Thursday, April 17, 2014 - 5 comments

bbQ buFFet dInnEr@Halia Sime Darby Convention Center - voucher groupon

Assalammualaikum


memandangkan ari ni aku puasa so boleh la update jap blog time lunch ni.....dan disebabkan aku ngah puasa ni aku nk cite psl mkn.....bagus sgt la kan.....kan sendiri yg terliur tgk gmbr mknn sendiri la tanggung.....hihi....


tgk pada tajuk pun semua dh tau aku gi mkn kt halia ni menggunakan voucher yg dibeli dr groupon......biasa la org tk mampu mcm aku ni tp berselera mewah mmg mampu mkn di tempah mewah menggunakan voucher yg murah je.....voucher dibeli melalui groupon....setakat ni masih setia menggunakan khidmat groupon lg.....bukan tk nk try yg lain mcm mydeal tu tp masih blum jumpa offer yg memikat hati......groupon tk nk lantik aku jd duta dorang ke sbb aku kan pembeli tetap groupon......kihkihkih.....baru 2@3 kali guna khidmat groupon dh berangan nk jd duta kan......


harga voucher ni rm39 per person......51% diskaun.....harga asal rm79 per person.....actually dia byk pilihan.....ada utk lunch....hi-tea aku tk ingat ada ke tak.....yg aku pilih ni utk bbq dinner buffet.....yg bbq dinner mahal sikit berbanding lunch nye buffet.....Halia restoren ni terletak di dalam Sime Darby Convention Center Bukit Kiara.....senang je nk cari tempat ni....ada traffic light kalo ke kanan gi INTAN, ke kiri gi sime darby ni......mcm biasa sebelum nk gi mkn kena wat reservation dulu....reservation melalui phone je.....so kami decide nk gi mkn pd ari sabtu lepas 12hb.....buffet dia start dr kol 6 ptg sampai la 10 mlm......ari tu mmg aku tk masak.....bfast panaskan lauk semalam.....disebabkan bfast dh mkn berat nasi pastu mkn pun dh lewat kol 10 so mmg kenyang la nk lunch......tgh tu aku gi umah parent aku.....kt umah parent aku kebetulan ada org bg mee sup....so kami just alas perut mkn mee sup je......disebabkan tk lunch tu yg kol 5.30 je kami dh gerak ke sime darby.....disebabkan hujan sampai sana pun dh nk dekat 6.30.....


just nice sampai sana org tk ramai lg....aku request dok dlm so kami dpt la meja dekat dgn dessert....saje la tu nk bg berbulu mata aku ni ngadap dessert je.....actually ruang mkn ada 2 tempat.....satu dlm restoren satu luar.....mula2 masa wat reservation tu aku ingat konsep restoren ni mcm kalo mkn kt luar mmg open air la......tk sangka lak restoren ni terletak di tingkat 2 sime darby convention center ni......dan tk sangka lak nama je tempat mkn bahagian luar tp tkde la open air pun.....still sejuk berair con.....dan bg aku yg ada anak kecik yg sedang lasak ni mmg sesuai sgt la korang dok kt luar.....sbb nye kt luar tu kawasan sgt luas dan selesa siap ada carpet sekali utk anak-anak korang berlari.....mcm aku salah strategi gi book dok dlm ambik ko seksa ok nk mkn.....risau anak aku dok berlari takut langgar pinggan cawan berkaca tu....jatuh pecah kan satu hal lak nk membayar nye.....part tu yg tk best sikit sbb mkn dlm keadaan tk aman......


ari tu mkn kt cyberview aariz ok elok dok diam sbb ada umpan sbb pihak restoren ada sediakan pinggan cawan sudu plastik.....so aku letak mknn dlm pinggan tu dia sambil mkn sambil main.....lantak la kan wlp mkn comot2 asalkan dok diam.....tp kt halia ni tkde sediakan pinggan cawan sudu plastik so nk bg aariz mkn sendiri adalah takut dgn pinggan kaca2 ni.....so terpaksa aku suap....aariz ni skrg mn nk mkn disuap2......nk bg dia diam time mkn bg la dia mkn sendiri.....bila dh tkde benda diumpan tu yg dia tk nk dok diam2.....nk kuar dr baby chair....pastu nk berlari dlm restoren.....pulak tu ramai lak budak2 ari tu lg la aariz tk mau dok diam........so next time kalo rasa nk mkn kt sana lg kena pertimbangkan request dok kt luar je la.....wlp jauh dr mknn at least aku dpt mkn ngan aman tanpa perlu risau pinggan cawan jatuh pecah berderai dek dilanggar oleh aariz.......or maybe next time pihak restoren boleh pertimbangkan sediakan pinggan cawan sudu plastik utk kegunaan kanak2.....ala beli kt ikea je murah sikit......hihi.....


ok kita lihat gmbr dulu kemudian nnt aku ulas serba sedikit psl mknn dorang ye......minta ampun minta maaf gmbr tk clear sbb adalah sgt malas nk ambik gmbr dgn kamera......ambik guna kamera phone je......padahal bawa je kamera......tp sbb lapar dan sbb stress dok mengawal aariz tu yg malas guna kamera.......tangkap gmbr guna phone sudah.......


ni bahagian dessert.....sebelah dessert ni betul2 meja kami.....lihat kt bawah tu bersusun pinggan kaca.....aariz byk kali lari2 hampir nk langgar pinggan tu.....ngeri rasa.....


sebelah tempat dessert tempat utk hot drink.....tgk kt bawah tu bersusun cawan kaca.....mana la aku tk ngeri anak aku berlari sikit2 nk langgar cawan tu......

depan meja kami tempat steamboat.....

belakang kami tempat main course dan salad.....

kt luar ni tempat bbq dan goreng2.....

konsep mknn kt sini adalah sajian tradisi.....so jgn mengharap ada western food lak.....tercari2 gak aku kot2 ada pasta ke spaghetti ke.....mmg tkde la.....sbb konsep sajian tradisi ni kot sbb tu ramai org2 melayu yg dtg mkn......meriah rasa.....rasa mcm mkn buffet buka puasa lak.....


ok jom kita intai antara mknn yg ada.....mcm biasa aku agak segan dan pemalu dan snap kt tempat buffet.....just snap mknn yg aku ambik je.....tp boleh dikatakan kesemua mknn yg ada aku ambik.....tu untung nye sapa bawa aku mkn buffet.....aku tk kan sia2 kan peluang yg ada.....kalo boleh semua mknn aku nk rasa.......hihi....

salad.....mcm2 salad ada......yg aku ambik ni chicken salad dan kerabu mangga......yg ni biasa2 je la.....standard la salad.....nk rasa apa lg selain rasa salad kan......
***hehe saje je aku edit gmbr gitu nk bg korang terliur sikit***.....


kambing golek mesti la ada kan......yg ni husband yg ambik.....aku tk ambik sbb tk mkn kambing.....so tk dpt nk bgtau sedap ke tk.....tp husband aku ckp gravy dia ada kureng sikit......


 ni main course.....main couser ada 2 pilihan nasi....steam rice ngan beriani rice......yg aku ambik ni beriani rice.....lauk yg disediakan ayam masak merah,daging masak hitam ngan kailan masak oyster......rasa rugi lak aku ambik sikit sbb rasa utk main course ni adalah sedap.......terutama ayam masak merah tu......


satay pun ada.....lg sekali rasa rugi ambik satay sikit sbb satay dia adalah sedap......aku plan sbb nk rasa semua mknn yg ada sbb tu ambik setiap mknn portion yg sikit......tp tk semua mknn disediakan sedap ye.....ok nnt aku cite kt bawah.......

kt stall goreng2 ada 2 option, mee goreng mamak dan keaw teaw goreng......ni pun sedap.....ni pun aku ambik sikit.....nyesal.....


ni steamboat....yg mangkuk atas tu husband aku nye.....yg mangkuk bawah ni aku nye.....ada 2 jenis kuah.....kuah sup dan kuah tomyam......kuah sup aku tk rasa.....kuah tomyam rasa dia adalah sgt2 biasa je......pilihan steamboat tkde la byk mcm kt flaming tu.....seafood yg ada pun hanya lah udang je......yg lain fishball2 dan pelbagai mee dan sayur......wlp rasa dia biasa2 je utk steamboat ni sampai 2 kali gak aku ulang.....dunno why.....mybe sbb aku mmg suka mkn steamboat kot......


ni mcm ala2 tortila wrap la.....boleh la sedap la gak.....tp cepat betul abis.....nk ulang ambik dh abis.....



ha inilah part paling sedih ni.....part bbq dia.....aku tk tau la mana silap nye.....dh nama pun bbq dinner,aku harapkan bbq la king of the food pd mlm tu......tp secara jujur nye aku sgt2 kecewa tau......gmbr atas tu ikan pari.....ikan pari dia sgt2 masin.....gmbr bawah ni ikan selar,ayam goreng dan hotdong.......ikan selar dia dh la dorang bakar lama sampai keras pastu kuat dgn kunyit.....berapa guni letak kunyit tk tau la.....potong betul la aku kalo mkn ikan bakar rasa kunyit semata......ayam bakar pun dibakar terlalu lama sampai keras rasa dia......hotdong tu biasa2 je......ada 2 jenis pencicah......satu sambal kicap satu air asam......ntah la dua2 pencicah ni tk dpt nk menutup rasa kunyit yg kuat tu.....

selain 2 pinggan yg aku ambik tu,husband ada gak ambik kambing bbq.....pun sama bakar sampai rentung......aku rasa dorang kena perbaiki lg part yg bbq ni......beza cyberview ngan halia ni ialah bbq cyberview dorang hidang dh siap2 bakar......so mkn pun dh sejuk.....yg halia ni dorang mmg sentiasa bakar tp terover lak bakar sampai rentung.....ikan jadi keras ayam jadi keras......kesimpulanya cyberview lg best......wlp sejuk tp ada rasa......

antara dessert yg aku mkn.....tk semua dessert aku mkn.....byk sgt.....tk tau nk mkn yg mn satu......tp yg pasti dessert2 yg aku mkn ni sedap.....yg dlm mcm gelas tu pls sedap......rasa dia ala2 tiramisu......


ini dessert melayu.....dessert melayu pun byk pilihan.....siap ada tapai lg.....tp sampai ke sudah lupa nk rasa tapai.....nyesal.....

ini yg plg sedap bak kata husband aku......bubur pulut hitam.....mkn sikit rasa nk lagi.....aariz pun suka.....dpt la leka dia ngan benda ni sekejap......selain ni benda yg aariz mkn ialah satay,nasi beriani,puding roti,hotdong dan kopok lekur......

ye kopok lekur pun ada.....tp aku tk mkn pun sbb dh biasa sgt mkn kopok lekur.....amboi belagak sungguh......hihi....

selain kopok lekur benda yg aku tk ambik ialah popia goreng.....bukan belagak tk nk rasa tp terlalu byk mknn yg ada sampai terlupa nk ambik......ice cream pun aku tk ambik dh katanya masih ada saki baki batuk.....tk berani nk ambik.....nk bg aariz mkn ice cream pun tk berani sbb doktor dh pesan jgn bg aariz mkn benda sejuk terutama air sejuk dan ice cream.....aariz mkn calung ice cream je la......

air kosong mmg dorang akan tuang siap2 kt meja kita.....abis je korang minta je refill.....tp air sirap tu korang kena bangun ambik sendiri la......tp air kosong dia best berbanding cyberview sbb nye tk terlalu sejuk.....kt cyberview tu dh la dlm air con, air lak sejuk mmg tk sesuai la.....cuma kt halia ni tk best tkde abc la......tp kalo ada pun aku bukan berani nk ambik pun sbb batuk.....

last sekali mesti la kena ada gmbr kami kan......bukti kami dtg mkn sini....

ni bahagian luar restoren.....mmg luas dan selesa la utk anak2 berlari.....

siap ada sofa lg kt luar tu.....lepas mkn kami lepak kt sofa ni bg can aariz berlari.....


kesimpulannya ok la puas hati gak la mkn sini.....cuma masih ada berapa % tk mencapai piawaian kami......kalo dorang dpt perbaiki bbq dorang tu aku rasa mungkin ada keinginan utk kami ulang mkn kt sini.....dr segi faciliti lak,surau dan toilet adalah sgt dekat dgn restoren.....tk perlu takut kalo nk gi surau atau toilet sorang2......mcm cyberview ari tu sepanjang gi surau tu mulut aku terkumat kamit baca ayat2 al-quran sbb agak seram......kt halia ni mmg selasa.....cumanya surau dia telekong ada 3 je....sbb tu aku tgk ramai yg dok bawa bekal telekong.....mcm aku tk bawa bekal telekong jenuh la kena tunggu turn nk dpt telekong......bab parking tk perlu risau sbb parking sgt byk.....sbb hujan ktorg parking dlm basemant.....parking free of charge.....yg plg penting restoren ni ada sijil halal dr JAKIM.....aku biasanya kalo nk beli voucher mkn ni mmg aku akan check dulu kt jakim.....kalo ada sijil halal yg sah baru aku akan beli........


gitu la cite nye kami gi tebus voucher yg dibeli di groupon......lepas ni mcm nk stop dulu mkn buffet2 ni.....tunggu bulan puasa je nnt mkn buffet ni.....selalu sgt mkn buffet kan muak la pulak.....yg pasti nk mkn buffet perut kena betul2 kosong.....perut kena betul2 lapar.....time kenyang gi mkn buffet adalah sgt rugi.....sbb tu aku rasa sgt feel bila mkn buffet time berbuka puasa......


p/s: aku masih tk period lg.....bulan2 sebelum ni kalo lewat period tk risau sgt mcm ni sbb masih pakai protection.....bila dh tk guna protection ni bila lewat period mmg agak risau la.....masih samar2 dgn tanda2 yg ada......apakah sebenarnya ni.....period ke pregnant ni......huhu.......









5 comments:

Cik Puan Eka April 17, 2014 at 3:17 PM

Waaaa mcm sedap je.

Tp part ikan tu kalu eka pon kcewa kak.

Ehemm. Smoga ada berita baik kak ehehe

Atiqah Zulkifli April 20, 2016 at 3:31 PM

Salam. Saya nak tanya sikit, macam mana nak purchase guna groupon . Sebab ni first time. Saya ingat nak buffet dinner kat satu hotel ni cuma procedures nya saya tak tahu. Boleh ws saya kat 011 28940314 untuk explain tak ? Saya nak book untuk 14/5 ni. Thanks in advance :)

mrs.aziz ummi aariz May 3, 2016 at 2:44 PM

Atiqah zulkifli : senang je...gi buka website groupon...then check mn yg ada offer then purchase la offer tu..nnt dh siap byr semua groupon akan bg voucher kt email kita..voucher tu kita kena print tau sbb nk kena tnjk masa kita gi mkn nnt...

then kita call pihak hotel utk buat reservation...nnt masa gi mkn tu jgn lupa bawa voucher tu sekali...nnt sampai hotel bgtau kita dh wat reservation then tunjukkan voucher tersebut menunjukkan yg kita dh byr...that all...

Nurbalqis Elaine September 25, 2017 at 5:25 PM

Salam kak,

Nak tanya contoh kalau satu grup tu ada 1 adult, nty waktu nak purchase voucher tu klik quantity 10 la kan? sampai sana just tunjuk voucher dinner buffet utk 10 org punya walaupun hanya seroang saja wakil y tunjuk & bayar..

Nurbalqis Elaine September 25, 2017 at 5:25 PM

*10 adult

Post a Comment