Monday, June 6, 2011 - 1 comments

aPa YanG aKu MaKaN seMasA di OpIs day 1:

salam semua.......take a break jap update blog......ari ni aku gedik sikit boleh tak......aku nk cite psl apa yg aku makan kalo aku berada di opis dengan kata lain hari berkerja la........aku plan mcm nk report kt dlm blog ni setiap ari spjg minggu ni apa yg aku mkn dr pg sampai ke ptg (9-6) semasa berada di opis.......tp aku plan je tau aku tk nak ar janji apa2......kan tiba2 mood malas nk update menyerangkan ada yg dok tertunggu2 entry terbaru dr aku.......hehehe mcm la ada org yg dok tertunggu2 entry terbaru dr aku kan......hehehe tkpe la perasan utk diri sendiri......






ok meh kita mulakan mknn di pagi hari......tkde la pg sgt.....dlm lebih kurang kol 8.45 a.m mcm tu......setiap ari sblm gi keje a.k.a sebelum kuar umah aku akan pastikan utk minum secawan susu.....susu ni tk ar panas sgt.....just suam2 kuku gitu.....kalo tk sempat wat kt umah, bawa bekal susu gi opis,sampai2 opis terus bancuh susu and minum.......aku minum susu omega plus....ala susu yg boleh kurangkan kolestrol dlm masa 30 ari tu.....
~tp kalo dok bantai mkn berpinggan2 tk nyah ckp 30 ari,setahun pun tk kan kurangnye kolestrol tu......hehehe tkpe la tk dpt kurangkan kolestrol tp dpt control kolestrol pun jadi la.....
~ye ke leh control kolestrol????......pandai2 aku je kan wat fakta sendiri......u all jgn percaya lak....tu fakta dr otak aku sendiri.......hehehe.......






aku minum susu+mkn yogurt ni.....dlm byk2 jenama yogurt,aku suka jenama nestle ni.....aku ambik yogurt pg2 utk proses penghadaman aku.....aku ni kalo u all nk tau dr kecik sampai besar mmg ada masalah penghadaman.....tp sejak kawen ni sejak tekak ni dh leh telan yogurt ni,alhamdulillah la proses penghadaman aku pun berjalan lancar la gak.......wlp kadang2 ada gak dtg masalah penghadaman tu tp tk kerap la.....selain yogurt utk atasi masalah penghadaman aku ni,aku amalkan minum vitagen.....wlp nampak mcm kanak2 je tp mmg bekalan vitagen ni kena sentiasa ada dirumah.....nnt bln ramadhan nnt aku ingat nk bersahur ngan yogurt dan vitagen je.....sbb time bln2 puasa la aku kerap kena sembelit2 ni......ye la waktu siang tk minum air harapkan mlm je sbb tu kena mkn benda2 yg dapat atasi masalah sembelit ni........







so susu+yogurt td aku ambik sebelum aku gi opis sbb nk elakkan perut kosong.....aku ni kan kalo perut kosong sikit mula la angin nk naik kepala pastu mula la perut berangin+muntah2......so pg2 kena ambik sedikit benda yg boleh kenyang sementara nk tunggu time breakfast aku yg sebenar.....aku breakfast kt opis je....aku breakfast sama2 ngan opismate aku.....we all tapau mkn kt opis je.....aku selalu nye breakfast akan bawa bekalan dr umah.....apa yg aku masak utk hubby pg2 itu lah yg aku bawa bekal gi opis utk breakfast......
~mcm ari ni aku bawa bekal nasi putih+lemak ikan kerisi+sayur kangkung+sambal belacan......kalo sekali tgk mcm heavy je breakfast aku kan......tp korang jgn salah faham......aku bawa nasi tu sikit je......lauk je byk.....nasi tu ada dlm 1/2 senduk nasi......2 @ 3 suap dh abis......tp lauk kena byk la......
~tp mcm ari ni lauk agak berkolestrol sikit so aku just lebih mkn ikan and sayur je la.....kuahnya wlp nmpk aku bawa mcm byk tp aku mkn sikit je......aku suka bawa byk sbb saje nk bg opismate rasa sekali.....mkn sama2.....
~ni time aku rajin masak la.....kalo aku malas,breakfast aku beli je nasi lemak or apa2 la kt kedai bawah opis ni......kalo beli mmg aku tk dpt control la kuantiti aku makan.....main bedal je......huhuhuhu tu yg hancur diet tu.....






lepas dh breakfast,dlm kol 11 mcm tu (aku breakfast kol 10) aku akan mkn ubat ni......ubat apa ni??????hehehehe ni folic acid......kadang2 ingat aku mkn,kdg2 lupa aku termiss la utk mkn ubat ni......biasa nye termiss mkn ubat ni time tk keje la.....time kt umah.....huhuhu selalu leka and terus lupa......kalo kt opis mmg letak depan mata......tu yg ingat.....
~tujuan aku mkn folic acid adalah utk persediaan pregnant......mana2 doktor mmg akan sarankan utk mkn folic acid ni bg sesiapa yg ada niat utk pregnant......tk nyah la aku nk ulas pjg lebar psl folic acid ni eh.....sure ramai dh tau.....kalo ada yg tk tau u all google sendiri eh......






lps mkn folic acid, selang 5 minit mcm tu dlm 11.05 aku akan minum jus bidadari ni lak......aku amalkan minum jus bidadari ni utk teratur kan period aku.....so far mula2 aku try dulu,aku disahkan pregnant tp rezeki tk menyebelahi kami......2nd time try bln lps alhamdulillah period aku dtg on time.....skrg ni try utk bulan k2.....so nk tgk hasilnye bln ni mcm mn.....harap2 period aku bln ni akan dtg on time la......kalo tk dtg on time harap2 ada berita baik la disebalik kelewatan period ku itu......aminnnnnnnnnnn........
jus bidadari tu aku ambik satu sudu pagi and satu sudu mlm.......benda ni pun kadang2 termiss kalo time dirumah......






kdg2 sblm lunch perut aku dh berbunyi2 lapar.....kan kalo dibiarkan perut tu lapar kan ada yg masuk angin lak badan aku ni.....so nk elak drp badan aku berangin dan muntah sbb angin, aku akan alas perut aku ni ngan biskut jacobs oatmeal cereal with apple ni.....sedap biskut ni.......so mmg tiap2 bln aku akan pastikan stok biskut ni sentiasa ada dirumah dan sentiasa ada dlm beg keje aku......so kt opis sementara nk tgu lunch (selalunye dlm kol 12.30 mcm tu perut akan start berbunyi2......lunch kol 1) aku telan ni dulu la.......sebungkus pun dh cukup utk alas perut.......tp aku telan biskut ni kalo sementara tgu lunch tu perut aku dh berbunyi2 la.....kalo tk aku tk mkn pun biskut ni.....tp stok biskut ni sentiasa ada dlm beg la......bkn la kt opis ni tkde stok biskut kt pantri tu tp aku ambik biskut jacobs oatmeal cereal with apple ni sbb biskut ni low kalori.....hehehe konon2 utk berdiet la........





lunch lak wlp breakfast aku dh ambik mknn berat,lunch aku tetap mkn berat gak la.......tp tgk tempat mana aku lunch gak........tempat biasa aku lunch selalu nye kt jusco,pak hailam kopitiam carefour,the chicken rice shop carefour,station kopitiam carefour,kedai nasi berlauk ikan bakar,ani sup utara atau kedai arab bawah opis.....
~so kalo gi jusco tu aku akan mkn ringan2 la mcm tako tao,sushi,rojak buah,roti aunty anne,kalo nk berat sikit mkn la goreng2 mkn char keaw teaw ke,claypot ke,sizzling ke......mmg mknn tk sihat semua nye aku ambik kalo lunch kt jusco......mmg hancur diet 100%........
~kalo lunch kt pak hailam kopitiam aku suka mkn laksa asam dia.....laksa pun actually tk bagus utk diet kan......so kesimpulannya hancur gak diet kalo mkn kt pak hailam ni.......
~kalo lunch kt the chicken rice shop confirm2 la mkn nasi ayam kan.....huhu lg la tk bagus utk org berdiet kan.....hancur2......
~kalo kt station kopitiam carefour ni aku leh control sikit.......kalo lunch sana aku suka ambik set tepayaki.....set tepayaki tu ada sekali ngan nasi.....aku akan makan 1/2 mangkuk je nasi dia.....lebih nye aku ratah lauk......ambik set tepayaki leh mkn nasi sikit sbb lauk dia byk......tp set tepayaki mahal la......so kalo ngah nk jimat tu aku ambik la mknn goreng2......so akan hancur gak la diet kalo mkn mknn bergoreng2 ni.....
~kalo kt nasi berlauk ikan bakar ni mmg aku leh control mkn.....aku akan ambik nasi dlm 2 sudu besar tp lauk akan ambik byk.....lauk biasa ambik ikan talapia bakar......so kalo mkn sini tiap2 hari mmg leh kurus aku la.....tp masalah nye kt situ tmpt mkn dia panas.....tu yg rasa malas je nk ke sana kalo cuaca panas.....kalo tk tahan sure aku akan order air sejuk.....kalo diet minum air sejuk mmg potong je kan.....
~kalo lunch kt ani sup utara lak,keadaan dh ok sejuk.....pastu dekat ngan opis tk perlu jln dlm cuaca panas.....nk diet leh je mkn sup je......tp kt ani sup utara ni aku suka bubur nasi and nasi ayam dia la......aduh kehendakan nafsu lebih mengawasi segala2 nye.......mcm mn nk diet mcm ni......
~last sekali kalo lunch kt kedai arab bwh opis ni,lg hancur diet aku sbb mkn kedai arab sure we all akan order nasi arab dia ala2 nasi berani......kt kedai ni order nasi ngan air tk sampai pun 10rgt......so we all akan order set yg 1/2 kg nye nasi and mkn utk 4 org.......sgt2 kenyang sbb portion dia byk.....mmg berbaloi2 ngan harga......nmpk kedai mcm mahal tp mknn kt situ sgt murah......so kalo we all terlampau malas mmg kedai arab tu la jadi pilihan ktorg.....akibat kerana kemalasan diri,badan akan naik bagai dipum2......
******lunch ari ni aku lunch kt jusco......aku mkn asam laksa.......hehehe so korang2 faham2 je la diet aku mcm mn kan********





so bila breakfast ngan lunch dh mkn berat,dinner aku selalu akan mkn buah-buahan je la.....dinner aku selalu nye kdg2 awal sgt2 dlm kol 5.30.....kdg2 dlm kol 7......tp biasa dinner mmg tk mkn berat2......kalo lapar just mkn buah je.....kalo kenyang just minum air je.....bukan sengaja tk mau ambik dinner tp mmg tk lapar pun.....sampai nk tido mmg tk lapar.......mybe sbb sblm balik keje kt opis aku dh mkn ptg.....mkn ptg aku buah-buahan tu la.....biasa nye buah epal hijau.....buah oren tu kalo aku tk sempat mkn buah epal tu kt opis sblm balik keje,aku akan mkn buah oren tu la di rumah.....so kiranye kalo aku minum ptg kt opis sblm balik,aku ambik minum ptg+dinner sekali la.....kalo balik umah baru makan buah kira mkn dinner la......






apa pun mknn yg aku ambik,air suam aku ni ttp kena ada kt atas meje aku semasa di opis.......biasa pg2 sampai2 opis aku akan penuh kan bekas air ni.....ptg sblm balik baki air dlm bekas akan tgl 1/4 je.....nk abiskan tk larat.....kembung lak perut aku nnt ngan air......





so itu la serba sedikit berkaitan apa yg aku mkn semasa di opis.....dlm istilah lain,APA YG AKU MAKAN KALO AKU BERKERJA.......time aku keje je aku kira boleh disiplin kan sikit la diri ni mkn ikut time.....kuantiti mkn pun kdg2 aku pantau......minum pun air suam.....tp kalo cuti dok umah confirm tunggang langgang jadual mkn aku.....segala ubat yg aku mkn pun selalu termiss.....sbb tu badan tk mau kurus2......bila timbang berat tk turun dok stress.....bila dh ok stress tu lupa balik psl diet ni.....buat balik benda yg sama.....tunggang langgang balik jadual makan.....so diri sendiri la tanggung akibat nye........





ok la dh pjg lebar dh ni aku membebel......ingat nk wat entry pendek je ari ni.....sekali terpanjang lak entry ni......tkpe la entry intro......sbb spjg minggu ni kan aku nk report apa yg aku mkn spjg satu ari.....tp utk minggu ni je la.....tkde nye aku nk wat entry psl apa aku mknn ni entry wajib setiap ari.....aku ni kan 'terlebih rajin'.....hehehe......ok la aku nk undur diri ni......kita jumpa esok eh.....insyallah......sekian.....wasalam.....




p/s:dh masuk bln rejab dh.....knp la tahun ni mcm liat je aku start berpuasa sunat.....maybe kepala otak dok excited nk gi bercuti+2nd honeymoon kot......hehehehe alasan tk leh pakai......
p/s:~5 ari lg for our vacation+2nd honeymoon...........





1 comments:

armouris June 8, 2011 at 9:31 AM

lagi info tentang perut berangin di SIHAT SELALU - Masalah Perut Berangin

Post a Comment