Wednesday, June 15, 2016 - , 2 comments

ke CaMeRon HiGhLanD bErsaMa fAmiLy MerTua

Assalammualaikum..

yg ni cite lama ni..cite bulan 12 tahun lepas..untuk buat kenangan wajib la kena update gak dlm blog wlp cite tahun lepas punya..

bulan 12 tahun lepas time cuti sekolah,tiba2 adik beradik husband kt kmpg terutama adik husband yg mengajar kt sarawak tu plan nk bawa mak ayah mertua gi bercuti..husband bila dh dengar plan tu,apa lg mmg excited la dia nk gi..ye la bukan selalu pun mertua aku ni nk gi holiday2 ni..bila dorang setuju ngan plan holiday ni,mmg excited la husband nk join gak wlp poket ngah kering sbb bulan 12 tu gak ktorg gi jb sbb cousin aku kawen..jb ni majlis bertandang..yg cite psl jb dan cousin aku kawen ni nnt2 aku update..

berbalik pd holiday plan family husband aku ni..mula2 dorang plan nk gi tambun kt ipoh nun..tp check2 tiket adalah mahal..last2 ke cameron saje la kami..aku ok je gi cameron sbb aku mmg suka cameron..tk pernah jemu gi cameron..tp tu la gi bulan 12 cuti sekolah..azab nye la jln jem kt cameron tu..mmg serik la gi cameron time cuti sekolah..disebabkan jem juga tk byk tempat yg ktorg dpt gi..


masam nye muka medina..time ni kt umah lg..konon nye nk elak jem sbb tu kuar umah awal2 pg..awal tk awal sgt la..lebih kurang kol 7 la kuar umah..anak2 kol 6.30 aku kejut suruh mandi..medina ni mmg bukan morning person nye org..bila kena kejut awal2 pg mcm tu mmg masam je la muka..


sampai2 cameron time tu dlm kol 11..sampai2 terus cari benda ni dulu..hehe..aku tk sure aku mkn ni kt mana..tk salah aku sebelum butterfly farm..masa gi cameron ni ktorg saje je try ikut jalan simpang pulai..so kalo dr simpang pulai akan sampai brinchang dulu la kan..so mean kedai ni kt area brinchang la..




dr tempat ktorg stop mkn ice cream strawberry dan strawberry celup coklat tu,ktorg ke butterfly farm pulak..aariz la beria nk masuk butterfly farm ni..ikut aku mmg tk minat la nk masuk..nk masuk sini kena bayar..berapa kena bayar tu aku dh lupa sbb cite ni cite lama..hehe..



abg long aariz la beria nk masuk sini..sibuk nk tgk butterfly katanya..selain butterfly ada gak haiwan lain dlm ni..ada bunga2 gak..



kami lepak sini pun sbb tunggu family mertua yg dr klate..dorang ikut gua musang..kol 4 ptg baru dorang sampai disebabkan jalan jem..dorang sampai je kami terus ke homestay yg adik ipar dh book..ktorg dok kt homestay area tanah rata je sbb situ je yg masih kosong..faham2 je la cuti sekolah mmg fully book la..dh sampai homestay lepak2 hilang kan penat..lps maghrib baru keluar gi pasar malam brinchang..actually ni 1st time aku stay tanah rata..tp ok je sebenar nye stay kt tanah rata pun..nk ke brinchang tkde jauh sgt..cuma jln jem tu yg membuatkan jadi jauh..lgpun area tanah rata ni penginapan murah sikit..kedai2 pun senang je nk cari..





ni hari keesokkannya..kami stay 1 malam je..awal2 pg dlm kol 10 dh check out..ye la hari sebelum tu kan tk sempat berjalan2 lg..so the next day kena la kuar awal sikit..mula2 ktorg gi agro technology park mardi yg terletak di tanah rata..sini pun 1st time aku gi..ikut aku mmg tk minat la tempat2 mcm ni..aku kalo gi cameron nk gi melantak je..hehe..tp disebabkan gi kali ni bukan ada aku,husband dan anak2 je,maka kena la ikut majoriti..nk masuk sini pun kena bayar..tp aku tk ingat berapa..

kt dlm tu ada la jualan2 dr mardi..aku beli madu je kt sini..



pastu ada la tempat2 cantik ni utk ambik gmbr..byk bunga2 la dlm ni..






susah betul nk bergambar berempat..anak2 ada je nk wat hal time bergambar..dorang siap boleh bergaduh2 lg time bergambar ni..



 dr agro park tu dh nk dekat kol 12..jln dh start jem nk ke brinchang..jem yg tk gerak lak tu..ktorg nyaris2 nk patah balik and terus balik kl je..tp kesian lak kt mak mertua sbb dia beria dtg cameron sbb nk beli bunga..last2 setelah hampir 2 jam stack dlm jem,sampai gak kami kt cactus valley ni..

org yg paling happy dh sampai sini of course la mak mertua aku..tgk la tu penuh tangan borong bunga dan cactus..

sini mmg jual bunga2 dan cactus la..sapa yg mmg minat tanam bunga boleh la memborong kt sini..harga tkde la mahal mana..aku mmg tk minat la..







time ni kan medina baru setahun..dh pandai jalan lak tu..tk nk berdokong je keje nye..nk jalan sendiri je keje nye..


lama gak la kami lepak kt sini..mcm2 bunga mak mertua aku borong..budak2 ni syok la dpt layan benda ni..dr cactus valley ni,keluarga mertua aku terus balik klate..aku dan husband kena patah balik ke tanah rata utk balik kl..balik kl kami ikut tapah..

oh ye sebelum ke cactus valley tu,ktorg sempat singgah kea farm..biasa la kalo dtg cameron wajib la singgah tempat favourite husband aku ni..mcm biasa la kt kea farm of course ktorg borong sayur dan jagung..


on the way nk balik kl tu,kami singgah sini..big red strawberry farm..ni mmg wishlist aku kali ni..tp tu la masing2 dh berlenggas dh time ni..penat gila dh time ni..medina pun muka baru bangun tido..masam je muka..







abg long je tk reti2 penat..syok je dia bergambar...



ummi la kena layan abg long nk bergambar ngan strawberry ni..





tp tempat ni mmg cantik la..cuma ngeri sikit la masa nk naik sampai atas..sebaik kereta auto..tu pun dh ngeri aku tgk masa nk naik bukit tu..

sebenarnya gi big red strawberry farm ni sbb nk pekena benda ni la..nikmat makan ngan cuaca sejuk..tp serius tk puas sebenarnya gi cameron time ni sbb byk abis masa ngan jem..mcm nk repeate je lg gi cameron ni..tp kali ni kena menyimpan betul2 la..bawa byk duit baru lah best nk melantak kt sana..aku suka gi cameron bukan sbb nk tgk bunga ke nk petik strawberry ke..suka gi cameron semata2 sbb nk melantak..hehe..

ok sekian..





















2 comments:

Cik Puan Eka June 21, 2016 at 10:55 AM

sebut big red. jalan nak turun dia tu seram gila hahaha. semua diam je. padanla ramai yg mintak nak patah balik turun bawah sebab taknak turun ikut jalan tinggi tu

mrs.aziz ummi aariz ummi medina June 21, 2016 at 2:30 PM

cik puan eka : husband akak ckp kalo kereta manual ni time nk naik mmg seksa la..hehe

Post a Comment