Monday, June 13, 2016 - 2 comments

juAdAh pUaSa & SaHuR 2016 : parT 2

Assalammualaikum..

ni antara juadah berbuka puasa dan sahur untuk hari k5,k6 dan k7..


ni hari k5 ari jumaat lepas..sambal ikan tongkol dan kangkung goreng belacan..sebelum kawen aku hanya tau ikan tongkol masak gulai utk nasi dagang je..tp bila dh kawen ngan org pantai timur ni,tk sangka lak ikan tongkol ni boleh masak mcm2..masak sambal ni salah satu nye..kadang2 dekat kenduri belah2 pantai timur mmg ada dihidangkan sambal ikan tongkol ni..


ni version husband aku ajar la..ikan tongkol tu rebus dulu dgn asam keping dan garam..lps tu goreng kosong tk payah letak garam dan kunyit..pastu baru la wat sambal dia..nk wat sambal,tumis bawang merah dan bawang putih yg dimayang(bawang kena byk)..pastu masukkan cili giling...bila pecah minyak masukkan asam keping dan gula melaka..masukkan garam sikit..last baru masukkan ikan..ikan tu kena lama sikit time masak dgn sambal nk bg rasa ikan tu sebati dgn sambal..selalu mak aku ajar wat sambal ikan,ikan kena goreng dulu..pastu bila sambal dh masak curah je kt ikan..yg ni tk..ikan tu wlp dh digoreng tetap kena masak dgn sambal juga bg lama bg rasa tu sebati...

nk wat kangkung goreng belacan tu senang je..tumbuk cili padi,lada merah,bawang merah,bawang putih,udang kering dan belacan..cili ikut la byk mn nk..aku suka byk sbb nk pedas..tumbuk pun tk payah bg lumat sgt..kasar2 je tumbuk..panaskan minyak..tumis la bahan tumbuk tu..pastu masukkan air sikit..then letak sos ikan sikit..letak garam sikit..gula sikit..pastu baru letak kangkung..1st time gak wat ni..husband ckp sedap..hehe..utk kuih beli murtabak je..kuih manis mkn la agar-agar mangga yg tk abis2 lg tu..hahahaha..

utk sahur esok nye lauk sambal ikan tu tgl seketul je..nasi pun ada sikit je..aku lupa masak malam sebelum tu..last2 aku suruh husband je mkn lauk dan nasi..aku mkn indome..hehe..gmbr tkde ada..lupa nk ambik..




ni menu berbuka hari k6..hari sabtu baru2 ni..hari sabtu aku berbuka umah parent aku..tp adik2 aku tkde..abg aku lak meniaga..ktorg anak beranak dgn ibu dan ayah aku je la berbuka..lauk2 ni semua aku masak siap2 kt umah..ibu request sup tulang dan sambal sardin..sayur tahu telur masak sos tiram tu lak aku yg teringin nk makan..yg color kuning tu sambal mangga..sambal mangga tu pun aku yg request..ni pun salah satu menu dr mak mertua..sambal mangga ni campuran ikan goreng..ikan goreng tu guna la ikan apa2 pun..tp biasa guna ikan selar atau kembung je la..goreng dulu ikan..then parut mangga yg masam tu..panggil mangga apa ntah..mangga epal kot..lps tu tumbuk cili padi aku rasa (hehe tk tau sgt resipi dia sbb setiap kali husband wat asyik lupa je nk tgk)..pastu ikan dh goreng tu ambik isi nye..pastu tumbuk sekali ikan dgn cili padi dan mangga..letak la garam sikit..lg pedas lg sedap..

utk kuih,aku beli kt param je..biasa la nafsu..mcm2 kuih aku beli..siap beli air katira lg..1st time minum air katira..sedap rupanya..bubur lambuk dr surau pun ada..mmg meriah la makanan ari sabtu tu..sebaik semua habis..tk membazir..aariz sejak2 dh tk minum susu guna botol ni dia kuat mkn..kejap2 kan buka tudung saji..ni baru betul puasa yang yang yong,pg2 buka periuk..hehe..

sahur lak mkn semua lauk2 yg lebih..sahur pun aku sahur kt umah parent aku..













ni cite smlm..puasa hari k7..dh 6 hari direct aku masak..smlm husband bg cuti..hehe..actually ni hadiah sempena birthday husband dan father day utk husband..saje la aku book iftar buffet..kali ni kami try iftar buffet dekat dewan perdana felda..ni pun ada offer dekat groupun..rm150 utk 2 org..ok la berbaloi la gak..mknn byk..tempat selesa..sapa pernah masuk dewan perdana felda ni tau la mcm mn selesa nye dewan ni..dr segi parking,dewan,toilet dan surau..semua selesa..staff2 dorang pun sangat2 la bagus..gmbr2 mknn ni semua adalah 1st trip kami..utk 2nd trip dan seterusnya tk kuasa aku nk ambik gmbr..busy mkn je lebih..hehe..

ni lauk sahur pg td..smlm kan tk masak..so tkde la lauk lebih utk sahur..nk masak beria aku lak malas..sekali sekala layan telur mata dgn kicap ni pun best gak..sebaik husband pun suka gila dgn menu ni..sapa yg tk suka menu mcm ni kan..kalo boleh tiap2 hari nk mkn lauk mcm ni..tp nnt badan membesar jgn meroyan lak..hehe..

ok setakat tu saje juadah berbuka dan sahur utk minggu pertama ni..ari ni masuk minggu kedua kita berpuasa..budak dh start sekolah balik..pg td dh start jem balik..kuar awal pun dh jem..jem luar biasa kan bulan2 puasa ni..ok la..selamat berpuasa utk semua yg baca blog ni..

sekian..



2 comments:

Cik Puan Eka June 21, 2016 at 10:58 AM

klu org perak. ikan tongkol @ ikan kayu tu. buat rendang sedap gile, mak eka kadang buat gulai lemak kuning taruk tomato n bendi, pastu wat sambal hehe dan kari

mrs.aziz ummi aariz ummi medina June 21, 2016 at 2:32 PM

cik puan eka : kalo ikut husband akak dia suka masak sambal,singgang tk pun gulai mcm gulai nasi dagang tu..

Post a Comment