Tuesday, September 9, 2014 - 1 comments

23/8/2014 ~ E-daY aLonG

Assalammualaikum

ari ni nk update cite psl e-day abg aku yg berlangsung pd 23/8/2014....majlis berlangsung of course la di umah pihak perempuan yg terletak di puchong....puchong apa ntah aku dh lupa...biasa lah hp rosak semua detail2 pun hilang....tp  nk ke rumah pihak pompuan ni jln senang ikut Mex and menghala ke KLIA....kalo ikut yg puchong lama yg ada ioi tu jauh sikit la....majlis berlangsung sepatutnya kol 12 tgh....tp disebabkan pada hari tersebut gak serentak juga dgn majlis sambut menantu dan jamuan raya sepupu aku so majlis pertunangan abg aku ni terpaksa di awalkan sejam....dr kol 12 jadi kol 11....


kami berkonvoi berapa kereta pun aku tk ingat sbb nye byk kereta dh terlepas dan tersesat jln....yg jd ketua konvoi abg aku....dh la time drive tu dia ngah nervous gila sbb time tu dh lewat gak la ktorg gerak dr umah....janji ngan pihak pompuan nk start kol 11 kan....tp nk wat mcm mn kan bukan kita leh agak benda2 remeh nk jadi yg menyebabkan jd lewat sikit....lewat pun tk lewat sgt la lebih kurang kol 11.30 gak start....bg aku ok lg tu....lgpun majlis bertunang je....bak kata husband aku tkde tok kadi yg ngah tunggu.....tp punya nervous nye abg aku sampai dia drive laju jd byk kereta tk dpt ikut....mn yg ada whatsapp aku dh whatsapp suruh ikut mex and tunggu dekat tol exit putrajaya....masalahnya ada yg tk ada whatsapp tu yg sesat barat tu.....apa2 pun semuanya selamat sampai....cuma cepat dan lambat je.....




gmbr byk tp aku letak beberapa je la....tema pihak ktorg lelaki adalah warna silver/black/dark color....kebetulan lak ari sebelum tu ari jumaat tu kan ari berkabung malaysia....bila tgk balik gmbr semua dok tny korang mmg pilih warna berkabung eh....aku kata tk gak....kebetulan je....apa2 pun majlis yg simple berjalan dgn lancar....alhamdulillah....selebihnya jom la layan gmbr.....


1st kita tgk hantaran drp pihak kami....5 berbalas 7....mula2 abg aku ckp 3 berbalas 5....aku ckp la kalo 3 apa je yg dpt bg....cincin,sireh dan kek....tu je....last2 aku ckp at least bg 5....pastu abg aku ckp tp pihak pompuan nk balas 5....aku kata tk kesah pun kalo sama 5-5....tp last minute pihak pompuan jd 7 sbb mak aku suruh bg kain pasang....mula2 pihak pompuan tk nk sbb dorang kata baju nikah sanding semua dorang nk sewa/tempah asing nnt....aku ckp ngan abg aku beli je kain pasang apa2...kain pasang utk wat baju kurung pun tkpe....asalkan penuhi hajat mak aku nk ada kain pasang sebagai hantaran bertunang....ye la kalo ikut family aku mmg time bertunang ni bg mknn je...tp mak aku tk sedap lak byk mknn...at least bg la gak sikit brg...tu mak aku suruh bg kain pasang tu....


 kain pasang....kain plain je ni...warna mcm coklat2 gitu...

 bekas cincin...ktorg antar 2 cincin....cincin risik dan cincin tunang.....

 tepak sireh...family ktorg kalo bertunang mmg akan bg tepak sireh....tkde nye bg sireh junjung...bg aku ok gak bg tepak sireh ni sbb seolah-olah kita mengekalkan adat tradisi kita la....tp tu la nk beli tepak sireh ni kan mahal....ktorg ni pun pijam memijam je....tepak sireh turun temurun....

 kek...kek ni kek red velvet...aku yg tempah....mcm biasa lah aku tempah kt kak zu semanis gula....mmg dh biasa ngan dia....kek2 dia tk pernah mengecewakan.....warna pink ni abg aku yg pilih sbb tunang dia suka color pink......

last buah strawbery....hantaran ni plg aku suka....ni sepupu aku yg sponsor....isy kenapa aku dulu buah biasa2 je....best nye dptt strawberry kan....

 ni keseluruhan brg hantaran dr pihak kami....

ni lak hantaran dr pihak pompuan....ada buah,kain pasang,towel,tepak sireh,kek,coklat dan kuih tart....

the dulang boys.....actually masa anak cousin aku bertunang mmg tema color silver...and mereka2 ni gak la yg jd dulang boy....so senang recycle je balik....


ketika acara berbincang2.....bincang2 ni wat kt umah....acara sarung cincin je wat kt pelamin kt bwh umah....umah ni umah apartment....nk pasang pelamin dlm umah mmg tk muat la....tu yg pasang khemah bwh umah utk letak pelamin....mula2 abg aku ckp bincang2 pun kt bwh gak....sekali pihak pompuan suruh buat kt atas sbb takut panas kt bwh....mmg panas pun cuaca ari tu.....






org ngah berbincang ktorg sempat lg bergambar....


acara sarung cincin....mak aku nervous tu....biasalah 1st time nk dpt menantu perempuan....















 gmbr family....time ni ntah mana la abg aku menghilang....org ckp time bincang2 je kena sembunyi....nnt time lps sarung cincin boleh dtg dh ambik gmbr....sekali betul2 dia hilang tanpa dikesan....nervous tk abis2 la tu....lawak la abg aku ni....


time bergambar dgn sedara mara ni la baru dia ada.....







time ni nk panggil mak ayah aku bergmbr balik dorang dh tk larat....ktorg 4 beradik termasuk aariz je la bergmbr....husband aku ntah mn hilang....adik ipar aku pun ntah mn hilang....


bergmbr dgn pasangan masing2....susah betul menantu2 lelaki hj ishak ni nk diajak bergmbr....hilang je...



time ni dh hilang nervous dh abg aku.....






gelagat kanak-kanak ribena....aariz tk abis2 dgn patung upin ipin dia...patung tu aku baru beli time tu....tu yg ke mana pergi nk bawa patung upin ipin je....







akhir sekali kena la ada gmbr tuan blog bersama family tercinta....





alhamdulillah akhirnya selamat sudah majlis pertunangan abg aku....dulu ktorg risau sgt kalo2 abg aku ni jd bujang tua....ye la dia tk pernah pun dok sebut2 ada makwe ke....mn2 gi solo je....rupa2nya dlm diam2 dh ada makwe....dh kawan 3 tahun pun...semoga ikatan kalian ni berkekalan sehingga ke jinjang pelamin.....adat la tempoh bertunang ni mcm2 halangan dan dugaan kena tempuh....hati kena kuat....selebihnya byk2 berdoa kpd Allah minta yg terbaik sbb Dia yg menentukan rezeki,jodoh,ajal,maut seseorang....kita hanya merancang selebihnya Allah yg putuskan samada rancangan kita itu menjadi ke tidak.....


p/s : skrg ni selalu sgt rasa tekanan kt pundi kencing....sbb tu kerap sgt kencing....masa scan ari tu doktor ckp kedudukan baby kepala ke bawah kaki kt atas....tp mmg pregnant kali ni kerap kencing pun....nk kata kencing manis tk gak....doktor kata maybe sbb tekanan kt pundi kencing kot.....cousin aku ckp maybe rambut baby lebat....uish rambut baby lebat tu....lebat tkpe jgn kerinting mcm tok ibu dan cik irah.....tp kalo girl rambut kerinting cantik gak kan....hehe.....



1 comments:

Cik Puan Eka September 9, 2014 at 3:07 PM

Hehehe a ah la kak, org ckp kalu kerap kencing, rambut baby lebat.

Alhamdulillah selamat bertunang. Time bertunang mmg mencabar. Memang diuji memanjang je kami dulu tapi Alhamdulillah kalau jodoh tak kemana.

Post a Comment