian dgn kami yg ada anak umur setahun lebih utk pergi sesuatu tempat tu.....ye lah contoh kalo kita pergi muzium ke a famosa ke tempat2 sejarah tu bukannye anak aku faham lg....maybe bila dia besar nnt dh sekolah dh belajar sejarah boleh la bawa dia gi tempat2 sejarah tu.....so bg mereka yg dok di lembah klang teringin nk gi bercuti tp bajet tk byk and cuti pun tkde just boleh bercuti time weekend je,aku suggestkan pergi la melaka......mmg berbaloi utk percutian bajet.....murah dan menarik.......



ok la.....next nnt aku cite psl hotel yg kami menginap lak....tu last park utk entry cuti2 melaka kami kali ni.....hope dgn entry aku psl melaka ni dpt memberi sedikit info bg mereka yg ingin bercuti di melaka......


sekian.....bye....


p/s:huhuhu hp rosak.....syg sgt gambar2 aariz dan amsyar kt taman botani sempena cuti krismas smlm semua hilang.....huhu sedih......









Tuesday, December 24, 2013 - 0 comments

meLaKa:14/12/2013 cHeck iN hOteL -> meLaKa riVeR cRuiSe -> bEcA -> mEdAN iKaN BaKaR SeKaM

Assalammualaikum.......


sambung cite psl cuti-cuti di melaka 2 minggu lepas.....lps abis je kenduri sepupu aku tu dlm kol 5 mcm tu aku dan husband terus gerak mencari hotel yg telah aku book terlebih dahulu.....tkde la susah mn nk mencari hotel tersebut cuma bila dh terlepas lorong kena u-turn balik dan stack dlm jem.....lebih kurang kol 6 gak la kami check in.....


aku bg gambar sikit hotel mn yg kami menginap.....later aku wat entry khas review psl hotel.....


lepak2 kt hotel.....lps maghrib kami decide utk ke melaka river cruise dulu memandangkan perut masih kenyang nk dinner pun.....dr hotel nk ke melaka river cruise tu kami jln kaki je......sbb kedudukan hotel kami mmg dekat tengah2 bandar.....mmg nk ke bandar melaka jalan kaki je la.....jimat sikit masa utk mencari parking.....

kaunter tiket river cruise.......


ptg tu aku tgk mcm tk ramai org area bandar melaka ni......sbb tu kami saje lengah2 kuar hotel kol 8.30.....sekali sampai kt melaka river cruise ni mak aii ramai sungguh umat manusia.......aku dh wat muka sedih dh kt husband memikirkan yg mcm tkde harapan je kami nk naik cruise pd mlm tu.....aku sebolehnya nk gak naik cruise mlm sbb drp review org yg aku baca kalo naik cruise time mlm la best pemandangan cantik.....lg satu aku takut kalo naik siang kan panas lak......utk tidak menghampakan si isteri si suami berusaha gak beratur sambil memotong queue.....hehehe.....husband cakap kalo tk potong queue mmg tk merasa la naik cruise......dh la aariz meragam nk tido time tu......so kira halal je la eh potong queue pun......hihihi.....


tiket melaka river cruise.....utk dewasa bila tunjuk mykad rm10.......kanak2 2 tahun dan ke atas tunjuk mykad rm5.....aariz sbb bawah 2 tahun free je la......total utk dua org rm20.....tp pd pendapat aku kalo anak korang dh 2 tahun tp badan anak korang kecik je.....korang dukung je.....bila org tu tny ckp la setahun lebih.....tkde la kena bayar......dia bukan minta mykid nk check pun.....tp apa2 pun depend pd korang la kan.....kalo korang byk duit apa de hal kan byr rm5.....tp bg mereka yg anak ramai dan teringin sgt nk naik cruise ni.....mana anak korang yg nmpk mcm setahun korang cakap je setahun lebih wlp hakikatnya anak korang dh 2 tahun.....tp nk tipu pun berpada2 la.....tk kan anak korang jelas2 nmpk umur 4 or 5 tahun tp korang cakap anak korang umur setahun lebih mmg tk masuk akal la......silap2 wat penat korang queue pjg tp tk dpt naik sbb ada anak tk lepas nk naik sbb tkde tiket.......





gambar kenangan kami di melaka river cruise.......


naik2 je cruise.....tk sampai 5 minit aariz tido.....rugi betul.....aku punya la hajat nk naik cruise ni sbb nk suruh aariz tgk lampu2.....tp kalo dh tido nk tgk lampu mcm mn.....mak dan bapak dia je la berpossing tangkap gambar sambil mendengar info2 psl melaka yg dicitekan oleh driver cruise dan juga audio yg dh dirakam.....tu la siang asyik main je.....dh la mlm sebelum tu tido lewat.....bangun lak awal.....kol 6 dh bangun.....on the way ke melaka tido sekejap je dr r&r seremban nk ke ayer keroh.....sampai kt r&r ayer keroh dh bangun......kt homestay tk mau tido lgsg main je keje nye.....nk ke rumah pengantin je tido sekejap dlm 1/2 jam.....lps tu sambung main.....dh check in hotel pun ligat bermain.....dh serupa org jakun masuk hotel dh aku tgk anak aku ni.....semua benda ni nk usik......ummi dan babah dh terbaring kepenatan.....dia tk reti2 penat.....tu yg time queue nk naik cruise dia dok meragam......ngantok la tu......kiranya percaturan aku bawa aariz naik cruise waktu malam adalah gagal......


selama 45 minit korang akan dibawa melawat sekitar bandar melaka yg boleh dilihat spjg sungai melaka.....overall bg pendapat aku berbaloi la bayar rm10 utk naik cruise ni......and bg pendapat aku better naik mlm sbb mlm kt melaka sgt meriah dengan lampu2 dan manusia.....mmg best.....tp kalo anak korang mcm anak aku naik2 cruise tido dan mmg korang berhajat naik cruise utk anak korang tgk lampu better naik siang je la......wat pening kepala korang je kalo anak meragam dengan nk kena queue pjg........


lps dh naik cruise tgk2 jam dh kol 11.....hajat di hati nk naik menara taming sari gak waktu mlm sbb drp hasil review aku ramai cakap naik menara taming sari waktu malam la cantik......tp husband dh sound suruh balik sbb dia dh tk larat dukung aariz yg ngah tido.....silap kami tk bawa stroller time tu.....mmg hazab la nk mendukung......babah dia la yg dukung......aku mmg tk larat ye nk dukung budak 11 kilo tu.....mau patah pinggang.....

tp kesian lak tgk husband dok dukung aariz......aku bg cadangan suruh husband tny beca boleh tk hantar ktorg kt hotel.....lgpun hotel kami bukan la jauh mana.....mula2 tny rata2 semua letak rm25 wlp kami cakap hantar kami ke hotel je.....kami tk nk round2 bandar melaka.....siap bgtau lg hotel bertentangan menara taming sari je......tu pun still dorang letak rm25......ada tu letak rm10 tp hantar sampai menara taming sari je......sangat tk berbaloi ok.....dh la jarak dr tempat beca ngan menara taming sari tu bukan jauh mn.....dh la kena bayar rm10 pastu kami kena jalan kaki lg nk ke hotel......baik tk payah......

tp mungkin rezeki kami kot mlm tu......ada sorang ni sanggup hantar sampai ke hotel dgn harga rm15......wlp masih dikira mahal tp kira berbaloi la drp kami penat jalan kaki sambil dukung anak ngah tido......drp patah pinggang baik terima je offer budak tu......tp naik2 beca tk tido lak si aariz ni......tp tkpe la mmg niat nk bg aariz rasa naik beca pun.....tp pelik sepjg naik beca tu nk ke hotel aariz tk tido lgsg......nmpk sgt anak aku tk suka naik cruise.....protes bosan la tu sampai tertido......



kenangan kami naik beca........


dh sampai2 hotel terus ambik kereta dan terus menuju ke umbai utk mkn ikan bakar.......tp kami tk mkn kt medan ikan bakar umbai.....kami ke depan sikit kami memilih medan ikan bakar serkam......mmg sebelum gi melaka aku review ramai cakap umbai la the best ikan bakar kt melaka......tp disebabkan sepupu aku dok review cakap medan ikan bakar serkam sgt murah dan sedap terus teruja husband aku nk mkn ikan bakar serkam gak.......tp kami tk mkn kt sana sbb 1st aariz tido and dh lewat sgt kol 12 nk bawa dia keluar gi mkn......2nd sbb ada byk kucing (aku kan takut kucing).......last2 husband decide tapau mkn kt hotel......


dinner kami kol 1 pg.....mkn ikan bakar dan seafood........menu kami:ikan siakap hampir sekilo bakar,sotong 2 ekor bakar,pepahat 1/2 kilo masak pedas,kerang 1/2 kilo bakar,kailan ikan masin,telur dadar (tiada dlm gmbr).....dan nasi pun tiada dlm gmbr......tp boleh pulak dia terbagi nasi 1 bungkus je.....sebaik lauk byk.....aku mkn nasi 3 suap je lebih aku ratah lauk......lgpun dh lewat sgt tk la kenyang sgt kan susah nk tido lak........niat cuma nk merasa je ikan bakar yg org dok sibut2 kalo dtg melaka rugi kalo tk mkn ikan bakar......


total mknn kami rm52.....murah ke mahal eh?

tp cousin aku cakap dorang mkn 10 org tk sampai 100.....ke dorang tk ambik seafood.....tp bg pendapat aku boleh tahan la rasa ikan bakar dia......sambal kicap dia sedap.....seafood lak bg aku biasa2 je......mmg la biasa2 je sbb sotong dan kerang bakar.....mmg rasa bakar je la mn nk rasa lain......hihi.....cuma pepahat tu ok je la bg aku.....sedap lg masa mkn kt bagan lalang.....kailan ikan masin tk sedap.....telur dadar dan nasi tu rasa mcm telur dadar dan nasi la.....hihihi......

aku tk leh nk compare kan dgn ikan bakar umbai sbb aku tk pernah mkn ikan bakar umbai......

tu je la cite kami utk ari pertama di melaka.....lps mkn mata dh tk leh buka apa lg cari bantal la......tido tk sedar diri......sedar2 dh kol 6.30......next entry aku sambung cite hari k2 kami di melaka ye.....


bye.....



p/s: ari jumaat minggu depan insyallah nk bercuti ke johor sambil attend wedding cousin aku gak......dh ke johor ni plan cuti2 hari thaipusam mcm kena cancel je......tp kalo ada bajet lebih maybe akan bercuti tempat dekat2 je......maybe ke PD kot......insyallah.....