Thursday, April 29, 2010 - , 0 comments

PeRkHeMaHaN di HuTaN LiPuR KuaLa WoH.....

salam u all.....hmmm agak lama ye tk mengupdate blog ni.....ntah lah bln ni merupakan bln yg cukup mencabar bg aku....mood aku bln ni sgt lah tidak berapa elok ye....sekejap sejuk sekejap panas.....sekejap rajin sekejap malas (tp plg byk malas lah).....cuma 3 4 ari ni je mood aku mcm dh ok sikit and hope akan berpanjangan utk hari2 berikut nye dan seterusnye sampai lah bila2.....disebabkan dh lama tk update blog maka tertangguh lah lg janji2 manis ku utk update aktiviti aku,hubby and kwn2 hubby pada 24&25 april yg lalu.....huhu dh pertengahan bln 5 dh ni aku baru nk terkedek2 update cite bln 4 ari tu...tkpe lah asalkan update kan....tkde lah pembaca setia blog aku ni tertunggu2 cite tersebut(huhuhu ada ke pembaca setia.....ok abaikan)........



ok berbalik pada tujuan asal aku update blog ari ni,pada 24&25 april yg lalu,aku,hubby and kwn2 hubby telah merancang 1 aktiviti percutian 2 hari 1 malam beramai2 sambil berehat2 dan tenangkan fikiran....destinasi pilihan kami adalah ke Hutan Lipur Kuala Woh dan Cameron Highlands...tp utk blog ari ni aku akan cite apa yg berlaku sepanjang kami berada di Hutan Lipur Kuala Woh....ok aku tk nk intro pjg2 kita layan saje gmbr dan cite2 di bawah.....


Sabtu 24 April 2010 Hutan Lipur Kuala Woh Tapah



time on the way dr umah....muka hubby nmpk bengang ye sbb bini dia ni bangun lmbt.....janji ngan kwn2 hubby kol 7 kt jln duta.....tp we all kol 7 masih di umah lg....hehehehe...sori la ye kwn2 kerana kelewatan kami....





malas nk layan hubby yg ngah bad mood,baik aku ambik gmbr sendiri....hehehehe...





we all gi 3 kereta....kereta dpn kereta myvi kereta zana,then kereta we all kereta k2 follow blkg kereta myvi and yg follow blkg kereta we all kereta tuan alias (pegawai polis kpd my hubby that why panggil tuan)......






hubby: yang mana dorang ni yang.....panas dh ni.....

time ni berhenti rehat sekejap di hentian tapah utk masing2 'melepaskan hajat'.....muka hubby yg kepanasan tunggu mereka2 yg masih belum keluar drp toilet....






ok mcm biasa aku kalo tk possing tk sah ok....sempat lg tu berpossing ditengah panas....





kereta zana dan kereta we all di hentian tapah....






inilah wajah2 penumpang di dalam kereta zana....zana,papai,zila dan bull....






ok time ni mood hubby dh ok....so baru lah nmpk dia senyum....






we all ikut exit tapah utk ke kuala woh ini....tp sblm tu singgah di Pasar Awam Tapah yg terletak di pekan tapah utk membeli ikan,sayur dan bahan2 utk dimasak yg masih belum di beli......






dr pekan tapah we all meneruskan perjalanan ke Hutan Lipur Kuala Woh yg mengambil masa lebih kurang 15 minit drp pekan tapah.....





tujuan asal we all ke Hutan Lipur Kuala Woh ini adalah utk berkhemah....wlp perkhidmatan chalet ada disediakan tp we all telah memilih utk memasang khemah dan tido di dlm khemah....we all decide utk berkhemah di Zon Perkhemahan yg telah disediakan memandangkan tempat dia tidak lah terlalu dalam hutan sgt dan dekat dgn pejabat urusan serta chalet yg disediakan.....we all tidak memilih berkhemah di dalam hutan sangat2 sbb memandangkan ada di antara we all yg lemah semangat termasuklah aku sendiri....





utk berkhemah di tapak perkhemahan yg telah disediakan ini we all perlu membayar rm10 utk 1 tapak perkhemahan....memandangkan kami membawa hanya 5 khemah(2 khemah besar 3 khemah kecik) so we all hanya sewa 4 tapak perkhemahan sahaja....so we all hanya perlu membayar rm40 utk 4 tapak perkhemahan...





hubby yg sibuk memasang khemah....sampai2 je aktiviti pertama yg harus dilakukan semestinya memasang khemah....






lps pasang khemah we all pun prepare utk lunch lak.....





huhu time nk masak utk lunch pun we all sempat bergambar lg tau.....





lihatlah aksi husband and wife ni memasak.....ok abaikan gmbr aku tu yg tk nmpk mcm ngah memasak ok.....sbb mata ku pedih kena asap....huhuhu.....





dan hasilnye ni lah menu lunch kami....ayam goreng,ikan goreng,ikan bakar,sayur kailan ikan masin dan buah oren......





masing2 ngah menikmati makanan tgh......we all mkn dlm keadaan menghalau lalat.....huhuhu tk tau knp time tu byk sgt lalat dok mengacau kami mkn.....mybe sbb berbau ikan masin drp sayur kailan ikan masin kot.....





aktiviti lps makan.....bermandi manda di sungai....actually tmpt we all bekhemah ni merupakan tmpt air panas so ada certain2 tmpt dlm sungai ni kalo kita jejak je kaki dlm sungai mmg akan terasa panas la....





kt sana gak ada byk rama2 spesis Rajah Brooke ni......Rajah Brooke ni time kita gi dekat dia tk lari tp kalo kita try nk pegang dia lari tp kalo kena cara dpt je pegang.....tp aku tk pegang pun cuma dpt ambik gmbr je....cantik kan.....suka sgt color dia.....







lepas dh puas bermandi manda di sungai we all pun prepare bahan2 utk bbq mlm nye....ini lah antara bahan2 yg akan di bakar.....ada udang,sotong,ayam,kerang dan jugak ikan (ikan ni ada 2 3 ekor je sbb ada sorang tu dia tk mkn ayam dan seafood).....





ni semasa bbq.....sgt seronok time ni.....sambil tunggu ayam siap di bakar sambil tu bergmbr,berborak2 sambil usik mengusik antara satu sama lain....ini merupakan pengalaman pertama aku join aktiviti bersama kwn2 hubby....ternyata kwn2 hubby semua nye memang sporting dan happening.....selesai je siap semua bahan2 telah dibakar maka acara seterusnye apa lg makan time lah.....memang kekenyangan sbb byk sgt mknn mlm tu......



lps mkn badan masing2 semua dh meleket balik....wlp dh mlm tp memandangkan badan yg tidak selesa we all terpaksa mandi gak lps mkn mlm tu....kalo tk mandi ni confirm tk leh tido sbb badan dh meleket kena asap bbq td ditambah pulak ngan cuaca yg panas.....huhu sungguh tidak selesa.....sebaik berdekatan tapak perkhemahan kami ni ada disediakan bilik mandi yg hanya boleh digunakan oleh org yg byr utk tapak perkhemahan sahaja.....so kira ok lah tkde lah bercampur ngan org awam kan......bilik mandi tu pun siap berkunci sekali dan kunci tu telah diberi kpd kami utk pegang......



lps mandi tkde acara apa2 sgt pun memandangkan masing2 dh kepenatan dan esok pg nye kami perlu bangun awal utk meneruskan perjalanan ke cameron.....so kami just lepak2 dan ada gak yg dh masuk tido.....tp aku and hubby wlp mata mengantok tp kami berdua tk leh nk tido sbb kalo masuk khemah panas sgt....so we all pun join mereka2 yg lain lepak2 kt luar khemah sampai lah mata ni betul2 dh ngantok baru we all masuk khemah....biasalah dok dlm hutan ni and tido dlm khemah mmg panas tp bila dh nk ke pg dlm kol 4 5 pg sejuk nye tk leh cakap lah.....





oleh krn terlalu sejuk sgt kol 5.30 pg aku dh kejutkan hubby ajak gi toilet....kuar2 je khemah ingat aku and hubby je yg dh terjaga rupa nye dh ramai yg terjaga......alang2 dh bangun kol 5.30 we all malas dh nk sambung tido....sambil nk tunggu masuk waktu subuh we all pun prepare utk breakfast....memandangkan nasi byk lebih so we all goreng je nasi tersebut.....





kt umah hubby masak kt dlm hutan ni pun hubby kena masak gak.....hehehehe...ok abaikan gmbr muka kami yg mcm ngah gaduh tu sbb gmbr ni telah di ambik secara kandid ye....





dan hasilnye ini lah nasi goreng tersebut.....





lps dh breakfast memandangkan hari masih awal lg utk kami meneruskan perjalanan ke cameron so we all sempat lah jln2 sambil bergmbr di titian gantung yg disediakan di Hutan Lipur Kuala Woh ni....



salah satu tarikan yg ada di sini selain air panas dan rajah brooke ialah titian gantung.....tp serius aku cakap tk mencabar lgsg titian gantung ni.....aku baca dlm internet nmpk mcm mencabar tp bila dh naik biasa je....budak2 kecik pun leh naik titian gantung ni.....ok time ni aku and hubby tk join yg lain masa naik titian gantung ni....we all gi kemudian,saje nk jln2 and dating berdua2an.....






ini lah titian gantung tersebut.......






lps je we all berjaya menyeberangi titian gantung tersebut we all ingat hanya ada hutan2 belukar je tp rupa2nye ada dewan yg dipanggil Dewan Penerangan Hutan Lipur Kuala Woh....huhu tp dewan tu tutup lah...mybe buka kalo ada event apa2 kot....so just bergmbr di luar dewan je lah......





ni gmbr pemandangan di sekitar Hutan Lipur Kuala Woh ini.....tempat air panas.......picture taken by my hubby.....my hubby mmg suka ambik gmbr pemandangan mcm ni......





ini pulak gmbr pemandangan hutan.......







ini gmbr sekitar tapak perkhemahan kami.....





ni khemah aku and hubby....comel je kan....tp muat tau aku and hubby tido berdua dlm khemah tu....actually ni khemah kwn hubby......khemah hubby besar sikit drp ni.....tp memandangkan tk cukup 1 lg khemah dan kena share kesian lak kalo dorang share dlm khemah yg kecik ni....kalo aku and hubby dok khemah kecik tkpe sbb leh peluk2......hehehehe itu ayat hubby ok.....






ni pulak gmbr aku ngah bersiap2 utk balik dan meneruskan perjalanan ke cameron.....sempat lg tu hubby dok skodeng bini dia ngah bersiap.......







ok kami nk balik.....selamat tinggal Hutan Lipur Kuala Woh.....Cameron Highlands tunggu kedatangan kami....org lain sibuk2 dok kemas2 brg dan masukkan brg dlm kereta aku sibuk2 lak berpossing.....tp sblm aku gedik2 berpossing ni semua brg2 aku and hubby dh siap dikemas dan dimasukkan ke dlm kereta......mereka2 ni je yg lmbt sbb lmbt bersiap sbb lps dh berjalan2 disekitar hutan dan titian gantung tu,mereka2 ni semua termasuk my hubby mandi sungai lg wat kali terakhir.....aku je mcm tkde mood nk terjun sungai lg.....aku just mandi kt bilik mandi yg disediakan je....sbb tu aku siap awal.....






ok sblm gerak ke cameron kena lah bergmbr ngan hubby utk wat kenangan kerana telah berjaya berkhemah di Hutan Lipur Kuala Woh......



ok itu je cite sepanjang kami berada di Hutan Lipur Kuala Woh.....pengalaman melakukan aktiviti perkhemahan ni sgt menyeronokkan.....sekali sekala masuk hutan mmg tenang sgt fikiran ni.....cuma bila berada di dalam hutan ni byk lah pantang larang yg harus dijaga....wlp hutan tersebut telah dijadikan tmpt utk berkelah dan bercuti,hutan tetap hutan....still ada lg makhluk2 lain selain manusia yg berada di dlm hutan tu.....maklum lah tmpt 'dorang'......cuma kalo kita berbuat baik ngan 'mereka','mereka' pun akan wat baik kpd kita dan tk akan kacau kita....itu serba sikit pantang larang yg aku tau sekiranya kita berada di dalam hutan....ok utk cite semasa di cameron akan aku sambung di blog yg akan datang....ok babai semua....wasalam.....



p/s:huhu aku terpaksa ambik masa yg lama utk siapkan entry psl camping ni....draft dh lama wat cuma nk update tu asyik tertangguh2 je....apa2 pun siap gak akhirnye....

0 comments:

Post a Comment