Friday, September 12, 2014 - , 2 comments

mAcAm-mAcAm daLam fiKirAn nI

Assalammualaikum


ingat ari rabu nk sambung cite psl birthday aariz tp ari rabu tu selsema aku makin menjadi2 lak....smlm tk tahan sgt pergi klinik gak....ikutkan hati pregnant kali ni kalo batuk or selsema sikit2 tk nk la ambik ubat klinik....nk telan qaseh je....tp sbb smlm bangun pg kepala berat sgt tu yg ajak husband gi klinik gak....gi klinik sbb nk minta mc je....ubat ambik gak wat standby....kalo tk elok gak mkn qaseh aku telan gak la ubat klinik...wlp ubat yg diberi adalah sesuai utk ibu pregnant tp selagi leh elak ambik ubat klinik aku cuba elakkan la utk 2nd pregnant kali ni.....ye la kalo dh ada alternatif lain selain kena ambik dadah tu baik kita amalkan....alhamdulillah ari ni selsema makin ok cuba batuk lak ari ni....tkpe tgk dulu dua tiga hari lg mcm mn....kalo batuk makin menjadi2 aku telan gak la ubat klinik tu....

tp tu la smlm jumpa doktor ada benda tk sedap dengar...bp aku tinggi la smlm...doktor agak risau....tp doktor suruh aku rehat secukupnya smlm...doktor kata maybe aku kurang rehat...ye la aku cite la kt doktor dr start abg aku bertunang sampai la ktorg ke langkawi mn ada aku rehat secukupnya...so doktor sarankan aku take rest la lagi2 dh nk masuk 3rd trimester ni....tp korang agak aku leh rehat ke...dlm kepala mcm2 benda fikir ni...risau pun ada byk benda tk settle lg...brg baby tk prepare lg...bulan 10 ni kan ngan raya haji nye lg ngan anniversary nye lg....ikut hati mcm tk larat nk balik kmpg raya haji ni...tp tu la ayah mertua aku dok la call tny balik ke tk...nk ambik bahagian korban ke tk...actually aku and husband ada beli seekor lembu...mertua aku yg bela...skrg lembu tu dh cukup umur utk dikorbankan...ayah mertua nk korban lembu ktorg tu...ingat nk tunggu akikah baby ni tp dh aku ckp yg k2 ni aku nk wat akikah kt kl tu yg ayah mertua nk wat korban je tahun ni....so kalo ktorg balik leh ambik satu bahagian...kalo tk ayah mertua aku buka kt org lain...tp mertua aku tkde la paksa balik...husband pun tk paksa...ikut kemampuan aku...tp ntah la org klate ni kan lain kalo raya haji...kalo balik kmpg kan meriah la bg dorang....dh la tahun lps tk balik...tp aku risau la dgn tekanan darah aku ni...kan penat2 balik kmpg naik balik bp ni....

pastu bulan 10 kan anniversary ktorg...tahun ni tahun k5...ingat nk celebrate special sikit...dh plan ngan husband nk gi PD rehat2kan badan sambil bawa aariz mandi laut...dh la masa gi langkawi ari tu tk sempat nk mandi laut...mandi swimming pool pun sekali je sbb swimming pool hotel tu licin agak bahaya utk budak sebaya aariz...aku ni bukan apa...sian kt aariz...dia kan suka laut suka main pasir suka swimming...sejak aku pregnant ni dh lama tk bawa dia swimming kt putrajaya...dh lama tk bawa dia main pasir kt putrajaya...ari tu gi langkawi dia tgk laut punya la menggelupar nk mandi laut...tp tu la kejar masa...byk sgt aktiviti nk wat masa langkawi tu sampai tk sempat mandi laut...so ingatkan nk ganti balik la dgn pergi pd bulan 10 nnt...tp dh dgn tekanan darah aku yg tk stabil ni tk tau la nk ckp mcm mn...

voucher aquria pun tk claim lg...dh la expired januari 2015...ada baby nnt mmg susah la nk bawa aariz gi aktiviti mcm tu...aku kalo boleh sebelum bersalin ni nk tunaikan segala janji2 aku nk bawa dia tgk fish,naik lrt,mandi laut...sbb nnt ada baby confirm kena tunggu baby dh 6 bulan ke atas baru berani sikit nk bawa jalan2...tu pun aku dpt rasa mesti byk yg terbatas...aku kalo boleh tk nk la aariz terasa bila dh ada adik nnt aku dan babah dia mcm pinggir kan dia...nk gi jln2 semua tk leh sbb ada adik...tp husband ckp tkde apa2 la...aariz bukan faham pun lg...setakat dpt main kt taman pun nnt dia dh happy...husband kata nnt husband bawa la aariz main taman ptg2...ntah la ke aku ni yg over sgt eh....isy mak2 ni byk sgt fikir...kalo boleh nk berikan yg terbaik utk semua org...padahal keupayaan diri tu tk seberapa....

so korang rasa dgn mcm2 yg ada dlm fikiran aku ni mampukah tekanan darah aku ni stabil balik..dh la hujung bulan ni ada check up kt hukm...mcm2 dh aku fikir ni...takut pun ada...ada kan kalo tekanan darah tinggi ni dorang suruh masuk wad ke...isy mcm2 la fikir...ada gak up status kt fb smlm...minta pendapat kwn2 fb cara nk stabilkan tekanan darah bg ibu mengandung ni....mcm2 la petua yg diberi...mak aku pun ada bg petua gak...husband tk abis2 nasihat supaya relax jgn byk fikir...keje umah tk nk wat tkpe biar dia buat je...yg penting aku rest and relax je....ntah la....selagi mcm2 benda yg aku fikir ni tk settle aku rasa tk leh nk rest and relax...sebaik bab kereta dh settle...cuma tunggu agent je balik dr kmpg minggu depan...alhamdulillah dpt gak color yg kami nak tu....

actually kalo tny psl color,aku mmg request color purple gak mcm kereta skrg ni...tp husband kata kalo nk cepat jgn nk memilih sbb skrg waiting list ramai...mula2 aku mcm frust la...ye la dh kena topup 500 utk color matelik kan...tiba2 ko tk leh nk memilih color apa yg ko nk...kena pasrah je color apa yg dpt...tp memikirkan sbb nk kereta tu cepat pasrah pun pasrah la dpt color apa pun asalkan metalik...tp akhirnya good new pg td agent kata kereta ktorg dh ada and dpt color purple...cuma agent tu kata dia ada kt kmpg skrg sbb wife dia kan dlm pantang di kmpg...pasrah lg sekali la kena tunggu lps cuti hari malaysia minggu depan baru dpt...ok tkpe kena sabar sikit je lg....

eh dh melalut cite psl kereta lak ni....aku sebenarnya nk luahkan apa yg ada dlm fikiran aku dlm blog ni je...up status dlm fb kan takut org ckp mcm2...ntah la skrg aku rasa fb ni kalo ko nk up apa2 status kena fikir byk kali...sesuai ke tk status korang tu...sbb skrg ni byk sgt org bijak pandai...bab nk kondem org tu cepat je...ada juga kita tulis lain org maksud kan lain...isy baik tk payah la...baik aku up dlm blog ni...at least tk ramai tau psl blog aku ni...ntah aku tk rasa nk famous kan blog aku ni...at least dgn ketidak famous an blog aku ni ada la ruang sikit utk aku luah kan mn rasa tk terluah....

cth mcm smlm aku ambik vaksin pneumococcal utk aariz...wlp agak lewat kesedaran tu dtg at least dpt gak aku berikan yg terbaik utk aariz selagi yg termampu...mula2 mcm nk up psl ni kt fb...tp bila fikir2 balik psl ada golongan yg anti vaksin dan golongan pro vaksin ni malas la aku up kt fb...takut org kondem ckp psl halal haram...sebelum aku ambik vaksin ni,aku dh wat pembacaan dulu,dh tny doktor dulu...sbb tu agak lewat aku ambik vaksin ni utk aariz...tp doktor ckp smlm skrg pihak tabung haji pun menggalakkan jemaah haji ambik vaksin ni...so kalo la vaksin ni haram tk kan pihak tabung haji galakkan ambik...

apa2 pun terpulang pd individu...masing2 nk yg terbaik utk anak2 kan...ini cara aku dan husband berusaha...selebihnya ktorg berserah pd Allah...kalo dh ambik vaksin ni kalo Allah dh kata anak aku akan sakit sapa lah aku nk menolak takdir kan...at least aku dh berusaha...aku ckp mcm ni sbb ada kwn aku ckp td dia kata anak kwn dia lps ambik pneumococcal tu still ada pneumonia...nk wat mcm mn kan...kita bukan kena letak kepercayaan 100% kt vaksin tu...vaksin sebagai ikhtiar...selebihnya apa2 pun kena berbalik pd ketentuan Allah juga....sama gak kalo kita jaga kesihatan betul2,jaga pemakanan semua...kalo dh Allah kata nk sakit,sakit juga yg ko dpt kan...

aku ni pun 1st time jadi mak...byk benda tk tau...sbb tk tau la kita kena belajar,kita kena tny...aku tk mengharapkan dgn pembacaan di internet semata...aku ada ambik sikit pengalaman org,dengar nasihat org tua,dengar nasihat kwn2 dan yg penting dpt kan khidmat nasihat dr yg pakar...selebihnya kita ada akal fikiran guna lah dgn sebijak nye...yg pasti jgn jd bodoh sombong mcm semua nye ko tau...org lain nasihat pun ko tk nk dengar....

ok la itu je nk membebel ari ni...entry ari ni mmg entry membebel...at least lega sikit kepala otak aku ni....hehehe....ari selasa ni cuti ari malaysia kan...alangkah bagus kalo aku ada cuti lg dh semestinya aku ambik cuti ari isnin direct cuti 4 hari....dpt aku rehat2....kononnya la nk rehat...kalo dh cuti lama2 tu ada je la yg ko nk planning nnt puan thaibah....hehehe nk wat mcm mn mak buyong kaki berjalan....tk reti dok umah...dr zaman aariz lg mak buyong mmg kaki berjalan....konon bg senang nk beranak la....padahal ko mmg tk betah dok umah kan....kahkahkah....

ok la jumpa isnin eh kalo aku rajin aku up cite psl birthday aariz....kalo aku malas tunggu la sampai aku rajin baru aku up cite psl birthday aariz dan langkawi....Assalammualaikum semua....






2 comments:

Cik Puan Eka September 17, 2014 at 3:46 PM

Akak jangan banyak fikir tau. Nanti kang tinggi lak darah.

Eka harap semoga smua baik2. saja kak.

mrs.aziz ummi aariz September 18, 2014 at 3:25 PM

biasa la eka....selagi kita hidup selagi tu akan ada masalah....

Post a Comment